nuffnang advert

Friday, February 17, 2012

Pasar Baru, Bandung

selamat pagi semua....
sebelum gerak ke Jakarta, kami serbu dulu Pasar Baru...Pasar baru adalah tempat yg wajib diterjah kalau ke Bandung....

keadaan di luar Pasar Baru...Pasar baru ni ada 8 tingkat...tingkat paling bawah dan kedua bawah dipanggil Dasar 1 dan Dasar 2...tapi D1 dan D2 ni  xde aircond okeh...ko rasa lah azab shopping kat D1 dan D2 tu...mmg meleleh air ketiak ko....tapi kalau nak selesa sikit, silalah shopping dari lantai 1 hingga Lantai 5....situ pun murah...tingkat paling atas adalah Lantai 6 iaitu food court...

geng pelangi dah start shopping, aku relax dulu...hehe...

pilih...pilih...jgn tak pilih....

antara makanan yg dijual dlm Pasar Baru ni...kat dlm Pasar Baru ni jugak ramai je penjual jual air lah, makanan lah, keychain n FM lah, beg shopping lah....senang ckp mudah je....dorang sentiasa ada kejar korang....kehkeh...

mereka2 ini telah shopping telekung dgn byk sekali....

kat Pasar baru ni ko kena pandai bargain harga...kena gila2 tawar menawar punya...mamat ni adalah tokey kedai kain meter ni...masa first time dtg dulu, kami satu family pernah shopping kain baaaaanyak kat kedai dia...sekarang aku pegi lagi kedai dia, dan mintak diskaun lagi, dia turunkan harga baik punya....hehe...

ini kedai dia....nampak tak kak Ely tgh memilih kat dlm tu...

pas tu pulak dulu pun, aku pernah shopping kat kedai kain auntie ni...nama kedai ni Sona Textile di Lantai 2....sekarang shopping lg kat kedai dia...pun dia bg harga baik punya.....aku suka shopping kat kedai dia ni sbb kedai dia terkenal ngan cotton yg latest dan bermutu tapi dijual dgn harga murah...aku byk beli cotton kat sini....cantik2 tau!! nak cotton yg murah lagi pun ada, tapi kain dia nipis sikit la...yg kualiti sikit harga dia lebih kurang rm30-rm35 utk 4 meter...kat kedai ni punyalah ramai umat manusia nak beli cotton, mmg kebanyakannya dari Malaysia...

masa ni kak Dee ngan kak Tina nak beli jubah...wah, ko kan kak...asal pakai jubah je terus gaya ala2 nasyid kekdahnya....hehe...jubah kat sini murah2 tau...

ni je la beberapa keping gambar yg sempat kami snap kat Pasar Baru ni...sbb masing2 dah giler bershopping, sampai tak ingat nak amek gambar...walaupun kami tak lama kat Pasar Baru ni, byk jugakla kami memborong kat sini...huhu....


p/s: first trip aku n family ke Pasar Baru tahun 2010 klik sini

67 comments:

*SiRibenMerah said...

kehkehkeh..
teringat ragam korg shopping..
sampai lenguh kaki kita semua kannnn~

Izan Ishak said...

alahii.... syoknya shopping! ni yg tiba2 rasa meroyan nak jalan2 bandung ni...

mamyharraz said...

sini tempat paling aku suka ;)

kerana pasar baru nilah terasa mahu bawak duit seguni shapping kt sini =P rindunya bandunggg

Aine Ainun said...

Wah....tetiba terasa nk p bandung sekarang...eheheeeeee

rasp said...

ingatkan ritu tak jadi nak ke pasar baru...
mmg rugi kalo tak pegi...
akak prefer pasar baru nie dari tanah abg...
tapiiiiiii akak dah 2 kali gi bandung nie...
dua2 kali masa kat pasar baru nie tak nampak plak adanya FMs tau...
kena pegi skali lagi baru nampak kot hehehehehe

Kakzakie said...

Kain cotton memang selesa dipakai wahida. Kakak yg tengok gambar pun dah gerammmm.... cantik-cantiknya.

