nuffnang advert

Tuesday, January 9, 2018

bila abang dah masuk fasa baru, hostel life!

Assalamualaikum semua...

lama tak bersiaran..
dah masuk tahun baru dah kita...
ni pun sekejapan dah 9hb kan....lajunyaaaaaa..
hrmmm, macam biasa lah,
kalau mula je tahun baru,
kita sebagai mak pak mmg akan bz dengan anak2 nak masuk sekolah kan...
termasuk lah aku ni ha...
si adik dah darjah 3 tahun ni...
macam biasa dia sekolah pagi dan petang...
Junior pulak tahun ni dah 4 tahun...
tahun depan 5 tahun baru kami hantar dia pi sekolah..
si abang pulak dah Form 1 tahun ni...
alahai dah bujang dah anak2 aku ni...

masa 2hb yang lepas, mmg masa tu kita semua tgh sibuk urus sekolah anak2 kan...
aku n hubby pulak subuh2 terus gerak dari Rawang ke sekolah abang yang baru..
maklumlah pendaftaran bermula pukul 8.30 pagi...
ini pun kami sampai je tengok dah ramai parents mula daftarkan anak2...
ni kaunter nak buat bayaran PIBG...
bayaran buat ikut kelas masing2...

ni pulak kaunter pendaftaran asrama...
bayaran makanan asrama adalah rm750 setahun...

ni pulak masa dengar taklimat...
semua ibubapa wajib dengar taklimat ni...
ada taklimat pasal asrama, pengajaran Dini, akademik, kokurikulum...
so mmg kena attend la...
supaya kita mak pak tak la tertanya2 lepas ni...

dah dengar taklimat bagai...
dah buat bayaran koperasi,
kami diberi resit dan terus kena collect barang2 keperluan dalam bilik darjah kat koperasi ni...
sekaligus beli sekali cadar dan pillow case untuk katil asrama abang...

 keadaan dalam asrama...

aku suka bila handphone tak dibenarkan langsung bawak masuk ke dalam asrama ni...
sebab bila aku tengok bila takde henfon,
ramai student boleh buat hal yang lebih bermanfaat...
bersembang each other pun ok apa...
takde lah memanjang pegang henfon anti sosial sangat kan...

ha...kan nampak budak2 ni ok bergaul walaupun tanpa henfon...
walaupun mulanya aku rasa susah jugak nak communicate dgn abang bila takde henfon ni,
tapi apa ada hal, tiap2 malam abang kol kami guna public phone...ok lah tu kan..

student tak dibenarkan bawak iron sebab bilik iron disediakan...
gini lah bilik iron dorang...

ni masa abang masih beruniform sekolah...
ni pun abang nak tukar baju dah, aku lupa nak amek pic abang dengan full uniform..
sekolah agama menengah pakaian dorang mcm ni lah...
baju lengan panjang kaler putih,
seluar panjang putih, belt hitam, stokin dan kasut pun hitam...
kalau hari Jumaat pulak dorang kena pakai baju melayu putih dengan sampin kaler hijau...

kami sampai agak awal dalam asrama abang...
so kami boleh pilih katil dan locker ikut mana yang abang berkenan...
kami sampai2 je memang kena bersihkan dulu dorm abang tu...
berhabuk tebal, maklumlah cuti sekolah hampir dua bulan kan...
laki aku tolong tepuk2 tilam kat balkoni...
berdebuuuu...

okey, mama n daddy balik dulu...
abang jaga diri bebaik okey...

terus terang cakap, masa kami hantar abang kat asrama,
kami sedih, tapi kami tak nangis pun depan dia...
tapi bila aku sampai rumah, aku nampak baju kotor yang dia pakai malam sebelum dia ke asrama,
aku jadik sedih...adoiiii...sebak sangat pulak masa tu...
pastu nampak pulak bantal dia, huwaaaaaaaa...
tapi lepas tu aku ok je..tak nak layan emosi sangat...
not gud...lagi pun abang pegi belajar kan...bukan pi mana pun...huhu...

ahad baru2 ni, 7/1/18, budak2 asrama boleh outing dengan parents...
so, aku dengan adik aku pi amek dia...
laki aku kan ada kelas, so aku dengan Dik Emy amek dia bawak balik Sungai Besar...
boleh keluar dari jam 10 pagi hingga 6 petang je...

belt mana bang oiiii...

ya Rabbi aku tak tahu lah nak cakap apa...
masuk keta je dah bertumbuk masing2...
si abang tu lepas gian nak bergaduh la tu....adoiii...

ada masa terluang 8 jam tu,
adik aku bawak abang pi memancing...
memang dia suka sangat la...
abang dapat ikan haruan besar tau...
si adik pulak dapat ikan comel2 je...haha...

abang dapat ikan haruan tu terus mintak mak aku siang...
mak buat goreng kunyit je...
suka la abang...

ni menu tengahari kami...mak masak sedap2...
ada kari ikan mayong, sambal udang, ikan haruan goreng, ikan mayong goreng dan kerabu pucuk paku...
sumpah makan bertambah weiiii...haha...
anak2 aku especially si abang mmg penggemar tegar ikan mayong...
kalau kami balik kampung wajib mak gorengkan ikan mayong utk budak2 ni...
tq mak!

ok dah pukul 6...
masa untuk kembali ke asrama...
sesi berpelukan...adik sedih dah takde geng nak gaduh...
tinggal si junior tu je la kalau nak bertumbuk pun...haha...


ok lah abang,
abang dah pun memulakan kehidupan baru abang di asrama..
kena basuh baju sendiri, lipat baju sendiri, gosok baju sendiri...
kemas katil sendiri dan macam2 abang kena buat sendiri...
abang jaga diri bebaik ok, jaga akhlak itu yang paling penting...
tak guna kalau ilmu tinggi sekali pun, tapi kurang adab,
orang menyampah pun tak guna jugak...
mama sentiasa doakan abang yang baik2 saja...
love u abang!
mama hari2 rindukan abang...


