nuffnang advert

Thursday, October 27, 2011

Love Bali: Kintamani & Uluwatu

selamat pagi semua...
jgn marah haaaa....aku terus update jalan2 kami di Bali...kali ni aku buat dua tempat sekaligus dlm satu n3...sbb gambar2 tak byk mana, so aku sekalikan aje...
aku cerita dulu jalan2 kami di Gunung Batur, Kintamani...


 Gunung Batur ni dah 26 kali meletus ko...gunung berapi yg masih aktif sampai sekarang ni...

 pertama kali meletus adalah pada tahun 1804 dan terakhir berlaku pada tahun 2000. Cantikkan??

 letusan yg paling dahsyat berlaku adalah pada 2 Ogos 1926 yg mana letusan tu telah membuatkan aliran lahar panas menimbun Desa Batur dan Pura Ulun Danu Batur.

 Gunung ini terletak di Kabupaten Bangli, Bali dengan ketinggian 5.633 kaki.

 terus teringat kat Tangkuban Perahu, Bandung....tapi rasanya Tangkuban tu lagi cantik la pada aku dan Tangkuban laaaaaagi sejuk....


 kat sini mmg ramai peniaga desak kita suruh beli brg dorang...adoi la...mcm2 taktik dorang pakai...mek jah tu boleh posing lagi...aku kat belakang dah kena serbu dah...huhu...

 sian pulak kat budak belakang kitaorg tu...dia pun sibuk nak menjual jugak...kat sana dorang suka gunakan budak2 tau..ada yg meniaga sambil tu dukung baby la...huwaaa...tak tergamak tgk...tapi kang kalau kita beli, ramai lagi peniaga ikut serbu kita...

pas tu kat Gunung Batur ni ada sebuah restoran tau...mmg cantik pemandangan kat sini, tapi kami tak mkn kat sini sbb teringatkan nasihat kakak ofis yg pernah mkn kat sini, dia ckp dia pernah nampak gelas yg isi air biasa bercampur ngan gelas arak kat sinki...maksudnya non halal dan halal dorang campur je semua masa nak membasuh tu...huhu...jadinya sempat snap gambar je la...



seterusnya, jalan2 kami ke Uluwatu....
sebelum masuk ke sini, Pak Isme dah pesan supaya tanggal cekak rambut, sunglass, rantai tgn yg berloceng atau seangkatan dgnnya dan mineral pun kena simpan dlm beg...sbb kat sini monyet2nya nakal...hehe...

tapi aku suka tgk dorang ni...hidup bermasyarakat gitu...sama2 cari kutu each other..kehkeh...pas tu monyet2 kat sini aku tgk sihat2 belaka...

manja la pulak...

manja2 pun ada nottinya tau...

yeyyyyy!!! dah sampai....subhanaAllah....sgt cantik ciptaanMU....lautan hindi namanya tu nok...

kat sini pun kena ikat tali tu sebagai menghormati pura di sana...si mek jah tu dah cuak giler ngan monyet2 kat situ...hahaha...

aku mintak pakai tali pinggang pepel....hehe...rasa pelik lak rambut aku tanpa cekak...

cantik cantik cantik dan sgt cantik....


anda setuju???

kat belakang kami tu berderet org dah menuju nak tgk kecak dance...

tempat ni beratur wooo org nak tunggu turn nak amek gambar...

ala...sibuk je dorang ni...nak kiss2 pun susah tau mcm ni...kehkeh...

dah diam...aku nak menghayati keindahan uluwatu berlatarbelakangkan lautan hindi....

nampaknya dah ramai kat tempat kecak dance tu...

sebenarnya gayat jugak nak bergambar kat tebing ni...curam woooo...

curam, tapi serius cantikkan??

meh, zoom sikit...

nampak tak pura kat atas tu...korang pun mesti tak terjangkau dek akal kan ada pura kat tebing ni...Pura Uluwatu ni berbeza ngan Pura di Tanah Lot sbb pura di sini adalah di atas batu karang setinggi 97 meter dari aras permukaan laut menghadap Lautan Hindi...Pura Tanah Lot pulak berada di pulau karang kat tgh2 laut...semua pura ni ada keistimewaan tersendiri pada aku...cantik2 belaka...


yesss.....Uluwatu dan Tanah Lot sentiasa di hati...

