nuffnang advert

Thursday, February 16, 2012

Kartika Sari & Amanda Brownies, Bandung

selamat petang semua....
sebelum kami gerak ke Pasar Baru, kami singgah dulu ke Kartika Sari dan Amanda Brownies....

suka suka suka dpt singgah sini lagi sekali, sbb aku suuuuuuuuuukaaaaa sgt dgn pisang salai cheese kat sini...kat Kartika Sari ni aku tak beli lain, cuma target nak beli pisang salai cheese je....

dah dtg Bandung, wajiblah singgah Kartika Sari ni...memanjang penuh je tempat ni....eh, bagelan pun sedap tau kat Kartika Sari ni, tapi aku tak beli, tapi kak Dee beli, dia pun ckp sedap...kalau nak cari brownies aku TAK syorkan korang beli kat sini, sbb kedai Amanda Brownies adalah yg terbaik...

inilah dia pisang salai cheese tu...atau kat sana dikenali sbg pisang sale keju....yg ni aku beli 10 peket...kak Ely pun ckp menyesal dia beli sikit sgt, dah tu member dia gi Bandung, dia kirim lagi pisang salai cheese ni...ekekek...tu lah, aku ckp sedap, tak caya...kehkeh....

pas tu aku beli original brownies kukus kat Amanda...aku beli satu je sbb nak standby duit bebyk utk shopping kat Pasar Baru nnt...hehe...eh, Amanda ni dah besarlah tempat dia...dulu dtg dlm dia kecik je...

sedap tau brownies ni...harga dia rp24,000...lebih kurang rm8 gitu...tapi apesal ntah, masa dah sampai umah, brownies tu dah naik kulat dah...mungkin sbb aku lambat keluarkan brownies ni drp dlm beg kot...lambat masuk peti ais...huhu...nasib beli satu jer....brownies ni tarikh luput dia sekejap sgt, 3 hari je dari tarikh dia produce...tapi masalahnya aku sampai Malaysia tak sampai 3 hari pun dari tarikh hari tu....tak pelah, bukan rezeki aku...bukan tak pernah rasa pun sebelum ni....

oh ye, di Bandung juga kami dapat beli perfumes murah2 ko...tak sangka kat Bandung pun ada kilang jual perfumes ciplak, sayangnya kat kilang tu aku tak amek gambar sbb masa tu hujan, maklumlah, org sayang kamera kan...hehe...ko mintak je perfumes apa ko nak, dia boleh buat, tapi esok baru dtg amek...1 ml bersamaan 1 ribu rupiah...kami order botol paling kecik je, 35 ml bersamaan rp35,000...lebih kurang rm12 gitu...harus aku beli 4 botol...bau dia adalah sebijik ngan bau original dan tahan lama....suka suka suka...next time pegi Bandung lagi, boleh beli lagi..kalau korang nak tau kat mana tempat kilang perfume ni, korang tanya pak supir korang, mesti dia tau punya, tapi kalau dia tak tau, mmg hampeh la supir tu kan...hahaha....


p/s: n3 first trip aku gi Kartika Sari dan Amanda Brownies boleh klik sini

75 comments:

mek jah said...

tengkiu bagi aku pisang salai tu... sekali kunyah, beribu kali teringat kat kau....

AnneRaini said...

weh, memang menggiurkan pisang sale keju tu...haruslah aku borong jgk nnti...adoilah..hehe

:: Mrs.Eady :: said...

nape tak ckp??kalo tau kirim perfume!!ciiss...

Anum said...

sedapnya pisang tue...
meh nak rasa skit

Fatin Mraz said...

sorang satu shopping beg nampaknya..
=D

Tihara said...

wow best2 eks sopin sane..bab perfume tu yg best ngan pisang cheese tu..ada cheese ke..hebak :)

ejaMaria said...

begelan tu benda apa... napa tak tunjuk gambar?... nak tau gak...

joijoi80 said...

nak satu perfume..hehhehhee..

cheqna said...

utk i tak de ke kak??
hehehehe

anie said...

bape ye hrg brownies tue...

