nuffnang advert

Thursday, May 12, 2016

masak Tomyam Nam Khon di ofis

Assalamualaikum semua...

ok moh kita sambung entry semalam...
ramai yang nak tahu kami masak apa dengan pembelian barang2 dari Tesco Online..
kami nak masak tomyam la...hehe...
ada jugak yang dapat tangkap kami nak masak apa...
pandainya akak2 ni semua...hehe...
projek kami ni adalah hari Jumaat..
biasalah gomen Jumaat kan lunch hour panjang...
kita masak benda yang simple je...benda yang tak payah nak pakai dapur gas...
ala...masak tomyam bukan nak kena menumis bagai pun...

kat entry semalam takde gambar udang ngan sotong...
ha nah nak tayang udang dan sotong hasil klik dari Tesco Online...
segar2 nampaknya udang dan sotong yang dorang bawak ni..
part siang sotong, udang, ayam aku punya keja la...
tak tau kenapa, tapi dari dulu mmg aku suka sangat siang sotong..
so, keja menyiang meh bagi kat i...

ok dah siap siang...
bawang besar ngan cendawan pulak tehah yang hiris.....
kerjasama gitu...hehe...

ada kacang peas...ni feveret budak2 tu lah...
aku pulak baru festaim nak try makan...siannnn...

part dessert kita bagi kat Yan...
dia handal bab pencuci mulut ni...
tapi nak bagitahu ni,
nampak macam manis je kan mangga ni...
tapiiiiiiiiiiiiii...
sumpah masam giler!!
huhu...takpe...
nanti kita tengok apa idea Yan nak buat ngan mangga masam ni...

sori gambar agak berterabur...
sekarang proses siapkan bahan2 lain pulak...
anak lesung takde, kita ketuk cili padi pakai belakang mug sudahhhh...

ketuk serai pulak...
dah nama pun main masak2 kat ofis,
kita pakai mana alatan yang ada je la...haha...

tomato wajib ada nak bagi tambah masam tomyam tu...
perghhh taip balik pun dah meleleh air liur aku...grrrr...

4 chef of the day...
kami ready dah nak masak...
jom wefie dulu...

standby semua barang nak masuk dah dalam rice cooker...
sebelum tu didihkan dulu air dalam rice cooker, baru masuk segala mak nenek bahan...
eh lupa, sebelum masak tomyam, kami masak nasi dulu...
maklumlah rice cooker ada satu je...so tomyam kena tunggu giliran gitu...

telur dadar ni je kami tak buat sendiri...
kalaulah kat ofis boleh menggoreng, mmg ni pun kami buat jugak...
tapi telur dadar ni Ika beli kat cafe ofis kami...
cantik pulak telur dadar ni...haha...

disebabkan mangga ni terlalu lah masam,
Yan plan nak buat mango with vanilla ice cream sprinkle chocolate chip...
kahkah...terus buat tajuk ala2 menu hotel...

 kami berempat sepakat beli eskem vanilla takmo beli coklat takut muak...

ni dia......
mango with vanilla ice cream sprinkle chocolate chip...
amek ko nama...haha...
kebetulan Ika ada beli cookies choc chip,
sudahnya mangga masam tu Yan potong kecik2,
letak eskem dan hancurkan cookies tabur atas eskem dan mangga tadi...
hasil dia? wallah! sedap nak mati!

ok tomyam dah mula mendidih...
nama tomyam ni Tomyam Nam Khon gitu...
sebab letak susu cair...
tomyam buat pedas2, masam2...perghhhh...
i tell u, terus tak nampak boss dah...kahkah...

kacau2 lagi...
masa ni kami semua dah tak sabarrrrrr...

 ok, masuk dalam pinggan kaca baru nampak cantik...gituuu...

ni diaaaaa...
menu simple kami berempat di hari Jumaat yang syahdu...
nasi putih + tomyam NamKhon + telur dadar + dessert + sarsi ais

gambar ni wasap dari Yan...
dah kenapa blur gambo ni yan? grrrrr...

 ok serbuuuuuu....