Anum said...

syoknya shopping
niat di hati nak pg lagi.. next time trip ajak aku ek

AnneRaini said...

sona textile tu lantai bape? harga kain2 sulam tu bape weh sepasang???
aku nak bajet ni...

wahida said...

rasp: kak, masa saya pegi dulu pun tak nampak tau ada org jual FM kat Pasar Baru ni, trip kali ni ada pulak...tu yg saya surprise...sbb tu saya dah pesan ngan geng lain kalau nampak FM org jual tepi jln, beli je sbb kat Pasar Baru tak de, sekali ada pulak, lagi murah pulak tu..

yana-feehily said...

bahagianya dapat shoping kt sini..dunia ini ana yg punya la..mmg kena siap duit yg byk nk pegi situ.. ^^

wahida said...

anum: sungguh ko nak follow?

anneraini: alamak dear, sungguh aku lupa lantai berapa nok...ada dia bg kad kat aku, tapi tah mana tah aku campak...adoi la hai...
kain sulam kat sana murah2 je nok...dlm rm30-rm35 gitu..tapi ko kena pandai bargain la...

AnneRaini said...

lagi satu hagra sebungkus pisang sale keju tu bape?

NM02 said...

bila nak sampai bandung ni... huhuhu

amirah said...

eee...syoknya kalau dapat borong kain bebanyak ni..uii syok syok

qemaishak said...

Rambang mata kalu g sini nih..

Reena said...

meriahnye k.wahida...mmg kena sedia poket tebal2 mcm nih...hhahah

norhidana said...

ingt lg yek kak tokey2 kedai tu kt ko... hehehhe siap blh mintak diskaun kaw2...

kalu aku mau giles kejap nengok segala kain2 yg cantik2 tuh...

Eye_nee said...

Punyalah terpesona dgn telekung2 disini..sampai 10 psg akk beli...

KhaiRin : anies said...

da nama pon org pompuan...pantang nmpk kain...errr kain yg beli dulu da siap jahit ke? hehehe

Daddy Ziyyad said...

Popia goreng tu makan dgn cili padi ke?

:: Mrs.Eady :: said...

best best!

CintaZulaikha said...

berjalan sakan kot...dah macam masuk pekan rabu la pulak gamaknya. cuma tak bertingkat2 ja.

wahida said...

anneraini: weh...aku dah edit...Sona Textile tu kat Lantai 2 nok...pisang salai cheese tu tak mahal, lebih kurang rp10,000 tak silap aku...

khairin: kahkah...soalan ko mmg tak menahan, ko mcm tau2 je aku punya kain yg dulu pun ada byk lagi tak berjahit...hahaha...ni dah shopping lain...

daddy ziyyad: ye kot...

♥ dak pink said...

Alahai, comeinye ko pakai dress tu.

ZSqueenbee said...

comelnyeeee akak..hihi..kai drezz ye..cumelllnyeeee...suke suke..lain plak komennye..

msti murahkn kak brg kn kak..giler menyopping la..ni AA wat big sale dh ade booking kew??

wahida said...

zsqueenbee: ada try masuk, tapi memanjang duk dlm waiting list...apesal ntah susah sgt kali ni nak masuk...bukannya zero fair pun...huhu...

Lia said...

besttnyaa.. jenuh shopping... byk pilihan rambang mata2 kan.. hehehee

fiza said...

Bestnya shopping kain, mesti rambang mata nak pilih.

wan nurul hezrina said...

wah kalau aku sampai sini fitam ngan kain2 lawa2kan n murah

Mama Ema said...

berapa guni bawa balik kain pasang dari sana..hehehe

Mummy Princess said...

Byk yg kita dpt input ttg Bandung ni. Bln 5 nanti kita nak gi sana Jakarta Bandung. Nak shopping puas2. Blh kasik no tepon bapak supir tak?

cheqna said...

cheqna kalau rambang kompem tak terbeli
hahahaha

Citarasa Rinduan said...

assalamualikum wahida..

ko.... bukan main cun blog ko, dengan ko2 sekali makin cun abis...

beb... bila ko dh kenal rapat dgn taukey kedai baju..aku tau.. harga pasti turun banyak gila..

orang yang peramah nie. mmg org suka...
eh!! bila nak jumpa aku pulak?
hehehe

wahida said...

mummy princess: boleh, nnt last part saya akan publish citer pasal supir okeh...

kakchik@ella said...

