nuffnang advert

Thursday, August 9, 2018

dari kanak2 gagap

Assalamualaikum semua...

share sikit pasal 'emcee of the day' ni...heheh...

yang ni masa 27/7/18...
event besar melibatkan menteri dari Senegal...
ambassador Senegal pun ada sekali...
huiiii mmg bikin cuak...
team kat belakang i tu sedang bertungkus lumus sediakan slide sementara tunggu ketibaan VVIP...
utk teks English, i sebagai emcee kena amek berat pasal pronounciation...
Alhamdulillah dapat great team yg banyak betulkan sebutan i...
kadang kita rasa sebutan kita selama ni dah betul,
tapi rupanya salah...hahaha...
i banyak belajar sebutan dari youtube jugak...

yang ni 30/7/18...
emcee utk seminar Akta Rahsia Rasmi Kerajaan ke apa ntah nama dia...huhu..
utk event ni melibatkan penceramah dari luar dan officer gred 48 dan ke atas...
mcm biasa la, sementara tunggu participant sampai, kita selfie dulu..heheh...

ooo yang ni bukan selfie,
ni mmg photographer amek pic i masa i sedang bercakap...huhu...
ni waktu dua hari lepas, 7/8/18...
assembly office yang melibatkan semua staff termasuk CEO dan pengarah2 kanan...
terus terang cakap, event yang ni bikin ketar sikit...
kalau melibatkan orang luar, i tak gerun sangat...
sebab dorang bukan kenal i pun...kehkeh..
tapi bila ada semua mak nenek pengarah dalam assembly ni,
i jadi gigil jap...
sebab rasa semua boss2 i ni duk perhatikan i je boleh buat ke idok...hahaha...
tapi sebenarnya dorang semua ok je,
ramai jugak yg supportive..
malah ada yg mintak i pegi kursus untuk gilapkan lagi bakat pengacaraan i ni...
amboiii hahahaha...

to be honest, kalau ada yg kata jadi emcee ni senang,
u are totally wrong..
emcee bukan sekadar bercakap depan orang ramai dengan yakin,
tapi juga kena bijak atur skrip, peka dengan keadaan semasa,
dan yang paling penting kena standby selalu bila last minute aturcara program berubah2...huhu...
belum lagi bab kena jaga pernafasan,
dan dua minggu sebelum event,
dilarang sama sekali mengambil minuman ais dan elakkan makanan yg berbau...

banyak lagi i kena belajar, dan i akan terus belajar...
i dah berjaya keluar dari 'zon ketakutan' i,
sebab masa kecik2 dulu i adalah kanak2 gagap,
yang selalu diejek,
yang sangat tidak berani ke hadapan,
pemalu dan pendiam sangat...

tapi i cuba lawan, dan skrg i berjaya...
i bangga dengan diri i,
ketakutan i selama ni i dapat lawan...
nnt bila2 i cerita panjang pasal ni...
tu pun kalau ada yang sudi baca la...hahaha...

9 comments:

ain.ya.nun. said...

Ya I feel you babe. Master of Ceremony kan, kita yang control the event. Kadang tu, kita rasa macam dah salah besar kita buat if tersalah, tapi my Sifu cakap, salah kita, kita & the team je yang tahu. Audien bukan ambil kisah sangat pun. Melainkan kesalahan yang memang terang lagi jelas. Ya, itu memang muka kena biru seminggu.

Haha.

Kakcik Nur said...

Mak adalah orang yang sentiasa gugup bila kena bercakap di hadapan audien walaupun pernah masuk pertandingan bahas di sekolah...hahaha

akubiomed said...

Tahniah. Saya bab bercakap dihadapan seluar pula tak keluar. :)

mama tisya said...

tahniah sbb berjaya dr gagap dan berani ke dpn utk jd emcee...bkn semua org berani..nk2 plak berckp dpn org ramai kn...kita pn tk suka juga sbb jenis gigil tp pernah la juga jd emcee utk event kalo outstation..mcm wahida ckp la kalo ngan org luar ok la sbb tk kenal kita hehe

dear anies said...

elakkan makanan berbau..eikkk aritu pekena durian pe hal? hahaahahhahaha gurau

mrhanafi said...

satu kelebihan emcee ialah pelengkap majlis..

dia pembuka bicara dan dia juga penutup kata..

dan tak lupa...'glamer' tu tetap ada

wahida said...

dear anies: durian sedap sis, so durian terkecuali...muahahaha...

Rapunzel Cikilolo said...

#allthebest

zahar said...

terbaik, bkn calang2 sis ni. salute!