nuffnang advert

Tuesday, April 12, 2016

tidur atau gajet

Assalamualaikum semua...

aku pernah citer dalam blog lama dulu...
aku tanam azam bila masuk kelas mengaji aku tak nak bawak henfon...
boleh baca kat sini,
azam tu aku buat masa masuknya tahun 2015..
dan Alhamdulillah azam tu aku berjaya buat hingga ke hari ni...

kelas mengaji aku ni seminggu sekali je..
dan kelas tu cuma sejam je...
waktu lunch hour setiap hari Khamis..
dulu2 sebelum tanam azam ni,
aku ada bad habit...
yang mana, bila member punya turn untuk memperdengarkan bacaan,
aku suka layan henfon, scroll macam2 benda..huhu..
tak baik kan...
padahal kelas sejam sekali dalam seminggu pun sibuk jugak ralit dengan henfon..

tapi masalahnya, bila dah tak pegang henfon,
mula lah datang perangai mengantuk aku tu...
ada masa2 yang mana bila member punya turn memperdengarkan bacaan,
aku tertidur...
eiiii setan banyak sangatttt ni...

hahaha jangan kecam muka buruk saya yang tertidur ni...
ada mamarazzi siap amek gambo ni dan wasap kat aku...
cissss bikin malu je...
nasib tak hantor kat grup ngaji...ekekek...
eleh, macam la i sorang je yang pernah tertido..
mentang2 la tempat duduk i dekat sangat dengan ustazah,
kemain korang 'bahan' kan aku ye...hahaha...

macam tu lah, bila dah tak pegang henfon,
tertido la pulak...eh, tapi kejadian macam ni bukan selalu berlaku tau..
syaitan itu ada di mana2 untuk kita leka dengan duniawi...
nak istiqamah tak nak pegang henfon macam ni pun kena kacau jugakkk...
keji sangat setan ni...hahaha...

tapi kan...masa aku tertidur ni...
aku siap mimpi macam2....
sempat mimpi ko...
tapi dalam masa yang sama jugak aku boleh dengar member mengaji...
eh, aku pun confuse...
tidur sampai mimpi2 dan ada dengar jugak alunan ayat2 Al Quran...
tu tidur2 ayam ke apa namanya tu?
tapi kalau tidur2 ayam takkan sampai dah macam2 mimpi masuk...
adoi la...takpe lah kalau korang pun curious...
abaikan je...takde kena mengena pun...hahaha...
ke korang tak faham ayat apa yang aku taip ni...
eh, whatever la...

dan masa kakak sebelah kejutkan aku tu,
aku tengok ustazah tengah tersenyum pandang aku...huhu...
laju2 aku cakap 'mintak maaf ustazah'...
yang bestnya ustazah ni...
dia tak pernah marah kalau ada student dia tertidur..
dia pernah cakap 'janji awak menghadiri majlis ilmu, itu dah cukup baik'...
dan ustazah sangat menggalakkan student2 dia ni,
kalau 'uzur' pun cubalah masuk jugak kelas...
walaupun tak dapat membaca,
bila kita dengar orang lain punya bacaan,
kita pun dapat pahala sekali...
InsyaAllah ustazah, yang itu kami cuba praktikkan slow slow...


InsyaAllah, after this, no more gadget, no more sleep.
Moga istiqamah.

19 comments:

idzwa kamaruddin said...

Alhamdulillah..aku ni ntah biler nak start mcm kau nie...

setiap tengahari asyik busy amik anak balik sekolah..hmmm...nak kene buat sehari tu cuti dari amik anak la kot. tengok lah macam mana..kau doakan aku jadi macam kau ni tau..ehh bukan yg tido tuuuuuu tapi yg masuk kelas mengaji ni..kekekekkee..

Nurzakiah Hanum said...

hehe
biasa waktu kemuncak ngantuk kan
hehe
inshaallah dgn azam baru tue

Fazleyatul Aini said...

sama la kak. kalau buat benda2 baik ni laju je mata ngantok huhu

eima said...

aku ni culas je klu ade mls ilmu kat opis ... hmm kang ditinggal tmpt ni dibuatnye ksu call tak berangkat naya satu opis pulak ... rindu pejabat lama ... hampir setiap minggu dpt join majlis ilmu paling syok bulan puasa ....

Diana Rashid said...

mujur tidur pun cantik..kalau buat nya tidur dengan lidah terjelir..kepala terlentok, air liur menjejeh memang viral dah kat facebook..hhahahah

amirah said...

haduilaaa...mmng bab menahan mata ni mmng hazab sgttt...seksaa..huhu

Nafira usof said...

hahahahahaha...klakar wehhh!
tapi betol lah noks, kalo dengar org ngaji mata nih cepat jer layu kan. padahal kita dah cuba tahan. namun makin banyak pulak setan bergayut kat mata.
aku paham perasaan ko noks~

CaDLyNN said...

yela kene control sikit kan..

skrg mcm p mane2 wajib bawak hp tu..
ke toilet pon ku bawak jugak.haha..
kronik dah ni

YieN said...

Haha.. Setan tu :P

norhidana miswan said...

gaya ko punya tdo tuh mcm tak tdo kak hehehe...
yelah kan setan di mana2... kite kt kelas ngaji pun dia ngaco ek...
cube kite tgh supink eh tidak pulak setan bt kite ngantuk heheheheh

akubiomed said...

Ada rakan se-kolej saya boleh tidur dengan mata terbuka dahlah duduk depan sekali. Tahu beliau tertidur apabila pen yang dipegang tiba-tiba jatuh ke lantai. Tidak tahu tahap berapa ilmu beliau. :)

Umie Adli said...

sejuk hati baca entry ni makcik. sama2lah kita perbaiki diri. aku pun bila ngaji je mata rasa nak pejam je. kena kuatkan semangat. hehehe

aizamia3 said...

Moga kita terus istiqamah.

Qhaifa Nur said...

adat la kan bila masuk kelas ngaji mulalah mengantuk bagaii..
tahan mcmana ttp lelap...
bagus azam tu wahida..

Rinna said...

Alhamdullillah bagus laa ada kelas ngaji gini.. biasa laa tuh kalau ngaji mmg ada tanduk tenggek atas palaa suruh tido..hehehe..

ArELeEz said...

betoi tu! setan bnyk & ade evrywhere. bile tgk rancangan hiburan yg lagha2 tu, celik betul mata! klu mengantuk pon sanggup jegil2kn mata. tp, klu time mengaji, br 2 pages dh menguap. isk3.. biase setan ni!

Siqah Hussin said...

Hehe. Setan di mana2. Hihi. Memang gigih kena menahan kalau dah ngantuk. Kalau takde wat apa, sure lagi tidur. Hii

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

hihihi ..kalau sy kak bulan puasa lagi gigih menguap setiap 2 minit...hahahha

Rapunzel Cikilolo said...

huhuhu. comel je.

ko ni mst sorang yg aktif. tu yang kalo stay setempat je mudah tetido. kan?