apa2 hal Yan terkam dessert dia dulu...
terbaekkk dessert ko Yan!

takde view KLCC, kita makan sambil mengadap Masjid Wilayah pun boleyyyy...


ha gitu lah lunch Jumaat kami bulan lepas...
lepas ni ada plan nak buat steamboat n grill,
tapi tak tahu lah bila...
tapi ada plan sebelum puasa ni..
benda mcm ni tak boleh plan awal2...
dia kena tetiba je...plan awal selalunya tak jadi...
apapun, miss moment masak2 macam ni...
siang bahan masak beramai2, masak sesama, makan sesama...
arghhhh, yang penting tomyam kami sedap!! haha..
ok bai!

40 comments:

Mummydearie said...

Jealouslah! Kat office kita tak dapat nak main masak sama-sama ni. Masing-masing pakat nak diet sama-sama! Tengok bekal bento memasing kecik aje, risau tau kalau bawa bekal saiz XL ^_^

Tomyam you all memang nampak ohsem sangat. Nampak macam sedap sangat sangat. Eh, memang sedapkan? Hehehe!

Fiza Rahman said...

Curlass ko jah. Siap bley main masak2 kat office yerp. Kecur ailio aku nengok.

Ko suka siang sotong? Tlg siangkan untuk aku boleh. Aku paling nyiampah siang sotong. Lagi2 klo husband beli sotong kecik2 tu..ppffttt...

ain.ya.nun. said...

Kira susu tu ganti santan lah ye? Sedap ke?
Pes tomyam pakai pes tomyam apa?
Ehh, hampunn tuan tanah, byk nau tanya. Haha.

Fazleyatul Aini said...

terbaik lah uols !!!
kita dah lama tak main masak2 kat opis ni
malas nak basuh2 hahahaha

norhidana miswan said...

astagfirullahhalazim kak....
naper lah ko tayang makanan paling sedap nih... seafood merata2...
aku dhla pantang seafood lg... meleleh2 air liur nih...
nsb tak blh tadah huhuhu

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

perghhh....presentation siap alas meja bagai macam kat rumah uolssss..hihi kitorang kalau buat amkan-makan bukan latar belakang Masjid Wilayah lagi ...latar belakang office Uolsss la betul-betul menghadap ...ahhahahhaa

Nafira usof said...

aku pulak yang lapar. hahaha
nyesal baca n3 ko nih. lapar weehhh.
terasa masam2 tomyam kat mulut aku nih.
sabor jer lah.

babYpose said...

Wah sepakat betul kawan kat ofis, makan ramai-ramai, siap setting meja cantik :) saya pernah goreng dalam rice cooker, gas abis hehe..

Nooriah Abdullah said...

bestnya kan dapat ber tomyam kat opis macam ni
everyday ke masak macam ni ida
ish ish bestnya kann baru bersemangat bekerja ni

idzwa kamaruddin said...

alahaiii best nyerrr geng office ko!!

nuyui a.k.a miss YUI said...

perghh mencik tgk entry mkn ni!!

akish ali said...

hohoiiiiiii tom yamm tomyammm
sedtapp weh!!!

Inani Hazwani said...

Perghhhh kak. Sedapnyaaa masak masak dekat ofis. Tomyam mengancam, dessert buat kecur ailio. Hahaha !

eima said...

wahhh best .. dah lama tak ber begini dgn kawan2 opis sejak thn lps .tgu anak2 dah besar2 nanti boleh la kot kan

Husna Rahman said...

wah...wah....wah....superb tomyam tuh..mcm meriah nau acara makan reramai tu ye.ku yg sini pulak rasa selera lebih2..hikhik.

Norhayati Mohd Isa said...

Haah kan betul ko masak tomyam kan Wa..
Sebab akak dulu pun buat macam ko gak...
Seronok kan Wa..

Pergggghhhhhh ..
Bila hirup kuah tomyam tu....
ooohhhh heaven sangat kan..

Akak jeles tengok ko punya deset tu..
dari masam terus awesome gitew..

