nuffnang advert

Friday, October 28, 2011

Love Bali: Kecak Dance

selamat pagi semua...
teruskan menghapdet kisah Bali....korang jemu? tak dapek den nak nolong...kehkeh...

ramai giler time ni...dianggarkan 800 org time tu...tiket persembahan adalah rp70,000 atau bersamaan RM24.80...

dah mcm tgk bola kat stadium kekdahnya...

tarian kecak dance ni diadakan setiap hari pada pukul 6-7 mlm...

tarian kecak ini juga dikenali sebagai " The Monkey Dance" dan telah menjadi pertunjukan yg popular di Bali...

nama kecak diambil kerana sepanjang pertunjukan perkataan cak cak disebut berterusan...tak penat ke dorang ni sebut perkataan tu je? uniknya tarian ni suara yg dihasilkan oleh mereka tanpa bantuan alat muzik langsung ok...

dah nak start...masa ni sunset sgt cantik...

 ha...ini dia sunset...layan sunset kat Uluwatu sambil tgk kecak dance...
mengisahkan Raja Rama dan isterinya Dewi Shita...baju hijau pekat tu Raja Rama...oh, panjangnya cerita dlm drama ni...malas lak nak taip...

Raja Rama nak gi hutan sbb nak tangkap kijang baju kuning tu...sebenarnya kijang tu adalah jelmaan okeh..dia ni jahat dan diutuskan oleh Raja Rahwana supaya senang dia nak kidnappe Dewi Shita tu...

oh, hebatnya laki aku dpt amek gambar kijang ni tgh nak terbang...

sebelum Raja Rama nak gi hutan nak tangkap kijang tu, dia mintak laksamana tolong tgkkan Dewi Shita tu...selang beberapa lama kemudian, Dewi Shita mcm ada terdengar Raja Rama menjerit meminta tolong, so dia suh laksamana gi carik Raja Rama dan tolong tgk apa yg terjadik kat raja...laksamana tak percaya yg raja boleh terperangkap ngan kijang tu, dan ckp kat Shita mungkin raja dlm keadaan elok2 sahaja...shita lak asyik la ckp laksamana saja tak nak gi carik raja sbb nnt senang laksamana nak duduk dua2 je ngan Shita...adoi la shita ooooi....so nak tak nak, laksamana pegi la carik Raja Rama kat hutan, tapi sebelum dia pergi, dia buatkan Shita satu lingkaran, which is lingkaran tu utk mengelakkan Shita drp terkena anasir2 jahat atau terpedaya dgn musuh...senang kata lingkaran tu macam magik la...

bila laksamana pegi je ke hutan, ada sorang pendeta datang, sebenarnya pendeta ni adalah jelmaan Rahwana yg jahat tu...dia mintak air kat Shita, disebabkan kesian, Shita hulurkan tgn ( terkeluar drp lingkaran ) dan bagi air kat pendeta yg jahat tu...dgn sepantas kilat pendeta tu berubah wajah menjadi Rahwana...terus Rahwana kidnappe Shita ko...huhu....sian lak kat Shita....tu la...tak nak dgr ckp laksamana...

dan kini Shita telah pun berada di kerajaan Alengka dan ditemani oleh Trijata...Trijata tu org suruhan Rahwana...shita asyik nangis meratapi nasib dia yg malang dan berharap sgt Raja Rama dtg selamatkan dia...


Shita tgh sedih tu...

sampai satu ketika, muncul kera putih yg bernama Hanoman...korang nampak tak ada kera putih kat celah2 manusia tu? 

mula2 Shita ingat kan Hanoman ni pun jahat jelmaan Rahwana jugak...tapi Shita silap..

eh, kera putih ni main lens orang pulak dia...dia ni notti tau...kelakar pun ada...

sampai la Hanoman ni tunjukkan cincin kat Shita sebagai bukti bahawa dia diutuskan oleh Raja Rama utk selamatkan Shita, barulah Shita percaya...

barulah muka Shita nampak hepi bila dia tahu, Raja Rama ingin selamatkan Shita...

huhu...scary gak muka kera putih  ni...dia asyik menyakat budak2 kat situ, sampai menangis la budak tu...

kera putih ketiak basah....





sebelum meninggalkan kerajaan Alengka, Hanoman bakar taman dan beberapa tempat dlm kerajaan Alengka dan sound yg Raja Rama akan kembali utk selamatkan Shita...

anak Rahwana yg jahat nama Megananda berpakat ngan Delem, assistant dia utk ikat Rama ngan kekuatan sihir dia supaya Rama dan konco2nya tak dpt bergerak dan tak dpt selamatkan Shita...huhu..nyampah tau ada citer org jahat mcm ni...tapi Raja Rama memohon pada para Dewata utk lepaskan dia dari ilmu sihir, kemudian dtg lah seekor burung garuda utk menyelamatkan Rama dari sihir Megananda...

kemudian Rama telah kembali pulih seperti sediakala lalu memerintahkan Raja Kera Sugria utk menentang Megananda yg jahat nak mampus tu...

