nuffnang advert

Monday, January 10, 2011

oh, sedapnya masakan mak....

ari sabtu, balik kampung kt Sg. Besar, mak masakkan feveret food aku n hubby..

ketam kari berempah...bukan kuah kari ok...kari kering je ni..tapi sedap nak mampus...dulu aku pernah buat n3 pasal ketam kari ni...sekarang hubby pun dah pandai request ketam ni kalau balik kampung aku...dia ckp kalau aku masak ketam kari ni x setanding mcm mak aku masak...ye..aku mengaku tu...
kalau dapat kaki ketam yg gemuk tu, pergghhhh...nikmatnya dunia...kaki tu aku ketuk ngan anak lesung batu gitu...x kan nak gigit lak, kang patah gigi aku yg putih cantik tersusun ni..heh!!

ni pun salah satu masakan mak paling aku suka...siput sedut masak lemak cili api...masak lemak ni nampak pekat sbb mak aku letak keledek...bila aku cakap mak aku letak keledek, kengkawan aku ramai x percaya, betul ke letak keledek, bukan keladi? utk pengetahuan, mak aku x pernah letak keladi..( takut miang..hehehe) mak letak keledek, bagi kuah pekat dan rasa dia manis...mmg meletup!! adik ipar aku sampai sekarang ckp dia teringat2 siput sedut mak aku ni...
gambar di atas adalah mangkuk utk hubby sorang, aku punyer mangkuk korang x leh tgk, nnt korang terkejut tgk mangkuk aku...sepenuh2nya...muahahaha!!!

ko tgk kat tepi mangkuk aku tu, aku x tau apa nama benda alah yg ada dlm siput sedut tu, hubby panggil cap/topi siput sedut...kwang kwang...mcm ni lah aku, kalau mkn siput sedut, cap tu aku mesti susun cantik2 sekeliling mangkuk, kalau satu mangkuk dah penuh, aku carik mangkuk lain semata2 utk letak cap tu jer....mak aku pun dah kenal sgt perangai along dia ni kalau mkn siput sedut...heheheh....eh, tapi aku pernah tgk kawan aku telan je ko cap neh...err, x sangkut kat tekak ke eh?

p/s: aku tau, korang x reti mkn siput sedut kan? kan? kan? kan? kesian korang...

50 comments:

mrsharis said...

Dulu aku tak reti nk makan, kalau nak makan haris jadi tukang sedut pastu bila cik put tu dah terkeluar dari cengkerang baru aku terik makan :)

Tapi skng ni aku dah ekspet tawwww...

zura@iwan said...

sonokkan blk kg...rasa mskan mak...

sy suka ketam gk..hehe

lydzar said...

reti laaaaaa :P

feveret gak siput ni, tp kalau nk makan kena pegi makan kt kedai la. tak reti amsak sendiri

Softtouch [Hanim] said...

retilah mkn.....kdg2 tertelan jgk cap dia wahida..hehehhee

masakan mak mmglah terbaik n sedap...masaklah apa pun tetap sedap!!!terliur ok tgk ketam kari tu...geram tgk!

Rizziela said...

sedapnya ketam tu...terliur rasanya

nurkass said...

amboiiiii...
terliur di buatnyer..sedapnye lauk2 tu...peberet saya tu..mkn ngan nasi panas..huhhh..mmg tak nampak org lalu lalang..hahaha

miss Fyqa said...

wahh,nampak sedap. dah lama fyqa tak makan ketam ngan siput sedut :)

Ika Razak said...

masakan mak memnga best.. :D

duduk dengan parents memang menternak lemak.. :D

~ yus ~ said...

Masakan emak memang sedap kan, walaupun yg simple2 sajork.

Kari ketam berempah tu favorite saya tu...huhu

cikceriacorner said...

bestnye kak..terliur tgk..nak jugak..heheh

Cik Jue said...

lauk menyelerakkan betul...sekarang perut tengah berbunyi lagu gurindam..tengok lauk ni lagi dia menyanyi...tolongggggggggggggg

Citarasa Rinduan said...

ketam??
siput sedut?

oooo wahida, buatkan ayu rindu kampung pulak...masakan ketam berkari mcm mak wahida buat betul2 serupa dgn ibu ayu.
tanpa kuah..tapi bubuh kari..
terbaik

siput sedut, lemak...ayu pun uka..br semalam ayu buat jualan makanan tgahari..

wida said...

sedapnya..meleleh air liur saya huhu

Mrs.Imran said...

ikan goreng mak pun sedap...huhuhu...ketam tuh best nyaaaa....

|| NaFiRaa || said...

ayoyo~~ sedapnye siput sedut tuh~ nasib dh makan hari tuh.. tapi beli jek laaaa.. tapikan.. ai makan skali ngan cap2 tuh.. kalo My hubby dia x makan.. kekekeke..

ketam ai x minat sgt..x reti nak makan..slalunye My hubby dh kuarkan isi dia siap2..ai tunggu makan jek..hehehehe

kasihredha said...

bestnya...
dua2 akak suka
seput sedut suka...ketam pun suka

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

msakan mak mmg terbaik wok! mmg takde tandingan kan

mak mertua sy pon selalu buh keledek. kasi pekat.

ahhaha cute je topi2 tu

Cik Ina minat Do do Cheng said...

masakan mak forever sedap. ciput sedut ke masak lemak?

