nuffnang advert

Monday, August 15, 2011

stok seminggu....

selamat pagi semua....
nak citer stok seminggu kami utk waktu sahur sepanjang minggu ni... apakebendenya?

 ni haa....tak tau lagi ek? aku buat satu tupperware besar ni nok...byk ni....ni baru pas masak ni..tu sbb tupperware tu berwap lagi...hehe...

ni lah namanya sambal kering ikan bilis....sedap tau...hehehe....senang je buat dia, bawang merah byk2, cili padi, ikan bilis, belacan diblend bersama....pas tu goreng sampai kering dan bertukar warna menjadi kehitam2an gitu....aku part yg nak kena tunggu dia garing tu aku lemah sikit....lama tau....huhu....

makan lauk ni saja dengan nasi panas2 pas tu buat telur dadar, pheeewwww...meletup....pedas terangkat....selera wa cakap lu.....


p/s: semalam for the festaim, abang tak puasa....bila dah balik kampung jumpa sepupu sepapat ajak berlari sana sini, main itu ini, terus haus, mintak berbuka....huhu....

87 comments:

cheqna said...

kalau bab2 ikan bilis memang cheqna sangat suker...

NM02 said...

ala...

abg dah tinggal sehari ke

mmmm

tak pe, sekurangnyer

abg hebat

abg kuat

duit raya tetap maklong kasi

hehehe

Vna Sandhu said...

sedapnye!!

thx for the recipe beb..boleh cuba nie :-)

owh, telur dadar my fav!!

Anum said...

bestnya.....
nak skit beb

whitecappuccino said...

suka sambal bilis kering!

wida said...

Sis..ikan bilis tu nak kena goreng dulu ker?

mamaNoriz said...

wah bagus ni nok,

kasi idea kat aku yg lemau bab masak...

tapi mmg sahur benda simple cam ni yg naikkan selera..

kitorang asal ada pedas2 dah cukup la..

:: Mrs.Eady :: said...

ala nak order ngn ko bleh!!???bleh arrr...!!!!

Kakzakie said...

Kakak pun suka wahida. Kalau kakak tak kisar style sama cuma kakak campur dengan kicap manis....

Memang sedap!!

alien said...

ni mmg terbaik
ada lauk lain pun dah tak pandang la
perh

afni+hafiz=dani said...

memang best bulan2 posa ni mkn benda2 camni =)

khaifaiz said...

sdp tu... tak nak kongsi2 ker... hehehe

AnAk dEneSor said...

aduh sedap nyea kak..huhu

AI said...

- fuhhh ini mmg sedap...

bunga said...

ambooii..nak..

fazrulnoor said...

sodap

CT NoArIzAh ArIs said...

Wahh best2...sy suka yg pedas2 mcm ni...nnt leh gak wat stock hari2 mcm kamu.

LiLy @ MumMyQiStInA said...

sedapnye..mmg sedap ni dimkn dgn nasi panas..

Pala Maldini said...

ikan bilis tu blend sekali dengan bahan2 lain tu ke ? tak yah goreng dulu eh ?

Kalau tak pakai belacan, boleh jadi tak ?

khairul said...

sedap tu

Sham's Exora VIP.http://gilamodified.blogspot.com/2011/08/shams-exora-vip-concept.html

mrsharis said...

aku pun kadang2 buat sambal bilis ni. Lagi 1 ko kena try, tukar bilis tu ngan udang kering..puuuun sedap jah.

ajumohit said...

Betul Ida, baru Ada selera nk mkn pagi2, mkn ngan nasi panas pon dh sedap

wahida said...

wida & pala maldini:
ikan bilis tu blend sekali...tapi ada satu part ikan bilis lagi aku tumbuk..pas tu campur terus...
kalau dah blend semua bahan2 tadi terus je masuk kat kuali...goreng sampai garing..
pala maldini: kalau tak letak belacan tak sedap la nok...ala, belacan tu ko letak sikit jer...

miloais said...

sambal kering pedas
sedapnyaaaaaaaaaa!~

lydzar said...

mmg nmpk sedap! ermm bilis kalau blend jadi hancur la eh

Zura said...

bapak sy suke masak sambal ikan bilis cm nie..org tua th2 jelah..mana ade gigi nk gigit..