22 comments:

dear anies said...

selamat jalani kehidupan di asrama abg besaq! best tau ddk asrama ni. telinga x skt kena dgr mama bebel tiap2 hari hahahahah

p/s sok lusa gambar dgn wahida dan suami tu dah berubah. si abg lbh tggi dr mama dan daddy dia ;-)

ain.ya.nun. said...

Besar dah abang. Esok-esok aunty baca, eh abang dan nak kahwin lak dah. Haha.
All the best abang!
Mata dak abang ni macam pakai celak lak, tapi tak kan?

mama tisya said...

selamat menempuh alam sekolah asrama utk abg..smoga die baik2 aje..hati seorang ibu sure sedih bila berpisah ngan ank2 kn

wahida said...

dear anies: betul lah tu, aku pun rasa dia hepi je duk asrama tu sbb kalau kat rumah mmg duk dengar aku membebel jer...hahaha...

ain ya nun: tak lah, mata dia tak pakai celak la sis..haha..

mama tisya: mmg sedih sangat...kalau tetiba rindu tu datang lagi azab rasanya...huhu...

Huda Latip said...

Aku baca aku yang sebak nih...Semoga abang terus berjaya dan happy2 je dok asrama kan..Ibu takmo sedih2 k

hasnidar Ramlyy said...

tahniah...beralih fasa.Semoga abang berjaya.

Rahsia Melancong said...

Salam owner blog Wahidayatul Aswa.
Mohon update blog list puan dengan blog Rahsia Melancong. Saya sudah masukkan blog puan dalam blog list saya di Top 55 Blog Travel Malaysia 2017.

Kakcik Nur said...

Anak buah mak (perempuan) pun masuk asrama SAM di Sabak Bernam. Masa nak tinggalkan dia, umi dan ayahnya yang menangis-nangis. Sehari tinggal, dia pulak menangis sebab belum ada kawan dan 'makan tak sedap'... alahai anak...

HeNRieTTa JoSe said...

dah besar panjang dah abang....

Diana Rashid said...

Tengok anak orang masuk asrama saya yang sedih..bila kawan2 share kisah anak baru masuk asrama saya pulak tak tertahan2 air mata ni..

Sebenarnya dok terbayang cemana nak lepas kan anak sendiri nanti..boleh ke tidak??

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

alahai ...teringat zamandok hostel dulu ....form 1 dok hostel best jg ramai kawan belajar macam2 benda baru, semoga abang berjaya di dunia dan akhirat

amirah said...

sedih lak rasa..camne la plak nanti bila anak nak masuk asrama...huwaaaaa

mamawaiz said...

Macam sekolah kat kg saya di bt38 je kak. nanti lapar boleh beli kat kedai abah sy tepi sekolah tu. anak buah sy pon sekolah situ kak. semoga anak akak happy sekolah asrama ye

Rapunzel Cikilolo said...

dah canggih la bilik menggosok asrama sekarang ni.

selamat belajar rajin - rajin abang...

m.u.l.a.n said...

Sedihnya tinggal kan anak tp takpe utk abang menuntut ilmu. Moga abang berjaya dunia akhirat..

hanim said...

wahida...kita baca n3 ni nangis kita...sy bygkan anak sy pulak...betul abg pegi nk blaja...sebaya anak kita...tp anak sy xde rezeki masuk asrama..sek biasa je...lg stau ibu dia ni mmg xapply mana2 asrama pun sbb mmg xnak berpisah..ibu xkuat..hehhee gud luck abg adik n junior

Ena said...

Assalamualaikum wahida..

Sebak baca.. x sedor air mata mengalir.. sbb anak dara kita juga masuk asrama tahun ni.. Memg sedih kan ye la x pernah pun berpisah lelama.. tp tahun ni bermula la episod berjauhan. Sebenarnya sekolah x jauh pun tapi 40 hari pertama ni kami ibu bapa dan anak tak dibenarkan berjumpa. Bila rindu sedekah al fatihah je kat dia. Ahh tetiba makin sedih taip ni.. uwaa..

Jaja Zaleha said...

Homesick tak anak sis tu? Macam happy je dia duk asrama..maknya yang macam sedih nak berjauhan..hihi

Norlaili A Wahab said...

tahniah abang dah jadi pelajar sekolah asrama. belajar elok2 ye :)

Liyana said...

oloh sedihnya... tapi best apa dok asrama.

sekian dari kakak penghuni asrama selama 5 tahun kahkah

Board Result said...

Wow what a blog. I really liked this post. I will bookmarked for future updates. Thanks for sharing the fantastic post with us.
Board Result

aprilia said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)