nuffnang advert

Friday, November 19, 2010

Cuti2 di Bandung ( Pasar Baru )

salam semua....
ari ni aku update citer di Bandung lagi yer....kali ni kami ke Pasar Baru...perjalanan kami dr apartment ke Pasar Baru cuma 15 minit jer...lepas breakfast, sharp pukul 9 pagi, Budi dah tunggu kami...pukul 9 pagi kat Indon mcm kul 12 tgh kat Malaysia ko...xceli kebanyakan kedai kat Pasar Baru bukak 10 pg, tapi kami ni mmg jenis teruja nak gi Pasar baru kekdahnyer..tu yg 9.15 dah terpacak kat sana tuh....
kalau korang nak tau, kami pergi Pasar Baru setiap hari dari hari kedua sampailah hari nak balik pun kami terjah lg Pasar Baru ko....mmg ada je barang nak cari....murah2 lak tuh..kami berada di Pasar Baru bukak sampai la dia tutup kedai kul 5 ptg...dah petang kami terjah tempat lain lak...punyerlah kami ni giler dgn Pasar Baru!!
So, kalau korang tgk kami pakai baju berlainan tu maksud nya ari lain2 la tu...aku sekali kan aje n3 Pasar Baru ni tau...pas ni x de dah n3 di Pasar Baru....

 on the way....dalam Suzuki APV...

hoyeh....welcome to Pasar Baru!!!! shopping time!!!! 

keadaan di luar Pasar Baru...sesak dgn beca...Pasar baru ni ada 8 tingkat...tingkat paling bawah dan kedua bawah dipanggil Dasar 1 dan Dasar 2...tapi D1 dan D2 ni  xde aircond okeh...ko rasa lah azab shopping kat D1 dan D2 tu...mmg meleleh air ketiak ko....tapi disebabkan kat situ lg murah...no hal punyer!!!! tapi kalau nak selesa sikit, silalah shopping dari lantai 1 hingga Lantai 5....situ pun murah...tingkat paling atas adalah Lantai 6 iaitu food court...

 kami dah berada dlm Pasar baru....mula2 masuk sini kami panik okeh....bukan panik aper...sbb kami dah mula pening  x tau nak rembat aper dulu...tapi bila kami dah muhasabah diri, kami plan kami akan naik floor by floor...Pasar Baru ni besar okeh....

 nampak x adik ipars aku pegang beg besar tu? beg tu kami beli sebab dah banyak sgt memborong mcm2...beli beg besar mcm tu boleh sumbat mcm2, x de lah tercicir barang bagai...beg tu  x yah kami susah2 cari...ramai jer penjual dtg kat kami jual beg mcm tu...kalau haus pun, org yg jual air sentiasa ada lalu lalang sebelah kami...pandai dorang ni meniaga kan...oh yer..beg tu murah jer..RM 6, beg yg tahan lasak dan tebal...mmg memudahkan kami....

 ko nampak x? ko nampak x? mcm2 pilihan telekung ko...ko nak apa? sulam, x sulam, manik and bla bla....sumer ade...mana nye kami ni x pening...murah banget...

 kami beli telekung banyaaaaaaak.....nak buat souvenir pada sedara mara...jiran sebelah umah pun dapat...muahahahaha.....bargain punyer bargain, kami dpt harga telekung yg cantik dan murah dgn hanya RM 15...

 ishhh...mana lak wit juta2 aku neh...

 ni plak kat kedai kain meter...kat sini lagi kami rasa nak pitam....pening dgn pelbagai pilihan kain, mcm2 kaler...ko bayangkan satu tingkat tu kedai kain semuanya....mmg rambang mata tau...ko tgk kat tgn kami, setiap org genggam currency yg kami buat tu...currency yg sgt membantu...nampak x belakang aku tu, tu adalah owner kedai...mostly owner sumer kedai kain ni nampaknye dr Pakistan...pekerja saje org Indon...

 pekerja Indon yg sgt ramah, service yg tip top, bersedia utk membantu memberi idea, ko mintak tawar pun dorang ok jer....

 yang bagus di Pasar Baru ni, kebanyakan kedai sediakan tmpt duduk dan minuman free...ayat dorang kalau nak suruh singgah kedai dorang....ya...singgah dulu...shopping sambil istirehat ya buk....

 penat tau shopping, tapi seronok saaaangat...kat belakang aku tu, adik ipar duk bargain lagi...

shopping lagi...huh, kalau x beringat, mmg duit habis kat Pasar Baru je la gamaknyer....x bole jadi ni...

 ni plak keadaan dlm food court kat Lantai 6...tiap2 hari kami lunch di sini ajer..senang...kami lunch pun dah lambat...lebih kurang kul 3 ptg cam gitu...punyerla shopping x hengat, sampai makan pun lupa ko....kami teringat nak makan pun sbb si abang ckp lapar, hehehe...kalau mkn kat food court ni kena bersedia fizikal dan mental, sbb kat sini kalau ko duduk ajer, berderu peniaga2 mkn ni attack ko...sumer pun nak promote menu masing2....