Rinna said...

Wow terangkat laa sedap nie.. :)

Wuming said...

Sedap nii... terliur tengok...

ieda said...

akak punn dikkk ada sambal ikan .. tapi selalu miss sbb berbuka dgn masakan panas kan ..
sahur pula hubby akak x lalu .. akak x bersahur sepanjang ramadhan nie selalu ambil shake kan :)
sedapp kan makan nasi panas2 nie huuhu

::FAIZ FARISH:: said...

nmpk sedap

misya said...

garing tuyang sedap

~izan~ said...

sedapnya...tp nk kena grg dulu ke bilis tu? ke lebur skali je?

tahan lama kan..bley la pos ke laut kalau camni ehehe

Pepel BoNda AmaNi said...

makan dengan roti pun sedap kan...

rasp said...

i pun suka makan nie...tapi i masak i letak gula skit...goreng lelama gak le....so dia cam melekit2 skit...yummeh!

wahida said...

lydzar: ye, ikan bilis tu akan jadi hancur...tapi buat satu part lagi utk ikan bilis tumbuk pas tu masuk sekali dlm kuali...

izan: ikan bilis tu lebur je sekali...

pepel: betul tu...makan ngan roti pun selera nok...

~ yus ~ said...

kak yus pun suka sambal ni. Betul tu, dengan nasi panas2 dah tak pandang kiri kanan dah kan wahida..:)

ILA HonEyBuNNy said...

sambal ikan bilis kering paling sedappp..

makan macam tu pun suka...ehehehhe

atty's said...

kty pun suka mkn camni..

takpe..baru sehari je abang tak pose..

nursakinah said...

saya follow di sini!~

hurmm..sedapnya ikan bilis tu~^^

nak!

MamaEma said...

gitu ke rupanya

Hanis Azla said...

mmg nmpk sedap.. tp akak tak pernah makan.. nnt nak cuba buatlah..

ps: oh ye ker takde lagi buku tu.. smlm akak pergi popular kar equine ada pulak.. org popular tu kata sejak awal minggu lagi mmg dah ada.. agaknya ikut2 branch kot.. siannya kat hubby wahida kena mencari pulak.. akak pun takde stok buku tu.. klu ada boleh juga akak hantar pada wahida..

♥ manje ♥ said...

teringat zmn dodulu... mak selalu sediakan satu tupperware penuh sambal ikan bilis kering utk bawak balik asrama... huhu best mkn dgn nasi panas2... =) ~

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

sedapnya....nyumnyum nyum...

Daddy Ziyyad said...

So selama seminggu berturut turut ko sahur sambal ikan bilis kering ni ka? :P

wahida said...

daddy ziyyad: tak la jugak...benda alah ni kalau simpan dua minggu pun tahan lagi...

:: Mrs.Eady :: said...

woit woit....jual kat aku lerr....aku malas & x reti buat!!

kayzie said...

sedapnye kak..tak penah wat, leh la try nnt..org pny stok tuk sahur ikan pekasam..huhu..

mamyharraz said...

nasib bg resepi =P

komengaaaaa dah terliur nihhhh

Lia said...

boleh try nanti ni.. hehe.. simple kan mkn dgn nasi tak pun roti .. :)

ratusiput said...

jap2...ngah imagine kesedapannye makan bersama ns panas2 n telo dadar..perghhh...mmg betul...takyah imagine pun mmg tau sedap... :)

wahida said...

mrseady: sampai dua kali ko komen, betul2 ke ko nak order ni nok?

haha!!

eLLy said...

HURMM MCM SONANG JERR.. boleh la cuba nanti :D

Yan said...

seddap tu..

akka ingat nak buat sambal bunga kantan lah.

Aleyn said...

Wahhhh....nak buat gak lah....thanks for the resipi...ekekke

wahida said...

kak yan: sambal bunga kantan tu mcm mana lak kekdahnya?

