nuffnang advert

Wednesday, April 20, 2016

kisah si coklat Patchi

Assalamualaikum semua...

abaikan entry ni kalau korang rasa malas nak baca...
sebab entry ni panjang lebar...huhu...

korang pernah dengar coklat jenama Patchi?
aku ni orang kampung, tak tau pasal coklat oversea ni...
habis kuat aku ni makan coklat Kinder Bueno je..
tu je yang feveret pun...lagi satu Kit Kat Green Tea...ermmm dapnyaaa...
tapi aku mula amek tahu pasal coklat Patchi ni masa bulan puasa tahun lepas...
kebetulan masa tu aku duty di floor Dato' CEO...
tahu je lah kan, kalau dah hujung2 puasa, nak dekat raya,
Dato' akan terima banyakkkk hamper...
bukan setakat kuih raya je,
coklat Patchi ni boleh dikatakan setiap hari ada je bungkusannya untuk Dato'...
dan aku orang pertama yang akan receive segala mak nenek hamper tu...

aku dengan kakak security guard tertanya2 apa yang bestnya coklat jenama Patchi ni,
dah takde brand lain ke nak bagi?
Patchi Patchi Patchi...
dalam pada kami duk bersembang tu ada satu lagi hamper masuk...
Patchi lagikkkkk...
sekali mamat despatch tu tanya kat aku..
'akak pernah makan coklat ni?'
errrrrr, tak pernah..
akak try la sebijik, sedapppp ni...coklat mahal ni kak! takde jual kat kedai2 biasa...
ooo ye ke?

dari situ timbul keinginan nak rasa coklat ni...
mana boleh jadikkk, adik despatch dah rasa, aku pun nak rasa jugekkk...ekekek...
nak tahu jugak sedap sangat ke coklat mahal ni...
tunggu jugak la kot2 Dato nak bagi seketul dua...hahaha...
tapi lain yang ditunggu, lain yang datang...
dia cuma bagi kat aku biskut2 raya yang banyak dia dapat tu...
takpelah, tetap syukur...dah jimat duit kuih raya aku masa tu...hahaha...

tapi kan tapi kan...
ada satu hari tu, mulut aku lancar je bertanya kat Dato'
waaaa Dato'...dapat banyak coklat Patchi nampak?
apa kata bagi kat I seketul dua?

vavavava...
kakak guard sebelah aku tercengang tengok aku selamba tanya macam tu kat Dato'...hahaha...
ala, saja je try nasib...kalau dapat, bonus lah kan...
tak dapat aku kira takde rezeki...
tak try tanya sampai bila pun aku tak merasa coklat ni...huhu..

pastu nak tahu Dato' jawab apa?
'laaaaa, apesal tak cakap awal2,
i dah bawak balik semua Patchi bagi kat anak2 buah, sedara mara bla bla...'
aku dengar gitu, terus hampaaaaaa...
balik terus citer kat laki pasal hampanya aku pada Patchi ni...hahaha...
nak suh aku beli sendiri mmg tak la...
tak kuasa aku nak masuk butik coklat ni kat KLCC tu wei...
mak datin je masuk butik tu...huhu...

Allah itu Maha Mendengar rintihan hambaNya...
selang 3 hari macam tu,
tetiba encik laki bawak balik coklat Patchi...
tak banyak, ada dalam 3 ketul je...
aku tengok terus menjerit...aku tanya mana dapat ni?
dia jawab ada ofismate dia bagi...
Ya Rabbi, walaupun cuma ada 3 ketul je,
aku rasa nak sujud syukur...hehe..
dapat rasa satu, the rest bagi kat anak2 rasa...
no wonder la coklat ni mahal...
memang sedap!
dapat rasa seketul pun aku dah cukup puas hati..
so, aku dah tak berharap Patchi dari Dato' lagi...
aku anggap citer Patchi dah settle...

now kita dah nak jumpa puasa sekali lagi...
maksudnya citer Patchi ni dah nak hampir setahun...
tetiba semalam petang, aku dapat call dari PA Dato'..
dia cakap 'wahida, Dato' CEO nak jumpa awak...
what? nak jumpa I? nak buat apa?
tak tahu, tapi naik jumpa dia sekarang tau!
hah? sekarang? boleh tak kalau I gi berak dulu?
eiii awak ni macam2 la...ha cepat sikit...

aku dengar Dato' nak jumpa aku, terus rasa nak buang air besar...hahaha...
gigil semacam..dah kenapa tetiba dia panggil mengadap ni?
laju2 masuk toilet, padahal bukan nak buang air besar pun..
gelabah je lebih...kat dalam toilet kepala aku ligat fikir pasal apa...
tak lain tak bukan mesti pasal kes pagi semalam..
kalau korang ingat semalam kan aku ada buat entry spoil mood,
ada sikit masalah keje...
so, aku ingat Dato' panggil aku pasal isu yang tengah 'hangat' tu la..
tapi aku silapppp...

sekali Dato' cakap..
haaaaa wahida...saya tengok Patchi ingat awak...
ha, ni untuk awak...
sambil bagi paper bag kuning Patchi ni...
aku rasa berpinar bijik mata masa tu...
terus cakap 'holloh holloh so sweet la Dato' ni'...
hahaha..ko mampu nak kata kat CEO dia sweet?
lancar je mulut aku masa tu...
mungkin sebab dah biasa orang bagi something je, aku terus cakap orang tu sweet...
so, dengan Dato' pun laju je mulut aku kata gitu...
jangan salah faham dengan entry ni ok...
orang berbudi kita berbahasa...
dan lepas tu aku cakap jugak kat dia...
'tq so much Dato'..
i ingat u lupa dah pasal Patchi ni...
semoga u terus murah rezeki...'

