nuffnang advert

Thursday, October 27, 2011

Love Bali: Restoran Sederhana & Wong Solo

selamat petang semua..
update Bali lagi...

muka letih 3 jam dlm flight...tak ingat apa, terus serbu nak mkn...lapar sgt dah ni...Restoran Sederhana ni ada kat mana2...halal, cepat dan murah...

antara menu dlm masakan padang....bukan semua kami mkn....

masakan padang mmg sedap2...aku suka....

aku rasa ramai yg tau cara nak mkn nasi padang ni kan...kita bayar ikut lauk apa yg kita mkn...

ni pepes ikan tuna...lauk kesukaan mek jah...




tak try pun air ni...amek gambar jer...

gulai kulit lembu...


ni korang tau apa? siapa jawab dgn pantas dan tepat aku bg FM Bali...ala...senang jer....






antara tempat mkn yg kami tuju selain masakan padang, Jimbaran Seafood dan lunch buffet kat Saranam Eco Resort, kami terjah mkn kat sini....Wong Solo....sedap wooo mkn kat sini...

ni jus alpukat atau nama lainnya jus avocado...aku punya...sedap giler...kalau korang gi kedai makanan Indonesia, tak try ni sgt la rugi...harga dia rp13,500 bersamaan RM4.80...

ni pulak jus poligami...hubby punya...jus poligami ni mix dgn mangga, nenas, durian belanda dan avocado...hubby ckp sedap....jgn mintak nak poligami lepas ni sudah....ish...nauzubillah...harga dia sama ngan jus alpukat tu..

teh o ais mek jah...

mineral water dorang dlm botol...unik...

soda gembira...mek jah kata sedap...hari tu aku tak try sbb nampak mcm manis sgt...nnt bila2 aku akan try jugak...

ni lah nasi ayam penyet aku...sedap nak mampus....percayalah...mmg sedap...setakat ni mkn paling sedap kat Bali yg kena dgn tekak aku cuma kat Wong Solo ni...ayam dia lembut, ada tauhu bakar, tempe goreng, terung berlada, ulam2an dan yg paling penting sambal dia pedas terangkat...RM5.80...

ni pulak set ikan gurame bakar...hubby punya...sedap tau...masa mkn ni terus teringat kat abang, abang suka sgt mkn ni masa kat Bandung...RM12.20...agak mahal tapi sedap!! rasa ikan ni manis...dan ada sos pencicah dia yer...

ni pulak pecal lele goreng....pecal ikan keli...along punyer...aku tak reti mkn ikan keli nok...huhu..RM8.30

sup bontot...org sana panggil sup bontot, tapi sebenarnya sup ekor tau nok...hubby ckp ok2 rasa dia tapi yg tak bestnya ada lak bulu kat ekor tu...kehkeh...

ni pulak pelecing kangkung...sekarang ni aku suka sgt kalau mkn ayam penyet mesti nak kena ada kangkung...dah mcm kemestian lak...RM 4.80..

telur dadar ni along ngan mek jah yg order...

masa ni kami mmg enjoy menikmati makanan kat sini..mmg sedap tau...ayam penyet dia mmg terbaik...masa kami sembang gelak2 tu la gempa bumi berlaku mcm dlm n3 gempa yg aku cerita ni...apalagi, bukak langkah seribu la kami...apapun, itu semua memori yg tak dpt dilupakan...

Wong Solo ni masa mula2 bukak cuma ada kat Medan, Indonesia, sekarang dia dah ada 16 cawangan termasuk di Bali...di KL pun dah ada kan..cuma aku tak berkesempatan singgah lagi...Pak Isme dan pelayan kat situ ckp, kat Malaysia punya ayam penyet tak setanding ngan di Wong Solo Indon...entahla..nnt2 aku ingat nak try jugak la...

sajer je nak masukkan gambar teh botol ni...aku tak tau kat Wong Solo ada jual tak teh botol...tapi yg aku minum ni masa kat Restoran Sederhana...nak ckp kat uolls, kalau korang dah dtg Indon, tak kira la korang dtg Bandung ke, Bali ke, Jakarta ke, tak pekena teh botol dorang ni, rugi okeh...ada dua perisa...satu yg ada gas, satu lagi takde...dua2 pun sedap...bila minum rasa dia nyaman jer...korang try tau...kalau tak, nyesal...


esok last n3 Bali...mesti korang pun rasa lega kan....kehkeh...

69 comments:

Liyana said...

mcm ular pun ade tgk gmbr tu... geli matt! hehe

*SiRibenMerah said...

sedapnyaaaaaaaaaa...

gambar tuh rasanya cam paru goreng.. tapi dia racik halus2 panjang...

oya said...

lapor nengoknya..bile lah sy nk ke bali ni..