KC pun penah beli cotton kat Sona Textile tu, siap simpan kartu tanda perniagaan dia sampai harini.

Tp kan Wahida, KC lebih suka Psr Tnh Abg Jkta dari Psr Baru sbb kat sana, baju2 adalah latest. Psr Baru terkenal dgn kain ela dan telekung je. Blouse2 moden ni kureng sikit kat Psar Baru tu.

Nieda said...

Shopiing tak henggat

Aishah Jahirah said...

tu dia...sopping kain...dah murah,cntk lak,kalau saya rambang mata...hehee

Rumah Kuning said...

tengah mencari info pasal bandung sbb dah ambik tiket utk ke sana akhir th ni. hehehe

Nazayiena said...

Tgk kedai kat situ mesti dah lupa dunia nak memborong....

Azek zk said...

sakan bershopping nampak.

Salina@IbuAqil said...

Uishhhhh!!
Ada beli apa2 untuk den x?!
Wakakakkakakak!!!
TC & Happy Weekend!! ;)

Neeza.Areef said...

mabuk sopink kt pasar baru ni..msti npk semer lawo2

Qhaifa Nur said...

betullah seperti dikata bandung syurga beli belah...

semuanya cantik2 belaka...

miloais milo said...

mau rambang mata kalo sampai situ...
adehhhhhhhh!~ geramnya tengok kain banyak2 gitu...

ajumohit said...

bestnya ida, giler aku tgk kain2 kat situ, teringin nak dtg sini lagi

::NureeN:: said...

klau shopping utk baju raya cmfrm puas ati kan.. bergaya sakan la dihari raya

h4ni3 said...

whoahh.. shopping sakan!

Dee said...

muahaha..jubah tu walau simple tp aku suka..kalu pegi 2nd time..aku nak bawak rm3k baru puas kot shopping kat sini..hahaha..

wahida said...

citarasa rinduan: ayuuuuuuuuuu....aku rindu ko....next time kita jumpa ye nok...

atty's said...

wah..cantik2 kain2 semua

[sutera kasih] said...

eeeeeeeeeee geramnya nk shopping kt sana huhu

Softtouch [Hanim] said...

tokei kedai tu ensem lah wahida.hahaha

cntik awk pakai dress tu

akubiomed said...

Senang kalau sudah kenal tokey kedai tentu dapat harga diskaun kaw-kaw. :-)

Pepel BoNda AmaNi said...

kat pasar baru nie..klu bawak mama aku..sehari suntuk pun xda hal ....

Bitt (double IS) said...

tak menahann ku baca statement kamu mengata kak dee tu..akekekekkee cantek nokk semuanya

Bitt (double IS) said...

raya tahun ni sedondon la semuanya nihh hehehe

dakcik said...

kat sini murah tak kak? byknya kain cotton..;)

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

kalu pergi sini sure aku akan terjah dulu..nak cari telekung lawa n murah2 :-)

Teratak Hami said...

rasa nak shopping kat bandung le pulak. Tapi cik aabng tak suka shopping.

mama aini said...

ehem rambang mata dok memilih kain kat pasar baru..hikk2x..

Cik Awin said...

kaki dh gatal2 rs nk p bandung la kak...ritu x puas shopping kat pasar baru ni sbb sy blur2 time smpi kat situ....bnyk sgt smpi x tau nk beli apa...takat habis 2 juta rupiah je, 2 juta lg lik malaysia tukar RM balik...

onlajer said...

gambar ikan gurame bakar takde ke?

Ibu Lala said...

x pernah pi lagi. menariknye tgk kain kain dan telekung die....

Nur Hafizah said...

sis tq sebb blog sis ari ni sy di sini siang tadi dah satu hari round sok nak round lg....

Nur Hafizah said...

sis tq sebb blog sis ari ni sy di sini siang tadi dah satu hari round sok nak round lg....

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

Anonymous said...

speed dating nj http://loveepicentre.com/articles/ japanese women dating mexican men
santana dating [url=http://loveepicentre.com/faq/]dating new zealand girls[/url] rosie odonnell's ex is dating who
free dating communities [url=http://loveepicentre.com]explain carbon dating[/url] christians dating marriage orgasm [url=http://loveepicentre.com/user/ludochke/]ludochke[/url] how russian dating scams work