nuffnang advert

Wednesday, October 19, 2011

Love Bali: Tanah Lot

selamat pagi semua....

hari ni hapdet kat Tanah Lot lak...best giler kat sini...sumpah aku suka....

sebelum sampai ke Pura Tanah Lot tu, ada byk kedai2 jual souvenir....rambang bijik mata aku...huh!! byk berabis kat sini tau....murah2...tapi kena pandai bargain...dgn aku mmg aku gila2 duk tawar menawar....hehe....

cantik ukiran dia, tapi kami tak singgah pun, kang terbeli pulak...haha...

pak isme ckp jgn beli dulu, kang dah tgk pura tanah lot tu nnt baru beli, kalau tak susah nak usung ke sana sini brg2 tu....

kami dah tak sabar nak tgk pura...aku standby pakai sandal je, dah ready nak membasahkan diri...hehe...

what? photo with snake? tgk ular pun aku geli tau!!

yeyyy, dah sampai...bergambar kat entrance adalah wajib...kehkeh....nak masuk sini kena bayar rp10,000...atau rm 3.50 saja per person...

tempat ni sgt terkenal di serata dunia...kalau pegi Bali, tak jejak sini adalah satu kerugian yg amat besar...

oooo....jernihnya la....geram mak tgk....

masa ni air tgh pasang...masa kami di sinilah terjadinya gempa bumi yg besar tu...tapi kami tak rasa pun...patutla ombak besar time tu...tapi kan, best gila kena pukul ombak cenggitu..tapi setting gambar adalah kurang memuaskan, gambar ombak terlalu putih...kena byk belajar lagi nak pakai kamera gabak tu...

inilah pura nya...cantik...

ramai betul umat manusia masa tu....

 Pura tanah lot ini didirikan pada abad ke XV Masehi oleh Dang Hyang Nirartha atau lebih dikenali sebagai Empu Bawu Rawuh yang berasal dari Kerajaan Majapahit di Pulau Jawa.


Pura Tanah Lot terletak di laut dan terpisah dari daratan....unik kan pura ni....


Dan di sekitar pura Tanah Lot ini terdapat pulak beberapa pura kecil dan besar antaranya Pura Pekendungan. Di bawah dan di sebelah barat terdapat sumber air tawar yang merupakan air suci bagi kaum Hindu


mat salleh ni tgh tunggu ombak nak surf..berani dia kan...sengsorang je...


Di bawah pura Tanah Lot terdapat beberapa gua yang di dalamnya hidup beberapa ular laut berwarna hitam putih. Ular-ular ini sangat jinak dan tidak boleh diganggu.
Gambar ni aku ambik dari jarak jauh....suka giler pic ni...

Kalau air laut pasang, maka pura ini akan kelihatan seperti sebuah perahu terapung di atas air. 
Gambar ni aku zoom pulak...i like jugak....

suka suka dan teramat suka...rasa sgt2 bertuah dah sampai sini...rasa nak menangis pun ada...tercapai sudah hajat aku....alhamdulillah....

wah...gambar blur belakang la...best!!

my BFF n my sifu dlm blog, tak de dia, tak wujud blog aku neh....jah, pas ni kita arrange gi Medan tau...

hubby say tengs kat aku, sbb arranged percutian di Bali yg sgt heaven ni...serius aku terharu...hehe...
ala sayang, mmg selama kita bercuti kat mana2, mama yg uruskan pun, baik flight, supir, hotel, itenarary semua mama ngan mek jah incharge...daddy ngan along tinggal sediakan duit jer....ekekekek...

selamanya bersama....

kat belakang tu pun ada pura gak...tapi pura kecik sikit la...sebuah pura yg berdiri di atas batu karang yg berlubang...

nama dia Pura Batu Bolong....

itu la pura nya...kecik je..
dah, jom gi shopping lak....

