nuffnang advert

Monday, January 18, 2016

Perkampungan Hang Tuah & Telaga Hang Tuah

Assalamualaikum semua...

moh sambung sikit lagi entry Melaka.
hari ni bz sikit, kena update laju2...
lepas tengok kapal selam, kami gi Perkampungan Hang Tuah...
ramai cakap takde apa kat sini, tak apa lah...kita visit jugak la...
anak2 aku pun especially si abang mmg minat sejarah....

harga tiket masuk terkini...
kanak2 dia caj sorang je...
adik dia bagi masuk je...

mula2 masuk gallery...
Junior tido dari dalam kereta...
sampai kami dah habis masuk gallery pun, dia masih tido lagi...

 antara keris yang dipamerkan...

nah...sila baca details tentang Hang Tuah...
nama mak dia Dang Merdu...macam best pulak letak nama anak Merdu...ekekek...

kemain lena...
anak daddy sangat neh...

aku ngan hubby baca info sikit2 je...
hubby sebab dia dukung Junior, so, dia macam takde mood sangat nak membaca info kat dalam tu...
aku pulak sejarah pasal Hang Tuah ni tak berapa minat sangat nak tahu...huhu...
kalau pasal Dr. M tu mmg aku minat sangat la...
tapi anak aku si abang tu, dia siap habis tawaf satu gallery ni, baca setiap info kat sini...
tu yg aku cakap dia ni mmg minat sejarah sangat...

 cantik kan...

bergambar bersama lima bersaudara gitu...
eiiii, sabo je la tengok Junior tu...
nak lari je...

kami masuk rumah Hang Tuah ngan rumah Hang Jebat je...
bukan ada apa sangat pun kat dalam rumah tu...
bagi kepuasan kat anak2 je...

anak manja daddy...
Junior sekarang makin lasak...
kaki buli abang2 dia wei...
siap dia pun join gusti ngan abang2 dia...

 kalau buat photoshoot kawen kat sini pun cantik kan...


aku sebenarnya berhajat nak masuk rumah keris ni...
tapi masa kami datang tu, tutup pulak...grrrrrr...

 posing2 je la...

mendung dah masa ni...jom balik...
betul la kata orang, takde apa sangat pun kat Perkampungan Hang Tuah ni...
bayaran rm5 sorang aku rasa agak mahal...
tapi seronok la sebab rumah2 kat sini cantik2...

luas tempat ni kan...
dah gerimis dah masa ni...
sebelum hujan makin lebat, kami nak singgah Telaga Hang Tuah pulak..

ntah ye ntah tidak ni Telaga Hang Tuah...hahaha...
singgah je la...

masa kami datang ni, ada la dua tiga orang yang isi air telaga dalam botol...

hehe...budak jakun...jarang dapat menimba air macam ni...
berebut2...

budak kecik ni bagi basuh muka sikit...
bagi segar...
daddy pun kena basuh muka jugak...
sebab daddy nak drive jauh..kami nak balik KL dah...
eh...tapi sebelum balik KL, wajib cari udang geragau dulu ok...
tu nnt aku citer lain...

 dah dapat main air, tak nak lepas pulak baldi tu...

pun nak menimba jugakkkkk...heheh...


ok lah, taip cepat2 ni...bai!

16 comments:

Kakzakie Purvit said...

Keletah betul junior kakak tengok.
Sampai nak bergambar pun dua abang pegang takut larilah ye:)
Dpt air dlm baldi pun tak nak lepas dah. Boleh tahan betul.

Yana Libra said...

hehe..seronok ye..dlm muzium hang tuah ada satu yg best..ada satu skrin ceritakan pasal kisah hang tuad ...3D..yg tu best tgk..x jemu..rumah keris pun sy sempat masuk..hehe..keris je lah dlm tu~~

Lea Ismail said...

junior tu kalau dilepas kemana ntah larinya tu

anak denesor said...

aah la sis..cantik la view die klo nk photoshoot wedding hahaha

SHERWIEYNA MUZZAWER said...

salam.

lawa lawa gambar :)

amirah said...

dulu byk aktiviti kat situ tp skrng ni takde dah..

Emarieys said...

selalu jugaklah pergi Melaka ni...tapi tak habis jelajah lagi tempat percutian...huhuhu..kecil je Melaka...tapi banyak tempat yang perlu dilawati sebenarnya.

Fazleyatul Aini said...

perkampungan hang tuah ni saya pernah jejak sebab ada event wedding je haha
sebab jauh dari rumah

akubiomed said...

Kalau nak lawat makam Hang Tuah terletak di pantai Puteri.

Salina@IbuAqil said...

Sis baik2 menimba tu jgn tergelincir..
Ekekekekeke
Abg minat sggh ngn sejarah ye..
Bagus!!!

Diana Rashid said...

dalam tak perigi tu?risau je tengok takut jatuh..perigi nya tu rendah sangat..hehe

Inani Hazwani said...

Cantik lah rumah2 dekat situu :D Tak pernah sampai lagi sana. Hihi

adarnadzmie said...

ingat lagi akak pernah jejak kaki ke situ masa umur kecik2 lagi.... skrg ni dah cantik dan lain...

dear anies said...

ok laa tu mai time mendung. kami dtg time panas terik aduyaiiii lencun!

Liyana said...

kak pakai kamera ape. haha tu yg ditanya kan

Suriaamanda said...

Macam mana aku tk pernah tau ada perkampungan Hang Tuah kat Melaka?