nuffnang advert

Friday, July 15, 2011

dia buat hal lagi.....

selamat pagi semua....
ini adalah cerita pada hari Isnin lepas bersamaan 11.7.11...mcm biasa, pegi balik keje mmg naik motor, dan mcm biasa jugak laluan bila kami balik adalah hiway menuju ke exit Rawang....

 tapi sampai kat sini,motor boleh lak buat hal....tayar bocor okeh...alamak, kami dah cuak, dah la kat tgh2 hiway, nampak gayanya kena tolak la motor tu..lagi 6 kilo tau nak tuju exit Rawang tu...

tapi bila kami dah tolak dlm 10 minit, ada sorang brader bawak motor berenti nak tolong, dia mmg ada bawak peralatan utk repair motor...kami agak dia keje part time repair merepair ni...so, dia tukar tiub sementara, tapi dia ckp kena tukar jugak tayar ni sbb tayar dah koyak teruk...huhu..padahal tayar tu baru je tukar 3 bulan lepas....bayar kat brader ni rm20...

inilah bendanya yang meranapkan tayar kami...huhu....mmg dugaan betul hari tu sbb hari tu kebetulan lak aku puasa ganti, sampai aku rasa nak pitam tunggu brader tu settlekan motor, panas wooo time tu, mmg aku rasa perlukan air sgt time tu, tapi alhamdulillah, dpt jugak aku teruskan puasa aku sampai waktu berbuka....
so, sampai je kedai utk aku berbuka, hubby gi kedai motor utk tukar tayar lak, terbang lagi rm70...mmg dugaan betul....
sebelum ni, aku pernah buat n3 pasal motor ni buat hal kat sini....dan selepas tu, ada beberapa kali dia meragam lagi...mungkin dia penat asyik berulang Rawang-KL...hehe...ingat nak beli motor yg besar sikit supaya kami pun tak penat, tapi takde ongkos la...huhu....


p/s: teringat motor Kriss lama, berjasa lebih sepuluh tahun sebelum kami amek motor sekarang ni....

59 comments:

bonda dadif aka akish said...

naseb ade brader tuh tolong..kalo tak..lagi naye nak menolak tgh paans2 tuh..

sabo ya bebeh...ade rejeki leh amek motor baru...

::FAIZ FARISH:: said...

mahal gakkan tayar moto ni

cheqna said...

sib baik ada brother tolong...mahal la kalu baiki tayar motor ni....

Anum said...

ye la selalu kat higway memang sellau ada brader2 yang buat part time..
nasib ada kan beb..

ZSqueenbee said...

alaa ciannye akak..sbr ye..dugaan akak bpoce tu..jauh jugak akak berulang tiap² pgi ye..byk jugak kai duit nek motor ni ye..adushhh..

NM02 said...

nok, apekah benda tu?

aku pun pernah terjadi sekali motor pancit tgh mlm. kat hway nak ke klang jam 12 mlm.

rasa seriau masa tu tak tau nak cakap. along siap seberang hway yang penuh sesak ngan kete tu tahu, nak minta bantuan.. tapi tak de..

nasib baik ada brother yang ronda mlm2 utk bagi bantuan dalam kecemasan mcm kes kau ni. kau tahu kena berapa...

RM20 hengget okeh. tu tukar tiub aje tau!

AI said...

- dugaan...

kayzie said...

sabor jek la..seb baik ada brader baik hati tu kan kak?

chichi said...

adoii..susah jugak kalau tak ada bro yg tolong..kene tolak pastu menapak jauh...

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

berpatah balik kpd kriss..huhuh..

pe kena mngena ntah..

lydzar said...

huhu mmg kuat semangat sbb boleh teruskan puasa..kalau travel jauh2 ni, mmg kena pakai motor besar sket la. sama mcm my hubby hari2 dok survey harga motor besar, tp blom ada duetnya :D

IMANSHAH said...

penah alami sekali kat hway penang

POHPALEH BURGER said...

citer ko ni tringat masa moto aku pancit kt hway KL-seremban.. kene kt area nilai.. mlm lak tuu.. siap angkt moto masuk exit lama nilai.. heret moto sampai bandar nilai carik kedai moto sib baik brader yg tolong tu bgtau kedai sruh tunggu jap.. kalo tak mmg diarang dh tutup.. kalo tutp menangis aku nak tolak sampai seremban hahaha...

