nuffnang advert

Wednesday, January 13, 2016

Roti Canai Kayu Arang, Bachang

Assalamualaikum semua...

pagi2 kami dah cari local food...
kena gerak cari breakfast awal,
sebab anak2 nak sambung mandi pool lagi...
kita pi carik kedai makan yang orang kata sedap dan femes...
kita ni bukan selalu nak jenjalan tempat orang,
so, bila dah sampai tempat orang,
wajiblah terjah tempat makan yang femes dan sedap gitu...
gitu lah cara aku kalau berjalan mana2 pun,
merasai local food itu wajib...

kami sampai kedai makan Roti Canai Kayu Arang di Bachang...
macam biasa, waze banyak bantu kami sepanjang kami di Melaka...
mula2 macam pelik jugak, sebab kedai ni dalam kawasan rumah orang..
mulanya ingatkan waze yang sewel...rupanya betul daaaa...
tengok ada banyakkkk kereta kat luar, sah la...

tu diaaaa....
bukan senang tau sekarang nak carik roti canai dibakar menggunakan kayu arang...
tapi di Bachang ada...haruslah terjah kedai ni weiii...

kayu arang dah la mahal sekarang ni,
tapi kedai ni masih kekal dengan kayu arang nya...
kipidap!

penebar roti canai kakak baju pepel tu...
masa order roti canai ni, mamat amek order tu cakap,
mungkin roti canai lambat sikit...dia tanya, boleh tunggu ke dalam 10 minit?
aku cakap ok je...akak sanggup tunggu dik oii!!

kat kedai ni bukan ada roti canai je...
ada nasi lemak, soto, lontong, eh macam2 la...
tapi of coz la aku nak rasa roti canai dia...
dah tentu la roti canai speciality dia kan...
tapi kan...tapi kan...
aku lapar giler pagi tu...
nasi lemak pun aku order jugak...muahahaha...
jadinya, aku makan roti canai + nasi lemak rendang ayam...
giler ah...korang jangan nak cakap aku bela jin pulak...
korang ni kang ada je komen menyakat aku...hahaha...

punya ramai umat manusia dalam kedai ni...
nasib baik jugak kami dapat seat...mungkin sebab kami agak awal...
tapi bila dah ramai macam ni, tak boleh nak duduk lama2..
sebab ramai lagi yang tunggu seat,
jadinya bila dah habis je makan, bayar, terus balik la...

kat luar kedai, ramai jugak yang bukak payung mcm ni...
ada nasi lemak sotong king la, ada sate la...
phewww, pagi2 layan sate pun sempoi gak kan...
yang jual baju2, tudung pun ada tau!

nasi lemak ni ada kangkung...
perghhhh, lama giler tak makan nasi lemak yang ada kangkung...
legend ni wehh...
order jugak ayam goreng untuk Junior..
tapi budak kecik tu takmo makan sangat pagi tu...
sudahnya jadi habuan mama n daddy dia la...haha...

ni rendang ayam aku untuk dimakan bersama nasi lemak...
tapi aku tak abes pun rendang ayam ni,
bukan sebab tak sedap, sebab aku ni kalau makan ayam,
aku tak reti makan ayam part yang tebal cenggini...
aku suka part yang ala2 isi sikit gitu...
part paling aku suka, peha, kepak, atau kalau bagi dada suka part yang isi nipis je...
pastu pulak lupa nak inform ngan waiter tu...
mendapat la isi tebal cenggini...huhu...

ni dia...roti canai siap!
ada beza bila dibakar dengan arang ye...
bila dibakar dengan arang lebih aroma, lebih lembut dan lebih enak gitu...

garing itu best!



so, pada korang yang nak terjah sini, ni details:

Lot 459, Kampung Bakar Batu Mukim,
Bachang, Melaka
016-661 2434
dibuka dari jam 6.30 pagi hingga 12 tengahari

25 comments:

idzwa kamaruddin said...

memang tak bela jin tapi bela hantu raya ke makan bnyk macam tu..kekeke..ehhh tapi kalau aku jangan kata takat nasi lemak rendang ayam siap telur mata pun letak sekali kot..hahahaha...lagi bela hantu!

