nuffnang advert

Tuesday, December 5, 2017

berkelah di Sungai Kemensah @ Celi Chalet

Assalamualaikum semua...

hari Sabtu lepas, laki aku takde kelas...
apa lagiiii, jom la kita anak beranak berjimba...
bukan senang nak tunggu pak laki takde kelas ni...
ala, kami bukan ke mana pun...
pi mandi sungai kat Kemensah je pun...hehe...
so, hari ni, aku stop jap citer jenjalan Ipoh ye...
sebab gambar kat Kemensah ni banyak sangat...
sebelum aku pening, baik aku update kat blog...huhu...

ramai dah rasanya tahu pasal sungai kat Kemensah ni kan..
kalau korang pi Zoo Negara, ada satu jalan sebelah entrance zoo tu...
tu la jalan menuju ke perkampungan Kemensah...
jalan agak kecik, kena hati2 sikit...
sepanjang perjalanan korang boleh nampak banyak chalet...
tapi kami teruskan mencari Celi Chalet sebab dah booking situ..

kat sungai Kemensah ni sebenarnya banyak je chalet untuk berehat yang korang boleh pilih...
sebelum pergi tu, aku dah google beberapa chalet...
tapi keutamaan aku adalah kawasan chalet yang bersih...
aku amek kira beberapa review dan komen dari beberapa blog...
dan akhirnya aku pilih Celi Chalet ni...
aku booking seminggu sebelum hari kejadian...
ye lah, maklum je lah kan, sekarang kan dah cuti sekolah,
takut takde chalet je...
aku booking thru call, bayar deposit rm50, settled!
tapi masa booking tu, aku siap cakap,
'saya nak chalet yang dekat dengan sungai ye bang!, pastu nak chalet yang bersih tau...
pastu nak area sungai yang cetek tau, sebab ada anak kecik'
hahaha....matikla dapat customer demanding macam aku ni...
mujur la Encik Rosli tu layan je kerenah aku ni...
dia cakap ooo ada anak kecik ye,
ok, saya bagi awak chalet yg dekat dengan sungai dan air cetek ye...
chalet mmg kita hari2 mop dik...jangan risau...
ok lega dengar jawapan dari owner cenggitu...

sempoi giler, register pun kat pondok bawah pokok ni je ha...
masa kami sampai ada dua brader duduk kat pondok ni...
so, just inform nama kata dah book chalet, bayar balance, nnt dia bagi kunci chalet terus...

kawasan Celi Chalet...
ermmmm, bersih kan...
pic ni aku amek masa semua orang dah balik...
dah pukul 6 petang masa ni...
tapi kawasan chalet still bersih...
i like...

ok, ni chalet kami....
chalet ni dah agak penghujung sebenarnya...
aku suka chalet yg aku dapat ni...
agak privacy, sebab kalau dapat chalet bahagian depan tu tempat orang lalu lalang,
tak best la kalau org nampak kita...
i need a privacy...wahhh gituuuu...

ok, meh aku nak cerita bab chalet...
kat Celi Chalet ni ada 3 jenis,
korang boleh pilih nak sewa tapak, sewa pondok atau sewa chalet...

1) sewa tapak:
    rm15
    boleh duduk mana2 meja batu, boleh bentang tikar atau bukak khemah sendiri...
    boleh pilih mana2 tapak yang korang rasa bersesuaian di dalam Celi Chalet ni...
    tapi korang jangan la amek tapak yang betul2 sebelah chalet orang,
    elok2 orang tu nak privacy, terus stress tengok muka korang...hahahaha...

2) sewa pondok:
    rm40
    pondok ni ada banyak,
    pondok ni besar chalet jugak...
    ada plug kalau korang nak charge henfon,
    tapi dah nama pun pondok kan, dia bersifat terbuka...
 
