nuffnang advert

Wednesday, January 25, 2017

ketam lembut dan kari sembilang best di JS Muara Restoran, Kuala Gula

Assalamualaikum semua...

jom jom sambung lagi percutian kami ke Taiping...
laki aku google tempat makan best kat Taiping,
sekali banyak blog review pasal JS Muara Restoran ni..
review semua cakap sedap...dan dorang ada special menu tau...
kat sini femes dengan ketam lembut dan ikan sembilang...
so, laki aku pun teruja lah ajak kami pi try restoran ni...

Alhamdulillah sampai jugak...
jauh jugak Kuala Gula ni ye...
lebih kurang 40 minit jugak la dari Taiping...
tapi kami gigih jugak nak pi sebab ada ketam lembut dia tu...

pemandangan dari dalam restoran...
ni yang best bila makan waktu siang..
boleh nampak pemandangan yang cantik.....
selalu kalau makan kat muara terapung mesti malam...
tak nampak apa dah...huhu...
masa ni dah mula hujan...uiiii sejukkk..

kami dah berada dalam restoran...

uii best kot dapat makan ketam sambil layan hujan...ekekek...

ish ish...tu lengan ke peha tu?
kemain besar lagikkk...muahahaha...

ha...ada details kat buku menu ni...
ada no fon sekali dengan waktu operasi business ...

tu diaaaa...
ketam lembut sampai dahhh...
boleh je nak buat menu apa pun dengan soft shell crab ni...
tapi kami decide nak celup tepung je...
memangggg sedappppp okeyyyy...
tepung dia pun ranguppp...
seekor ketam lembut ni dia caj rm8..
kami order 5 ekor..
makan sampai licin pinggan okeyyy...
yelah dah nama pun ketam lembut, senang tak yah kopek ke apa ke...
terus telan je semua dengan kulit2 sekali...syok ah...
tak cukup makan kat restoran, kami tapau lagi 5 ekor nak makan kat hotel...haha...
tapi bila balik hotel, dah sejuk dah tak kick sangat la...
tapi tetap habis jugak tau...
sebab anak2 lepas mandi pool makan nasi ngan ketam ni je pun licinnnn...

pastu kami order jugak satu lagi menu istimewa dorang...
selain ada ketam lembut, dorang jugak terkenal dengan kari ikan sembilang...
ok, moh try...sedap ke idok...
ye...lazat sekali...kari dia pun win...
pekat likat da bommm..
semangkuk ni rm12 kalau tak silap..
aku yang sebelum ni tak suka ikan sembilang, boleh layan pulak kali ni...

telur dadar wajib ada...

kailan ikan masin...
dah, itu je menu kami...
ketam lembut celup tepung + kari ikan sembilang + kailan ikan masin + telur dadar...
makan pulak atas muara, bila bot lalu je, terbuai restoran kami tu...
hujan pulak tuuu....adoiiii...rindu pulak suasana makan kat sini...
ah tidakkkkk, serius aku rindu Taiping...
tak boleh move on lagi...huhu...

budak merajuk...
tak tahu lah apa yang dia merajuk sangat time ni...
terus amek pinggan makan kat hujung sudut meja...
adoiii, anak2 makin besar ni mcm2 ragam...huhu...
tapi bagusnya adik ni, dia ni kalau merajuk sekejap je...
kena pandai tackle hati dia balik..

kalau nak beli ketam lembut mentah pun ada jual...
rm50 je sekilo...ok kot, tak mahal sangat aku rasa...

para nelayan perempuan pun ada...
sedang sibuk mengasingkan bahan tangkapan...

damai...
baru2 ni aku cakap kat laki aku, aku rindu Taiping...
laki aku senyum je...
laaaa, awat senyum ja?? jomlah repeat Taiping...hahahaha...


serious, i miss Taiping so much.
rindu Taman Tasik Taiping, rindu Bukit Larut..demmm!

19 comments:

Ann Ishak said...

selalu dengar nama resto ni tapi tak sampai lagi :D

Kakcik Nur said...

Tertelan-telan airliur mak tengok ketam dan kari sembilang tu...

Liyana Anuar said...

terliur tgk makanan tu semua..huhu..boleh try ni next time kalau ada plan ke sana :)

mama tisya said...

laparrr tgk soft shell crab...fav...kita kalo outstation sabah dpt mkn heaven...apakan daya lama tk outstation sabah hehe

Kakzakie Purvit said...

Amboi adik!
Merajuk pun makan sampai tak toleh tu:)
Sedap sangatlah soft-crab itu kan hehe..

Inani Hazwani said...

Sedapnyaaaa!

Mazni Azmi said...

Kuala gula tu kat mana ya 😃
.
Ketam tu sedap
.
Yang ada resdung dan gout tu kena ingat dunia la
.
Haha
.
Boleh kena batu karang juga

Emarieys said...

dahlah perut tengah lapar ni... terus berbunyi tgk lauk kat sini..huhuhu

sudipVSsenduk said...

telur dadar adalah menu wajib bila ada budak2 kan..

Cikna said...

klu dr kg cikna dlm 10mnt je ni... ketam lembut dia mmg sedap murah lak tu tp better amik set dr single... paling best bila ade bot lalu restoren b'goyang mcm dibuai2 je....;-)

tyneedy said...

gulai semilang kat kuala kurau sedap. p kat pekan kuala kurau pagi2 dah ada.. sedap dap dap...

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Sedapnya ketam lembut.

Jobdirumah Buat Duit said...

Nak kena pergi untuk kali kedua macam ni.

HeNRieTTa JoSe said...

xpernah makan lagi ketam lembut...

dear anies said...

penah dgr je tp x penah mkn lg... nmpk menyelerakan mcm butter prawn pun ada ;-)

LYAfrina said...

sedapnyaa...tringin jgak nk mkn ketam lembut

dorsett pink said...

kaual gula?? saya tak pernah pergi kuala gula. nanti nak pergilah

azmin azmin said...

Tgk komen2 terkini...diorg kate dah x sedap...btul ke

azmin azmin said...

Tgk komen2 terkini...diorg kate dah x sedap...btul ke