So Shy Lady said...

haduh....bykkn bsabar. kat hiway plak tu saspen tuuu...

Noriz said...

sya pun selalu kena dulu...huhu....
stress kan aplagi dah siap wangi2 nak gi keje terus berbau asap satu badan duk tepi jalan...
saboooo je lah...:(

Mama Gee said...

paling cuak kalo krete ke motor ke, bas ke rosak kat highway...rs mcm jenuh menunggu bantuan...huhu

MaMa AiNi said...

mama pernah mengalaminya sewaktu hb n mama nak gi kerja,nasib kedai repair dekat n lepas tu hb tak berani bawa motor gi kerja lagi...he2x...dah serik katanya...

nurkass said...

aku seriau betul kalau kena kat highway ni..sensorang pulak tu..minta simpanglah..

ieda said...

alhamdulillah ada juga broder yg baik ati sudi membantu dik .. jarang kan kita jumpa ummat yg baik ati di tgh hihghway nie :)

dan syukurrr sempat sampai umah berbuka puasa ..

Maya Mayana said...

tkpelah wahida,pelan2...duduk key el tu sara hidup tinggi,dulukan yg perlu dulu...romantik gak kan hari2 naik motor..dh lama tk naik motor be2..hehe :P

Adyla said...

ciannya..tol tu xsemua baik & ikhlas nak betol2 tolong kite kak..kdg2 tu ade niat lain..mintak2 dijauhkan..

ajumohit said...

Syukurla puasa ko selamat Ida hehe

Dee said...

beli motor power sketlah wahida..sian ko..sib baik xde apa2..

Cik Ecah said...

ujian,,,bnyak pahala akak air tuh :)

mamyharraz said...

mahal jugak tayar moto kan..

jln hiway mmg best setereettt je tp kalau jd hal mcmni mmglah cuak..buatnya takde sapa nak tolong susah jugak.

miloais said...

nasib baik ada yg sudi tolong kan...
tak leh nak imajin... nak kena tolak motor jejauh tu!

fazilzura said...

benda pe yg kasi kempis tayar tu ? cm besi je..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

seriau juga klu kena mcm ni kat highway..nasiblah ada brader tu tolong..

dwaty said...

ada juga yang prihatin...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Alahai.
Nasib baik ada brother tu tolong.






* kalau jadi lagi & takde alternative lain, ko call aje aku. InsyaAllah aku & lohkong sedia menolong apa2 yang patut.

wahida said...

azrina0307: Ya Allah, betul ke kak, terharu aku...terima kasih kak...sayang ko ketat2!!

mrsharis said...

Take care beb..jauh perjalanan korang ke ofis tu.

fiza said...

AKu dah biasa kena kak masa sesama gi keja naik moto ngan hubby last year, dah biasa dah nak² masa tgh sarat. Pancit kat highway, dah lah keta byk, nak melintas pon payah. Memang hangin ah.

rasp said...

sesungguhnya dugaan tul kan....
sib baik ada brader tu...
kalo tak lagik tension kan....

sarah-najwan said...

alahai...mmg dugaan itu kita tak terfikirkan..

seb baik ade yg sudi membantu..

Daddy Ziyyad said...

asyik pancit aja tayar moto kau kan....takpa lah..dugaan masa ko puasa tu, besar pahala :)

AnAk dEneSor said...

dugaan sungguh..seb bek la ade owg tlg..

Ena said...

LAHAI..

