nuffnang advert

Thursday, March 9, 2017

hasil air tangan (part 13)

Assalamualaikum semua...

lamanya tak update masak2 kat blog ni kan...
sekarang ni rajin menayang masak2 kat IG je la...
ala, masak pun benda simple2 je...
tak pro pun nak masak yang beriya2 ni...

ni ayam madu...
mmg hitam legam tapi menjadi pujaan hati anak2 okeyyy...
kalau buat nasi ayam, mmg aku akan buat ayam style gini...
seisi rumah suka,
mak aku pun siap mintak siap resepi mcm mana nak buat ayam ni...
aku rasa nak koyak spender bila mak sendiri mintak resepi...hahaha...
selalunya aku yang mintak resepi kat mak, ni dah terbalik pulak...ekekek...
ayam ni aku perap dengan bawang putih tumbuk, sos tiram, kicap cair, kicap manis, madu, minyak bijan...
madu aku letak banyak, tapi minyak bijan jangan letak banyak2 pulak...
cukup 2-3 titik...perap dlm sejam, baru goreng...
goreng tak yah lama sebab ayam ni aku rebus dulu buat sup...
so, ayam dah lembut, goreng pun ala2 je la...

sesekali masak lala oh memang layannnn...
ni lala masak pedas...oh nom nom nom...

feveret si abang pengat durian ni...
dia kalau dapat pengat durian ni memang berulang2 makan...
makan cicah roti je pun...

ni cocktail simple nama dia...
just letak mix cocktail tin tu, laici, ngan potong2 buah pear...
curah susu cair, campak kiub ais, siap!
anak2 balik main bola petang2 boleh minum...

aku terlalu suka dengan ikan pari...
terpaling suka bila masak asam pedas ikan pari...
tapi sesekali nak berubah angin,
aku tukar ikan pari tu buat masak lemak pulak...
ok lah, tapi aku lagi suka buat asam pedas kot...

korang tengok caption kat situ...
'salam kemerdekaan okeyyyy'....
maksudnya dah lama update kat IG, tapi baru nak update kat blog...wakaka...
aku suka ayam masak rose...mmg kena sangat makan dengan nasi tomato...
resepi ayam rose ni lebih kurang je macam nak buat ayam masak merah,
cuma ayam rose ni letak santan...
sedap tau!

hoiiii lauk kering macam ni pun win tau!!
goreng ikan tenggiri garing2 pastu masukkan bawang besar ngan cili api...
makan dengan nasi panas2, curah kicap kat nasi...perghhhh, i tell u...
adoiiii lapor pulak tengok menu macam ni...grrrrr...

bila boring tak tau nak masak apa dah,
buat bubur kosong pulak...
kalau dah buat bubur kosong,
kena lah ada lauk2 side dish ye tak?
selalunya ikan bilis garing, telur masin, cili kicap wajib ada...
pastu buat jugak cendawan sos tiram...
baru feel makan bubur nasi...ekekek...

sesekali buat nasi lemak hijau...
tapi tak berapa nak hijau sangat la...
kekurangan daun pandan...huhu...

sambal bilis petai...
aku ni jenis makan tak cerewet sangat...
kalau ada lauk gini pun, goreng telur dadar dah cukup sedap dah pada aku...
besar rahmat dah...hehe...


ok lah, cukup lah 10 menu dulu...
bila2 kang update lagi...
huhu...

29 comments:

Kakcik Nur said...

Meleleh airliur mak (mujur tak menitik atas keyboard...hahaha) tengok gambar-gambar makanan tu... terus berkeriuk perut! :)

dear anies said...

ni yg rs lunch nnt nk cari lala jugakkkkkkkkkkkkkkkk

eima said...

alahai sedap2nye menu

Inani Hazwani said...

Sedapnyaa cocktail, nasi lemak. Terliur. Hahah!

Siqah Hussin said...

Akak! Dahlah lapar ni. Lunch time! Nampak pulak gambar ni. Lapar gila jadi. Hehe.

Siqah suka dengan ayam madu. Pasti sedap sampai mak akak pun minta resepi. Hihi.

amirah said...

erghhhh...terbaikksss

ArELeEz said...

aaagaggaaaaagaaa.... semuanye m'giurkn.

norhidana miswan said...

ko nih kak....
nnti ko pencen sila bukak kedai makan... compom ramai peminat

makchaq said...

Bagi bubur nasik 1 makan.. & bungkus sambal bilis petai..
Minum fruit cocktail gelas besar..

Nour Adieb said...

scroll atas ke bawah, bawah ke atas... awww, penuh dgn gmbr makanan ��

+ e.z + said...

adoiiiiiiiiiii.... tergugat imanku tau... hu2

- dieyana - said...

hisy..sedap2nya! ayam madu tuuu..haisy..lapar..kite belum sarapan nih ;-))

mama tisya said...

Meriah menu2 nya

mama tisya said...

Meriah menu2 nya

Nafira usof said...

Hadoiiiiiii... nangis menderu2 tngok n3 nih lah.
kemain menggiurkan menu2 nye. telan ailio jer mampu. hahahaha

Bunda_nora said...

Banyaknyer makanan sedap2 kat sini. terliur lah pulak

LYAfrina said...

Dalam banyak2.. Lala paling menggoda..mmg feberet lya nih

Sanisah Sabu said...

assalamu'alaykum~~~ rajinnnya... terliuq tengok waktu tengahari-tengahari macam ni

salam ukhwah dan dah folo kat 1579 (^___^)v

Mrs Anna said...

wah best plak menu2 nya....sedap

HeNRieTTa JoSe said...

yummy...terus rasa nak blk masak....

NzA said...

Duh lama xblogwlking. Blog akk on DH suram. Yummy sedap tu

NzA said...

Duh lama xblogwlking. Blog akk on DH suram. Yummy sedap tu

sudipVSsenduk said...

banyaknya like... akak nak dapat 10 pun susah

Cikna said...

Sedap2 semuanya... Cikna pun suka masak yg simple2 je...

Cikna said...

Sedap2 semuanya... Cikna pun suka masak yg simple2 je...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

untunglah mama diorang rajin masak..masak semua sedap-sedap pulak tu ....grrr telan ailio nengokknya ..hihi

NEKCIK said...

nanti nekcik buat nak tempek menu nekcik macam wahida buat nilah ye

Emarieys said...

rajin masak dia...hehehe

adianiez AIDA said...

lala asam pedas !!!!