bye bye Tanah Lot....sungguh cantik, romantik dan menakjubkan berada di sini...tak puas menikmati pemandangan kat sini...lagi dua tahun aku menyusul lagi yer....cewah....

ni helmet tau...fancy betul....kat malaysia ada ke jual helmet cenggini?

aku bukan nak melucah...tapi itulah hakikatnya..mmg barangan ni lah yg dorang byk jual kat Bali...huhu...

kalau anak2 aku tgk topeng ni sure dorang nangis punya...hehe...

kat Tanah Lot ni mcm2 ada...pilihan pun byk...yg penting boleh bargain...

yang best bila ada tourist dari Thailand nak bergambar ngan aku...aku tgk dia berdiri lama, ingatkan nak tunggu turn nak bergambar kat sign tu, rupanya dia tunggu dan nak ajak aku bergambar sama...see? aku mcm Fasha Sandha yg tgh bercuti kat Bali kan...sibuk org nak bergambar ngan aku...muahahaha!! mati la statement...jadik bahan la aku kejap lagi....kehkeh...fedulik, yg penting, ko ada???

91 comments:

sisdee said...

adoiii bestnya..!!! gambar2 pun byk u amik...ish

dulu my sister pegi mgkin silap kot tak tau arah tuju..makan masalah besar sbb dia ikut group cina kan :(

~izan~ said...

bestnyer,gmbr cantik2 belaka..terasa sampai ke sana jugak..err dlm mimpi la hehe

Aku Ibu Muda said...

oke...dah terasa mcm g bali jugak :)

atty's said...

statement mcm fasha sandha tu buat kty golak je tau dipagi hari nie..

Prince Halilintar said...

siyes mmg cantek tmpt tu...pemandangan pun indah...


mesti byk barang2 best kat situ kan..takkan tgk je..borong la sekali..hehe

wahida said...

prince halilintar: mmg kami byk borong pun kat sana...kan ada tulis tu...

AnneRaini said...

bab fasha sandha tu mmg takleh blah betullah..hahaha..

adarnadzmie said...

memang cantik la tanah lot ni... mcm nak pegi skrg jugak... hehe

bujal X said...

dildo kayu! keh keh~~

*kenapa takde gambar omputih pakai bikini???

Nens Collection said...

mula2 sy nmpk n3 akak tunjuk pura yang mcm terapung tu adalah otel atau resort..fuhh mmg best! caya la kak

Pepel BoNda AmaNi said...

best gilakkkkkkkkkkkkkk nok...nak pegi jugak...harus next year aku terjah bali....

cheqna said...

memang sah dan kompem akan ku ajak incik tunang berhoneymoon disini nanti hahahahahaha

:: Mrs.Eady :: said...

serius cantik nyer kat sane!!

azi said...

Wahida...
seronok akak tengok gambar2 wahida kat sana...bertuahkan dapat sampai situ....teringin akak nak pegi....tapi tak tahu tahun bila...5..10..atau 20 tahun...he..he..:)

Hana Soffelia said...

Best gila tgk kak wahida jalan2 kt sana. Bila lah i nak smpai kat sana ni. Kak, nanti kasi tau lah plak bajet nk bercuti kat sana. Blh mula menabung dr skarang. Kahkah

Pssst, dahsyat u arca kayu itu. terkezut i nengok. :-p

Dee said...

apapun..mmg tanah lot tu cantik..pic pun cantik2..apsal aku rasa mcm kau pasha sendat dan laki kau botak juvana..muahaha....