Raja Kera Sugria menang dlm menentang Megananda...padan muka ko Megananda!!

Akhirnya Raja Rama bertemu kembali isteri kesayangannya Dewi Shita tu bersaksikan laksamana dan Hanoman yg notti tu...sekian....

bila dah last pementasan, kami semua dibenarkan bergambar dgn penari2...ramai giler berebut nak bergambar ngan penari2 ni...aku ingat nak bergambar ngan kera putih tu, sekali ramai daaaa minat kat dia...huhu...


kalau korang nak tgk kecak dance ni, sebelum masuk dorang akan edarkan satu risalah pasal cerita kecak dance ni...ada 5 scene semuanya...better korang faham kan dulu jln citer dia, kalau tak korang ternganga la tak faham cerita pasal Raja Rama dan Dewi Shita ni....hehe...


Kecak Dance ni sgt best, enjoy!! kalau korang dah singgah Uluwatu tak tgk kecak dance ni sgt rugi wooooo....

63 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

beb..ko intai ape tu???kemain lagi mata ko tgk tang situ ekkk...kekekekekke...

Anum said...

bestnya dapat tgk real
mesti seronok kan

Zana Adieyza said...

tapi mcm seram lak zana tgk muka kera putih tu.. hihihi..

cahya indah said...

yang pegi tengok ni semua tourist je ke kak? ramainyer..

Kasih Kita said...

Wah... live nya gambar. Dah follow sini. Jangan lupa singgah ke blog saya pula :) http://duniakecilkuini.blogspot.com/

ajumohit said...

join skali la kecak dance tu ida hehehe

Dee said...

mata kau pun kerling semacam..teringin jadi Shita eh?

NM02 said...

rajin kau karang citer ni nox

dan

kenapa kau kerling kat shidi gambar last tu? hehehehe

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

walaupun tak pergi tapi happy tengok gambar kau wahida oiiii

MaMa AiNi said...

wahida nampak menyeramkan je topeng kera putih tu..hu2x..mama ni penakut sikit tgk menda2 camtu..he2x..

Mamamya said...

mengerikan pulak aku tgk mask yg dia org pakai tu...tp seronok kan tgk budaya n kesenian negara lain...

uit..apasal gmbo last tu ko dok jeling penari tu...mcm x puas ati jerk...

pssstttt...smlm ko ada salah drop komen kat n3 aku ea...agagaaa...cer ko cek balik... :) aku rasa ko ada follow blog mana ntah n ko drop komen tu kat blog aku....

Aku Ibu Muda said...

pernah tengok dulu ditayangkan kt tv...

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

gelak aku sensorang kat depan screen nih tgk kera ketiak basah...

aku tgk suma pelakon nih mcm seram jek...dan teror tul ngko leh ingat suma babak script cita nih balik... kalau aku yg nyanyuk nih sure dah lupa2 dah..

Lya Colours said...

saya memang cukup takut la dengan yang bertopeng2 ni. maskot pon saya takut. sebab rasa macam scary je dorang ni. pernah dulu kat shopping mall, ada maskot a&w tu, dia dtg kat saya, saya lari. haha takut la. rasa macam weird je

wahida said...

kasih kita: nnt saya singgah..tengs..

dee & NM02:aku pun tak tau aku pandang apa tu..kehkeh..

mamaya: kehkeh..aku dah delete...ampun buk...

wahida said...

cahya indah: ada jugak local sis...tapi ramai tourist la..

intan_blur said...

mcm menakutkan pun ia juga kan nok..hmmm ..tp klu dah pegi sane..sume hilang rase takut..ye kot..hehhehe

Kakzakie said...

Heee. dapat juga bergambar dgn penari ye wahida. Dahsyat tarian mereka patut pun panggil monyet sebab gerak tangan/body dia tu...

fiza said...

KO tenug apa tu nok, semacam jer...muahahahaha...

Scary ah aku nengok kera putih dan yg sewaktu dgnnya tu.

amirah said...

ramainya tourist ye nok..ramai orang mesia ke tu?

adarnadzmie said...

memang happening la kecak dance tu wahida... mcm nak bakor org jer akak tgk kat yang ada api. tu...hehe... memang syokkk kan...

Neeza.Areef said...

btl mcm tgk bola..ramainyerrr...pstu mcm lamanyerrr...smpai gelap..hehe

wahida said...

amirah: ramai jugak org malaysia time tu nok...

Nieda said...

Akak rasa dah follow.
Nanti akak tempek blog Wahida kat bloglist.

Liyana said...

kera putih tiak ashemm.. hehe

wan nurul hezrina said...