3) chalet:
    rm70
    dalam chalet ada 2 tilam, 2 bantal, kipas, lampu, plug.
    ada pintu dan tingkap, lebih privacy.
    chalet lebih selesa kalau ada anak kecik mcm aku ni...
    sebab anak aku si junior kalau tak cukup tido, dia akan crancky...
    so, utk keselesaan dia tido, dan keselesaan untuk kami tukar baju jugak, aku decide pilih chalet...


semua ketiga2 jenis di atas, korang boleh sewa dari jam 9 pagi hingga 5 petang...
kalau korang nak sewa malam pun boleh jugak, tapi aku tak tahu rate berapa,
yang tu kena kol tanya owner...

keadaan dalam chalet...
mcm aku ckp tadi, ada 2 tilam, 2 bantal...
selesa untuk si junior..
tapi kalau korang datang sini, expect chalet tu cantik, jangan mimpi lah ye...
chalet ni cukup sekadar berehat, janji selesa dan bersih...

ada kipas, lampu, plug...
kemudahan asas ada, ok gud!

my morning view,
air sungai yang menenangkan...
ditemani oleh junior yang comel dan cheeky...hehe...

pondok2 yang boleh disewa...

abang ngan adik yang tak sabar2 nak terjun sungai...
ya Rabbi, aku cakap nnt la dulu, kita breakfast dulu...
dorang pujuk siap cakap ala, sekejap je mama, tak sabar ni...
ha pi lah...jap lagi mama panggil naik kita breakfast...
masa ni mmg tak ramai orang lagi...
sebab masih awal...pukul 9 pagi lagi masa ni...
air sungai tak yah cakap la, anak2 menjerit2 cakap sejuknyaaaaaaaaaa...
ha, baru tahu, jom naik dulu, kita makan dulu...

untuk breakfast, aku masak kuew tiow goreng dengan sambal kicap...
air pulak aku bawak teh o panas...
makan tepi sungai, best oiiii!!
dalam celi chalet ni takde jual makanan ye, korang kena bwk food sendiri....

dah siap makan, jom berendam!
bestnya orang pun tak ramai lagi masa ni...
pukul 11 ke atas baru ramai...
itu pun takde la crowded sangat...
masih aman dan tenang...

mama kena turun dulu,
tengok keadaan dalam air,
baru boleh bawak turun junior berendam sekali...
tapi masyaAllah si junior ni la hai...
dia ni penggeli dengan pasir okeyyy...
dia masuk dalam air tu,
tapi dia nak kita dukung dia sebab dia tak nak cecah kaki dia kat pasir dalam air tu...grrrrrr...
ingat kita larat ke memanjang nak dukung dia..grrrrrr....
sudahnya, dia tak enjoy, mintak susu, masuk chalet terus tido sampai pukul 1 tengahari..haha...

si abang ngan adik tak yah cakap la...
dorang ni mmg enjoy sokmo...
kalau boleh tak nak balik la...huhu...
aku siap tanya, mandi sungai ke mandi pool lagi best?
dorang cakap mandi sungai la best...
sungai sejukkkkk...
ok bagus jugak kalau korang cakap mandi sungai lagi best,
sebab mandi sungai tak keluar bajet besar...hahaha...

aku suka lepak port ni...
relax duduk kat air terjun ni...

abang ngan adik...junior dah dibuai mimpi...
for those yang follow IG aku,
korang boleh tengok video betapa enjoynya anak2 aku mandi sungai...

tukar baju, minum susu, terus zzzzzz...
ye lah mengantuk kot...
kul 7 pagi dah bangun si budak kecik ni...
sebab pukul 8 kami dah gerak dari Rawang...
ye lah booking dari pukul 9 pagi kan...
aku tak nak lambat, rugi la kalau datang lambat...

korang tengok la tu...
kat rumah dua beradik tu bergaduh,
kat sungai pun bergaduh jugakkkkkk...
bergaduh berebutkan bola...
lain kali bola bawak 2 okehh...tak yah berebut dah...

lunch time...
ni adalah masa yang paling aku tunggu...
aku mmg suka memasak tepi sungai mcm ni...
aku bwk stove comel, minyak masak, sudip, kuali, ayam yang dah dikunyit...
konsep nak makan ayam goreng panas2 gitu...
aku bawak jugak nasi putih ngan asam pedas daging...
yang tu aku siap2 masak dari rumah la...
jiran sebelah kami yang sewa pondok pun bwk stove jugak...
dorang goreng sosej, bagi kami 3 batang...
aku pulak balas balik bagi dorang 3 ketul ayam goreng...
terus dapat kawan baru...ha...gituwwww...

