nuffnang advert

Tuesday, April 11, 2017

emcee of the day: MIHAS 2017, Globalise Halal

Assalamualaikum semua....

minggu lepas pada yang tahu, telah diadakan MIHAS 2017 bertempat di KLCC...
MIHAS ni adalah event organisasi aku...
dijalankan pada 5-8 April baru2 ni..
MIHAS ni stand for Malaysia International Halal Showcase,
yang mana every year telah diadakan bagi memperkenalkan produk2 halal di seluruh dunia...
jangan ingat halal itu hanya tertumpu pada makanan saja tau...
ianya termasuk jugak non food okeyyy...

seminggu sebelum MIHAS berlangsung,
aku dapat tawaran untuk melakukan tugasan emcee...
untuk tugasan trade talk yang bertajuk 'Globalise Halal'
wowwwww... memang aku tunggu saat tu...
memang nak sangat bertugas untuk MIHAS kali ni...
so, bila dapat job ni, aku terus kata ya...
dan Allah itu menduga aku...
lepas je aku terima offer ni,
esoknya aku batuk2 teruk...
hampir seminggu okeyyy...
dah jumpa doctor pun tetap lah sama batuknya...
ni batuk yang jenis gatal tekak tu tau...
bukan yang berkahak tu...
ni yang jenis kalau bercakap banyak akan gatal tekak punya...
aku dah risau dah...
sehari sebelum hari kejadian, aku pergi klinik kat ofis aku ni pulak...
aku terus terang yang aku ni kena baik jugak sebelum hari kejadian...
doctor pun bagi lah ubat alahan la, ubat gatal tekak la...
banyak okey ubat aku dapattt...
takpe, aku telan dan aku gagahkan jua...
si Eqa pulak dari awal dah suruh aku gargle banyak kali...
dia suh aku kumur pakai mouthwash dia tu...
dia cakap kalau gargle mmg boleh buat hilang gatal tekak tu...
selagi aku tak buat, dia memekak kat telinga aku ni...hahaha...
ok fine, aku buattttt...

hari kejadian, sebelum pergi lepak dulu kat tempat sambil ambik mood...
belek2 script...
makan Fisherman's Friend banyak2 takmo bagi gatal tekak..
seriously, dah banyak kali buat job emcee ni,
aku dah kurang nervous dah...
Alhamdulillah la...cuma yang aku risau batuk aku tu je la...

ok dah sampai Hall 6, KLCC Convention Centre...
kami pergi naik bas ofis...ramai2 macam rombongan Cik Kiah kekdahnya...
masa ni pun tak ramai lagi...
moderator, speakers and participants pun tak sampai lagi...
aku ambik peluang ni untuk tengok2 keadaan hall dan stage...
ambik mood kata orang...

my script...
biasalah, script bertukar tetiba tu adalah perkara biasa...
ni pun nampak sikit je ammendment nya...
sebenarnya lepas aku snap pic ni, ada banyak lagi pertukaran...huhu...

pihak organiser sediakan lunch...
boleh pilih sama ada nak lauk ikan dory masak sweet sour atau kari ikan bawal...
of coz aku pilih ikan dory...
sebab kawan2 kat ofis dah masak ikan bawal kari dan tinggalkan aku sikit...
so, kari bawal aku nak makan esoknya lah...hahaha...
sayur pulak pihak organiser sediakan cendawan sos tiram...
sedap okeyy lauk lunch kali ni...
tak tahu lah sebab kami lapar ke, atau memang sedap...hahaha...

Anwar dan Fatin yang sangat membantu dalam memastikan perjalanan majlis berjalan lancar...
happy dapat bekerjasama dengan dorang...
staff baru yang sangat bersemangat...

ni masa speakers sedang berucap...
so, aku amek peluang amek gambo serba sikit...
sori la gambo tak berapa nak clear...
macam ni la keadaan hall...
Alhamdulillah, ramai participant nampaknya yang berminat nak tahu pasal Globalise Halal ni...
halal ni bukan hanya untuk kat Malaysia saja tau...
halal itu global...
sebab tu kami jemput speakers dari dalam dan luar negara...
ada speakers yang kami jemput dari Beijing, Dubai dan sebagainya...
dan walaupun trade talk ni agak serius,
tapi parcipants nampaknya tak mengantuk langsung dan sangat berminat nak tahu info pasal halal global ni...

doa aku cuma pertuturan aku jelas sampai majlis ni habis...
itu je aku harapkan...

 masa untuk panggil semua speakers untuk ambik sedikit reward dari organiser...

ok habis dah event trade talk MIHAS 2017 kali ini...
berkampung dari pagi sampai petang buat aku timba pelajaran baru...
Alhamdulillah...

yang tengah2 duduk dan atas dan bawah tu adalah speakers dari luar negara...
ramah2 dorang ni...
tak lokek share ilmu...

by the way, Alhamdulillah, kami dapat lakukan event ni dengan jayanya...
mana2 ada cacat cela tu adalah normal...
kami akan terus improve kan lagi...
tq pada semua yang bagi kerjasama yang baik pada kami...
tq jugak pada trade talk team ni yang sangat supportive...
yang sentiasa memberi teguran jika ada benda yang tak betul...
loves korang semua...


15 comments:

idzwa kamaruddin said...

terbaekkkk la wehhhh...

adianiez AIDA said...

wah. jadik mc?
tahniah.
bukan senang jadik mc ni...

Adam said...

Tahniah, membanggakan

HeNRieTTa JoSe said...

wah...event besar, org ramai...rietta mmg xmmpu la jd emcee...setakat jurufoto xde hal...

dear anies said...

kellasss ko jahhh... tahniahhh...p/s x de video ke ms majlis berlangsung? nk tgk jg ;-)

mama tisya said...

wah emcee event besar..tahniah...kita pernah jd emcee time seminar tp neves la hehe..dlu opis lama..time MIHAS dpt jemputan gk pegi..bole la tgk mcm2 jenis produk halal sambil testing food hehe

norhidana miswan said...

aku mmg salute kt ko kak...

keberanian ko utk berucap di depan org ramai2 mmg teror... kalu aku lemah segala lutut n sendi2... mau trs terketar2 sore secara otomatiknya...

ko tu sellau ckp aku mcm datin , ko tu apa kurangnya... lawo cun mcm mak datin jgk apa

Kakcik Nur said...

Alhamdulillah...akhirnya selesai dengan jaya... :)

Umie Adli said...

hebatlah ko. bukan senang nak bercakap depan org walaupun emcee yang dah ada scripnya.

Nurulhuda Abdul Latip said...

Wahh hebat!! Tahniah yea!!!

Rapunzel Cikilolo said...

kelas lah...

thumb up!!

Fiza Rahman said...

Cayalah. Boleh buat part time job ni ☺

Mia Kassim said...

Wow... klu aku mmg sah2 x boleh jd emcee .. gugup dpn org ramai ��

makchaq said...

Terror tu jadi emcee majlis international..
Baru ni ada orang tanya MIHAS kat mana?
Makchaq kata tak tau.... kat tapak MAHA kot... mati la.. oranv tu pi cari.situ tak de...

LYAfrina said...

Wahhh..tahniah kak.. Kalo lya mmg tergagap la.. Hehe