KEA PUTIH KRTIAK BSH..MAUTKNYA PNS NMPK WOOO.eh kalu aku bwk merah ngan sofia kt cni sure nanges nyer dorg..huhu..tkot nengok

*SiRibenMerah said...

basha yek ketiak dia.. sure panas kannn...hahahahaha

D_08 said...

mabeles.....gambo background pun cantekkk..... langit tu.......
awok sukeee...... i like!! ...awok teghoih polo blog ni...

Mama Gee said...

suke je...updet lg byk2 gambo pun takpe...

Sue-Rya AQ said...

hahahaha..kera putih ketiak basah...x bley blah tul la..depa dh naik sheikh dh tu..mcm2 budaya kt sane ye..best!

YNA said...

giler murah harga tiket :)

kat malaysia skrg kecoh harga tiket tgk bola naik, huhuhu

AzMask said...

seronoknya dapat alami & selami cara hidup diorang...

norhidana said...

pnyalah panjang citenyer ye kak...tp msti best..
bali kan mcm india kan sbb dia ada dewa2 cam cite industan tu kan... heheheh

tp msti rasa meremang bulu roma kan bile ada kt situ ngn persembahan diaorang tu lg...

Tihara said...

femes tarian ni..best ek dpt tgk live :)

Salina@IbuAqil said...

Menarik jgk sis jln cerita dia.. Hi3!! Bestnya!! Ntah bila kami plak merasa p sana.. ;)

mama tisya said...

best jln2 bali sambil tgk tarian kecak

salam kenal

Pepel BoNda AmaNi said...

aku scroll secara laju...takut nak tengok oooooo.....

nurkaloi said...

hahah yelah mcm g tengok bola plak
topeng dye tak best laa
cer laa buat topeng ninja ke
topeng pokemon ke heheheh

♛RaRa♛ said...

wah kemain ramai anyway best2 macam etnik n bdaya boleh kita tgk :))

~salam kenai jugak yea ^-^

akubiomed said...

Kalau ada gambar video tentu menarik :-)

miss Fyqa said...

mmg ramai ler yg menyaksikan citer tu..hoho..pelbagai budaya :)

|| NaFiRaa || said...

x boleh nak bayangkan camner keadaan time tarian tuh.. tapi mesti best kan~ huhuhu.. sonok sungguh layan n3 pasal bali nih.. x puas jek rasa..

mama ju, said...

Aslkm

Tkasih sharing cerita ni.
Tkasih juga dtg kat rumah mama. Nanti mama explore lagi blog wHIDA...bye

Qhaifa Nur said...

ramainya yang tengok...sukanya bali ni..

Nieda said...

WAhida , akak dah masukkan wahida blog ke dlm bloglist akak.Senang sikit nak terjah.

Tq ye CB akak pun ada dlm bloglist Wahida.

Ati Masrif said...

seksa2 belaka penari tu ye :)

maybe budak2 tak sesuai tonton kot?

wahida said...

nieda: kak, terharu saya..hehe...tengs akak...
CB tu apa?

wahida said...

ati masrif: mula2 saya fikir mcm tu jugak..tapi saya tgk ramai jer yg bawak kids kak...yg bawak baby pun ada...yg preknen pun ada..huhu..

ILA HonEyBuNNy said...

menariknya...

tak pernah tgk..layan gambar pun dah best tgk..ehheh

Yati said...

Hello wahida! Selalu nampak wahida kat blog kak Nza. :)
Panjangnya cerita Raja Rama tu. Tapi menarik.

Cho Zila said...

kalau tengok ni kena der kamera canggih cam wahida nyer kot idak tak bestler... thanks untuk gambar yang cantik dan penerangan yang lengkap ... moga kalau dapat gi nanti dah tau dah jalan ceritakan,,,

misya said...

uniknya

Syakirah said...

siryes takut tengok kera putih ketiak basah tu.. topeng dia menyeramkan.. huhu

KhaiRin said...

sy spot kt ketiak basah tu hahahhaha

nurbeena said...

Tak dapat pegi dapat tgk kt blog Wahida pown dah best....

salam kenalan dari saya Sal. kasehmia.blogspot.com

ieda said...

wah2 dikk komplit penceritaan ekekek :) best2 bila dpt gk culture mereka nie kan :)

Run Away said...

macam opera china ar ni...tapi memang best dapat pengalaman tengok secara live....;d

Ct Aja said...

aKAK menari sama tak..hihihiihii

ikatankasihku said...

kera ketiak basah..ha3...

ummu said...

salam wahida
suka tengok sawah padi dan teres2 nya tu.unik dan menarik,kan.
terima kasih sudi datang ke blog saya,sangat gembira.

Mak Su said...

minat nak tgk tarian kecak.. tapi takutnya kat kera putih tiak basah. hihihi

NzA said...

ni mcm tarian pemujaan kan wahida????

wahida said...

nza: tak lah kak, ni tarian drama je ni...tak de apa yg perlu ditakutkan...