KhaiRin : anies said...

camne ek rs nyer pisang salai cheese tu?

wahida said...

mek jah: sama2 nok...

mrs eady: haha..next time la nok...

tihara: betul tu, ada cheese, tu yg buat sedap sgt tu...

ejamaria: bagelan tu mcm cookies jugak la, tapi bukan cookies..ekekek..aku pun tak tau nak terang mcm mana, kalau nak tgk gambar klik link yg aku bg tu...

wahida said...

anie: harga brownies tu rp24,000

khairin: rasa dia adalah sgt sedap!!

wida said...

biasa mkn pisang salai biasa jer..ni ada cheese mesti lagi sedap kan

ratusiput said...

nak imagine jap cmne rase pisang salai cheese tu.iskk..terliur plak kang mane nak cari...

rasp said...

dlm list u gi nie kan sis...
wajib i beli bila ke sana adalah...
pisang keju tu and perfume dia...
mmg terbaekkk lah...
oh lupa satu lagi i wajib makan...
eskrem durian dia...
uols tak try ker masa gi tu...
or xde musim durian???

wahida said...

rasp: yg tu tak try la pulak..kat mana tempat nak pekena tu kak?

Huda said...

terima kasih atas entry ni, nanti nak pesan la kiranya ada kawan2 yang nak g sana, nak tunggu diri sendiri pegi entah bila kot.

*SiRibenMerah said...

PTPL sungai petani.. ngajar kt sana 2thn...

lieyalatif said...

salam kenas sis.....

wah bestnye sis.....syok pergi ngan member2 sekepale ni kan....mcm2 boleh soping n berjalan...kalo dgn anak2 terhad sikit....lieya ari tu pun pergi ngan bff jek...mmg puas berjalan...

tgk gambar sis terus rase nakgi bandung lagi laaaa...

Aine Ainun said...

Seriusla,
perfume dia mmg wangi...
Pakai siket je da bau menusuk..

Ble tgk kat situ gak dia buatkan...

Pisang salai chese,
nyumyyyyyyyy

Mama Ema said...

semua beli pisang salai tu ke?..nape tak beli sebotol utk ema ni..huhuhu...


p/s : booked tiket AA ke Langkawi je...belum capai target nak ke luar negara sana...hehehe..

Dee said...

bau perfume dia smpi skrg stim mata kau..hahaha..aku pya brownies pun dh naik kulat..tp kt atas je..aku buang..pastu potong2..elok je dlm dia..so, satu opis mkn..alhamdulillah, xde sorang pun yg sakit perut..hehehe..

pisang salai tu kt umah aku kurang laku, sib baik aku beli sebungkus je..sedap mmg sedap tp cepat lekat celah gigi..muahaha..tp bagellan tu laki aku pulun sorang smpi abis..muahaha..

wahida said...

lieyalatif: hai..salam kenal...tengs drop by my blog...nnt saya singgah sana okeh...

dakcik said...

bagus la akak punya entri trip bandung & jakarta nie..boleh jd panduan utk sy ke sane bulan 4 nti..sy siap print lg tmpat2 yg menarik akak listkan..boleh ckp kat supir kitorg nit..huhu

TQ kak for the info trip! i likeeee..=)

mamawafiy said...

perghhh wahida..buatku teringin makan pisang berkeju tu jer. hari tu ada member pegi bandung gak, beli bendalah tu. siap ada perasa durian lagi. bestnyerrrrrr

munna said...

pernah rasa sekali pisang salai keju tu..member ofis bagi...mmg sedap...

::NureeN:: said...

pernah mkn brownies dr bandung walaweii mmg sedap tp lain cikit kotaknya.. :)
pisang salai keju.. menarik.. kat cini ada x? hehehe

lydzar said...

best sgt brownies kukus niii

wan nurul hezrina said...

wangiker perfumenie..mcm sedapjer browistuh=)

yana-feehily said...

baca smua entri akak kat bandung ni, rasa tk sabar2 nk kumpul duit byk2 pegi sana :)

wahida said...

nureen: kat sini tak pernah nampak lak...adoi la...

wan nurul hezrina: wangi nok...aku suka sgt!!

Neeza.Areef said...

wow..pisang salai cheese..agak2 klu wat kt sini sama x rasa die..hehe..

syg la brownies tu leh kulat lak..

perfum buat sendiri..bleh la wat pkai2 basahan kan

fiza said...

