nuffnang advert

Wednesday, May 11, 2016

pengalaman shopping barang dapur dengan Tesco Online

Assalamualaikum semua...

bulan lepas aku ngan kawan2 ada buat masak2 kat ofis...
plan masak2 ni tak rancang pun...
itu pun sebab aku tengok si ross rashid buat masak2 kat ofis dia...
terus aku kol dua tiga orang member tanya nak buat tak macam si ross ni buat...
siap aku bagi link si ross ni tunjuk kat kawan2...haha...
laju je budak2 ni jawab ok, set!
so yang join masak2 kali ni adalah aku, Yan, Ika dan Tehah.
kongsi duit ramai2 untuk beli semua bahan2 masak...
pastu tetiba datang great idea dari Yan...
dia cakap kita tak yah susah2 beli barang2 basah...
kita shopping Tesco Online je...
wahhhhhh...kami pun setujuuuu...
dah ada benda mudah buat apa kita nak susah2 beli kat luar ye tak?

serius aku jakun ngan tesco online ni...hahaha...
siap kami pesan ngan abang security yang jaga main gate suh roger ngan abang guard yang jaga main entrance...
bila abang main gate walkie talkie cakap lori tesco dah masuk, terus berdebor...kahkah...
laju2 keluarkan henfon nak amek gambar...

 yeayyyyy...dah sampai!!

bila abang tesco ni turun je dari lori,
dia tanya kat Yan, ni ofis kan dik?
ha ye la bang...ni ofis...
ooo, abang first time hantar barang kat ofis...
selalu hantar kat rumah terus...

kiranya ni first time untuk kami dan abang tesco tu jugak la...haha...

amboi kemain bakal pengantin baru ni...
kemain nak mekap tebal2 sebab nak masuk blog aku katanya...
siap cakap nak pasang bulu mata...hahaha puiii...

abang tesco suh check list...kot ada salah hantar ke apa...
dah namanya kami berdua tengah jakun,
sibuk duk snap gambo sana sini,
mmg takde lah nak tgk sangat checklist dan resit tu...
sudahnya bila dah siap bayor dan bawak naik atas barang2 tu,
kami perasan ada barang yang terlebih kuantiti dari kami order...
dan kami terlebih bayar...huhu...
takpe lah, moral of the story jangan nak jakun sangat...haha...

nampak tak ada tiga pintu?
pintu yang first kanan sekali tu adalah untuk simpan barang2 frozen...
kami ada order aiskrim jugak...
so, aiskrim kami duk kat pintu hujung sekali tu la...
pintu tengah pulak untuk simpan barang2 basah mcm udang ke sotong ke...
pintu kiri tu pulak untuk barang2 kering...
eh syok pulak shopping gini...

masa dorang deliver barang baru kita bayar...
cara pembayaran pulak hanya melalui kad kredit atau kad debit sahaja.
NO CASH tau!

 aku baru perasan kat telinga abang tesco ni ada duit syiling...ekekek...

pastu ajak abang tesco bergambo..
dia cakap ni festaim orang ajak saya bergambar dik...
hahaha....nasib ko la bang...

hasil shopping online kami...
kebanyakannya mmg barang2 basah la...
ada sotong, udang, isi ayam..
pastu bawang, tomoto, susu cair, cendawan, sayur mayur, serai, paste tomyam, sos ikan, limau kasturi, cili padi ngan apa ntah lagi...tak ingat dah aku...
order jugak jus sarsi dan buah mangga..
beras pulak aku bawak dari rumah...

nak tahu kami masak apa dengan barang2 ni?
tunggu esok aku update ye, InsyaAllah...

best ok shopping barang2 dapur di Tesco Online ni...
mudah sangattt...semua ada...
terus hantar depan mata...
cuma tambah rm5 bila kita request nak hantar time bila...
macam kami nak barang2 ni dihantar jam 12 tengahari, sebab nak cepat...
so, dia caj rm5 la...

tapi yang tak best bila online ni,
kita tak boleh pilih2 barang yang kita nak tu...
dia hantar buah mangga kemain masammmmm...
nasib la kan...
tapi kami ada idea nak buat mangga tu sedap dimakan walau pun masam...
esok aku citer ye...

apapun, kami tak serik nak order ngan tesco lagi...
pasni kalau buat masak2 lagi,
mmg tesco online je la jadi pilihan kami...
terbaik!

27 comments:

hainom OKje said...

Weyhhhh....mcm best jer. Hari tu ada ternampak lori tu kat area rumah ni. Adalah agaknya org mengorder tu..
Selalu mak hujung minggu mmg gi Tesco.....best sikit boleh cuci mata tengok baju sekali Wa hihi....

Boleh masak ke kat ofis? Apalah yg dimasak agaknya tu ek

akubiomed said...

Adik saya pernah mengunakan perkhidmatan Tesco Delivery. Mudah dan jumat masa dan kos. :)

Qhaifa Nur said...

bagus ni wahida...agak2 malas nak kuar telefon tecso online...

Kakcik Nur said...