Zura said...

cantiknyelah kak....sungguh cantik..

ikatankasihku said...

sampai jugak ko kat tempat ko review hari tu kan..selamba badak lak tu duk main ombak...rilek jer..huhuhu..bali mmg cantik ar....bertuah ko dah gi sana..aku nak pegi jgkkkkkkkkkk

Haneem said...

wow wahida, pic cantek...suke ngn benda2 pelik yg dijual unik tu...

mamyharraz said...

mmg bestttt entry kali ni! puas tgk pic yg cantiksss belaka :D

terasa diri pun sama2 bercuti ke bali ;) hehe serius mmg "terasa" ke happy an anda sumer :))

tgg next entry pulak ;)

missbby said...

wah seronoknya..jeles..jeles..dan jeles..hihi

cahya indah said...

wah kak Wahida, jadi retis kat Bali..fan dari jauh pulak tu ;)

Bro ahmad said...

bestnya tempat tu..dah ditunjuk rasa nak kesana pulak..mahal ke kos perjalanan tu..p

.:fyzz:. said...

ini tidak adill..saya pun nak pi gak..huhuhuhu...wahida sgt touching tgk foto2 yg semua lawo2 tuh..so jelez hokey..apapun..yg pura tuh so uniqe..then...yg ukiran tu so melucah..hahah tak bleh tahan..pepun...mmg bali ada destinasi pelancongann yg mabeles..bila thn la aku nak pi ...wahida anak2 tak joyin ke?

amirah said...

hhahaha,,,tak tahan ayat last ko tu nok...fasha penat...fasha nak sanda gituuu...weh, bleh ke gitau brape bujet sume2 sekali ek..pasni nak gi sana la...teringinnnnn sesangat..

wani said...

wooow ko waheeda,gmabar yg last tu mesti dia ingat ko ni retiss,yela asyik gamboro je tk abih2 hahaahhaah kelas kooooo

Anum said...

cantik2 gambar ko snap kan
one day i will be there
hehehe

wahida said...

fyzz: kami honeymoon kali ni, tak bwk anak2...hehe...

all: nnt aku bgtau korang yer...ramai nya yg tanya pasal bajet ni...nnt aku inform...

Tina Othman said...

adoi, cantiknya gambar, tah bila lah dpt sampai ke sana

wahida said...

bujal: ooo, nak menggatal yer...

dee: hahaha!!

MamaEma said...

bestnya..rasa nak pergi juga satu hari nanti...

wida said...

mmg cantik lah tanah lot ni..

agaknya tourist tu ingat sis ni retis kot..hehe.sis kan vogue

Liyana said...

fuyoooo.... best gilerr!

ngaa... jeles! jeles!

NM02 said...

sumpah aku nangis beriya2 jah

aku terharu baca ayat kau bersama selamanya dalam gambar kita ber4 tu

aku harap kau masih sudi kuar jejalan makan angin bersama kami

aku harap persahabatan kita ber4 kekal selamanya

sambung nangis..

bengong kan

ciwek!

jah... bali mmg best!!!!!!

medan? jom!

KhaiRin said...

mmg cantik tempat2 ni...
mmmm souvenir utk sy x de ke?

eLLy said...

AKU TAK DE :(
NOKSSSS AKU JELES JELES JELES JELES


AKU RASA DIA BERKENAN KAT BAJU KO TU KOT

GreenJade said...

perghhh hapening gile fasha sandha tawaf Tanah Lot..terasa mcm aku lak potogeraper nye hik hik hik

err besor gak ombak tuh..aku fobia noks..sure moment plg kuat diingatan ye noks bergedix time gempa bumi tuh..aku lak yg risau..uhuhu

Hanis Azla said...

terasa semakin teringin nak pergi bali.. mana butang like ni.. he..he..

|| NaFiRaa || said...

JELES!!!

JELES!!!

JELESSSSSSSSSSS!!!!!

nak pergi jugakkkkkkkkkkkk

nak pergi jugaakkkkkkkkkkkkkkkk...

canteknye tempat tu!!!!!

JELESSSSSSS!!!!

MaMa AiNi said...

wahida saja goda2 mama dgn pic.yg cantik ni...ha2x..glamnya u..fasha pun kalah !!...hepi honeymoon kan..kan..

wahida said...