KAMI PUN PERNAH KENA TP KETE LA.. MASA TU KAT HIGHWAY SG. 2, JENUH TUNGGU TOWING PASTU SIAP KENA AMIK EL LG UTK ARI SENINNYA.. PASTU TERBANG HAMPIR 1K.. RADIATOR BOCOR.. UHUHU.. DAN SKRG HEAD PULAK PROBLEMO.. DUGAANNNNN LAGI.. MASIH KAT WAD HAMPIR 3 MINGGU.. PD HAL BELUM MASUK 2 TAHUN LG KETE TU.. SOB3X.. NASIB BAIK UNDER WARANTY.. KALO TAK TERBANG RM3K..

myamyza said...

hmmm.. biasalah kenderaan pun macam manusia juga, sampai masa dia kene sakit juga. kak aku rekemen kalau kau nak beli motor baru grab je yamaha 135lc... memang tahan la, tyre pun tubeless, banyak2 aku jual motor ni memang jarang problem la, nak ulang alik singapore pun no hal lah...(kalau dari jb la) haha

Zura said...

tgh hway dia buat hal..

Nadzshirah Nadzlan said...

mtor hubby pn slalu wat hal skg ni..dier pn brcdang nkbli mtor br yg bsar skit tp blum ade rezki..
same2 r kte doa moga rezki kak wahida dan sy brtmbah..hihi..

Diana @ bilakukatacinta said...

sis: pernah kena..paku pulak tu..ramai kate ade org sengaja tabur paku..sebab nak dpt customer..tak tahu betol ke x..

NzA said...

cantik tarikh tu ttp xsecantik kejadian...hu.hu.hu....sabo jelh...

GreenJade said...

seb ade superman dtg tlg..perghhhh kalu I kompem bebuka tgh jln..

dulu zaman studi penah gak tolak moto dr kolej blk umah..7km gak ler..mcm nk tecabot urat kentot..fuhhh

aDieyZa said...

nasib ada yg sudi tlg kan.. kalau x, mesti akk lagi penat kan.. sabarlah, ada hikmahnya tu..

Teratak Hami said...

Dulu kami selalu kena. Paling seram pancit kat tempat Antartuya kena bom. Lepas tu tukar tayar yang tak guna tiub. Nak tukar motor besar, lagi ongkos!!

|| NaFiRaa || said...

ai pon pernah kena... tapi nasib baik tempat tayar motor kami pancit tuh ade no telefon tukang repair.. hubby telefon n tunggu jek dia repair.. kena charge RM20 jugak..

maya amir said...

seb baik ade org dtg tolong..pheww..paling cuak kalau kereta buat hal tapi hsbnd tadek..

Aku & Dirimu... said...
This comment has been removed by the author.
Hanis MY said...

sabar ye,mmg dugaan betullah , takpe ada rezeki lain insyaAllah, nasib baik brader tu tlg...

wardah @ fie shah said...

sesungguhnya org Malaysia mmg prihatin..hehe

mummysyafie said...

nasib baik ada orang yang tolong, kalau idak penat gak nak tolak tu

amirah said...

tabahnya la korang ulang alik naik moto ni..kakak kita pun ada sorang duk kat bndr sg buaya, keje kat KL sentral, tp takdela naik moto..ish..tabikla kat korang ni hah..tabah sungguh

kasihredha said...

waktu kete akak abis minyak dan
mati kat tengah jalan sibuk tu...
sorang brader motor gak tolong akak...siap tolong beli minyak lagi :))

azza said...

kt tempat2 mcm tu mmg slalu... kdng2 dirancang tayar pancit,pastu dia dtg tlng n caj mahal...klu kt kedai murah je tau... aku cadangkan ko beli je set tampal tayar tu spare,bila rosak ko ganti sdiri...xpun tukar tayar yg xpayah pakai tiub dlm tu lg slmt..

[sutera kasih] said...

kalo ada rezeki, belilah moto beso kak..huhu

[sutera kasih] said...

kalo ada rezeki, belilah moto beso kak..huhu

jue said...

korang, ade sesape yg ade no urgent nk repair mtr x? mtr sy xleh nk start la, rsnye kene tukar plak. xreti la plak nk buat sendiri.. please bg no abd yg boleh repiar2 motor ni. bg kt my number ok. urgent ni. 013-2225684. tq.

jue said...

*tukar plug(betul ke eja tu? hehe..)