Sedapnya pisang salai cheese tu. Aku klo yg berkaitan ngan cheese suma nampak sodap ☺☺

Tina Othman said...

lapar terus tgk pisang salai tu

mamyharraz said...

sini pun kami tak singgah hari tu..sbb dok ralit shopping baju bajan ..nampaknya mmg kena repet lg sekali nih ;)

pisang salai cheese tu mcm panggil2 jer :")

nota:cantik dres ko ;)

iizla said...

saya pon singgah kartika sari jugak. beli brownies banyak sangat!!!

miloais milo said...

bestnya - brownies... peberet iols ni... :D

beb - murah le perfumes kat situ....

Rtp Farra Arisha said...

woah, pisang sale chesse itu memang enak banget! hehe skali makan aja terus habis. kartika sari memang populer dan kaya dengan makanan yang yummylicious. and same goes to amanda brownies...cake di larissa cake and bakery, bandung pun boleh tahan sedap :)

wahida said...

arisha: larissa cake n bakery ye...boleh try nnt ni..tengs dear!!

Nazayiena said...

Pisang salai chesse tu memang sedap,dah rasa member blk dr bandung bawa,murahnya perfume tu....

Liza Abu Bakar said...

kena rasa pisang salai cheese ni.

NzA said...

nasib baik akak xngandung..kalau idok, xpasal2 wahida kena pos utk akak.....hi.hi.hi...

GreenJade said...

pisang salai tu mmg terbaik..wahh ni soping smpai pitam la yer..

x gi borong CD ker? hehehehe

MULAN said...

nangis ni tengok semua brownies2 tu....

akubiomed said...

Wah ini sudah bagus boleh adun pewangi mengikut selera pelanggan.

Acik Erna said...

wahida..sebeblum tu nak bagi tau..caannnttiiikkk sangat header baru tu.
pisang salai keju tu..disini tak de orang buat lagi ke..mesti sedap tu kan..

Munnafendy said...

kartika sari - ingatkan nama kedai kain! =D

apa2 je ttg keju i know u likeeeee =)

*untukmu kak wahida, ai dah tukar balik ke pop up..tengs soooOOO much!

CintaZulaikha said...

adoiyai cam sedap ja pisang salai tuh...

Mamamya said...

arwah atok dulu selalu buat pisang salai...tp xder lah letak cheese gitu...rugi dulu aku x belajar camana nak buat pisang salai...

ieda said...

aloor x tahan bab pisang salai tuu
di jakarta ada juga tapi rasanya x sesedap di bandung sbb pisang tuu popular di bandung

nantiiilahhhh kita nak gi jugak ! ekekek ;) jelesssss2

Eyra Rizal Touch said...

ESOK LAST DAY REGISTER!!!!

2 DAYS BRIDAL MAKEUP CLASS!!!
DATE: 18 & 19 FEBRUARY 2012
FEES: RM500
DEPOSIT RM100
(bank in to:
maybank :1580 8830 5272 norshahira shahrizal
cimb: 1271 000 9694 522 mohammad hafiz che haron)
VENUE: E.R BEAUTY STUDIO SEK 15 SHAH ALAM


** LAST REGISTRATION DAY WILL BE ON THE 17TH OF FEB 2012. !!!
016-2128740

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=330441120310744&set=a.180051425349715.39229.100000345765934&type=1&theater

Aleyn said...

Pisang Salai Cheese tu nampak sangat menyelerakanlah...

Chik Att said...

wowwww ...shopping sakan ...

Softtouch [Hanim] said...

bestnya....bila lah turn sy ke sana plak yer...

wahida said...

greenjade: tak sempat nok...

acik erna: header cantik? hehe...toce toce...

munnafendy: wah...sayang u lah dear!!

cahya indah said...

kak, pos kat sini sikit pisang salai cheese tu..

eMMe said...

Kak Ida wat saya teruja nak pi Bandung, huhuhuhuhu...
tak tau bile gamaknya jejakkan kaki ke Bandung itu...huhuhuhu...