NM02: cepat grab AA murah gi medan..takmo nangis2...

elly: kehkeh...

khairul said...

mmg best la wahida


Myvi mana yg korang suka ?http://gilamodified.blogspot.com/2011/10/myvi-mana-yg-korang-suka.html

ArulchelseA said...

waahh bestnye..nnt nk pegi jugak lah

iDa DgN aNaKnYa aLoNG said...

wallaweyyy..mmg mabeles la kak...cantek bangetttt....bila lah giliran sy lak nak ke sana???huhuhu...

ieda said...

wah2 cantik2 pic dikk ..
untung kalau bawa kemera gabak ke sini
semua suasana cantik2 .. termasuk org2 nyeee .. cute miuttttt ekekek

x tahan tgk pos berdua2 nie .. debar pun ada akak tgk .. dah mcm retis !! ahahahha :)

My Little Diary said...

wida...aku tak pernah sampai bali lagi... eeee mcm best jer tgk gmbr2 semua tu....

♥ manje ♥ said...

ok... tgk gmbr2 kat sini mmg teringin abis nak ke bali huhu ~

Kakzakie said...

Tumpang seronoklah wahida. Tahu tak bolong tu apa? Bolong tu maknanya lubang. Hikhik...

Abg Bear said...

Gambar yang blur kat belakang tu... cantik rantai leher tu... beli kat sana ker?

Kata orang kalau nak bargain kat Bali ni kena turunkan sampai tinggal 30% dari harga asal... dah tu baru naikkan harga tu...

Tu dia Kak Jah meleleh air mata kat Tanah Lot... syahdu nya.. nanti lah kalau dia meleleh airmata tak kat Mekah... hehehehe...

replika 'alat sulit' agak agak di buat ada model dia tak kat depan mata? cuba check dah di sunat ke belum... wakakakakaka

Diana @ bilakukatacinta said...

first : tergoda tengok deretan kedai yg jual mcm2 menda tuh...serius ..kalau sy..sy borong

second : terasa aura romantika amor melihat pasangan suami isteri..terus rasa nak terbang kesana

third: waarrgghh..nak nangis..sbb cancel honeymoon kat bali ritu....dah bayar deposit kat travel ageny..tp tak gi sbb kena settle ptptn hubby sekaligus....waaaa

Rinna said...

Wahh bestnyaa tgk gambar korang nie.. :) View yg sgt menarik.. :)

munna said...

bestnya ...mmg sesuai kalau nak berhoneymoon

eB ezrin said...

MMG CANTEK LA OMBAK2 TUH.. TP BILER TERBYGKAN TSUNAMI.. GGERUN AR.. HU3

kayzie said...

jelesnye kak..kena masuk list tempat mesti pergi ni..tapi tahun bila tatau la..huhu

miss Fyqa said...

wahh akak. bestnyer laaa. Fyqa xtau la bile tahun nk sampai sane.. hehe..

Cik Bambam said...

hahahah..siap ada torist ajak bergambar lg ek! kelasss~!! :P

*SiRibenMerah said...

serius bestnyaaaa.. jeleas okeh tgk u'ols honeymoon.. haishhhhhh~


bestnyaaaaaaaaaaaaaaa!!

wan nurul hezrina said...

sumpah beb!tengok entri ko mmg aku rasa nak g jam2nie bali..tinggalkan kerja2 yang berlambaknie..weh aku takut tgk ombaktuh..nak2 ada plak gegaran..mat salleh2 gila berani..

tentang barangan lucah tuh dasyat ooo.hehe ada ramaiker yang beli,n anak2 aku confirm lari kalau aku n hubby pakai helmet tuh n g tempat topeng2tuh!

seronok bangat..dat aku rasa kat sini nok!huhu

::FAIZ FARISH:: said...

nice pic

wahida said...

kakzakie: ooo..ye ke...baru saya tau...tengs kak...

abg bear: ye bang, rantai tu beli kat Bali, tapi bukan kat Tanah Lot, kat Pasar Ubud...

abg doakan saya sampai mekah nnt tu yer...

diana bila ku kata cinta: aku tumpang sedih nok...huhu...

