nuffnang advert

Tuesday, July 26, 2016

corat coret: Junior diserang HFMD

Assalamualaikum semua...

macam aku cakap semalam,
seminggu aku cuti jaga si Junior yang dikuarantinkan di rumah...
meh la aku cerita serba sikit apa yang jadi kat anak aku ni..

al kisah Jumaat 15/7 yang lepas,
tetiba malam tu Junior demam...
macam biasa bagi makan ubat dan tampal cool fever...
esok paginya dia dah ok...
sihat macam takde apa jadik pun malam sebelum tu...

pastu kebetulan pulak si mek jah buat makan2 ajak Geng Capati sabtu tu..
tengok anak dah sihat, so kita pergi la makan2 jumpa kawan2 kat sana...
junior ok je sepanjang berada kat rumah mek jah...
tapi balik dari rumah mek jah tetiba junior demam balik..
panas sangat badan dia...
pastu aku nampak tetiba kat tapak kaki dia kuar bintik2 merah...
disusuli dengan tapak tangan dan ulser dalam mulut...
dalam hati dah terdetik,
ish..anak aku ni terkena penyakit tangan kaki dan mulut tu ke?
terus cakap ngan laki, jom bawak anak gi klinik...
sekali doctor sahkan mmg Junior terkena HFMD...
dah aku bertambah risau takut2 si Junior ni jangkitkan penyakit dia pada orang lain...
ye lah sebab baru pegi open house kan...
jumpa ramai budak2 lain...cuak dah aku...
pastu Oyen pulak ckp penyakit ni bukan jangkitkan kat budak2 je,
kat org dewasa pun boleh kena...
argghhhhhh sudahhhh...
dah la si Junior kemain manja bergesel2 dengan si Oyen...
takut pulak berjangkit kat Oyen...huhu...
but Alhamdulillah setakat ni dorang semua ok...

bila doc ckp ni confirm HFMD,
doc bagi ubat tahan gatal ngan calamine lotion tu...

asalnya macam ni la...
kat tapak kaki pun macam ni...
tapi bila sapu calamine lotion, makin worse pulak...
pastu esoknya naik satu badan...

habis naik merah2 satu badan macam ni...
aku dah tak senang hati dah masa ni...
bawak gi klinik lain pulak...
klinik kedua tu pulak doc suh berentikan calamine lotion,
pastu dia cakap yang kat tapak tangan, tapak kaki dan ulser dalam mulut tu mmg lah HFMD..
tapi bila naik2 sampai satu badan, dia pun pelik...
pastu dia tengok si Junior asyik tergaru2, menambahkan lagi pelik doctor tu..haha...
sebab dia cakap HFMD ni tak sepatutnya gatal...
pastu dia bagi kebarangkalian yang naik satu badan ni mungkin alahan ubat, alahan makanan atau pun gegata...huhu...
so dia bagi antibiotic dan ubat sapu yang lain...
aku ni pulak jenis cuak, siap tanya kat doctor, perlu refer hospital ke doctor?
dia jawab eh, tak payah, pantau dia dari rumah je,
as long as anak awak nak menyusu dan nak makan,
lagi pun saya tengok dia aktif...so pantau dia kat rumah je...
kalau tak baik demam dalam masa dua hari baru refer hospital...
so, ok lah, aku senang hati lah dengar x yah gi hospital kan...

aku wasap kat grup bos pasal aku terpaksa cuti seminggu nak jaga anak aku ni...
dan aku wasap gambar ni...
bos cakap ada sorang anak staf lain pun mengalami masalah yang sama mcm anak aku ni...
laju2 aku mintak no fon staf tu, nak tanya experience dia...
staf tu pun cakap mmg anak dia pun kena HFMD dan sama naik satu badan mcm ni jugak...
pastu doc yang rawat anak dia cakap ni bukan gegata ke apa...
ni mmg HFMD jugak...
HFMD sekarang tak sama mcm HFMD dedulu...
dedulu cuma attack tapak tangan, tapak kaki dan mulut je...
la ni dia attack satu badan ko....
huwaaaaaa...sian anak aku...

pastu member aku si Fafa suh cari daun gelenggang...
tapi ko tahu je lah mana pulak nak carik daun gelenggang tu...
itu pun first time aku dengar, tengok apatah lagi..haha...
pastu Fafa cakap daun gelenggang sekarang dah dikomersilkan...
dah dijual dalam bentuk sabun...
so, gigih la laki aku pergi carik kat kedai2 jamu...
takde la pulak sabun tu..huhu...
tapi ada satu kedai tu dia suggest kan sabun kunyit ni...
utk hilangkan gatal2...so, moh la kita try..
ada jugak member ofis bagi daun semambu..
tq tq tq...

doc suh stop calamine lotion, dia bagi ubat sapu ni...
kecik je...dah habis krim ni, gi amek lagi kat klinik...
ko tahu je lah nak sapu satu badan kot, mana cukup krim kecik mcm ni...
lepas dah hari2 mandikan Junior dengan sabun kunyit tu dan sapu krim ni,
nampaknya Junior getting better...
demam pun dah baik...
so, mama boleh tarik nafas lega...

setakat malam tadi...
much better...Alhamdulillah...
tidur malam pun dah selesa, dah tak tergaru2 lagi...
dah tak meragam suh aku garu kan kaki dia...
tinggal sikit2 kat betis yang masih ada lagi...
macam parut gitu la...
yang lain2 tempat mcm kat tangan, badan semua dah ok...

dah sihat terus main PS2..
mintak main game bolasepak pulak tu...haha...
(eh tak nampak pulak game tu, maybe sebab lighting)
dia bukan reti main pun, saja nak picit2 remote game tu...ekekek...
tak kisah la, ni dah sihat, dah boleh buat mama senyum,
tak kisah la awak nak buat apa pun...
janji awak sihat...