:: Mrs.Eady :: said...

mencik!!saje je buat aku terliurrr....grrr,....

aNaYaNa said...

apa tuh kak..belut ker?hi3..
apakah semuanya nampak sungguh sedap?huuu..alor kak cutenya pkae baju tunen2..hee..

Anum said...

macam belut goreng tepung je

pena rozie said...

Yg tu mcm belut aje....

amiey lee said...

waaaahhhhhhhhh sedappppp.. kta memang giler suka makan ayam penyet n nasi padang..selalu gak g area restoran nasi padang kt kampung baru tu...

yang best nye daging ngan sambal ijo..melelehhhh

p/s: salam kenal gak..i followwwww

amirah said...

belut ke? apsal kecik sgt? err...tk lalu den nengoknya...haha..aritu masa kat padang mmng makan lauk smpi satu meja la..memula baca tajuk nya ingatkan ko pegi restoran yang sederhana je sebab ko dah pokai...hahaha..buleh gitu? haha

|| NaFiRaa || said...

belut celop tepong!!

pernah makan nih!!!

MulutPayau said...

bestnya dapat ke Bali...
Teh botol tu mng sedap...kalau ke indnsia, tu dah kira mnuman rasmi akak..rugi kalau tak minum...akak rasalah yg tu belut...

intan_blur said...

intan tau..yg panjang mcm ular tuh..name dia belut goreng..yeahhhaaaaa..yg pasti makanan kat sane ..terliur intan tgk

wahida said...

amirah: hahaha...lawak la ko...kalau aku dah sengkek time tu terus aku kol ko...boleh? kehkeh..

biutyburritos said...

sedap betullah sambl petai tu..

|| NaFiRaa || said...

sonoknye!!! bab makanan nih yang x sanggup nak tatap lama2 neh!! terliur!! uwaaaaaaa

maap yer aku tulis 2 komen kali nih.. tadi aku nak cepat teka gambo makan tuh.. so aku menggelupor teka dulu.. nih baru aku komen betol2...

JELESSSSSSS!!!!

KhaiRin said...

sori br sempat menjengah utk BW

jus poligami???

hebak hebak heheheh

ainhany said...

paru bercili ke????

oohh wongsolo tu bali ek? ingt dari jawa...mgg sedap dan harga ptut jika makan kt wongsolo Ampang/ kg baru. Kiranya francais dia bnyk laa no..nak wat cmne tokey dia polygami.(jus juga dapat nama).hihii

Zana Adieyza said...

jus poligami??? xnak bagi husband zana minum sbb takut.. boleh?? hahahhaha..

fiza said...

Menggiurkan sungguh makanan² nih.

..::SangRatoo::.. said...

mmg buat lapa laaa ngk blog ko ni nok..heheheeh

norhidana said...

bestnyer tgk gambar makanan2 kt sana... baru lah real kan kak...

i follow gk kt sini

lydzar said...

penah rasa jus alpukat tu kt sari ratu. hmm rasanya tu ler first and last try kot. tak kena tekak den huhuhu

cemomoi said...

sema sedap kecuali laaa jalan jejauh minum teh o ais je... tak patutttt

Ena said...

SAMPAI SKRG ENA LOM CUBA LG AYAM PENYET.. KAT TAMAN DAGANG AVENUE, AEA AMPANG NI ADA 1.. TP TAK PERNAH TERAI LG.. HARAP2 KALO CUBA BIARLAH SEDAP CAM KORANG MAKAN...

adarnadzmie said...

menarik tgk air2 dlm botol tu...lain dari yg lain... AP pun nampak menyelerakan....hehe

zuwaidah said...

wahida, follow di sini. seronoknya berlibur di BALI yaaaa

iduraz said...

paru goreng ek

Lya Colours said...

fuhh kalau p bali ni mmg sesi ternak lemak. tapi takpe alang2 pergi sekali tu biar kumpul lelemak btol2.hihi. eh tu mcm belut goreng je kan

Qhaifa Nur said...

tak susah nak makan kat sana tapi kena pandai cari....

tak kisah sedap atau tidak janji perut terisi...

Rai said...

hadoii..terliur gila tengok entry ni..tetiba teringin pulak nak ke bali..

Pala Maldini said...

sampai hati nko...

terliur aku nengok gambar2 makanan tu weh...

aanie said...

gambar2 maveles la..

murah la wong solo kat sana...kat sini dlm rm10 gak..huhu..tp ayam penyet wong solo mmg terbaeekkk...

miss Fyqa said...

lapar balik tgk makanan... hehe

MamaEma said...

limpa kot...

tgk gambar pun lapar..zoom dekat sangat..terbelalak bijik mata ni

exora said...

x pernah mkn lg ns padang...

yg x besnyer nama sup tu..sup bontot..hahahha

hyazz said...

sotong kurita ek..hehehe

IntaNBerliaN said...

betoi2 menyelerakan!!!

mamaNoriz said...

akupulkat tu wajib minum ke sana ek!

masakan padang mmg best, tu yg jawa2 di malaysia ada kenalkan kat sini :)

khairul akmal bin azman said...

kay lapar da ni..hehe...


tergoda lak ..

ikiqzana said...

belut goreng tu kan.. tapi mmg sedap makanan minangkan.. terliur sungguh negok blog wahida ni. gmbr besar2 puas tengok.

salam kenal gak.. kita follow yer.. :)

syariza09 said...

nkkata belut, kecik jer lam gamba tu.