Lepas ni ko buat Yee Mee Sizzling pulak Wa..
Akak dulu buat macam tu.. sesama geng..
sejak akak dah masuk pejabat lain ni..
tak ada dah aktiviti macam tu..
sebab tak ada pantry huhuhuh

Ena said...

Bestnyer bestnyer bestnyerrrrrrrr..

nape kat ofis kita x de mcm gini??
sob sob

NEKCIK said...

Kacau lah wahida nih..ingat nak makan pizza jer dah hari ni..tetiba tngok tomyam ni..aduuuuh...lelehlah pulak ayaq lioq niii

NEKCIK said...

Kacau lah wahida nih..ingat nak makan pizza jer dah hari ni..tetiba tngok tomyam ni..aduuuuh...lelehlah pulak ayaq lioq niii

Azian Elias said...

Akak pun jd lapo malam2 ni hah!!

Afif Rayyan said...

Nampak sedap sangat.. nyum2

Mommy Cici said...

perghh presentation macam makan kat umah. menggoda betul T_T

NM03 said...

aku sentap jah... dh nak hari kejadian baru kau cerita kat aku. tu pun sebab aku tyer kau buat ape... sumpah aku sentap

Nurul Ain Zulkarnaind said...

pehh. kat opis pun boleh masak2 yeee

dah la nampak sedap sgt.

terus rasa nak makan tomyam sekarang juga hehe

Umie Adli said...

meriahnya menu korang.

Cik Puan Eka said...

best gilakk ada geng main masak2 kat opis.

KIta ni ha nak maska mmg nonhado hahahhaa

Tomyam taruk susu cair sedap kan.

adarnadzmie said...

wahhh... lapar akak tgk tomyam dan telur dadar ko masak kat ofis ni ida...

akak n geng ofis pun suka masak kt ofis... memang best... save budget..hehee

LYAfrina said...

dapnyerrrr..
best msk2 kat opis ni..meriah..

ooo..tomyam ltk susu cair ye?? msk cam biase j kan, cuma tmbh susu cair kan?nk try la..nmpk sedap n pekat..nk try gugel resepi tomyam ni

sudipVSsenduk said...

bestnya main pondok-pondok dkt ofis.
lepas ni cuba ko buat bubur/pengat utk minum petang pulak..
lepas tu hulur la akak semangkuk

Nurolhuda said...

Macam tom yam thai

hainom OKje said...

Adoiiiii main masak masak kat ofis pun mabeles sangat dah rupa Tom Yam tu....ni yang buat mak tetiba nak buat tomyam jugak ni....
Tak pernah masak tomyam buh susu cairlah Wa, tp kalau makan kedai rasanya pernah makan. Mmmg sedap...

Makan aiskrim dengan masam masam mangga....mak ai menjejes air liur mak tau

NzA said...

huwaaaaaa.....pagi2 nk nangis rasa tgk menu terutama tomyam tu.....tetiba terasa kt lidah nie.........meleleh2 airliur n airmata.

AnneRaini said...

sedap nmpk tomyam ko tu nok.. aku ni yg boleh buat kt opis air jelah.. hahaha.

lieyalatif said...

walaweyyy meriah gileeeee...tomyam pun tomyam kaya hah...mcm2 barang ade...puas hati nieh.....lawo pantry ko beb....lagi satu, jimat gini...syiok mkn ramai2 pun yeak...

anak denesor said...

wah best giler..nk try gak la mangga tu

Kakzakie Purvit said...

Mak ai memang kakak rasa kalau tengok balik pun terliur nak menikmatinya semula. Bagus juga kan kalau satu geng punya citarasa sama.

Suriaamanda said...

Aku yg tgok ni kecik dh...bestnya main masak2

Suriaamanda said...

*kecur

dear anies said...

perrghhhh dasastttt x terbau ke 1 opis? sian diorg...amik bau je...segala seredak tom yam dah licin licau ;-)

Siqah Hussin said...

wahhh ` kat ofis pun boleh main masak-masak. seronoknya masak bersama. macam-macam gelagat ada :)
Sedapnya nampak manggo dan tomyam!!