nuffnang advert

Thursday, January 19, 2017

Tugu Peringatan Perang, Taiping

Assalamualaikum semua...

sambung cerita Taiping...
masa kami on the way nak ke Bukit Larut,
ternampak kawasan perkuburan tepi jalan...
perkuburan yang kemas susun aturnya,
dan ianya betul2 terletak di tepi jalan...
kami tertanya2 kawasan kubur apa sebenarnya ni...

sekali tengok dia punya sign,
oh rupanya ni perkuburan askar2 yang terkorban semasa Perang Dunia Kedua...
apa lagi, laki aku ngan anak aku si abang tu kan minat giler dengan sejarah...
laju2 turun kereta melawat kawasan jejak warisan ni...

sebahagian dari perkuburan...

ia juga dikenali sebagai tugu peringatan perang...
tugu peringatan yang pertama dan terbesar di Malaysia...
menempatkan 866 perkuburan...

salah seorang perajurit dari Malaysia yang terkorban..
terdapat 4 orang perajurit dari Malaysia yang disemadikan di sini...

perkuburan di sini diasingkan mengikut kepercayaan agama...
perajurit2 ada yang berasal dari New Zealand, Australia, Malaysia, United Kingdom dan India.

baru2 ni kawasan perkuburan ni kena attack dek vandalisme...
khabar mengatakan batu nesan orang2 Islam dipatah2kan oleh kaki botol..huhu...


lagi perajurit yang beragama Islam yang terkorban...

tugu peringatan yang telah dibina oleh major J.H Ingram..

perkuburan Kristian...

kawasan perkuburan di sini dijaga rapi...

brader yang ditugaskan membersihkan kawasan perkuburan..


kami sempat sedekahkan Al Fatihah pada para perajurit yang beragama Islam...

si abang yang paling banyak bertanya bila dia tengok perkuburan ni...
aku mmg tak reti nak jawab...
segala mak nenek sejarah kita serahkan pada yang pakar, encik laki i la...hahaha...

ok dah jom ronda tempat lain pulak...

16 comments:

Kakcik Nur said...

Wah...mak pun tak tahu kewujudan tanah perkuburan askar yang terkorban sewaktu perang ini di Taiping...

Sebenarnya dah bertahun juga tak singgah di Taiping. Bila ke Utara melalui lebuhraya memang tak masuk ke Taiping...huhuhu

Kakzakie Purvit said...

La...baru tahu bila baca ini
Kenapa macam kurang publisiti ye.

Terima kasih Wawa sebab kakak dpt info baru.

mama tisya said...

tktau pn...nasibaik bc sini...minat sejarah ek hehe

Nurol Huda said...

Best punya minat yang sama dalam tajuk sejarah dapat juga cari maklumat lebih dekat di persemadian prajurit negara.

Mazni Azmi said...

Alangkah mulianya mereka yang berjuang dan berkoban di jalan Allah
.
Kalaulah kita semua menghargai pengorbanan mereka yang dah jatuh ni
.
Mesti kurang masalah sosial dan lebih kita hayati kemerdekaan
.
Sebab sesuatu yang mahal seperti kebebasan ini
.
Tidak datang dengan murah

eima said...

ai rajin pi taiping tp tak tau pulak wujudnye tempat ni ..semoga arwah pajurit tu tenang dan ditempatkan dikalangan org beriman

adarnadzmie said...

x tahu jugak tempat ni... nmpk tenang jer kan...

idzwa kamaruddin said...

best jugak kan sekali sekala melawat tempat mcm ni

Inani Hazwani said...

Bersihnya kawasan ni, memang dijaga elok ni 😊

Adam said...

Taiping sejuk.
Kerap hujan.
Bila hujan basah.
Bila basah jadi licin.

Akak Kembang said...

teringin nak pi Taiping .... maybe satu hari nnt

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

amboiiii dahsyat betul tour ni ..sampai kesini ko kak ...walaupun pernah 6 bulan duduk taiping haremm x pernah sampai sini ...

Liyana Anuar said...

cantik tempat dia :)

Emarieys said...

susunannya sangat teratur.

dear anies said...

suka tgk persekitaran yg bersih mcm ni..alhamdulillah ada jg yg menjaganya

LYAfrina said...

baru tahu kwujudan tugu ni