Wong Solo KL pun sy lom pernah gi

Edy Fee said...

bestnye dpt ke bali...
huhu selera terbukak terus bukak blog ni..."

fazilzura said...

lepas ni ko doa2 plak aku dpt pi ye..


amboi ko, snap gambo mknan nye dekat , sibbaik aku x pose tau ..

Hanie_Dew said...

wwwoooaaaaaa..sangat menggoda la itu ikan bakar..hhmm alamatnya kalau aku gi bali mesti makaaaaaaaaaaan je.

h4ni3 said...

apemende yg hitam berlingkor tu?
lintah goreng? hikhik.. yikess

azi said...

Wahida..
Sedapnyer tengok semua makanan tu...nasi padang memang bestkan....

Akak rasa macammmmm ......eh...tak pasti le pulak..tapi bukan belutkan...

Acik Erna said...

wahida..dah pasti belut tu..tengok dari kepala dia..
sedap2nya makanan..petai dia kemain besar lagi..

MaMa AiNi said...

wahida..he2x..mama tahu..itu belut goreng kan !!..ha2x..teh botol kat bandung dln kotak !!..

MasZuber said...

itu adalah BELUT GORENG,

yummy!

:-)

Dalila Hamid said...

tak pernah smpai bali... :(

YNA said...

salam kenal kak :)

balas kembali kunjungan :)

omaigoshhhhhhhhhhhh!!! i love bali.. padahal x pernah pergi pun, ahaha
tapi biasa dgr org cakap dan tgk gmbr mcm fun giler :)

yna pernah mkn kat wong solo bangi, mmg sedap.. klu pergi bali confirm lagi sodap kan kak? :)

So Shy Lady said...

woho cantiknye gmbar...rasa nk cubit trus lauk2 tuh hihihi (akk ni tekak kg)

Nieda said...

Tq follow akak.
Akak teka pisang salai goreng.

Betul ke?

rasp said...

jus alpukaaaaattttt....nak gakkkkk...
lama tul tak pekena ini jus....

pandai2 ek dorang teka....
akak pun tak tau tu belut goreng...
geli weiiii mau makan....
sedap ke sis?

mata empat akak nampak cam cili kering goreng je hahahahahahampagas tul kan :D

ILA HonEyBuNNy said...

fuhhh..makan -makan...hehhe....sedappnya...

yen(toka ziizokukuto) said...

yang murah murah plak sedap an,,,,uhuhuhuhuh :),,yang lobster 300 tu,,tak rasa apa erk??heheh

NM02 said...

kepala aku mesti teleng tau... huhuhu

wong solo terbaik!

along pi ajak makan kat kg baru, mahukah?

MULAN said...

best nya jalan2 Bali esp tang makan2 tu.. melelehs je ni..

Prince Halilintar said...

terus berbunyi perutku tgk makanan tu

Neeza.Areef said...

fuhh..makanannnnn

intan_blur said...

dear..ni email intan
aph_040407@yahoo.com.my
hahhahha..xdpt ape2 pun xpe..saje je teka2 kan..ekekkekekek;)

wan nurul hezrina said...

sedap say..ni ko nyer pasai aku dh terliuq nih...yg tuh mcm belut goreng jerk..sedapker...tgk air kolestrol penyumbtn pmbuluh drh2 mcm meenakutkn mak nok..huhu...syies mmg sedap nengok...nie nma entri mknan..

Mama Gee said...

mcm belut kecik2 je...eww geli plak tekak..

tp makanan2 lain tu buat rs lapar tetiba,,, :)

Pepel BoNda AmaNi said...

nok...tetiba aku nampak gambar ko manis masa bercinta kat bawah tue...terus aku nak komen pasal gambar tue..bukan pasal N3 nie..bleh...kurus gila hoke ko dulu..klu aku dulu ngan skrang...dulu montel..skrang selim...wah nak jugak ngaku selim kan...hahaha ko mampu nok?? :P

Nafisa81 said...

wow! bestnya...

Fabulous Me said...

Aduh! Ctk betul pkai dslr. Btw belom smpi lagi kesini.. NAK P!

ikatankasihku said...

semua mknan dia nmpk sedap..air "penyumbatan.."kih3

.::Lynn::. said...

kecor tengok nasi ayam penyet

rajatega said...

maaf itu namanya bukan "sup bontot" tetapi "sop buntut." salam dari halmahera,indonesia.