selamat pagi semua....
nak citer stok seminggu kami utk waktu sahur sepanjang minggu ni... apakebendenya?
ni haa....tak tau lagi ek? aku buat satu tupperware besar ni nok...byk ni....ni baru pas masak ni..tu sbb tupperware tu berwap lagi...hehe...
ni lah namanya sambal kering ikan bilis....sedap tau...hehehe....senang je buat dia, bawang merah byk2, cili padi, ikan bilis, belacan diblend bersama....pas tu goreng sampai kering dan bertukar warna menjadi kehitam2an gitu....aku part yg nak kena tunggu dia garing tu aku lemah sikit....lama tau....huhu....
makan lauk ni saja dengan nasi panas2 pas tu buat telur dadar, pheeewwww...meletup....pedas terangkat....selera wa cakap lu.....
p/s: semalam for the festaim, abang tak puasa....bila dah balik kampung jumpa sepupu sepapat ajak berlari sana sini, main itu ini, terus haus, mintak berbuka....huhu....
87 comments:
kalau bab2 ikan bilis memang cheqna sangat suker...
ala...
abg dah tinggal sehari ke
mmmm
tak pe, sekurangnyer
abg hebat
abg kuat
duit raya tetap maklong kasi
hehehe
sedapnye!!
thx for the recipe beb..boleh cuba nie :-)
owh, telur dadar my fav!!
bestnya.....
nak skit beb
suka sambal bilis kering!
Sis..ikan bilis tu nak kena goreng dulu ker?
wah bagus ni nok,
kasi idea kat aku yg lemau bab masak...
tapi mmg sahur benda simple cam ni yg naikkan selera..
kitorang asal ada pedas2 dah cukup la..
ala nak order ngn ko bleh!!???bleh arrr...!!!!
Kakak pun suka wahida. Kalau kakak tak kisar style sama cuma kakak campur dengan kicap manis....
Memang sedap!!
ni mmg terbaik
ada lauk lain pun dah tak pandang la
perh
memang best bulan2 posa ni mkn benda2 camni =)
sdp tu... tak nak kongsi2 ker... hehehe
aduh sedap nyea kak..huhu
- fuhhh ini mmg sedap...
ambooii..nak..
sodap
Wahh best2...sy suka yg pedas2 mcm ni...nnt leh gak wat stock hari2 mcm kamu.
sedapnye..mmg sedap ni dimkn dgn nasi panas..
ikan bilis tu blend sekali dengan bahan2 lain tu ke ? tak yah goreng dulu eh ?
Kalau tak pakai belacan, boleh jadi tak ?
sedap tu
Sham's Exora VIP.http://gilamodified.blogspot.com/2011/08/shams-exora-vip-concept.html
aku pun kadang2 buat sambal bilis ni. Lagi 1 ko kena try, tukar bilis tu ngan udang kering..puuuun sedap jah.
Betul Ida, baru Ada selera nk mkn pagi2, mkn ngan nasi panas pon dh sedap
wida & pala maldini:
ikan bilis tu blend sekali...tapi ada satu part ikan bilis lagi aku tumbuk..pas tu campur terus...
kalau dah blend semua bahan2 tadi terus je masuk kat kuali...goreng sampai garing..
pala maldini: kalau tak letak belacan tak sedap la nok...ala, belacan tu ko letak sikit jer...
sambal kering pedas
sedapnyaaaaaaaaaa!~
mmg nmpk sedap! ermm bilis kalau blend jadi hancur la eh
bapak sy suke masak sambal ikan bilis cm nie..org tua th2 jelah..mana ade gigi nk gigit..
Wow terangkat laa sedap nie.. :)
Sedap nii... terliur tengok...
akak punn dikkk ada sambal ikan .. tapi selalu miss sbb berbuka dgn masakan panas kan ..
sahur pula hubby akak x lalu .. akak x bersahur sepanjang ramadhan nie selalu ambil shake kan :)
sedapp kan makan nasi panas2 nie huuhu
nmpk sedap
garing tuyang sedap
sedapnya...tp nk kena grg dulu ke bilis tu? ke lebur skali je?
tahan lama kan..bley la pos ke laut kalau camni ehehe
makan dengan roti pun sedap kan...
i pun suka makan nie...tapi i masak i letak gula skit...goreng lelama gak le....so dia cam melekit2 skit...yummeh!
lydzar: ye, ikan bilis tu akan jadi hancur...tapi buat satu part lagi utk ikan bilis tumbuk pas tu masuk sekali dlm kuali...
izan: ikan bilis tu lebur je sekali...
pepel: betul tu...makan ngan roti pun selera nok...
kak yus pun suka sambal ni. Betul tu, dengan nasi panas2 dah tak pandang kiri kanan dah kan wahida..:)
sambal ikan bilis kering paling sedappp..
makan macam tu pun suka...ehehehhe
kty pun suka mkn camni..
takpe..baru sehari je abang tak pose..
saya follow di sini!~
hurmm..sedapnya ikan bilis tu~^^
nak!
gitu ke rupanya
mmg nmpk sedap.. tp akak tak pernah makan.. nnt nak cuba buatlah..
ps: oh ye ker takde lagi buku tu.. smlm akak pergi popular kar equine ada pulak.. org popular tu kata sejak awal minggu lagi mmg dah ada.. agaknya ikut2 branch kot.. siannya kat hubby wahida kena mencari pulak.. akak pun takde stok buku tu.. klu ada boleh juga akak hantar pada wahida..
teringat zmn dodulu... mak selalu sediakan satu tupperware penuh sambal ikan bilis kering utk bawak balik asrama... huhu best mkn dgn nasi panas2... =) ~
sedapnya....nyumnyum nyum...
