nuffnang advert

Tuesday, October 18, 2011

Love Bali: Goa Gajah

selamat petang semua...
  petang ni aku nak update jalan2 kami di Bali...ni adalah tempat pertama yg kami tuju...Goa Gajah...dekat je ngan hotel kami Casa Ganesha tu...

 Goa Gajah ni terletak di Desa Bedulu, Gianyar...masuk sini rp15,000 seorg...

 sebenarnya kami tak yah pakai kain tu, khas utk org yg pakai seluar pendek je...sbb seluar pendek kami tu bwh lutut... tapi kami nak rasa kelainan, kami saja2 pakai...comel tak? hehe....kain lain2 kaler tak membawa maksud apa2 yer...sama jer...

 dorang dah siap sedia bawak brg2 sembahyang utk dibawa masuk ke Goa Gajah...

 itu semua adalah patung widyasara dan widyasari yg sedang memegang air suci...sepatutnya ada 7 patung, tapi satu patung lagi dorang pindah ke lokasi lain sbb gempa bumi beberapa tahun dulu...ketujuh2 pancuran dikatakan sebagai lambang tujuh sungai penting di India tempat kelahiran agama Hindu dan Buddha...


 dah nak start sembahyang...

 pas tu dorang hidangkan makanan2 ni utk pemujaan dorang...ish...daging apa la tu yer....huhu...

 itulah Goa Gajah...kepala patung gajah tu scary gak kan...tapi unik la ukiran dorang...asalnya dinamakan Pura Gajah, tapi disebabkan ada gua, terus dinamakan Goa Gajah....
jom masuk gua jom...

 dlm gua ni sebenarnya gelap woooo...ada lampu sebijik je...kat dlm ni penuh ngan barang2 pemujaan dorang...

 pas tu ada kepala gajah...

 yg ni besar punya...kata hubby, dia nak try snap patung ni lagi sekali, tapi tak jadi ko...scary tak? hehe...
dah amek gambar bagai, kitorg terus keluar..buat apa lak nak duk lama2 dlm gua yg serba gelap dan sempit tu kan...

 ye, Bali terkenal ngan babi nya...kalau sebut makanan babi guling, mmg asalnya dari Bali la...besar betul kepala babi ni kan...adoi la...

 tempat letak buah ni sgt unik....berkenan la pulak...


 dlm kolam kat belakang kami tu ada ikan hitam...besar ko...ntah ikan apa ntah...lupa nak tanya pak isme...huhu...

 pas tu kat kawasan tu ada jugak taman bunga kat bawah...tak kuasa la aku nak turun ke bwh tu....kalau ada something different, mahulah aku turun...setakat ada taman bunga, kat malaysia pun byk..yg sebenarnya malas nak panjat tangga balik nnt..haha....

 pas tu ada macam2 alat muzik kat sini....try menatang ni....berpeluh dahi aku...kat area Goa Gajah ni panas tau....

ada byk kedai kat sini...ada jumpa FM yg cantik2 kat sini..tapi tak beli pun sbb ingat kat Krisna lagi murah dan cantik2...huwaaaa...akhirnya aku menyesal....rasa nak patah balik ke sini nak beli FM yg aku tgk tu...lain kali kalau dah berkenan terus grab je wahida oi...


masak la korang kena layan n3 Bali aku yg byk nnt...haha...

76 comments:

::EIDA:: said...

Ida tak kesah.. lagi lagi....

eB ezrin said...

ish dgg aper tuh? mmg best eh shopping saner?

myamyza said...

aku suke jek kak tengok ko bahagia gi cuti2.. bestt kannn??

Ila said...

best nyer gi bali..bilalah ade rezeki nak gi kan..

:: Mrs.Eady :: said...

takpe aku layan je setiap entry ko :)

cheqna said...

suker..suker...*sambung koya*

atty's said...

kty suka baca entry g bali nie

ezzu said...

wah2...bestnye dpt becuti...

AnneRaini said...

huwarghh sbnrnye kat krisna tu takdelah murah sgt tp sume driver bw gi situ sbb dpt komisen...huuhuu....

Hanis Azla said...

seronok aje baca kisah org pi jalan2 ni.. citerlah lagi yer..

Prince Halilintar said...

rp15000 tu murah je kan...best dpt melancong ni kan..