laju2 amek gambar...pastu terus kol encik laki..
citer kat dia pasal Dato' masih ingat lagi kes Patchi ni...
mula2 hubby pun teruja dengar pasal bini dia ni dapat coklat ni...
pastu citer jugak yang Dato' siap bagi pakej anak patung 'bee'..
dia dengar aku dapat anak patung, terus dia terdiam...
pastu dia tanya, motif Dato' bagi anak patung?
hahahaha, jeles la tu...
u ni lagi sweet dari Dato' tau sayang...don't worry ok...

Alhamdulillah...dapat beberapa jenis Patchi...
orang cakap coklat ni 100 gram je pun dah hampir rm30...
100 gram tu pulak cuma dapat 2-3 ketul bergantung pada size la...
nak beli pulak mmg tak dapat kat kedai biasa...
kena pegi butik dia kat KLCC tu...
tu sebab aku panggil coklat ni 'coklat mak datin'..
orang ada ada je mampu beli...huhu...
kali ni dapat la makan banyak sikit...terharuuu...

patung bee ni dah jadi kesayangan si Junior...
terus malam tadi dia tidur ngan bee ni..
lupa terus patung katak Pororo dia tu...huhu...


begitulah cerita saya dengan coklat Patchi...
jakunnya saya...hahaha...

24 comments:

amirah said...

hahaha...dengan penuh kosenteret nya aku baca sampai abis...tumpang seronok kawan dapat patchi pree..rezeki tu...haha..

Liyana said...

Daku baca sampai habis. Haha. Patchi ni mmg mahal.. tapi sedap. Bos2 selalu dapat kan... kita ni dok riki2 bila la nak hulur ke seksitari ni hahaha.
Best la akk dpt coklat ni... jual balik laku ni haha

Ayuni said...

cute patung Bee...

Lizzie Yasmin said...

tiba - tiba nitik air liur terbayangchocolate nie.. huhuhu...

nuyui a.k.a miss YUI said...

perghh untung..

walau entry pnjg tp yui bc hbs tau.. hahahaha..

xpnh lg merasa..

idzwa kamaruddin said...

memang sedap oiiiiii coklat nie!

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

yamboii....huntung la dapat bee comel tu ..kakak saya msa bujang dulu pernah kerja kilang patchi ni ...kat KLCC masa tu

akubiomed said...

Alahai comeynya. Kalaulah dapat oleh anak yang perempuan tuh memang kena kenyam. :)

Qhaifa Nur said...

dpt coklat cam gini mahu x jakun...dh le mahall
rezeki tuh...
comelnya bee

HeNRieTTa JoSe said...

sweetnye boss...xpernah makan dan xpernah dgr pown...lg kesian kan...alaaa jnior dh chop ke...bru nk mnta plush bee tu...hehehe....

Nafira usof said...

beb~ aku lebih jatuh hati sama patung bee tuh beb~ mungkin sebab aku tak tahu sgt kesedapan coklat patchi tuh. jadik mata aku lagi cair tgk patung Bee yang super cute miut tuhhhhh~

cik fadh said...

terliuqqq dah makyonggg ni kak..wuaaaaa..mmg xpenah rase seumur hidupppp...sape nk bg ni, datuk opis kite xpernah plak dpt patchi ni haaaa time raya..sadisssss

Inani Hazwani said...

Hahaha. Gigil ye kak dato' nak jumpa. Haaa rezeki tu dapat makan coklat sedap :)

Cik Puan Eka said...

hahaha tekun iols baca entry akak kali ni. Sebab tringin gak coklat patchi ni tapi pernah tgok dan pegang jele rasa tak pernah.

Terbaek la Dato' bagi kat akak ha sekotak terus hiihih

Diana Rashid said...

rm30..mahalnya..adoi..dah la nak belinya susah..tak merasa la jawab nya..kot ada siapa nak pi klcc boleh la kirim..heheh

Rinna said...

Tak pernah dengar ttg coklat nie.. tapi patung bee tuh comel laa plak.. :)

♥ aiNa yaZiD ♥ said...

Serius.. coklat ni mmg SEDAP!! huhuhuhu...

ain.ya.nun. said...

Cekelat orang ado-ado ni!

IBU SUNARTI DI KALIMANTAN said...

Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111




(((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

Raihanah Ahmad said...

oo sedap ek. nanti nak cubalah

Suriaamanda said...

sedapnyaa...tapi mahal skit kat choc ni..selalu dapat time ada wedding je...

Mommy Cici said...

pernah jugak dengar. lagi mahal dari Godiva kan. tapi tak penah rasa. orang cakap cokelat ongkaya ni pahit pahit gtew. ermm dapnya

Yana Libra said...

untunglah..hehe..sy pun tak pernah dgr coklat ni..xyahla rase..bahaya kalau dah suka..huhu

hainom OKje said...

Mcm baru pertama kali dengar jugaklah Wa Coklat Patchi ni.....maklumlah, benda benda mahal ni mak mmg jarang jumpa....hihi...
Untunglah yer. Itulah namanya rezeki
Mmg sweetlah CEO awak tu Wa.....

Bini cantik surelah jeles En laki tu tau!