So selama seminggu berturut turut ko sahur sambal ikan bilis kering ni ka? :P
daddy ziyyad: tak la jugak...benda alah ni kalau simpan dua minggu pun tahan lagi...
woit woit....jual kat aku lerr....aku malas & x reti buat!!
sedapnye kak..tak penah wat, leh la try nnt..org pny stok tuk sahur ikan pekasam..huhu..
nasib bg resepi =P
komengaaaaa dah terliur nihhhh
boleh try nanti ni.. hehe.. simple kan mkn dgn nasi tak pun roti .. :)
jap2...ngah imagine kesedapannye makan bersama ns panas2 n telo dadar..perghhh...mmg betul...takyah imagine pun mmg tau sedap... :)
mrseady: sampai dua kali ko komen, betul2 ke ko nak order ni nok?
haha!!
HURMM MCM SONANG JERR.. boleh la cuba nanti :D
seddap tu..
akka ingat nak buat sambal bunga kantan lah.
Wahhhh....nak buat gak lah....thanks for the resipi...ekekke
kak yan: sambal bunga kantan tu mcm mana lak kekdahnya?
pehhh terliurr. nampak sedappp
wah,,,,, seminggu terus....ok gak idea ni kan..... nak wat lah.. tp ikan bilis tukar ngan daging leh kan, I x makan ikan bilis.. huhu
xpelah tu wahida..mimi setiap kali weekend dia raya..boleh?
sedap aku tgk sambal bilis kering kau ni wei..
Tak amik tempahan ker? mak nak sebekas...ekekekeke...
Salam kak,
Salam Ramadhan.
Boleh buat lauk berpantang ni =)
-dakpink.blogspot.com-
pos la sini sebekas weh
makan dgn nasi panas letak kicap cikit.. mesti tambah sedappp.. akk buat zana terliur dgn gmbr sambal kering ikan bilis ni.. hahahahha
Suka gak ikan bilis yg buat pelbagai versi nie.. :)
Resepi simple tapi sedap kan kak.. :)
semlm ada terpikir nk wat gak tp nureen sahur b4 tdoq hahahhaa... mcm x sahur jekk.. tue bela bdn namanya ;p
kalau tak letak cili boleh tak???? aku tak suka pedas.... hehehehe
misti cuba ni
akak kalau sahur suka yang simple2 je :)
dwaty: tak letak cili bukan sambal namanya nok...ahaks!!
sedapnya nok..rajinnya ko nok..punyala byk ko wat..
waaa. terliurnya nengok....
sy syg awak?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/kasih-sayang.html
adui potong duit raya abang nnt tak pose. hehe
ini baru simple and amazing !!!
sedap !!!
klu lauk mcm ni baru layan..makan tiap2 hari pun xpe..ekkekee ;) i like
mkn ngan kicap pn best eh? perghhh
ikan bilisssss.. whoaaa whoaaa.
mak aiii...makan ni gerenti terangkat montot..lagi pedas lagi terangkat beb :)
harus aku buat juge ni karang..
tercelur aku nengok..buat kat aku setapuwer..malas nak wat sndri..hehehe
kecur air liur tgk..alynn slalu gak buat ikan bilis nie..tapi x pernah cuba lagi letak belacan..baru2 nie alynn cuba letak tempoyak sket..pun sedap...boleh gak dimakan dgn roti...
aisehh...mcm sedap ni..nak torai gak la..blh lepas sahur seminggu kan..thanks 4 the resepi..
wahhhh stok tuu..utk sy takda ka kak??hehe
idea yang bagus.. saya buat ikan bilis goreng jer..
nmpk cam sedap je tu wahida.....ttp akak alergik belacan..rasa nk buat tnpa belacan la...agak2 sedap ke kalau xckp syarat tu????
xpernah pun mkn ikan bilis mcm ni...
xpe wahida abg tinggal sehari..yelah kan dah lari2 sana sini mmg hauslah..sekali sekala jumpe sepupu tu lah ligat main...
nampak sedap !!..tapi mama tak kuat makan makanan yg banyal cili padi..hu2x..
sedapnyer jah.aku nak try buatlah kat umah.
saya tak suka ikan bilis. tapi kalau sekali sekala makan, okay jeh. tengok gambar tu mcm terliur pulak.
sedapnya wahidaa...nak skit hehehe..kalau org jawa kg suami saya panggil bendalah ni Sambal Jambi......
Post a Comment