ArELeEz said...

baju kuning tu santek! dr jauh pun dah shining2.. ;)

syariza09 said...

brg tu ada beli tak?? alaaa..brg tu laa, yg lain dr yg lain tu...kikikiki

Mamamya said...

nak nangis aku baca n3 yg ni....ssb aku jeles giler tgk gmbo ko peluk2 tuh....muahahhaaa...serius cantik tempat ni kan...x rugi ko beli camera beso gabak tuh....tp gmbr 'lucah' tu x blh blah la...haduiii...nasib baik ko x bawak anak2..

Ila said...

sedang membayangkan diri berada di sana...hehehe

ILA HonEyBuNNy said...

percutian yang menarik...

gambar2 pun sempoiii n sweet...hehe

whitecappuccino said...

Romantik! I like!!

miloais said...

gambar2 adalah sangat cun belaka!

♥ Wina ♥ said...

woweeeee! bestnye..bilelah nak sampai Bali nie? huhuhuuuu

romantis betul bergambar ye..i like!!

Pia said...

"suka sgt tgk gambar2 tu semua..sgt cantik dan menarik..serius ko pun cantik mcm fasha sandha,tu lah sampai ada org ajak posing sesama.."

dhiera said...

buih2 air tu buat rasa nak pegi bali!!!!!!!!!!!

h4ni3 said...

laut kat sana memang biru kan.. rindu bali!

kasihredha said...

bestnya wahida....jadi rindu dgn bali

ratusiput said...

tgk gambar pun dh cantik apa lg pegi kan mau pitam kat situ sbb tak tahan tgk.ehehe..

myamyza said...

memang cantik betul tempat ni..
kak ko pun cantik berbaju kuning tu..

misya said...

siyesly mmg betul2 cantik

Niena Pengembara Ilahi said...

waaa seronoknyeeeee

Niena Pengembara Ilahi said...

waaa seronoknyeeeee

akubiomed said...

Memang cantik dan air lautnya pun biru dan jernih.

Tentu rambang mata kalau bershopping disini :-)

ct shah said...

wahida,cantik giler ah tanah lot ni.hmmm..bilakah aku akan menjejakkan kaki ke sana?nnti jgn lupa share kos nak gi sana.sajer nak menyibuk tahu.hahaha..

mamaNoriz said...

gambo semua mabeles!

pandai tukang snap :)

makdara TERdiva said...

wah! bestnye dpt gi berhanimun kat sini..

Cik Ecah said...

weeeeee syiokk aku tgk ko nok bejalan sakannn hahaaa :)

emma dangdut said...

beshnye akak akak bercuti.padan la tak ritu tak update blog.bercuti rupanya :)

So Shy Lady said...

wowwwwwwww

tlopong. mmng happening tul. akak suka la gmbar no. 6 tu like like

NzA said...

wah, ada peminat la...jeles2....

terpegun tgk semua pic...xtau nk komen apa...

Gieyana said...

seriusly mmg best giler tgk uols p..n tpt nie sgt cantik kalau bergigam..:)

Run Away said...

memang cantik...dan k'ida pakai baju kuning nampak cantik ar...;d

rasp said...

tgk pics tu terus nak cari tabung utk simpanan ke Bali hehehehe...
mesti tourist tu ckp...
eh itu blogger wahida lah....
hahahahahahaha

Niena Pengembara Ilahi said...

teringin nk melancong tp nk wat camne.. xkn boleh

onie said...

kalau aku pakai helmet tu setai dak? kena saman dak agak2?haha...pura tu cantik!

amiey lee said...

wahhh meletuppp gmbar2 nih...sukaaaaa...bila la nk jejak sana nih