aku ni cuak sikit masa tahu anak kena HFMD ni...
sebab anak2 aku si abang dan si adik tak pernah kena penyakit ni...
tetiba si Junior ni pulak kena...
ini pun tak tahu mana anak aku dapat penyakit ni...
sebab kat rumah babysitter takde pulak budak lain yg kena HFMD...huhu...
dari situ aku banyak google dan bertanya kawan2 pasal penyakit ni...
cuma dulu aku pernah melalui experience bila anak terkena penyakit bullous impetigo..
yang tu lagi kesian wei...aku sampai nangis tengok anak aku si adik kena penyakit tu...
alahaiiii...mama tahu anak2 mama semuanya strong...
semuanya kuat...
mama ada untuk kamu semua...
tetiba rasa nak nangis balik terkenangkan si adik dulu kemain struggle dengan penyakit bullous tu...

ok lah, nak lap hingus jap...huhu...

25 comments:

Zee Suhaini said...

bila anak sakit memang risau sangat sangat..mak mana jer yang tak risau..dah baik la ni ye? sian junior..

dear anies said...

ada tggl kn parut tak kesan2 merah tu?

semoga cpt sembuh ya junior...

Qhaifa Nur said...

Ank buah hubby pernah kena sakit mcm junior..jangkit kat sepital huhu..igtkn demam biasa rupanya sakit tu
Dia mmg ada asma...lps kena sakit ni lg teruk wahida asmanya...langsung x blh aktif..nafas cepat...cian tgk

Alhamdulillah, sihat dh junior...

AnneRaini said...

musim ke apa ni? dua org kawan akupun anak kena HFMD weh. padahal xde budak lain yg kena.. risau pulak aku sbb start minggu depan aku nak hntr baby pergi taska.. huhu

Kakzakie Purvit said...

Dulu anak buah kakak kena kami pakaikan lotion dan sabun nama dia Cetaphil
Wawa boleh cari di pharmacy. Macam serasi pulak.

Harap junior terus sembuh.

Inani Hazwani said...

Siannya tengok dia kena macam tu

eima said...

awal kan HFMD punya musim mula ..selalunye end of year sampai mac gitu ...
virus makin memacam sekrg ni ... setahu aku hfmd ni jangkit kat budak bwh 8 thn je ... kat dewasa tak kena .... lain la klu lembu ke ...kena penyakit kaki dan mulut tp virus yg serang haiwan je la ... heheeh

get well soon si jr yg tomey

wahida said...

eima: mmg boleh jangkit pada orang dewasa jugak beb...doc pun ada cakap macam tu...bukan hanya pada kanak2...so kita yang dewasa pun kena extra alert...

KAMAL KOH Abdullah said...

Assalamu 'alaikum.
Wahida, bolehkah hubungi saya : kamalkoh2016@gmail.com, tel/whatsapp:0162206707

adarnadzmie said...

alhamdulillah junior dh sihat... ehehhh dah boleh psp2 pun...hehee

betullah kita mak2 ni memnag sensitif sikit klu anak sakit.. sedih...huhuu

wahida said...

en kamal koh: waalaikumussalam encik...maaf bertanya, berkenaan apa ye untuk saya menghubungi encik? saya perlu minta izin suami dulu sebelum call encik..

Rapunzel Cikilolo said...

tu yg musykil tu pasal pykit ni. ank sedara ada kena sorang raya lepas. lebih kurang sebaya dgn junior la.

tp kan, semua orang cakap berjangkit dari baby lain. tp takde proof la.

hmmm.

seb baik dah sembuh.

take care. :)

Fazleyatul Aini said...

alhamdulillah junior dah semakin baik
junior kan kuat !

KAMAL KOH Abdullah said...

Wahida,

Minta izin suami dulu atau minta beliau call saya. Sudah pasti ada tujuan yang syar'e!

Diana Rashid said...

Mau tak cuak..Kalau saya memang nangis la..anak demam biasa pun , malam2 saya nangis sambil tengok anak..heheh..ni kan pulak kena HFMD.

Lynda Che Lah said...

alhamdulillah dh ok..
dulu anak Lynda kena 2 org sekali harung..
yg kesian sbb ulser dlm mulut je la..

wahida said...

en kamal koh: ok, insyaAllah, nnt saya minta suami hubungi tuan...

Rinna said...

Alhamdullillah junior dah sihat.. iye laa anak sakit mak pun jatuh riso gak kan..

Azian Elias said...

kesiannya dia..
moga cepat sembuh..

akubiomed said...

Kalau kes macam ini memang akan dikuarintin dirumah supaya tidak berjangkit.

mrhanafi said...

kasihan dan semoga ia ceapt sembuh

Emarieys said...

sekarang ni dah macam penyakit timbul..kesian bila terkena pada anak kecil...Alhamdulillah, moga junior sihat.

hainom OKje said...

Mcm chiken pox lah pulak kan Wa....kesiannya. Kalau anak demam mmg kita mak mak ni risau selagi tak baik. Kalau demam biasa ok lagi, ni HFMDlah risau!

amirah said...

aduiii...sian junior...ni HFMD mmng high rise la skrng kan..anak kengkawan ramai giler kena...dah ler mcm2 penyakit ada...Ya Allah lindungilah anak-anak kami daripada penyakit-penyakit berbahaya...aammin

Amanda Suria said...

Pelik plak HFMd macam tu..habis satu badan..jangan chicken pox dh la kan...budak kalau sakit kita yg dewasa ni mmg akan cuak