nuffnang advert

Tuesday, January 12, 2016

Asam Pedas Hajjah Mona, Taman Kota Laksamana

Assalamualaikum semua...

jom makan malam di Melaka...
memang dah target nak makan asam pedas bila sampai kat Melaka..
tapi kali ni tak nak makan asam pedas ikan...
nak cari asam pedas daging tetel pulak...
dari KL lagi aku dah google mana asam pedas daging tetel yang sedap kat Melaka...
siap tanya kat liya mana satu kedai yang best..
maklumlah dia kan orang Melaka...
dia ada suggest kan kedai ni...
dan kebetulan memang aku ada google pasal kedai ni pun...
sebelum tu aku ada google pasal Asam Pedas Claypot Kota Laksamana,
tapi ramai cakap tak sedap...femes memang la femes..
tapi tang rasa dan harga ramai tak suggest ke sana...
banyak yang bagi positive review hajjah mona ni...
so, why not kita try kat sini...

ha...sampai dah depan kedai Hajjah Mona...
nampak gayanya full seat kat luar ni...

 senarai harga asam pedas...

disebabkan full seat luar dalam..sudahnya kami duduk kat area dapur...
tak kisah la heh...janji dapat makan kat sini...
teringin benor nak rasa asam pedas dah ni weiii...

sebelum food sampai, order dulu otak2...
yang paling banyak makan dah tentu la si abang,
dia tu hantu otak2...

anak2 tak nak makan asam pedas...
adik nak nasi lemak bungkus...
adik cakap sedap nasi lemak ni...
dia makan dua bungkus...
terkejut mama ko ni dik...
jarang2 dia ni makan bertambah...
lepas tu dia ni ada perangai sikit...
kalau makan benda yang berbungkus dengan daun pisang,
mesti dia keluarkan daun pisang tu...
benci nau nau ngan daun pisang...hahaha...

 ni nasi goreng ayam untuk si abang...

ni lagi sorang...ada perangai jugak...
kalau makan apa pun, mesti nak guna tangan...
kadang tu nak makan mee goreng pun nak makan pakai tangan...
eiiiii, dah kena jegil bijik mata mama ko ni baru nak makan pakai sudu garfu...
kalau nasi tu boleh lah nak mkn pakai tangan...
haih la anak2..macam2 ragam...
lain anak lain ragam...

pengsan lepas penat mandi pool...
sila lah tido dengan lena ye Junior...
mama ngan daddy nak makan dengan tenang...ekekek...

ok, sampai dah nasi putih...
macam biasa lah kalau makan set asam pedas...
mesti ada telur masin sebagai pelengkap...
tapi taugeh? errr...bukan selalu bagi timun ke sebagai ulam...
dah la aku ni tak berapa gemar nak makan taugeh...
taugeh ni aku makan kalau dalam nasi kerabu je...
krup krap gitu...heheh..

tu dia....sampai dah daging tetel kami...
best...daging lembut giler...
hubby suka asam pedas kat sini...
dia cakap sedap...
tapi tekak aku pulak, asam pedas ni kena lagi pedas dan masam sikit lagi...
baru lah kick..
eh, tapi sedap la...bukan tak sedap...
cuma aku ni kuat pedas, kalau lagi pedas lagi best la kot...

 update instagram la tuuuu...

gini lah set asam pedas kami...
aku siap mintak extra telur masin...
sebab aku ni suka tang kuning tu je...putih aku tolak tepi...

 puas hati la dapat daging tetel...hew hew...

budak ni abes makan terus tertido...
tu lah masa mandi pool tak ingat penat kan...
kat kerusi pun boleyyyy...

nahhh...alamat kedai Hajjah Mona...


total kami makan malam tu adalah rm27..
aku rasa ok lah kot...
sedap dan agak murah gitu...
boleh repeat sini lagi...

korang kalau ada tempat makan best kat Melaka, silalah drop komen...
kot2 aku nak datang Melaka lagi, boleh la terjah...
setakat ni aku dapat komen kat entry Coconut Shake, Batu Berendam,
ada yang cakap coconut shake kat Alai lagi sedap...
tq Anies!
ok, Klebang n Batu Berendam punya coconut shake kita dah try...
lepas2 ni kita terjah Alai pulak ye daddy...heheh...

