nuffnang advert

Wednesday, January 6, 2016

kemain excited si adik

Assalamualaikum semua...

fuh...kembali bekerja setelah seminggu bercuti...
amek dua hari cuti nak temankan si adik masuk darjah satu...
padahal dia tak kisah pun kalau kami tak teman...
tapi giler ke apa...anak masuk darjah satu, mak pak tak teman...
hahaha...
amek dua hari cuti sebab sehari nak temankan dia,
sehari lagi nak skodeng dia dari jauh...

alahai...segaknya anak mama...
eh, suka ati lah nak puji anak sendiri...ekekek...
ni masa beratur waktu pendaftaran hari pertama bersekolah..
masa ni kena bagi segala mak nenek dokumen pada cikgu...
fail peribadi murid dan jugak rekod kesihatan waktu kecik2 dulu...

satu benda yang aku nampak kat adik ni...
dia ni tak minat langsung beg atau barang2 yang ada gambar kartun...
tak macam si abang dulu, kebanyakan barang2 semua nak kartun...
tapi si adik ni, ko tengok je lah beg dia...
macam beg orang dah besar je...
beg sekolah agama dia lagi lah...design askar ko...
stationeries adik pun sama, takde satu pun yang design kartun...

dah abes mendaftar, semua student kena duduk berbaris mcm ni...
sebelum diarahkan masuk ke kelas masing2...

dua minggu sebelum sesi persekolahan bermula,
semua student yang bakal masuk darjah satu kena attend exam diagnosis ke apa ntah nama dia...
bila result keluar, aku orang paling berdebar...
macam nak tunggu result SPM anak pulak...hahaha...
result cikgu tampal kat notice board..
dan kat situ cikgu sertakan sekali budak2 dapat masuk kelas mana...
Alhamdulillah, adik berjaya masuk kelas 1A..
sekolah ni ada banyak kelas...sampai kelas H...huhu...
terima kasih sangat2 pada cikgu2 tadika PASTI yang selama ni gigih mengajar anak i menulis, membaca dan mengira dengan baik...
hanya Allah mampu membalas jasa kalian...
but anyway, ini hanya permulaan...
jauh lagi perjalanan si adik...

bersama kawan yang baru kenal...
apa ntah nama dia...tak ingat dah aku...

adik dah mula boring...
dia buat dah aksi tembak menembak dia...
dia ingat mama tak nampak agaknya...hahaha...

 ok, beratur nak masuk kelas dah...

ha...ni dia kelas adik...
dalam kelas dia cuma ada 8 orang je students lelaki...huhu...
aku siap pesan kat dia,
jangan bagi chance kat budak pompuan dapat nombor satu tau dik...
matikla...
belum belajar pun lagi dah ugut2 anak supaya exam dpt nombor satu...hahaha...

sebenarnya kan, tak boleh masuk atau intai pun anak2 dalam kelas...
tapi kami grup2 mak pak ni pujuk kat cikgu nak tengok anak2 sekejap je...
cikgu kata ok lah, dia bagi 5 minit je...
hahaha...ok tq cikgu!!
dapatlah kitaorg snap sekeping dua gambar anak2 dlm kelas...kehkeh...

kemain excited si adik...seat dia pilih paling depan sekali...
bagusss...
aku siap pesan kat adik, jangan tukar seat dah...
seat ni dah elok cantik depan cikgu...

amboiii adik...
dah start bergosip dengan kawan baru...hahaha...

ok, ni pulak masa kat kantin...
memang sengaja aku tak bawak bekal untuk adik...
sebab nak ajar adik berurus duit kat kantin...
dan nak tengok berapa harga makanan dan minuman kat kantin adik...
ok, rm3 cukup untuk adik...
tapi lepas ni tak yah beli air kat kantin ok...
kita bawak botol air...
makanan pulak tengok mood mama,
ada masa mama siapkan awak bekal ok! hehe...

harap2 adik ok je lah...
hasil kami skodeng dia semalam...
kami tengok dia naik turun van dari rumah pengasuh ke sekolah...
pastu tengok pulak dia pergi sekolah agama...
pastu intip pulak dia dari jauh kat kantin...
nampaknya setakat ni adik ok lah...
dah boleh bawak diri...
harap adik boleh digest berbakul2 tazkirah dari mama untuk adik...
hahaha...
ye lah risau wehh..aku takut dia ni salah naik van ke...
kena tinggal van ke...huhu...
harap2 takde la kes macam tu...

anak mama sayang...
belajar rajin2 ok...
doa mama sentiasa mengiringi anak2 mama...
jangan excited awal2 sekolah je...
kang lama2 lemau...hahaha...

19 comments:

syira yaya said...

Comelnya dia. Semoga dia belajar rajin2 :)

babYpose said...

Handsome dia, tak suka gambar kartun ye. Moga rajin ke sekolah.

Nurzakiah Hanum said...

wah pandainya dia

nuyui a.k.a miss YUI said...

rasa mcm cpt adik dh bsr. hihihi..

Kakzakie Purvit said...

Kakak bukan nak puji tapi rata-rata anak tadika PASTI memang ok
Cuba tanya adik dlm kelas adik berapa org dari tadika yg sama

Selamat maju jaya adik!

Ena said...

Dah nampak besar dah adik ni wida
nampak matang dah dier
pandai urus diri ni..
errr di mata kita la..

Nafira usof said...

Mak2 memang camtu kan.. cuak lebih. hahaha
akuj cuak kan Delisha, dia tu drama queen sket. tapi nampaknye dia ok2 jer. mak dia yang lebih cuak. hahahahaha

Lea Ismail said...

Tengok adik ni teringat kat Adli. Tahun ni 4 tahun dah. Tak lama lagi sekolah dah dia. Macam manalah Adli ni kat sekolah

Inani Hazwani said...

Selamat ke sekolah adik. Belajar rajin2 :D

miss eimanhikmah said...

selamat bersekolah!

norhidana miswan said...

insyallah adik ok nyer.... dia kt tadika dulu pun sgt berdikari msti kt sekolah boleh nya... kn adik kan

CaDLyNN said...

beso dah adik

selamat belajar!

tiga lalat said...

mugo adik terus membesar sebagai johan., aminn

amirah said...

amboih..kenmain semangat pegi sekolah dak adik ye..fuiyooo..tie kuning tu...huhuhu..ahmad punya kaler tak menarik la noks..tie kaler blue black aje...

akubiomed said...

Tahun ini kurang nak kerap ke sekolah memandang anak-anak sudah naik kelas. Cuma lebih urusan membayar yuran sekolah sahaja.

idzwa kamaruddin said...

wahhh excited giler!~

NM03 said...

adik ni kan... dia ada sesuatu aura yang... cemana ek nk cakap...







dia sesuatu la jah.

dear anies said...

gigih sggh mamanya skodeng dari jauh ehehehe..

all the best adik. belajar rajin2 jd insan berguna aminnn

LYAfrina said...

senyum je dia..nmpk bsemangat