nuffnang advert

Thursday, November 10, 2016

Marina Cove Resort / Marina Heights, Lumut

Assalamualaikum semua...

macam biasa, tenggelam timbul dah blog ni...
kalau aku cakap bz, korang cakap alasan tu cliche sangat dah...
tapi masalahnya memang bz..itu lah faktanya...
berterusan dapat kaunter yang hard core..
pelanggan yang datang pun macam2 perangai...
macam2 ragam aku jumpa...
itulah nature kerja aku...tak boleh tidak, mmg kena hadap...
but i love my job...gituwww...

ok lah, sebelum cerita banyak lagi jadi basi,
moh la aku story serba sikit short vacation kami ke Lumut dan Pangkor..
kami pergi sana pada 5/11 hingga 7/11.
sebenarnya, trip kami ke Lumut dan Pangkor ni last minute plan...
tarikh kami pergi tu sebenarnya adalah tarikh Family Day ofis laki aku..
family day tu buat kat Gold Coast Melaka...
wahhhh, aku dengar Gold Coast Melaka, sukalah aku...
tapiiiiiii, disebabkan laki aku kan sekarang further study,
kelas dia mmg full setiap sabtu dan ahad...
jadinya, kami tak dapat attend family day tu...
hampanya Allah je yang tahu...hahaha...

tapi Allah itu kan Maha Mendengar...
DIA tahu yang kami anak beranak sejak dua menjak ni mereput duk rumah...
bila laki ada kelas setiap hujung minggu, memang tak ke mana lah kami...
dan kami kena harungi benda ni selama 4 tahun ni tau...
takpe, aku akan bagi sepenuhnya support utk hubby ku itu...
walaupun sekarang dah jarang2 balik kampung,
aku dan anak2 anggap itu sebagai pengorbanan utk hubby...
aku nak hubby habiskan study dia 'on time'.
takmo extend atau ada repeat mana2 paper...
eh, tercerita pasal benda lain pulak..
ni nak cerita pasal further study ke pasal vacation ni?
hahaha...

ok, sambung...
tapi tetiba hubby dapat tahu,
minggu family day tu, semua kelas di UKM cancel..
sebab minggu convocation masa tu...
huwaaaaaa, nape UKM tak bagitahu awal2...
nak letak nama kat family day tu pun dah tak boleh dah...
dorang dah arrange bilik cukup2 utk semua yang dah bagi nama...
pastu hubby pulak dah kesian kat kami ni...
alang2 kelas pun dah cancel,
family day pun tak boleh attend,
dengan last minute nya kami plan ke Lumut dan Pangkor..
minggu lepas pulak adalah minggu yang horror utk aku,
sebab minggu lepas ada Fashion Week kat ofis aku...
so, i is bz,
tak sempat nak booking mana2 hotel, nak google apa pun tak sempat...huhu...
kalau sebelum ni, mana2 trip mmg aku yang arrange,
tapi kali ni aku serah bulat2 kat laki aku..
dia yang booking hotel semua dan google apa2 yg patut...
apply cuti pun dah last minute..
dan meh aku nak citer,
aku packing baju pun pagi Sabtu sebelum pergi tu tau...
dan pagi sabtu tu jugak lah, laki aku baru nak service kereta...
pendek kata, semua last minute...grrrrr....

masa on the way tu pulak,
jalan jem di beberapa tempat...
melambatkan lagi kami yang dah memang sedia lambat ni...huhu...

pukul 7 malam sudahnya kami sampai di Lumut ni...
kami pilih Marina Cove Resort untuk malam pertama kami di Lumut...
pilih resort ni sebab ada waterpark..nak bagi anak2 hepi sebenarnya je ni..
masa check in, ada masalah sikit yang timbul pulak...
laki aku booking hotel melalui booking.com
tapi mcm mana ntah pihak hotel boleh salah arrange bilik kami...
pastu receptionist cakap bilik kat Marina Cove dah penuh...
sabo je la...sudahnya dorang hantar kami ke apartment Marina Heights...
Marina Heights ni kiranya satu management jugak la dengan Marina Cove ni...
harga bilik sama, dan kami tetap dapat access ke waterpark dorang...
breakfast pun dapat cuma kami ditukarkan ke Marina Heights..
takpe la malas nak bising2...
yang penting anak2 dapat mandi waterpark...
itu yang penting...
kalau dia tukarkan kami ke Marina Heights tapi takde access ke waterpark,
memang sengaja nak tengok amukan aku la tu...hahaha...