Jiran sebelah rumah mak ni dulu mak tengok rajin juga lori Tesco datang hantar barang, tapi sekarang dah lama tak nampak... lagi pun Tesco bukan jauh pun dari rumah kami. Sama ada Tesco Cheras mahu pun Tesco Ampang (jarang sangat pun pergi Tesco Cheras tu)... :)

Mommy Cici said...

wah tak penah lagi shopping groceries online ni. my mom cerewet sikit, pakaian pun dia tak suka online, inikan pulak groceries.hehe tapi senang kan, order je terus sampai

Fazleyatul Aini said...

cepat2 update eh masak tu

Norhayati Mohd Isa said...

Wa akak pun teruja baca entri ni tau..
Macam best jer shopping online ni..
RM5 tu pejam mata jer lah bayarkan..
Tak payah nak susah start kete pergi tesco kan..
Akak macam tahu jer korang semua nak masak apa..
Macam nak masak tomyam jer..
hahhaha sebab akak selalu jugak masak2 kat ofis dulu2..
Kumpul duit dgn kekawan..
Selalunya projek hari jumaat lah kan :D

Nafira usof said...

hahahahaha.. macam2 lah korang nih.
idea pon pelik2 jer. hahahaha
beb.. aku pon tingin nak masak2 kat opis. apekan daya x de geng aku beb. huhuhuhuhuhu

nanti tunjuk hasil masakan korang k!

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

amboii...over advance nih..siap hantar kat ofis barang tapi boleh juga try lepas ni ...hahahha ...nanti silap-silap abg tesco tu cakap ni second time abg hantar kat ofis...wakakakakka :P

tapi betulkan ? best main masak-masak ramai-ramai kat ofis :P

Jueliza Jamani said...

hahaha akakkkk tergelak2 jue baca tau entri ni..kemahin akak2 ni..siap bergambo lagi.. kat kawasan jue takder pulak benda alah ni.. sebab kawasan luar bandar.. kalo ada hahhhh muka ni jer lah beli online...

Eeca Shyaa said...

wahh dah advanced! selalunya org shopping online ni beli baju, beg, beauty stuff.. ni beli raw foods!! hihihihi

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share foto-foto baju, kain dan accessories, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Nooriah Abdullah said...

zaman skrg ni mmg dah mudah kan takyah nak gi shopping sendiri
online je siap dtg depan umah or ofis
eh di opis boleh masak ke
boss adik2 ni tk marah ke? or u all dah boss hahaa

Rinna said...

Wahh memang terbaek laa..idea korang nie.. masak2 kat ofis..hehe.. tka sabar nak tgok korang masak apa.. :)

adarnadzmie said...

wahhh... mudah la lepas ni online je kan... x payah penat2 nak gi sopin... save minyak kete...hahaas

ain.ya.nun. said...

Alhamdulillah pengalaman ko shopping online ok. Ada yang aku baca, byk tak ok service depa.

Inani Hazwani said...

Ohh boleh eh. Hahahahha. Nani baru tahu kak :P

nuyui a.k.a miss YUI said...

bgs gak service cmni..

eima said...

JIRAN2 AKU RAJIN JUGA ORDER ONLINE NI ... TP AI IS TAK BERAPE SUKA SBB TAK LEH PILIH SENDRI BRG HAHAHAH

TP KLU NK BUAT MKN2 KAT OPIS MMG WAJAR ORDER GINI .... MUDAH KERJA KORG TAK YAH NK KELUAR PI SHOPPING BOSS PUN TAK MRH SBB KORG KELUAR PI MALL KAN ....

idzwa kamaruddin said...

ko ni kalau buat entry tak kelakar tak sah kan! hahahaha..dalam tekun aku baca tergelak-gelak plak aku baca :)

Mummydearie said...

Senangkan guna tesco online ni. Dulu masa mula-mula ada delivery ni, pernahlah juga guna. Masa tu memang memanjang belanja barang dapur kat tesco. Sekarang ni sudah berpaling arah kepada jenama lain!

babYpose said...

Belum pernah cuba ni tapi kawan dah cuba, dia beli beberapa barang jer tetap tesco hantar. Sporting kawan wahida yang bakal pengantin kira support blog kawan, siap make up semua tu, bestkan :)

Nurul Ain Zulkarnaind said...

tak pernah juga beli thru tesco online ni


nanti nak cuba juga lah

LYAfrina said...

SERIUS BRU TAU ADA JUALAN ON9 CAMNI JGK KT TESCO..AMAT MEMUDAHKAN..BERBALOI-BALOI WALAUPON JUST CAJ RM5

NzA said...

akk pn jakun...ni 1st time dengar ada tesco on9....muhaha....senang ye skrg nk beli dapur pn dihujung jari......
ha3x......kelako la wahida ni....boleh trperasan pulak ada duit syilling kt lubang telinga abg tesco tu...Motif????? pelaris ke apa......ha3x....

Nabila Syifa said...

bestla main masak2

dear anies said...

xpenah buat jg...bleh laa nk try nnt...