nuffnang advert

Tuesday, January 19, 2016

misi mencari udang geragau

Assalamualaikum semua...

ok, ini entry penutup cuti2 Melaka...
sori la kalau korang boring...hahaha...
citer dia cenggini...
aku memang dari KL target nak cari udang geragau kat Melaka...
tak kira la apa jadi sekali pun,
aku takkan keluar dari Melaka selagi tak dapat udang geragau...
ha gitu sekali...hahaha...
dan kebetulan masa kami visit Melaka tu mmg aku tahu ada musim nya...

dan masa kat Telaga Hang Tuah tu,
aku tanya kat sorang brader kedai yang jual cencaluk kat situ...
aku tanya kat mana ada jual udang geragau...
dia pun bagi lah direction...
dekat je ngan Telaga Hang Tuah ni,...
nasib baik ada...
rasa macam nak sujud syukur masa tu jugak...hahaha...

huhui...bertimbun udang geragau ni nok...
rasa nak angkut semua bawak balik KL...
udang ni dia timbun kan sekali dengan ais...
bagi tahan lama...

dah alang2 beli, aku beli terus sekilo...
sekilo rm20 ko...
laki aku siap tanya, nak buat apa beli banyak2?
eh, i nak buat sambal kering, i nak buat cucur udang geragau...
macam2 tau i nak buat!
tapi sampai rumah tak dan nak buat sambal pun...
aku duk ulang2 buat cucur udang geragau weiii...
tak tahu lah nape,
aku rasa tahap sukanya aku pada udang geragau ni tak boleh nak explain...
terlalu suka...
dapat ulang2 buat cucur udang, syurga sangat aku rasa...

yeayyyy, Alhamdulillah...dapat jugak akhirnya...
Alhamdulillah, Allah permudahkan urusan dalam misi mencari udang geragau ni...

tu dia...
cucur udang geragau in da houze...
berapa kali aku repeat buat cucur udang ni pun aku tak tahu lah...
rasa mcm nyesal lak beli sekilo je...hahaha...
tak sempat pun nak buat sambal kering...grrrr...
cucur udang ni buat rangup2 best oiii...
cicah sos cili...perghhhh...
sambil layan citer hantu...acah acah takut...
memang sambil makan sambil peluk laki lah jawabnya...hahaha...

26 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

pasni beli 2 kg plak kak..hihih..sdp tuu

amirah said...

ni yang rasa2 macam nak jadi tukang eksport udang geragau aje ni..sebab macam dah ada kastemer tetappp je ni...keh keh keh..

Inani Hazwani said...

Pehhh sedapnyaaa :D

Kakzakie Purvit said...

Cucur udang geragau letak daun bawang atau kucai memang terangkat.
Masa menggoreng lagi aroma satu dapur dah menyengat:)

norhidana miswan said...

msti sedap manis2 gitu cucur udang tuh kan....

aku lak yg terliur nengok ccr udang geragau ko tuh kak... huhuhu....

AnneRaini said...

alaaa ko suka buat mak buyung terliur2 teringat2. bak sini sikit cucur ko tu.

Salina@IbuAqil said...

Dap ni sis..
Mkn panas2 layan jer..
Meh pos ke Ipoh skit.. Hihihu

ain.ya.nun. said...

cucur udang geragau memang thorbaikk paling win.
haishhh, teringin lak dah ha!

Zee Suhaini said...

sedapnya cucur udang..

aizamia3 said...

Hari tu nenek sedara balik Melaka.. dapatlah sikit udang geragau tu.. sama jugaklah.. dok ulang buat cucur je.. sedap tak puas makan.. ;)

Fazleyatul Aini said...

cekodok geragau memang win !!!!

Lea Ismail said...

bila balik kuching selalu beli yg kering je. kalau beli sekilo sebeban dapat. hahaha. buat stok buat cucur, kadang2 perah limau, potong cili dan bawang buat makan ngan nasi.

Qhaifa Nur said...

Mcm sedap je cekodok geragau tuh wahida...

Nurzakiah Hanum said...

wow x pernah cuba lagi

Fiza Rahman said...

Sedap ni.

Diana Rashid said...

sama macam saya la..cukup suka buat jemput2 boh udang geragau..bau dia tu yang mengancam sangat..kan??Tapi kat sini mana nak cari yang fresh gini..selalu pakai yang dah dikeringkan tu je..buat sambal kering pun best..byat banyak2 dok panas kan saja bila nak makan..aih...saya diet ni..heheh

adarnadzmie said...

akak selalu tgk udang geragau kering jer...



mawar_berduri said...

sedapnya cucur udang tu ! teringin la pulak ...huhu

Anonymous said...

actually ade udang geregau yg dtg dr sg besar ke melaka kalo bkn musim..

dear anies said...

time mahal ni RM20 tu...kalu time murah RM7 sekilo...tp kena pandai cari sbb ada kala mcm dah lama dok ats darat..so kureng fresh

Nooriah Abdullah said...

bestnya kalau dpt buat cucur udang apa lagi yg fresh adoiii la

Rapunzel Cikilolo said...

hai...

dh lama tak singgah sini. orang cakap udang tu boleh ubat asthma. goreng cili api pun sodap

mybesteam said...

Teringat arawah mak mertua selalu buat belancan mengunakan udang geragau ini.

idzwa kamaruddin said...

aaaaa macam sedap sgt jek nih!!!

Liyana said...

nengok cite hantu sambil acah2 takut tu kelaka.. ahahaa

Suriaamanda said...

Selalunya bulan bape musim geragau ni nok? aku nak pi borong gak la..best oii buat cekodok geragau...