nuffnang advert

Tuesday, December 8, 2015

shell out buat sendiri lagi best!!

Assalamualaikum semua...

korang pernah dengar Shell Out?
ala...yang femes seafood konsep tanpa pinggan tu...
kat Kota Damansara tu la...
aku ada plan nak bawak anak2 makan kat situ dah lama,
tapi tetiba adik2 ipar ajak buat shell out ramai2 kat rumah mak mertua aku kat Senawang...
buat sendiri lagi jimat la weiii...
kami buat ni pada 31/10 yang lepas...
amboiii kemain lama punya citer, baru nak hapdet kat blog....huhu...

sesi menyiang segala menatang...
aku tak boleh tengok kepala udang besar gabak macam tu...
aku rasa nak ratah dan dan tu jugak...hahaha...

tapi masa sesi menyiang dan memasak ni aku takde...
masih di Rawang, sebab hubby duk service keta...
jadinya bertabah la ye adik2 iparku...

tu dia...gemuk2 sotong oiii...
menatang2 ni semua adik2 ipar aku beli kat pasar borong selayang...
kat situ lebih murah...

udang sedang dibakar...
gambar2 penyediaan memasak ni dorang wasap kat grup..
aku masa dalam keta on the way balik Senawang, dah kemain telan air liur...
siap warning, korang jangan berani start shell out tanpa tunggu kitaorg...hahaha...
matilanakkkk...menolong haram takde, sampai2 terus makan...
siap bagi warning lagi...
gasak korang la, dapat kakak ipar macam i...kahkah...

ko ingat aku boleh lari dari tugasan?
memang tak lah kan...
aku sampai je,
dorang tugaskan aku menulis tulisan kat apron pakai buang tu...
ala, tadehal setakat tulis2 ni...
tulisan i kan cantik...ekekek...
pastu gigih kami memasing fikir word apa yang sesuai nak ditulis...
kami tak nak la tiru bulat2 word macam kat shell out tu kan...
kami buat lain la...
mula2 nak buat ayat org nogori sembilan, tapi macam tak kena je...hahaha...
sudahnya pak google jugak yang kami carik..
dan word ni aku pilih dan dipersetujui oleh semua...

ada yang tanya kat instagram aku,
beli mana apron pakai buang ni?
apron ni adik2 ipar aku beli kat Y Pay More...
gigih tak? punya nak tiru Shell Out sampai apron pun gigih beli tau...

ok, sebelum makan, kita bergambar dulu lah...
ni semua adik2 ipar aku...
laki aku anak sulung, bawah dia ada 3 orang adik pompuan...
ni lah orang2 nya...
dari kiri: Nurul, Mimie, Irma Hasmie, Ain
rasanya Nurul dan Mimie ni rajin jugak masuk dalam blog aku...
tapi Ain jarang2 sebab bila aku balik kampung dia tak balik,
bila dia balik pulak, kami pulak tak balik, jadinya kami susah sikit nak jumpa...
Ain ni duduk Melaka...kat Cheng sana...
Ain, hujung minggu ni kami nak datang Melaka tau!

Ain buat dah perangai giler dia...
ko tengok la tu...dah macam pompuan bunuh diri terjerut leher...
hahahaha...

I'M ON A SEAFOOD DIET. I SEE FOOD AND I EAT IT!
hahaha...gitu...

barisan para 'pemotong daging'...wakakaka...
dari kiri: Zack suami Ain, bapak mertua aku, Mazli suami Mimie, Ayie suami Nurul...
dan yang paling hujung of coz yang paling hensem, laki i la...
matilaaaa, adik2 ipar aku baca ni mesti meluat....

ni dia...barisan seafood yang bakal dibaham...
konsep Shell Out adalah makan tanpa pinggan...
jadinya kami buat sebijik macam kat Shell Out tu la...
paper yang buat alas makan tu apa ntah nama paper tu...lupa pulak...
dorang beli kat kedai bakery...
korang kalau nak buat shell out gini jangan makan atas suratkhabar pulak...
kimia tu weiii...
paper ni korang selotape la kat tepi2 tu...
supaya elok cantik terletak gitu...

weeeewiittttt...
tak sabarrrrrr weiiiii...
mari kita tengok jenis2 seafood...

 sotong bakar...

kiri udang sweet sour...
kanan udang bakar...
udang sweet sour yang Nurul masak ni sumpah sedap...
teringat2 sampai sekarang...adoi...

sayur campur Ain yang masak..
ada siput sedut cili kering dan kupang bercili jugak...
terbaekkkkk...

 arggghhhhh...sedapnyaaaaaa...

ketam cili pecah telur...
semua sedap lah...

 budak2 semua pun pakai apron jugak...

 kami yang mak pak budak ni makan kat meja makan la...

 jom rebutttt...

anak2 makan kat bawah...
kami siapkan tray untuk dorang...
ni geng cucu lelaki...
ada sorang lagi baby boy anak Nurul, tido rasanya masa ni...
cucu mak mertua aku, 7 lelaki, 2 pompuan gitu...

syok tengok dorang makan...
dorang pun makan banyak malam tu..

holloh holloh...
ni geng cucu pompuan...sian nya...
ada dua orang je geng ye...
nanti la...maklong beranak anak pompuan lepas ni...
barulah meriah ye tak...hahaha...

kiri tu Yaya anak Ain, rasanya Chinta ramai yang kenal kot...dia selalu masuk blog aku ni...hehe...
Chinta ni anak Nurul...kemain keletah macam mak nenek mulut si Chinta ni hokeyyy...