NOOR FATIN said...

pehhh terliurr. nampak sedappp

maszmadi said...

wah,,,,, seminggu terus....ok gak idea ni kan..... nak wat lah.. tp ikan bilis tukar ngan daging leh kan, I x makan ikan bilis.. huhu

Dee said...

xpelah tu wahida..mimi setiap kali weekend dia raya..boleh?

sedap aku tgk sambal bilis kering kau ni wei..

fiza said...

Tak amik tempahan ker? mak nak sebekas...ekekekeke...

Anonymous said...

Salam kak,

Salam Ramadhan.

Boleh buat lauk berpantang ni =)

-dakpink.blogspot.com-

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

pos la sini sebekas weh

ZaNa aDieyZa said...

makan dgn nasi panas letak kicap cikit.. mesti tambah sedappp.. akk buat zana terliur dgn gmbr sambal kering ikan bilis ni.. hahahahha

Myra Jay said...

Suka gak ikan bilis yg buat pelbagai versi nie.. :)
Resepi simple tapi sedap kan kak.. :)

::NureeN:: said...

semlm ada terpikir nk wat gak tp nureen sahur b4 tdoq hahahhaa... mcm x sahur jekk.. tue bela bdn namanya ;p

dwaty said...

kalau tak letak cili boleh tak???? aku tak suka pedas.... hehehehe

kasihredha said...

misti cuba ni
akak kalau sahur suka yang simple2 je :)

wahida said...

dwaty: tak letak cili bukan sambal namanya nok...ahaks!!

amirah said...

sedapnya nok..rajinnya ko nok..punyala byk ko wat..

L said...

waaa. terliurnya nengok....

sy syg awak?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/kasih-sayang.html

wardah @ fie shah said...

adui potong duit raya abang nnt tak pose. hehe

James Alexander said...

ini baru simple and amazing !!!

sedap !!!

intan_blur said...

klu lauk mcm ni baru layan..makan tiap2 hari pun xpe..ekkekee ;) i like

eB ezrin said...

mkn ngan kicap pn best eh? perghhh

Umie Artoqiemie said...

ikan bilisssss.. whoaaa whoaaa.

syariza09 said...

mak aiii...makan ni gerenti terangkat montot..lagi pedas lagi terangkat beb :)

myamyza said...

harus aku buat juge ni karang..

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

tercelur aku nengok..buat kat aku setapuwer..malas nak wat sndri..hehehe

aLyNnZ said...

kecur air liur tgk..alynn slalu gak buat ikan bilis nie..tapi x pernah cuba lagi letak belacan..baru2 nie alynn cuba letak tempoyak sket..pun sedap...boleh gak dimakan dgn roti...

norhaizan said...

aisehh...mcm sedap ni..nak torai gak la..blh lepas sahur seminggu kan..thanks 4 the resepi..

[sutera kasih] said...

wahhhh stok tuu..utk sy takda ka kak??hehe

cikgu isza said...

idea yang bagus.. saya buat ikan bilis goreng jer..

NzA said...

nmpk cam sedap je tu wahida.....ttp akak alergik belacan..rasa nk buat tnpa belacan la...agak2 sedap ke kalau xckp syarat tu????

Softtouch [Hanim] said...

xpernah pun mkn ikan bilis mcm ni...

xpe wahida abg tinggal sehari..yelah kan dah lari2 sana sini mmg hauslah..sekali sekala jumpe sepupu tu lah ligat main...

MaMa AiNi said...

nampak sedap !!..tapi mama tak kuat makan makanan yg banyal cili padi..hu2x..

ct shah said...

sedapnyer jah.aku nak try buatlah kat umah.

.izzati liyana. said...

saya tak suka ikan bilis. tapi kalau sekali sekala makan, okay jeh. tengok gambar tu mcm terliur pulak.

salina said...

sedapnya wahidaa...nak skit hehehe..kalau org jawa kg suami saya panggil bendalah ni Sambal Jambi......