masa check in tu, dah boleh nampak pool Marina Cove ni...
waterpark dia sebelah sana tu...nampak tak?
si Junior dah nampak pool terus nak terjun...tak nyempat2...
sabo je la...
meraung dia bila tak dapat terjun pool...

agak frust sebenarnya sebab dapat katil queen size...
sebenarnya, masa kat booking.com tu laki aku booking twin bed..
sebab kalau twin bed kami boleh sambungkan katil tu dan jadik besar...
so, akan muat kami 5 beranak...sebab korang tahu lah...
katil single hotel kan besar...saiz super single tu kan...
so, kalau sambungkan mmg akan jadi besar berbanding dengan katil queen ni..
sudahnya kami decide, si abang tidur kat sofa hitam tu...
takpe la satu malam je pun kan...
satu malam lagi kami check in kat resort yang lebih luas dan selesa..
tu aku cerita lain nanti ok...

sebelah kiri toilet dia...
yang penting bersih, dan water heater semua berfungsi dengan baik...

iron ada dalam wardrobe tu...
aku tak puas hati sebenarnya aircond dia tu...
ada ke patut dia letak wardrobe kat bawah aircond tu...
almari tu ke yang nak rasa ekon ke apa ni?
sudahnya angin ekon tak rasa mana sebab dah kena block ngan almari tu...
tapi laki aku cakap ok je, sejuk je...
eh takde takde...tak best...
tetap tak puas hati kenapa almari duk bawah ekon tu....hahaha...

pastu kat dressing table ni takde lampu...
hilang mood nak mekap tebal2...kahkah...
takpe, mekap kat bilik air je lah...

cubaan nak bukak mini bar...

nampak hair dryer terus buat macam mikrofon...
nyanyi kuat2...

suka hati ko lah nak...

esok paginya, awal2 pagi kami breakfast...
kena breakfast cepat2, sebab budak2 dah tak sabar nak mandi waterpark...
oh ye, bercerita pasal breakfast,
kami dapat breakfast for 2 paxs..
lagi dua orang kena bayar..rm13 per person...
aku anggap mahal sebab kalau harga gitu dia caj utk adult, ok lagi...
tapi utk children harga gitu, hrmmmm...
dah la food dia tak variety mana pun...
bayar je la, kalau nak ikutkan, kami lagi suka cari local food kat luar sebenarnya,
tapi disebabkan anak2 nak mandi pool cepat,
so, kami breakfast kat hotel je la...
lagi pun takut bila duk tercari2 kedai makan kang, lambat pulak...
mengamuk pulak budak2 tu kang...

yang dinanti telah tiba...
keseronokan anak2 adalah waterpark...yeayyyy!!

pagi lagi masa ni...tak ramai sangat...best best...

Alhamdulillah, sepanjang percutian 3 hari 2 malam kami,
cuaca menyebelahi kami...
ye lah, kan sekarang musim hujan,
takut jugak Lumut dan Pangkor pun hujan...
tapi Alhamdulillah...cuaca best...

sebelah watepark, ada taman mainan...
si junior ni kejap nak mandi pool, kejap nak main playground..
ikut kan je la...

muka cuak...hahaha...

kahkahkah...itu pun nak nervous...
muka cuak lain macam...ntah apa2 ntah...
bukannya tak pernah main gelongsor...huhu...

pastu ajak daddy main bola...
aku suka giler pic ni...
rasa macam bonding sangat anak beranak ni...

lagi gambar candid..

holloh holloh...terkedek2 mengejar bola...