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya wajib try roti tue

norhidana miswan said...

betul tuh kak, smpai mana2 msti nk try diaorg punya makanan yg femes kt situ kan

nmpak menyelerakan ns lemak ko tuh... pastu roti canai tu pun nampk sedap betul... ngn garing gitu....
takde bela jin... bela saka je hahhaha

amirah said...

pesal cam tak penah dengar yg hat bachang ni...okey okey ermmm...

dear anies said...

sini mmg org ramai sokmo... sbb mls nk tggu kami mkn kt dpn stadium bkt serindit. tu pun boleh tahan best jg

Lea Ismail said...

lama tak makan nasi lemak ada kangkung. samalah. tak suka makan ayam part isi je. suka makan yang ada tulang2 sikit. suami tahu bila nak beli ayam goreng mesti cari dada yg isi kurang

Fiza Rahman said...

Slalu beli nasi lemak kangkung kat masjid jamek. TU jaman anak dara. Skang tak jumpa dah kot.

akubiomed said...

Sudah bayangkan sedap sebab mengunakan kayu arang. :)

Yana Libra said...

saya dah try!
mmg puas hatilah..hehe

Fazleyatul Aini said...

kalo p sini aku suka makan soto dia kak. sedap. tapi lama dah tak p. malas sebab ramai sgt orang haha

lagi 1 kedai bekpes kat semabok. rashid corner. pon best tosei dia sedap. pastu ada cakoi goreng panas2. macam2 ado. next time sila pergi situ k

Inani Hazwani said...

UIshhh sedapnyaaa roti canai, nasi lemak. Roti canai nanchos pun adooo. Wahhh :D

wahida said...

amirah: ko biar betul tak pernah dengar nok? huhu...

anies & fazleyatul aini: ok noted..tq my dear!!

adarnadzmie said...

terliyo wehhh tgk roti canai dan nasi lomak ko dik.... udah la akak puasa ganti hari ni...hahaaa

kat tempat akak da jugak roti canai sedap... special nya roti canai x guna minyak masa dia masak....lembut sgt... lepas tu tukang penebar roti canai tuh buat show roti canai terbang sambil2 tuh...hehee

ramai org kerumun kedai tuh...

eima said...

mcm n=menarik je annti klu ter pi melaka lagi boleh la cari

Suriaamanda said...

Hari tu nampak zaza post..la ni nampak u plak post kat blog...huwaaaaaa..tensi ai nok..satu hal nak pi Bachang carik

Diana Rashid said...

lama nya tak makan roti canai..teringin nak makan roti canai melayu masak macam ni..kat sini semua india mari saya memang tak berani nak beli..nampak gaya kena buat roti canai la ...hahah..

Rinna said...

Wahh mmg susah nak jumpa roti canai dibakar guna arang gitu..
Dulu2 mmg ada org jual nasik lemak ngan kangkung skrg nie mmg susah dah nak jumpa.. sedap nengoknya..

Qhaifa Nur said...

Mesti lainkan bila bakar guna arang..nampak sedap
Lps ni klau gi melaka harus singgah..

Ayu Ayunie said...

alahai sedapnya.. kami kalau ke melaka mmg blur taktau nak makan kat mana.. balik2 kedai yg sama. mngkin bulan 3 cuti skolah ni boleh try sini. tq utk info yer... :)

cikceriacorner said...

sedapnye kak..kita yg org Melaka ni pon xpenah sampai situ..heheh..kalo blik Melaka asyik dok uma aje..heheh

Satu Juta Idea said...

Salam ... dikongsi dalam blog SatuJutaIdea ... http://satujutaidea.blogspot.my/2016/03/roti-canai-kayu-arang-bachang-melaka.html

Eeidayu Ayu said...

Thank you n please come again.. Heheee..
😊😍😍😘😘😘
Drink, eat, thank u Come again

Eeidayu Ayu said...
This comment has been removed by the author.
Eeidayu Ayu said...
This comment has been removed by the author.
Eeidayu Ayu said...
This comment has been removed by the author.