63 comments:

Kakzakie said...

Cantik meamng cantik sebab camera yg diguna pun ok. Monyet tu dapat makan free dari pengunjung ye

Anum said...

cantik semua gambar2 ko beb

fiza said...

Mana tak gemuk monyet² tu, asik mkn jer ☺☺☺

Cantik nya lautan hindi. Suma gambar cantik² lah.

aanie said...

cun lah gambar....
takut la kalau peniaga camtu...

eMMe said...

menakjubkan, saya suka laut india! cantek bangat!

kasihibu said...

Cantiknya...
memang gebu2 montel monyet di situ ye,mungkin sbb ramai yg bagi makan kot?

Mamamya said...

patutlah ramai yg dtg ke Bali kan...mmg sgt2 view kat sana....aku rasa klu nak Bali mmg kene b;dua je lah...klu bawa anak2 seram je nak gambar2 kat tepi curam mcm tu kan....

*SiRibenMerah said...

gebu la monyet2 tuh...

Lya Colours said...

Ya Allah memang sangatttttttttttt cantik !

Pia said...

"pemandangan yg sgt cantik,mmg puas hati tgk gmbar2 yg korang amik,~kebesaran maha pencipta!..."

~@mOi ~~ said...

besnya bercuti... :) kak! takde gempa bumi ke? tgok lam brita..

|| NaFiRaa || said...

cantekkk.. jeles tahap gaban dah nih!! semua tempat cantek!!!

ejaMaria said...

owh...suka laut... nak turun mandi bleh tak?...

atty's said...

cantiknya pemandangan

lieynanilaz said...

cantik nokk gambar tepi tebing tuh!!..jeles!!

wahida said...

amoi: mmg ada gempa...dah buat n3 pun..kalau rajin godek la n3 lepas..klik label Bali..

ejamaria: tak tau la boleh mandi ke tak nok...tak nampak org mandi pun...huhu...

Tina Othman said...

ngeri tgk monyet2 tu, tapi cantiknya pemandangan dia, insaf sekejap

missbby said...

boleh tak tetiba kita pulak yang rasa gayat nengok gambar u kat sana..huhu

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

subahannallah serius cantk...

::NureeN:: said...

mmg cantik ciptaanNYA.. adusss smpi paksa2 kita suruh beli aduss abes la sape yg x ati kering kan :)

~@mOi ~~ said...

tgh baca semua entry bali akak!! besss!! ari ni baru masuk keja.. ika kena kuarantin hfmd... tu yg lambat baca entry.. heee

MamaEma said...

ciptaan Yang Maha Esa...

:: Mrs.Eady :: said...

subhanallah....kagum!

KAMIHIDUP said...

cantiknya lahai. :)

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

baju2 ngko cantek2 nye weh, yg kuning tu lg larrr..berkenan aku..

Fitri Senin said...

Salam perkenalan...tq sudi follow =)
Bali sungguh cantik!!!!!

ieda said...

memang cantik2 dikkk sbb kamera pun cantik kan .. huhuh jelesss akak ekek :)

ps : dik nanti email add tau ! :)

wahida said...

amoi: ooo, patut la lama tak hapdet...rindu kat sis tau!!

whitecappuccino said...

semua best! dapat jamu mata pun dah ok sgt2..

luahfikiran said...

SALAM,
CANTIK ! TKASIH ATAS PERKONGSIAN GAMBAR2

::FAIZ FARISH:: said...

nice

Zana Adieyza said...

monyet nakal? takut!! mesti jenis x makan saman tu..

mmg cantik la gmbr2 dekat lautan hindi tu..

Salina@IbuAqil said...

bestnya... tenang je tgk ombak tu.. gerun pun ada.. ;)

Dee said...

mmg cantikkan..patutlah ramai mat saleh suka gi Bali..hehehe..

kayzie said...

erk?monyet??..best..best..best..nak g..

ajumohit said...