aku tengok si junior ni pun minat giler dengan bola...
sama macam si abang...


abang ngan adik mmg berendam je la kat waterpark ni...
siap tak nak balik...amboiii...

bedebushhhh...

tempat lepak...
waterpark kat Marina Cove ni besar,
tapi ada beberapa section yang dia tak bukak...
agak frust di situ...

ajak naik tak nak oiii budak2 ni...

aku tengok je la dorang ni mandi...
pastu snap gambo sana sini sikit...

si junior ni kejap nak mandi pool, kejap nak main playground...
confuse daddy ko nak...

yang gelongsor kat waterpark ni dia tak nak main pulak...
grrrrr...

ok lah, dah nama pun dah sampai Lumut kan...
haruslah cari makanan laut...jommm...
nanti sambung lagi...
kita review seafood kat Lumut ni pulak...

19 comments:

eima said...

tak pernah stay kat marina ni ....
tapi klu budak happy pun dah ok dah kan
ingat kan aku je ponteng anak sekolah .. kak pun sma

Kakzakie Purvit said...

Yg penting anak-anak nak mandi dpt dipenuhi
Makan bebudak tu bukanlah makan sangat pun..

Nurzakiah Hanum said...

bestnya

AnneRaini said...

budak2 dpt air mmg happy lah.

aku dah rasa dah kesengsaraan husband smbung bljr 4 thn stgh.. weekend mmg terperuk je kat rumah. asal die xde kelas mmg kami berjln jerlah.. hehe.

norhidana miswan said...

selalunya percutian yg tak di plan awal2 lg best jadinya...
seronok lah bdk2 tu dpt main air... awal pg pun tak rasa sejuk yek...

geram nengok si junior ngn baju kemeja batik tuh dok main ala2 mikeropon hehehe kretip sgt tau

Inani Hazwani said...

Alahai boleh pulak hotel tersalah susun. Nasib baik dia ganti dengan bilik lain. Peh enjoy diorang main air :)

Yati said...

Saya pun pernah family day kat marina cove ni. Pun lambat check in, sebab bilik penuh, padahal dah lama booked. Huhu.. hal lama. Sebab saya dok di Lumut, kadang-kadang bawa juga anak-anak main waterpark ni, tapi sini tak bole bawa masuk makanan sendiri. Kena beli kat cafe dia tu ha, tapi bukannya banyak makanan pun jual.

Mila Ahmad said...

bestnye holiday, kadang dah penat kerja sesekali bercuti memang best

Mommy Cici said...

mak oi syok nya waterpark dia. slides tu orang besau boleh main jugak tak? hiks

dear anies said...

xdpt g melaka g lumut pun ok da ni... boleh laa try ke sn nnt.. ;-)

Adam said...

Saya nak ke sana.

NEKCIK said...

Lama beno nekcik tak sampai pangkor lumut ni..20 tahun dah kot..teringin jugak lah nak ke sana..insyaallah

Nooriah Abdullah said...

Happy holiday Ida
Syok tengok microfon baru tu
Pandai dan kreatif like mama kot kannn

atiehilmi dot com said...

wah !! macam best jek.. nanti boleh masuk dlaam list cuti sekolah.. hee~ cepat la review seafoods..

Kakcik Nur said...

Teruja mak tengok waterpark tu...best sangat rasanya. Yang penting anak-anak dapat bersukaria... :)

CikLily Putih said...

best tempat ni, dulu dah pi dah...

ain.ya.nun. said...

Review lah cepat weh tempat yang lagi satu tu. Aku tengah cari tempat utk retreat tahun depan ni :p

Qhaifa Nur said...

Raya baru ni buat famili day kat marina ni...selesa gak bilik dia...
Samalah dgn ank kak Nur...smpai sini terus terjun mandi..budak2 mna blh tgk air..tak leh tunggu dahhh

Rinna said...

alaa siannya.. tapi tak pe laa.. dpt pergi lumut ngan pangkor pun dah okey kan.. yang penting anak2 happy..dpt mandi manda di kolam..