Salwa said...

pisang salai cheese.yummy..nampak sedap. Nak try tapi jauh sangat la pulak.hehe.

Nens Collection said...

baru je makan,ade member opis g bandung..sedappp..bile ntah nk g beli sedirik..hehe

susumanis said...

pisang salai cheese..yum yum..x de ke sape jual kat malaysia ni eh..hehe

amirah said...

target bila nak gi bandung nanti adalah nak beli brownies dulu..hehe aci tak?

Syaheera said...

Ape name kedai perfume tu kak?

Cam menarik nii

intan_blur said...

slm nok..aku tgk pisang salai tuh..baru2 ni 1st time aku makan nok..tupun kwn abah aku blk dr indon..so dia bawa 1 plastic besar..
adik aku ckp.."sedap Long...rugi ko x mkn.."
aku pulak jwb.."ntah ape2 la ko mkn ni Dik.."
tapiiii..sekali aku mkn..fuhhhh..layan smpi x benti mulut aku makan benda alah tuhh...mcm ade ganja kat situ..hahahahahahah

wahida said...

amirah: aci je...

syaheera: nama kedai adalah seperti di dlm beg...hehe...

intan_blur: kan? sedap kan nok? aku pun suka...

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

akupenah makan..tapi yg cheesecake sedap..err perfume tu cam perfume yg botol kecik2 ade roll on tu ke?

mama aini said...

ehem..teringat keenakan kek kartika sari ..rasa nak terbang kesana skrg ni..hikk2x..

izz iizza said...

wahida gi bandung ikut pakage tau rancang sendiri ni..?

Anonymous said...

as salam; sis sy nk mntk no budi yg supir sis time kt bandung, blh email x kt sy, kifahafifi89@yahoo.com ataupon add sy kt FB ni link
http://www.facebook.com/kifahafifi.mohamadanuar

i'm waiting for ur reply :)
sy nk pg dlm 23hb 1 nih; thnks in advance

Cinta moCha said...

Salam sis saya nak mintak tlg supir sis kat bandung boleh tak? Saya nak ke sana esok malam (3 hb februari sampai 7 februari) Harap sis dapat tlg ye? Email saya shahirah.jaafar@gmail.com

Anonymous said...

As salam.. Sy nk mnta sis emel sy. Sy nk thu cmne dn ape yg sis prgi ke sn dr segi htel, trnsport dll. Mohon emel sy.. Ni emel sy, ainramlan@gmail.com.. Tq sis ;)

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk meberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


kemasan makanan said...

Blognya bagus, inspiratif sekali bagi penggemar jalan2.... dan kuliner.. sukses ya..

o ya.. kalo ada yg bisnis kuliner yg menggunakan packaging kertas, bisa pesan di yogyakartas.com loh....

Tengyu.. :)

~MaMa RX SToRYMoRY~ said...

Pre order bagelen atau brownies kartika sari dan amanda whatsapp ina 0192633431

bercuti kat bandung istimewa said...

Salam, nama saya Mohd Irsan from BANDUNG AMANAH TOURS AND TRAVEL
Jom pegi bandung 235rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

Tentative Program
Day1
*Tiba di airport Bandung
*Pasar Baru trade center
*Lunch Check in Hotel
*Toko Tiga ( Branded Jeans )
*Membeli-belah di Factory Outlet
At Jalan Riau (Heritage,
Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
Secret )
*Dinner dan kembali ke Hotel

Day2
*Gunung Tangkuban Parahu
*Ciater Hot Spring
*Kebun Strawberry and tea park
*Lunch
*Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
*Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
*Dinner & kembali ke Hotel

Day3
*kawah putih crater/trans studio indor themes park
*Check out Hotel
*rumah kain sulam kat taman kopo
* cibaduyut-shoes and jacket leather original
*Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
*Airport transfer

Term and condition
*included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
*included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
*included entrance fee tangkuban perahu sahaja
*Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
*rate 6 pax~239rm, kalau 4 pax~289rm, kalau 2pax~349rm
*not included lunch and dinner
*not included ticket flight and airport tax
*we dont need deposit~all payment at last day in bandung
*valid until 23 desember 2014
**after 23 desember rate naik 40rm per person

whatsapp : +62838 2178 9103