30 comments:

norhidana miswan said...

kedai asam pds hajjah mona nih mcm3 rancangan msk dh pegi... dr malaysia sampai ke singapore... mmg wajib di try nih... asam pds tetel tuh menggoda betl lah....

Lea Ismail said...

Nak kena turun melaka juga ni. gulp..gulp tengok asam pedas tetel ni. lama dah tak pekena.

eima said...

tetel ek ..nampak lagi besh aku mmg lbh suka daging dr ikan ...nanti nk try pulak br nk pandai mkn asam pedas ni

ain.ya.nun. said...

Abang makan ikut sunnah la mama, tu pakai tangan :p

amirah said...

roti nan pak putra ko tak singgah ke nok? dah dekat dah tu

dear anies said...

asam pedas plg sedap of coz laa kat umah sy hahaha... nak mkn tggu kenduri sy laaa hahahahaha larikkkkkkkkkkkkkk

Nurzakiah Hanum said...

pergggggggggggh macam nak terjah je

dear anies said...

lagi satu asam pedas malim. so far ikt tekak sy itu yg paling sedap. tp laa ni lama da x pegi ke sn. x tau laa kalu2 da tkr tkg msk...

akubiomed said...

Fuh masak asam...memang sedap. :)

Ena said...

one of may fav jugak ni wida oiiiii
kecur keur nengok entry n.. adei
dah ler lom makan lagi ni

eh tang makan nasi lemak kaurkan daun pisag tu
sepesen la dengan anak dara kita
padahalnya itu la penyedapnya

dan yg lg 1
makan nak guna tangan
ye la makan nasi ok x kisah
ni makan mee, laksa yang berkuah bagai tu
nak makan guna tangan jugak
hadoiiiii.. memg sama peel la ngan si kakak

Ena said...

abaikan la typo bagai tu yeh..

hahahhaha.. gigil tangan ni
lapor nengok asam pedas tu..

Tengku Fauziana said...

kalau jln2 kt melaka mesti hubby nk mkn asam pedas hajjah mona..
Wife dia je,alor tak ada k nk mkn yg lain..hahaha..

wahida said...

amirah: roti nan pak putra? sumpah tak tahu..hahaha...
ok, area mana tu nok...bak mai details..

idzwa kamaruddin said...

mampus tertelan telan air liur baca entry ni ko!

adarnadzmie said...

akak suka asam pedas nih...tp nak masak x reti...hahaaa...

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Nampak macam sedap. sebab tu agaknya suami akak suka.

Jobdirumah Buat Duit said...

Memang nampak sedap asam pedas Melaka ni.

OhPanduan said...

Sampai Melaka, kena singgah merasa juga asam pedas ni.

Fiza Rahman said...

Alahaiiii...sedapnya asam pedas tu.

lia ummiirfan said...

wow! asam pedasnya tengok pun dah tangkap leleh.. hehe..

Diana Rashid said...

sama la kita..kalau makan telur masin memang suka yang kuning tu je sebab tak masin macam putih dia..kan??lemak2 gebu tu yang best..hehehe

Fazleyatul Aini said...

next time kalau datang melaka insyaAllah kita jumpa k !

Inani Hazwani said...

Ya Allah kecur air liur tengok asam pedas :D

Nooriah Abdullah said...

kenapa lah jauh sngt kedai asam pedas ni
peminat daging tetel ni kaknoor

Bunda_nora said...

Sebut jer asam pedas, dah terliur dah..

Yana Libra said...

kat melaka pagi nk ke tengah hari pun ada..medan selera tak jauh dr hotel yg akak stay tu..mkn dengan roti canai daging tetel msk asam pedas tu..sedap gak..huhu

cikceriacorner said...

hehhehe..kesian anak2 kepenatan..kat sana memang femes kak..asam pedas kota laksamana..

nanti kak,ko try makan ikan bakau kat crystal bay,alai..cari kedai hj musa..sedap dan murah..

Ayu Ayunie said...

mmg kalau ke melaka tak sah kalau tak dapat merasa asam pedas. kami selalu mkn kat hentian dpn ayer keroh. sedap jugak.

Raihanah Ahmad said...

wah sedapnya asam pedas

Raihanahahmad said...

dah lama tak makan asam pedas