Cantik2 semua gmbr2 ni Ida, yg duk menjual tu pon duk enterframe hihihi

Mieza said...

Salam wahida..cantiknya permandangan di bali..bila la entah mieza akan berpeluang nak ke sana juga..cantik sungguh! Mieza ucapkan terima kasih kerana sudi bertandang dan follow blog mieza..semoga ukhuwah di alam maya ini berkekalan insyaAllah

Sue-Rya AQ said...

cantik blouse putih yg akak pakai tu..hehehe..bestnye dpt g sane kan..saya ni ntah bila la dpt pegi..huhuhu

azi said...

Wahida...
Banyak berjalan, luas pandangan...membuatkan kita mengkagumi ciptaan Allah s.w.t....cantikkan...bertuah Wahida dapat menikmati semua ciptaan itu...dan TQ sudi kongsi gambar...boleh juga akak cuci mata..:)

emma dangdut said...

wah!besh nya kak wahida!!ni nk kena p ni :)

Dinas Aldi said...

Cantik sungguh la tempat tu! Bila akak nak sampai nih :)

Ada gambar romantis lagi, I LIKE!

Chikova_Araishii said...

perghh best kottt. nk pegy jugakk!!! teruje tgk stiap gmba..

Aleyn said...

Gayatnyer tengok tebig tu...tapi serius cantik bangat

miss Fyqa said...

wow.memang cantik la lautan hindi. ciptaan Allah :)

ratusiput said...

pemandangan dahlah cantik pastu guna kamera cantikkkk...lagila kan...superb..

eB ezrin said...

nk ckp lamer dh.. baju puteih tuh cntk... awak nmpk putih ;p
tapi malu ;p

Lelaki Ini said...

wah
seronok habis!

MasZuber said...

memang montel monyet2 tue..rasa cam nak cubit! :-)

wahida said...

eb ezrin: nampak putih? ekekekek...perli ek?

Cik Rose Cute said...

follow sini....

bestnya pagi bali...

http://hairuliza-anakku.blogspot.com/

Fadzli Amir said...

Salam kenal....
Bestnya Bali.....sempat gak pegi, tapi pegi makan limau bali je...hehehhe...jgn maraaa...

Ati Masrif said...

sudah semestinya
makanan2 disana sedap2 belakakan

amboiii...jalan berdua jeh..
lomantik :)

intan_blur said...

wahhhhhh..terbaik la tpt dia kan..
intan belum smpi sane lg..xtau la bile..hhuhuhuhuhu

biutyburritos said...

kt sane memang ramai org susah giler..sbb tu ade sgp tebal muka menjual cr tu..tp baguiih tu, akhirnya ade gk org beli:)
korang kan same jer, susa benor ambik gmbar lucah2 ni hahahaha..2 ekor tu nk kena sula tu, beromen depan org.
cerun tukan, besatnye dpt buat bumpee jumpee..tp klu aku buat, memang arwah

cemomoi said...

uuu... ralitttt

adarnadzmie said...

memang cantik2 pemandangan kat bali tu yer... rasa mcm akak pulak yang gi bali tu.. kihkih...

Ct Aja said...

wah...macam2 ada...seronoknya bercuti..

ikiqzana said...

cantik2 permandangan kt sana.. mmg puas negok gmbr kt blog wahida.. best nyer g bercuti.. bila la kita lak nak g sana.

MaMa AiNi said...

wahida cantik pic.guna kamera DSLR tu !!.ha2x..memang cantik pemandangan kat sana..hu2x..

rasp said...

cantik tul pemandangan kat sini sis...
tapi takut gak ek kat beruk2 nakal tu....

NM02 said...

bila masa plak ada posing gambar muka cuak aku tu jah?

kelasss kau, artis pun tak amek gambar letak jari kat bibir

muahahahaha

wan nurul hezrina said...

sejuk mato den entri ko nie jah oii..mmg awsome..sgt mendamaikn...tun dpn aku nk bwk merah n sofia g cnielh..hehe

ikatankasihku said...

ketaq lutut tengok curam tu