 antara menu yg kami makan kat Pasar baru....set Ikan Gurame Bakar...wallah!!! dihidang sekali dgn kangkung belacan...mmg selera...lain2 menu ada aku amek gambar, tapi malas lak nak publish kat sini...

 lepas makan, sambung shopping lagi...ni kat kedai baju budak2...mmg giler....aku beli 20 helai T-shirt utk anak2 aku, baru rm 50 jer...best best....

mari mari...terjah kedai kasut lak...kasut2 ni harga dia RM 6 jer...mari mari....tapi kasut yg aku try ni x de saiz lak...huwaaaaaa!!!!

kesimpulannyer, Pasar Baru ni mmg menjanjikan barangan yg cantik2 dan murah2...kami gembira sgt dpt shopping kat sini...mcm2 yg kami beli...kain meter, telekung, baju batik, baju blouse, baju anak2, kasut, sandal, wedding gift, kosmetik, accessories, dan mcm2 lagi la...tapi handbag kat Pasar Baru ni agak mahal, design pun mcm x brape cantik jer..ngeh ngeh...jadinyer aku nak beli kat tempat lain la...lagi satu, aku rasa kalau lelaki mcm bohsan kot datang Pasar Baru ni...habis2 pun dorang kalau shopping, beli baju batik ataupun shirt...kaum Adam tu ha tmptnye di Cibaduyut nnt...tu next n3 la yer...

Pasar Baru best!!!! hoyeh!!!!

21 comments:

Pencacai Alim said...

singgit duit kita brapa kat sana?

Dee said...

wah..bestnya..aku pun nk pegi gak..tp tulah..x tau bila..huhuhu..

rasp said...

Pasar Baru memang heavan tul kan...
macam-macam ada, murah murah plak tu....

Dee said...

muka sama? sket2 kot..hahaha..tp tang rambut pendek tu confirm sama..sis..add dee pya facebook kat sarina_ibrahim@yahoo.com or search aje sarina ibrahim..hehehe..leh beramas mesra..

NcekYus said...

wah!!! njoy sakan..jeles2..nak cenderahati leh..??ngee

Fieza79 said...

hadoi...sonok ahh tgk korang bersoping sakan..siap stanby beg besor...!

tp sure penin nak pilih sbb byk sgt mak aiii...rasa cm nk rembat suma ja yg bekenan..hehhh..!

jeBateja said...

OOO...tidak...tersangat lebih murahnya dari MANGGA 2...hampesss.....aku tertipu dulu....

chugie said...

oooooo sy plak rs mcm ade kat sana skang ni.. shopping!! owh.. bestnye..

memang aku book gak tiket g bandung nanti ni..

Joy said...

mesti rambang mata nk pilih kain-kain tu...

Sharinginfoz said...

seronok betul bercuti dan shopping kan

wahida said...

Pencacai alim: RM 1 wit kita bersamaan 2,867 rupiah...

Dee: insyaallah pas ni mesti dee dpt gi punyer...err dee, kita x de mukabuku laa...rasanya sampai bila2 pun mmg x nak buat mukabuku ni...saya ada blogspot ni je ha....huhuhu...kalau ape2 dee anta email kat aswa@matrade.gov.my yer....

rasp: betul la kak...mmg heaven tul...kalau ke Bandung lg wajib saya terjah sini dulu...

ncek yus: alamak wak, souvenir dah habis agih2 kat member...nnt kalau saya gi lg, saya beli banyak2 bagi kat awak sekali yer...

wahida said...

fieza79: beg besar tu wajib...takut tercicir brg2 yg dah dibeli...

jebateja: ko tertipu beli apa jebat? bukan mangga dua pun murah jugak ke? ni mesti ko x pandai bargain ni..lain kali kenyit mata ngan penjual kat sana jebat....hiks...

chugie: sila book sekarang..ngeh ngeh...

joy: bukan setakat rambang mata, sampai nak pengsan pun ada...hahaha....

sharinginfoz: mmg seronok sgt....lupa Malaysia jap...hehehe...

sya hassan said...

wah.. 20 helai baju bdak bru rm50?? murah giler.. ini yg trase b'smngt nak ajak mak p bandung neh..hehe

wahida said...

sya hassan: saya gerenti mesti mak awak suka giler shopping kat sana...

imanshah said...

salam, saya dah follow blog wahida (lcbiru_80)

cg imanshah

wahida said...

imanshah: thanks cikgu!!!

imanshah said...

pasar ni rasanya saya dah sampai tahun 2008 dulu..haha..memang best g bandung shopping sakan!!

Ati Masrif said...

syoknya wahida...
part kain telekung tu mmg nak sgt ada jiran p sana beli telekung cotton yg sgt cantik ....

along said...

eeeee....prempuan...best...nyerrrr....teruje alongsss......lain kali.. klu ko nak gi lagi... ajak la along yek....

wahida said...

imanshah: Bandung best kan? heaven giler....

ati masrif: telekung tu mmg mcm2 pilihan...sumer pun murah dan cantik2 belaka...

along: ok long, nnt kalau aku gi sekali lg, confirm aku ajak ko yek...

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.