Diana @ bilakukatacinta said...

waaaaaaaa..sakan jalan kak wahida ni??.... serius cam honeymoon pengantin baru

KhaiRin said...

FM utk sy xde ke?;-)

KAMIHIDUP said...

bestnya berjalan. :)

wahida said...

khairin: nnt join GA yer..

mamyharraz said...

patung tu semua menakutkan..

ni yg susah nak bezakan yg mana agama hindu atau islam..muka sepesen je kan..

apapun mmg unik dpt lalui pengalaman kt bali ni teruja sy membaca penuh kusyuk :D

update lagi cecepat ;)

ikatankasihku said...

fhewitttt..cun la gambar yang last ni....
kalau rentong pon takpe, layan tengok gambar ni semua...

*sayang ko jugak noks.. :)

kasihredha said...

dia org memang kuat betul sembahyang kan...segenap tempat ada bunga:)

NM02 said...

so'os aku tgk gambar aku sendiri

hahahaha

eLLy said...

nokss aku aku kesana confirm aku tak masuk ke gua itu.. Tempat gelap & sempit mak takuzzz nokkk

Zana Adieyza said...

teruskan lagi entry kat bali tu.. syok tgk gmbr2 kat bali..

kat sana diaorang pakai baju lace lagi kan.. curlasssss.. mentang2 lace kat sana murah..

|| NaFiRaa || said...

tak peeee... banyak2 n3 pon tak pe.. nak pergi sendirik ke sana tak tau bila.. layan gambar org jek laaa.. pastu verangan aku yang pergi.. kekekeekke

qemaishak said...

lagi..lagi...tumpang happy tgk org p bercuti ni hehe

wan nurul hezrina said...

tah tah daging gajah kot?mmg scarylah muka gajah tuh..kalau bawak mek merah mummy mesti dia takut..mcm2kan kepercayaan di indonesia..

GreenJade said...

pndai la carik angle...cantik2 foto korang 'tembak'

xpe noks..aku tggu lg next n3...x sabor nih hehehe (meroyan bcoz dah lama x dpt jengok2 blog kwn2 coz tcampak kuar orbit keh3)

Liyana said...

xpe, update je lg, suke bace entri jalan2 :)

nurkaloi said...

hahah masak takpe jgn hangus kekeke
erm byk pglman tawu care and budaye dyorang kann

wida said...

Romantiknya sis suami isteri..sedondon gitu

stellaizz said...

wahhhh syokkkkkkkkkkkkkkkkkk nyer g bali......bila lahh nak sampai sana nie

Anum said...

best tgk gambar2 ko org
syok

Kakzakie said...

Kakak suka gambar yg pakai kain tu. Pandai juga cara ikat macam dah expert je.. Itu cara betul tradisi Jawa tau...

miloais said...

best banget tengok gambo uols gi cuti2 ke indon...

nok.... uols tak de mimpi ngeri ke masuk gua tu???
iols plak yg rasa ngeri...

wahida said...

kakzakie: kain tu pak supir yg ikatkan..hehe...kami x reti ikat sendiri...

*SiRibenMerah said...

serius besar giler kepala babi tuh..
dasyat~

btw, agak2 kena samak x lepas kuar dari sini?

ct rahani said...

best tgk gambo2 ni sumer.. :)

wahida said...

siriben merah: aku bukannya pegang babi pun nok...haha!!

Nens Collection said...

lagi..lagi..lagi..hehe

cik fadh said...

xmasak pown tgok n3 bali akak, best pe . bole jd panduan nnt..

Qhaifa Nur said...

unik sungguh tempat ni..
best sangat tengok wahida ni..

misya said...

macam2 acara yer

fiza said...

Layan jer, tak dpt gi bali, baca citer ko pon dah ok ☺☺

Scary ah patung gajan tu.

Yan said...

so far dah 6 kali akak ke bali. tapi tak penah sekali nanpak kepala babi tau.. tup2 tgk wahida punya ni lak nampak kepala dia..huuuuhhh..

Cho Zila said...

ajernyer cantik2 gambar di sini terasa akak berada di sana...