tinggal mereka berdua je yang belum habis makan...
maklumlah ada anak kecik, kena makan bergilir la kan...
bila aku dah habis makan, laki aku pulak take turn...
aku pulak jaga Junior...
macam tu jugak la dengan Nurul ni...bergilir makan dengan laki dia si Ayie tu...

lepas ni terus bungkus je kertas tu, buang!
tak payah dah nak basuh pinggan...senang keje...haha..

sori la...gambar berterabur...
korang layan kan je la...
hujung sekali sebelah aku tu la mak mertua aku...
mak mertua paling best oiii!!
mak mertua aku ni ada garang dia, tapi dia sporting...
tu sebab aku sayang mak mertua aku...hehe...

amboiii si adik tu...
kemain senyum meleret bila jumpa Ajin ye...
memang kawan baik sangat dorang ni...
si abang pulak kawan baik dengan si Loqman...
Loqman ni sebaya abang...
tapi ko tengok la perbezaan ketinggian dorang tu..huhu..

alamak, gambar goyang pulak...
ni sapa yg snap gambar neh?
apesal tangan gigil? grrrrrr...


overall, memang puas hati la buat shell out ni...
jimat sangattt dan syok sangat sebab malam tu semua family ada...
lengkap dan terasa family bonding tu...hehe...
tq pada adik2 iparku yang menyiapkan semua kelengkapan untuk Shell Out ni...
dari membeli bahan mentah, menyiang, memasak dan menghidang semua korang buat...
korang memang best....ekekek..
tapi esoknya bagus sangat kan, korang buli i suh buat sup tulang seperiuk besar pulak kennn...
takpe lah, i is pasrah...hahaha..


adik2 iparku, jom buat lagi!!

30 comments:

Kakzakie Purvit said...

Menariklah wahida - good idea
Mana tahu lain kali kakak boleh ikut:)

HeNRieTTa JoSe said...

wah menariknye....xpernah taw plak shellout nie....bleh cuba buat nie, tpi kna tunggu time blk kampung la bru meriah...

Nurzakiah Hanum said...

wah bestnya
x payah pg kedai
aku rasa menu korang lg best

Amanda Suria said...

menarik idea ni...boleh buat masa birthday mak aku next 2 week....

Cik Puan Eka said...

Sedapnyaaa kak. Menarik. Kite adela ajak husband pg shellout ke oceanhouz ke. Dia taknak. Haha baik buat seniri katanya hahaha

Lea Ismail said...

makcik...terlior ni ha tengok udang n sotong besar2 tu. leh buatlah kat rumah. senang..tak yah basuh pinggan. nak wat gaklah wahida....

norhidana miswan said...

silap aku... silap aku baca ntry ko masa aku blm lg mkn tgri... ngn perut kosong lapo lak tuh.... segala seafood tu mmg mengoda sampai meleleh air liur aku nengok.... perkkkh... kalu nk bt kene bt kt kampung sbb kt umah ber3 je... bt membazir gas je msk hehehe

amirah said...

arghh...dengkiii...terbaekla sebijik mcm Shell Out tu..haha

idzwa kamaruddin said...

best nyer la haiiiiiiii...bapak terliur lahhh!!

Zee Suhaini said...

wahhh..kalo berkumpul reramai gini memang meriah..
baru berbaloi masak masak..

Nafira usof said...

Waaahhh.. bestnye. kagum aku tengok beb~
dah macam betol2 kat kedai. ini lah sonoknye kalo wat keje ramai2 kan~ meriah gittu!

mshazadoes said...

terbaik lah kak :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

tu dia tbaiklah kak. baru meriah!

BTS said...

walaweii..meriah..nampak kelakar pun ade..great dine/lunch!!

dear anies said...

memang syok mcm ni bila reramai kumpul n mkn together2... sambil mkn sembang gosip mengumpat hahahahahah

dear anies said...

btw i is like this statement:

nanti la...maklong beranak anak pompuan lepas ni...

aminnnnnnnn

;-)

mun said...

wahhh bestnyerrr wat gini...

Fiza Rahman said...

Kecur ailio aku nengok.

Inani Hazwani said...

Wahhh seronoknyaaa, buat sendiri lagi puas hati kan :)

tiga lalat said...

meriahnyer uolls., best je tengokk ;)

eima said...

menarik tpi kami tak sporting hahaha nk mkn tak beralas mcm ni .... hahahaha

Nooriah Abdullah said...

terbaiklah best buat sendiri kan Ida..
gudnite dear

suziana mohd tahir said...

Tengok rupa plastik putih yang dibuat alas seafoods sekelian tu..selepas makan dah jadi macam kanvas seni lukisan pula kan? Menarik tu..hihih

anak denesor said...

Aah la masak sndri lagi jimat..creative la sis..comei je apron..hehe

- dieyana - said...

wow bestnya, dah la sedap, jimat, mengeratkan silaturahim antara keluarga gitew..best best best!!

budak2 comel sgt ..pakai apron gak..geng budak mkn kat bawah ramai2..syoknya!

:: CIKVIVA :: said...

shell out kat umah...mmg terbaikkkk

AnneRaini said...

aku terliur betul dgn udang galah tu weh.. habislah mak buyung dah ngidam dah ni.. acaner nak buat ni.. hahaha

mamasuri said...

aku dah lama tingin nak makan ala2 shell out ni..
tp mual ada lagi..
so simpan dulu..huhu

Nur Syakinah said...

salam sis..saya nk mnta contact no adik sis boleh x??Saya nk tanya apron tu boleh beli secara online x?

nuriffahain ghazali said...

Plastik yang putih tu nak beli kat mana? Berapa rm? Sekeping?