amacam, menggoda tak?
ayam goreng panas2, lai lai!

dah siap goreng ayam,. panggil anak2 naik makan...
minum dengan air sirap...air sirap bancuh kat chalet...
bawak cordial ngan gula sesiap...

petang2 goreng nugget dan sosej pulak...
maklumlah budak2 kalau dah lama berendam mmg lapar saja kan...
satu peket nugget, dan satu peket sosej licin sekejapan kami bedal..
aku bwk jugak mayonis ngan cili sos sbg pencicah...
kalau korang nak bbq, boleh sewa bbq equipment rm10 kalau x silap...
tapi tak koser la aku nak mengipas, baik aku goreng je ayam...
lagi pantas..hahaha...

ok, junior dah bangun,
lepas aku suap nasi ngan ayam goreng,
terus dia cari Mr. Potato pulak...
pastu dia sendiri cakap nak masuk balik dalam sungai...
tapi aku cakap kalau nak masuk sungai takmo takut tau...
dia angguk...
ok, gud!

antara barang2 yg aku bawak...
haaaa, gigih tak? hahahaha...

junior dah berani...dah petang nak balik baru ok...
baru boleh pijak pasir...adoi la....

bagi dia duduk kat air terjun...
ok, pun dah boleh...bagus!

anak aku 3 je tau!
belum 5 lagi...hahaha...

ok lah, nak balik dah...
kami keluar dari Celi Chalet pukul 6 petang...
sempat amek beberapa pic waktu balik..
sungai yang ni dalam...yang ni sesuai utk dewasa je...
so, kalau korang datang, request la nak sungai yang cetek sikit...ok?


overall, Celi Chalet ni aku puas hati...
kawasan persekitaran bersih, chalet bersih, toilet bersih, tempat tukar baju pun bersih...
paip utk cuci tangan ada merata, mmg mudah...
tong sampah juga disediakan...
setiap chalet dan pondok disediakan penyapu...

cuma mungkin boleh aku komen sikit,
kalau boleh kemudahan surau tu biar lah bertutup...
sesuai utk para wanita,
dan batu2 dalam sungai boleh je kalau pekerja dorang alihkan supaya pengunjung tak sakit tumit bila terpijak batu2...
dan lagi satu kalau boleh brader yang duduk pondok jaga pendaftaran senyum sikit ye bang!
muka takmo ketat2, nanti rezeki tak masuk....hehe...


apapun, sangat best di Celi Chalet ni,
boleh repeat. paling best sebab cuaca sangat menyebelahi kami hari tu...
tak panas, tak hujan. TQ Allah.
dan yang penting anak2 happy...betul tak?



so, kalau korang nak datang sini, boleh call nombor ni:

Encik Rosli: 019- 377 3413

8 comments:

mama tisya said...

syok mandi sungai...lama2 berendam mmg lpr la..mmg kena bw makanan..syok la masak memasak tu..nk bbq kena rmi geng yg suka bakar kn hehe

Kakcik Nur said...

Bila berendam, mesti lapar. Bila lapar, memang sedap je makan...lepas tu sambung zzzz....hehehe///

dear anies said...

wokey set. da dkt ngan umah bolehlah kami berjimba kat sini smpi kecut2 hhaaha

dear anies said...

cuma tang dapur tu je laa nk kena cari... boleh berkenduri kt situ nnt

norhidana miswan said...

wahhhhh menariknya kak....
geram nengok ko siap msk lg tp sungai kt ig.... mmg nampak bersih tempatnya... sesuai betul utk berkelah2

Qhaifa Nur said...

Lama dah x berkelah mcm ni wahida...
Port akak Ulu Yam huhu
Bole try cini la nanti..

hainom OKje said...

Tak pernah berkelah tepi sungai mcm ni Wa. Mungkin sebab Wa ada anak kecik kan so seronok tu lain mcm ....

Hakak pulak kalau gi cuti cenggini malas dah nak masak masak...hihi
Seronok betul diaorang berendam ye

IntanAmnie said...

Toilet macam mana kak? 😊