nuffnang advert

Thursday, June 16, 2016

lauk pauk berbuka puasa dari 1-10 ramadhan

Assalamualaikum semua...

bulan puasa ni aku masuk 7.30 pagi,
so sepatutnya balik pukul 4.30 petang,
tapi pak najib yang baik hati sangat tu dah bagi kami balik awal setengah jam kan,
jadinya aku ni balik la pukul 4 petang...hooraayyyy!!
4.15 gerak dari ofis sebab kena tunggu hubby pick up aku,
dalam pukul 5 petang kami sampai rumah...
macam tahun lepas jugak, aku akan memasak untuk berbuka..
pegi bazar pun cuma beli kuih muih je...
tapi aku tak pi pun bazar, laki aku je...
aku dah sibuk memasak kat rumah...
anak2 pulak Alhamdulillah setakat ni berpuasa penuh.
risau jugak tengok adik tu sebab dia makan sahur sikit sangat...
tapi Alhamdulillah dia boleh bertahan...

jom kita tengok lauk apa yang aku masak sepanjang 1 hingga 10 ramadhan ni...
ala, masak simple2 je...
mana tahu boleh bagi idea kat korang bila dah tak tahu nak masak apa...huhu...

1 ramadhan: sambal udang.
aku kawankan dengan kailan ikan masin dan ikan kerisi goreng...

2 ramadhan: sup ikan merah.
kami ni jenis suka sangat makan sup...
kalau dah buat sup, mmg takde dah sayur ke apa ke...
mmg makan nasi ngan sup mcm tu je..
tapi sambal belacan mmg wajib.

3 ramadhan: ayam masak lemak cili api.
tapi cili api tak letak banyak sangat la sbb anak2 nak makan...
pastu aku goreng lagi ikan kerisi dan buat kacang buncis salut telur...

4 ramadhan: asam pedas ikan pari.
lauk feveret aku...
lauk ni aku judukan dengan bendi tumis kicap dan telur masin.

5 ramadhan: kari kepala ikan merah.
pastu aku buat sekali terung goreng berlado dan telur dadar.
sebenarnya, ada cerita di sebalik menu ni...
yang buat aku tersentuh hati, sob sob...
insyaAllah, kalau aku rajin, esok aku up entry...

6 ramadhan: sup tulang.
ni menu paling win di hati kami..
sapa yang folo ig aku akan tahu betapa aku suka sangat buat sup tulang...
kalau beli tulang, kena terus beli 2kg...
baru puas makan...hehe...
menu ni menu kesukaan kami anak beranak...
sejak ada pressure cooker lagilah aku kerap masak sup tulang ni...
sebab lagi mudah keje aku...kalau aku tahu, lama dulu aku dah beli pressure cooker ni...
seboleh2nya aku try takde menu berulang sepanjang ramadhan ni,
tapi sup tulang ni nampaknya akan menjadi menu ulangan sebab dapat permintaan yang tinggi kat rumah tu..hahaha...
anak aku si abang pun dah berhantu ngan sup tulang ni...
dan macam aku ckp tadi la, bila dah mkn sup, mmg takde lauk lain dah...
makan ngan sambal belacan je...

7 ramadhan: rendang ayam.
pastu cuma goreng telur kicap hancur...tu je..
takde sayur sebab aku tak tahu nak judukan rendang ayam ngan sayur apa...
sebab mcm pelik bila makan rendang ngan sayur...hahaha...

8 ramadhan: sambal sotong petai.
nampaknya kawan2 di instagram menggemari menu ni..
saja mintak hubby cari sotong besar2 nak buat sambal petai camni...
baru puas makan...

9 ramadhan: gantung kuali.
kami berbuka di luar, di Denai Alam Recreation & Riding Club...
nanti aku review makan kat sini ok...
yang penting murah, bawah rm40 untuk adult..
banyak item food, banyak stall, sampai rambang mata...
mana nak dapat bwh rm40 tapi ada kambing?
tapi sini ada weiii...
dah lepas makan siap boleh bawak anak2 naik kuda dan memanah...
all in ok...
eh, nnt la aku citer...
ter intro banyak sangat pulak...hahaha...

