nuffnang advert

Monday, December 4, 2017

Nasi Ganja Ipoh, serius terbaekk!!

Assalamualaikum semua...

ya ampunnnn, bercinta sungguh la hai nak update citer Ipoh ni...
bukan citer Ipoh je, banyak lagi citer lain yang tertunggak ni...
aku impress sungguh la korang yang masih ada passion untuk menulis...
tak tau la, kadang aku rasa, blog ni pun mcm dah takde yang nak baca je...hahaha...
tapi aku gigih jugak la nak update sebab mengenangkan ni je la kenangan untuk dibaca satu hari nnt...

ok lah, tak yah nak merepek meraban...
idea tak banyak nak menulis, mmg dah berkarat...
aku upload pic, caption sikit2, aci lah eh...kehkeh..

mmg dah lama sebenarnya teringin nak try nasi ganja ni...
dah alang2 kita jenjalan Ipoh kan, wajib la kita singgah sini..
nak cari pun tak susah, pakai google map dah sampai...

aku mmg dah aware dari awal,
nasi ganja ni tumpang kedai makan cina...

kami sampai sini pukul 11 pagi...
tengok2 mmg dah beratur panjang...adoiiii...
letih la nak makan pun kena beratur...hahaha...
tapi gitu lah kan, kalau dah nama kedai femes, sila bertabah...

pada mulanya, kami anak beranak pun beratur jugak...
sekali pakcik yang niaga depan restoran ni cakap,
kalau nak makan sini, kena masuk dalam terus,
yang beratur ni untuk tapau je....
oooo la ya ka...
so, laju2 kami masuk dalam...
Alhamdulillah, ada seat kosong utk kami anak beranak...
cekap laki aku sambar seat...hahaha...
tapi yang tak best bila makan situ,
tak dapat nak tengok lauk pauk...
sebab ada pekerja yg akan amek order...
tinggal cakap je korang nak ayam ke, daging ke, udang ke...
tapi aku n laki aku jenis kalau dapat tengok lauk pauk lagi best...
baru rasa selera tu datang...hehe..

ni nasi aku pada awalnya lah...
mula2 aku mintak lauk udang ngan sayur je...
sebab aku macam dah jemu makan ayam...
tapi sekali aku tengok semua meja orang lain duk makan ayam,
ok, order jugak la...
lagi pun aku baru perasan kat dinding dorang tertera Nasi Kandar Ayam Merah,
so means signature dish dorang adalah ayam merah la kan....
signature dish mmg la wajib kena try kan, ye dak?

ok, korang yang dah biasa makan nasi ganja ni,
aku nak tanya, sambal kuning tu sambal apa ye...
sedap giler kot...
aku panggil tu sambal kelapa...haha...
sambal tu buat aku berselera sangat la heh...
mcm mana nak buat sambal tu, ada sesapa tahu?


laki aku sempat order kambing,
tapi anak aku si abang tu nak kambing, dah habis pulak...
uiiii sekejapan lauk pauk depa dah habis...
so, abang amek ayam goreng dengan daging...
junior macam biasa la...mesti lah nak ayam goreng dia tu...

haaaa, ni dia complete aku punya menu di nasi ganja ni...
siap kopi ais sekali...
tapi kopi ais di Nasi Kandar Beratur, Penang jauhhhh lagi sedap la...

masa aku nak order ayam, pekerja tu tanya,
nak ayam goreng ke, ayam merah?
aku jawab ayam merah,
ok sekali sampai ayam merah dia mcm ayam goreng okeyyy...
jenis ayam kering, aku ingat ayam merah yang jenis berkuah tu...
takpe, kita rasa dulu ayam merah ni...
oiiii, mmg sedap lah ayam merah dia...
perapan ayam tu sedap wehhh...
udang sedap, sambal kelapa tu pun sedap!
kuah kari dia sedapppp....huhu...
sebelum ni ada jugak aku dengar dari kawan2 aku nasi ganja ni biasa2 je rasa dia...
tapi aku ni jenis, selagi aku sendiri belum cuba,
aku tak nak komen, kena rasa sendiri dulu...
dan aku dengan laki aku cukup suka makan nasi ganja ni, mmg terbaekkk...
ikut selera masing2 ye...
sebab kami laki bini mmg pencinta nasi kandar...
so, yang ni mmg sedap sgt dah pada aku walau lauk dia tak banyak choice sangat...
sebab kalau nasi kandar, aku sebenarnya suka kalau ada telur sotong...
tapi kat sini takde pulak...huhu...

 muka hepi finally dapat rasa nasi ganja...yeayyyy!!

 budak gedik....

daging merah, abang punya...
yang ni ok2 je la rasa dia...

ha, nampak tu, kat signboard dia tertulis,
takdak cawangan mana2...
tapi kenapa aku rasa dia ada cawangan kat KL, ke aku yang salah...hehe...

tengok ni, mmg ramai kan...
melayu, cina, india semua makan sini...
aku ni jenis kalau first time makan, biar makan kat restoran tu...
tapau2 ni  kalau dah kunjungan yang kedua dan seterusnya...
sebab aku nak rasa feel sendiri makan kat situ...
tapi dalam pada nak feel makan situ,
orang duk berdiri sebelah ko tunggu ko habis makan...
hahaha, itu yang tak best...
aku ni dah la jenis kalau orang tunggu, lagi aku kena makan cepat2,
sebab kesian dengan orang yang menunggu...huhu...
siapa yang kenal aku, mmg tahu aku ni jenis makan sangat la slow..
so, bila ada orang tunggu sebelah,
aku makan laju2 sampai rasa nak tercekik...hahaha...

tengok ni, tak putus2 orang datang...
syok betul kan kalau berniaga macam ni...


ni aku share details pada yang nak pergi:

2, Jalan Yang Kalsom,
Taman Jubilee, 
Ipoh.
05-254 4314
9.30 AM - 5 PM

9 comments:

Kakcik Nur said...

Mungkin mak kena cuba makan di sini bila ke Ipoh sebab mak ni macam 'kureng' sikit kebelakangan ini nak makan di mana-mana restoran mamak... :)

Amanda Suria said...

Nokkk.....alaaa...saje je kan...time macam ni dok up pasal nasi ganja..aku teringin dah ni nok...

mama tisya said...

aritu ms kt ipoh mmg plan la nk singgah sini sbb dh bc kwn2 update tp sudahnya tk kesampaian....mayb next time la...tp tula kalo mkn kt situ org tgu sebelah tk brp tenang kn hehe

Rapunzel Cikilolo said...

alaa comelnya junior.

norhidana miswan said...

ko ni kak, klu bt review msti bt terliur... telan liur aku nengok semua tuh, nsb la aku dh mkn tgri td klu tak... mau meleleh2 air liur nengok ns ganja ko tuh

dear anies said...

xpenah try lg selalu dgr je... kalau dtg ipoh pun bkn ke area sini... x pe laa ada rezeki nnt boleh terjah

Bebola Berbulu said...

Jom gi Penang....

sudipVSsenduk said...

Banyak kali makan sini.. mmg terbaik.
Tapi masalahnya tu la... memula berperang nak cari parking,
Lepas tu berperang nak cari meja...
tgh sedap makan org lain tunggu sebelah meja kita pulak...
dah berperang nak menyelesaikan nasi.
Tercekik itu adalah wajib ya.

akubiomed said...

Bolehlah merasa bila ke sana nanti.