..::SangRatoo::.. said...

aku retilaa da..meh lawan sedut la..hehehe..tiba² lapar..ngeeeee

Mrs.Eady said...

Lapo la pulakkk...:D

Daddy Ziyyad said...

Sedappppppppppp nya ketam kari berempah tu.Boleh bagi link yang u dah buat tu? nak suruh wife buat lah

Fieza79 said...

fieza suka siput sedut..tp tk pndai sgt nak sedut abis...selalu tersekat2 je..huhu tp mmg ai like lah...!

My Little Diary said...

salam,

wah3x... sedapnya mkn masakan mak ye!

adeh teringat pada mak aku pulak... masak asam pedas ikan sembilang...yummyy!!

haza said...

Sedapnya siput sedut terliur sudahhhhh hehhe

Dee said...

wei..dua2 sedap siot..kalo siput sedut tu kan..arwah mak dee pun letak keledek..mmg pekat kuah dia..sedapkan..yg cap tu dee kata mata siput..hahaha..mmg dee x mkn..letak sederet gak kt tepi pinggan..hehehe..

~ yus ~ said...

ada award untuk wahida..

kalau sudi ambil ye..

http://maz-naz.blogspot.com/2011/01/award-best-followers.html

Zura said...

siput sedap...ketam tue kurang lah kak...leceh nk makan...tp siput tue sedut je...sedapnyeeeeeeeeee...

Muslimah Kota Cinta said...

wahid,
kite x reti makan siput sedut..kesian sy awawaw

ketam pon tak makan...makan kalo orang kuarkan isi..dulu kecik2 nenek rajin melayan...kalo makan dgn mak, makan la sendiri ehhehe

eelobor said...

hehehe, itulah semuanya peberet aku gak. perghhhhhh, terus jadi lapar nie.

kak Erna said...

wahida..masa akak dok sungai burung dulu..selalu pi sungai besar..beli gulai siput sedut..memang sedap..

Hanisah Safian said...

tak penah makan siput sedut.hoho :P

nza said...

fuyooooooo...dua2 feveret akak tu..nasib baik hr nie masak ketam...xle kempunan...

sekamar rindu said...

salam..

sedapnya siput sedut tu.....lama x makan ...

sampai licin makan ek?

MY HEART said...

haramak,..

sedapnya lauk pauk ^_^

salam kenal...

ArELeEz said...

sumpah! mmg xreti makan siput sedut!

HonEyBuNNy said...

masakan mak mmg paling sedap...nyum2...

sha a.s said...

nyesal bc n3 ni! teringin tau x!!

Nurulhuda|Adlie said...

hi there, eh i read all ur bandung punya entries, hehe tq lots of info.

i need ur help, ada tak contact num supir u, pls, kalau ada boleh tak bg, cos im looking for supir juga ni, thanks in advance ya?

ni my mail, hudabakar@gmail.com

*∽ IZAN ∽* said...

ha ha ha..! sempat lagi berkreativity sambil makan siput!

jeBateja said...

Pertama kali tgk rendang ketam....tak pernah rasa pun.....mmg sedap sgt ke...???

N A N a t O said...

okay snagt sedap ye itu siput sedut...

wahida said...

jebat: tu bukan rendang ketam ok...itu kari berempah...mmg sedap nak mampus..

FATIN MRAZ said...

hye! salam kunjung hormat..
leh mintak ersepi ketam tuh..nyum2..

ok..i folo u!

chugie said...

masakan ibulah masakan 1st class tau! kalah hotel kan?

makdara TERdiva said...

mak MDT tak pernah masak pun siput ni utk anak2 dia sbb mak tak makan menatang ni..tapi kannnnn..malu okeh nak sedut2 siput ni di khalayak ramai..mcm buruk jer ..haha!

Pala Maldini said...

ketam musuh aku nombor satu!!!!

err.. bukan isi nya.. tapi, cengkerangnya..

amirah said...

comel pulak susun cap siput tu gitu..mcm nak buat hantaran pulak..heheh

IMANSHAH said...

http://www.ciktom.com/2010/12/tutorial-buat-scroll-dalam-bloglist.html

Ni tutorialnya wahida. ok

along said...

memang... dua2 resepi ni... feveret food ko kan dek non...ko ngan anak along aiyes tu same je la...same2 suke makan ketam...tp dia suke ketam masak lemak cili api...hari2 dia request yek...redha je la... selang dua ari long kene masak ketam....ermmm...

rieyana ynn said...

siput sedut sedap owg utara suka buat masa lemak cili api...hikhik...;d/k'ida...masakan mak memang best...;d