MasZuber said...

bali sgt cantik!

akuzle said...

kalo Wahida yg cerita sure mak x bosan, nyah!!

mamaNoriz said...

daging tu cam sate je?!

betul psl FM tu, klu dah berkenan jgn ragu2 lagi sbb bukan senang nak patah balik kan...

takpelah takde rezeki, yg penting dpt pakai tuala...
hahahaha

Arizakiah said...

AKAK SUKA GAMBAR SEDONDON BAJU PUTIH TU.....

Patutla kat sana banyak gempa...banyak sangat kurafat dan alkafirin....:)

aimie amalina said...

huuuuu
besnye jenjalan
tapi mentakotkan gak
hehehehee

Rtp Farra Arisha said...

i love all the photos. arisha yg sudah lama stay di indonesia pun belum pernah lagi jejakkan kaki ke goa. tempatnya unuk skali yah :')

Haneem said...

Satey daging yg diorang buat sembahyang tu saper yang makan ye?

rara pinkmafia said...

wahhhh ngat nk honeymoon kat sini.

Chik Att said...

kita layan jeee....

MR. SYAH said...

wah.. promosi bali ni.. bestkn dpt jln2...

dhiera said...

menarik~ update2..
mana taw nk pergi nt bole refer sini. he~

Adzrien Shoppe said...

bergaya sungguh 'skirt' hangpa no. bestnya dpt jenjalan.

NzA said...

xpe, suka..sekurg2nya tgk gambar pn oklh....

Acik Erna said...

wahida.tengok orang2 sana..bajunya sepesen je kan..warna je lain2

MaMa AiNi said...

wahida..bali terkenal dgn pengaruh hindu nya kan..yg mama tak sanggup tgk kepala babi tu..he2x..seram mama..berani ya snap pic.kepala babi tu ha?..

Kamariah Awang said...

Seronoknya makan angin... Laim tempat lain budayanya yer, Wahida...

Ena said...

seonok tengok korang..

wahida.. ena nak invite wahida utk belog ena.. nanti tlg emailkan ke irdina2010@yahoo.co.uk..

LadyBird said...

unik nyer kain yg akk pakai tu...
nanti terlondeh..

Pia said...

"bestnya ..w/pon tk dpt pegi dpt tgk gambar2 kwn2 kt sana pun jadilah..."

Fatin Mraz said...

hi..lama x singgah cos da lama x o9..nway. mase bali 'bergegar' itu ari..kalian ada di sana ke? risau juga..

N i e Z a said...

cun betul kepala ba alif ba ya tu kan..kekekekek..

Myra Jay said...

Bestnyer.. Bila la nak sampai ke sana, nak gak p melawat Goa Gajah tu..

**Kak, nanti buat le calculation p balik Bali tu berapa, mana tau nanti leh gak myra ngan hubby p ke :)

Anamarza said...

tak kisah, seronok tgk gambar, nak pergi rasanya dalam mimpi je la kot buat masa sekarang nih hihhi

::NureeN:: said...

bestnyerr tgk pic ni.. bila ya ada rezqi nk ke cini???

intan_blur said...

kompem daging babi kan tu..eee..geli pulak tgk kepala tu..ishhh..
wahida..yg wahida tny tu..dulu intan tinggal bt arang..skrang dah ikut laki..dok gombak..parents intan tinggal ijok ;)

Pepel BoNda AmaNi said...

aku xbrani nak tengok nok....scary wey tengok patung2 nie...preggy2 nie kan..hehehehhe

Zura said...

eeee..tgk kepala babi tue je dh geli yg amat..

Hana Soffelia said...

Syoknya dgr cite org g melancong. Tmbh2 yg g obersi, lg best. Cite lg kak Wahida. I loike. ^_^

azian said...

wahida...
teringat plak masa sy ke sana...
tapi kami ke tanah lot tgok matahari terbenam....heheheh

wahida...
semoga berbahagia dgn en suami...
ni mesti anak2 tak ikut nih...heheheh

MamaEma said...

tak beli ke tempat letak buah tu sekali..ahaks

Mama Gee said...

banyak pun takpe...suke!

membuak2 rs nk gi sana..nnti kalau nk gi..ai nak lah no supir tu ya...

Abg Bear said...

Nak tunggu entry.... errrr korang ada pegi ke Pura Besakih?? Pura yang paling besar sekali kat Bali nih...??

wahida said...

abg bear: huwaaaa!! tak pegi pun bang...