10 ramadhan: telur mata masak kicap.
aku kawankan ngan ikan bilis goreng bersama bawang dan cili.
plan asal nak buat bihun sup, tapi hubby nak makan nasi...
so, terhasil la menu simple ni..
sori la sebab amek gambar lauk ni yang masih dalam kuali... :)
kuali legend ni weiii...
beli kuali ni masa baru kawen dulu...hihi...
maksudnya dah 11 tahun lebih kuali ni berkhidmat..
dan aku jugak panggil kuali ni 'kuali rezeki'..


begitulah, lauk pauk simple yang sempat aku masak balik keje...
hanya satu main dish, satu sayur, dan satu side dish...
yang penting mmg takde lauk dari bazar...boikot sejak dari tahun lepas...ekekek...
masak sendiri lebih jimat dan lebih sedap bak kata laki aku...heheh...

28 comments:

adarnadzmie said...

terbaikkk la menu ko dik... akak boleh la follow menu ko... hehee

nuyui a.k.a miss YUI said...

perghh sotong petai tuu.. fuhhh.. mencik toi entry mcm ni!!

dear anies said...

semuanya sedapppppppppppppppp tp lg sedap kalu sy pun tumpang sekaki mkn sekali hahahhaah

norhidana miswan said...

itu sume ko kata simple kak?
yg aku tgk simple cuma tlr kicap tu je...

faizahpaiz said...

gosh, tempting habaq hang..
nasib baiklah puasa..
kalau tak, lunch hour mesti aku nak cari sotong petai
or the sup tulang..
grrrr...

eima said...

tu dia ... byk nye jenis lauk .. rajin ...

Mummydearie said...

Padanlah berat masih maintained, Wahida! Lauk macam ni katanya simple. Kalau dah sampai sup tulang, rendang ayam bagai, tak simplelah tu alahai!

Mengancam lauk berbuka ni. Memang terliurlah tapi sebab puasa, tahan juga air liur daripada mengalir. Sup dengan sambal belacan, nikmatnya alahai!

Nurzakiah Hanum said...

nyum2 semua best2

ain.ya.nun. said...

Thank you for cooking idea nok!

Entah bila lah aku nak guna pressure cooker hadiah kawin tu.
Kena juga ni sbb aku pun penggemar sup tulang =D

Fazleyatul Aini said...

hoih semua sedap2 !

AnneRaini said...

sedap2 lauk ko nok.. aku thn ni punye mls xde amik gmbr pastu msk pon nan hado je..

Qhaifa Nur said...

mcm kak nur...makan nasi masa sahur saja tu yg kelentang kelentung subuh hari

sedap2 belaka lauk berbuka thn ni la..

Inani Hazwani said...

Dugaan betul ni semua makanan sedap sedap haaa.

Bunda_nora said...

Tergoda juga iman tengok juadah2 kat sini... sedap2 nampaknyer...

Kakzakie Purvit said...

Kalau rajin semuanya menjadi aje. Untung banyak pahala setiap suapan masuk mulut setiap tu pahala tercatat.
Kakak ni kalau ramadhan tak pernah rajin:)

Lynda Che Lah said...

nyampah singgah sini..
sbb lauk ko kak selalu menarik hati..

Wani said...

Waa.. sumenye nampak sedap..
Boleh la try masak pasni..

Cik Puan Eka said...

pergh kak mmg terbaikla. Tgok pon yang amat sedapppppp semua dari first sampai last

Sharifah Nadzarah said...

wahhhh..rambang mata tgok lauk pauk wahida, dah mcm bufet ramadan plak...sup tulang tu..mmg mengamcam jiwaragaku...

Kakcik Nur said...

Dah masuk 12 Ramadhan hari ini, mak makin tak tahu nak masak apa....

Setakat ini mak belum jejak ke PARAM lagi. :)

Mommy Cici said...

belum berkesempatan lagi berbuka kat luar. eh murahnya buffet berbuka tu. selalu kat mana mana pun mesti above RM 55

Zura Tahir said...

Telur mata masak licap jugak yang sodap kak...

Zura Tahir said...

Telur mata masak licap jugak yang sodap kak...

Afif Rayyan said...

Wahhh.. sedap2 semuanya....

NzA said...

lapar la pulok tgk lauk pauk mengancam tu.....lagi 1 jam 20 min nak berbuka......huhuhu...

Siqah Hussin said...

Alhamdullilah anak akak semuanya puasa penuh. Duit raya lebihlah camni. Hehe. Sedapnya nampak semua masakan akak! Semua kegemaran tu. Paling suka sup ikan merah dan lemak cili api. Yummy!

Nabila Syifa said...

menggoda betul lauk pauk tuu

LYAfrina said...

aummmm...sedakkknya...
smua lauk pauk ni sedap2... terangkat gittew