nuffnang advert

Thursday, August 2, 2018

buah terap

Assalamualaikum semua...


uollss biasa makan buah terap tak?
i ni baru festaim dengar nama buah ni...
serius jakun...hahaha..

haaaa...ni dia buah terap...
member ofis bawak...
sesetengah orang panggil buah tarap...
yang ni dah siap kopek...
rasa dia manis,
tekstur dan rasa dia mmg sama macam cempedak...
sedap rupanya...
tinggal lagi isi dia kecik2...tu je...
member i tu siap buat cucur terap...
ala...macam cempedak celup tepung, mcm tu la...

ada yang komen kat IG tanya macam mana rupa asal buah ni...
haaa...mcm ni la...
ehsan dari encik google...
kan sama mcm cempedak tu...
member i cakap buah terap ni cuma ada kat Sabah n Sarawak je...
ye ke weh...
kalau member i tu tipu, maka i pun tipu la...hahaha...

anyway, sesapa yg pernah mkn buah ni dan ada sedikit info boleh la share ye...
now rasa bangga dah dapat pengalaman makan buah terap...heheh...
dah hidup 38 tahun baru dapat rasa salah satu buah2an tempatan ni...
better late than never. Gituuuuuu...

10 comments:

ain.ya.nun. said...

Aku penah dengar nama dan tengok gambar je lah hingga ke hari ini. Then baca cerita orang, so tahulah rasa dia macam cempedak

Kakcik Nur said...

Mak biasa makan buah ni waktu di Sarawak tapi mak kurang suka sebab dia macam ada bau wangi sikit... :)

mama tisya said...

tk pernh mkn ..and ada tgk gk org share..mmg tgk mcm buah cempedak cuma isinya color putih..cempedak kuning oren kn....mmg dr sabah n swak je

dear anies said...

sy dgr je sblm ni ms g sabah 2013 br dpt mkn... sbb sn byk tanam buah ni... mak cik siap kumpul biji bw blk tanam kt kebun...skrg x tau mcm mn laa pokok tu... ;-)

norhidana miswan said...

tak penah mkn or jumpa kak, tp dulu penah ddk serumah ngn org sabah, depa penah la cite pasal buah ni... rupa n rasa... jd tahu psl kewujudan buah ni... mmg terkenal kt sabah n sarawak

Ann Ishak said...

ye la, bentuk rupa paras macam cempedak :D

Akak Kembang said...

1st time nengok ... sbijik cempedaklah

Qhaifa Nur said...

Pestime juga tgk buah terap ni...
Klau rasa mcm buah cempedak, sedap la tuu

Inani Hazwani said...

First time tengok buah ni. Kalau tak tahu ni, boleh jadi ingatkan cempedak. Hahaha!

Puan Awin said...

buah ni mmg sedap kak...alhamdulillah lepas ngidam dpt mkn buah ni time pregnant n kebetulan balik kg husband kat tawau...