nuffnang advert

Thursday, November 19, 2015

resepi mudah kek keju kukus

Assalamualaikum semua...


amboi tajukkk...nak hit banyak la tu...
pedulikkkk...aku memang tahu kalau letak tajuk resepi mudah je,
memang akan ramai la yang bertandang ke blog ni nanti...hahaha...

semalam ada komen mintak resepi kek keju kukus...
hai ain! hai dana!
ok, sebab aku sayang korang,
aku tepek la resepi mudah ni ok...
aku dapat resepi ni pun dari member satu ofis...
tq Azian share resepi mudah ni...
tq jugak pada penulis resepi ni,
aku pun tak tahu siapa,
harap halalkan resepi ni,
izinkan saya berkongsi resepi mudah ni di sini...

sori, terpaksa ulang tayang gambo dari instagram je...
sebab banyak gambo aku dah delete...
screenshot dari ig la ye...huhu...

ok, nah resepi mudah:

3 keping keju cheddar
1/2 cawan susu segar

5 biji telur
1 cawan gula
1 sudu besar ovalette
2 penutup esen vanila
3/4 cawan minyak masak

1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking powder


Cara-cara:

1) Masakkan keju + susu. Cairkan sebati. Matikan api.
2) Blend telur + gula sampai kembang. Masukkan ovalette dan esen. Blend.
3) Masukkan keju + telur yang dah masak tadi. Blend.
4) Masukkan minyak masak. Blend.
5) Ayak tepung + baking powder. Didihkan pengukus.
6) Masukkan bahan yang dah diblend tadi. Gaul sebati.
7) Sapu minyak pada loyang. Tuang adunan. Kukus 1 jam.


Haaaa...senang tak? Senang tak?
blend je semua...
pastu korang jgn cakap rumah korang takde oven la, tak reti pakai oven la...
hari ni aku share yang kukus pulak...
jangan nak bagi alasan lagi...ekekek...

pastu resepi ni sangat lah senang...
aku memang akan share resepi yang mudah je...
nak pulak resepi sukat pakai cawan...
sukat pakai gram mmg aku tak geng...hehe...
ok, sila buat, dah buat sila tag i...eh? hahaha...

7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

nak cuba la

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Wah nampak senang tu Wahidah..
Boleh akak cuba ni..
Halalkan akak share resepi ni pulak ye :)

Rizziela said...

tgh famous skg ni kek ni kan

ietams said...

wahh memang senang je resepinya.
kena cuba gak buat ni!
**tetiba lapo tengok gamba kek ni. huhuhuhu

nuyui a.k.a miss YUI said...

bahan kbykn ada ni..aduh mana rajin ni..mai lekaih..

Nafira usof said...

aku x bape gemar kek keju. lepas nih bagi resipi kek coklat senang plak k~

Kakzakie said...

Tak kiralah blend ke apa janji jadi dan sedap itu yg penting.
Kakak suka sebab moisture kek macam ni.