nuffnang advert

Wednesday, November 18, 2015

hasil air tangan (part 5)

Assalamualaikum semua...

ingat tak masa Ramadhan dulu aku ada up entry menu dari 1-20 Ramadhan?
lepas tu kemain liat nak update blog kan...
sudahnya entry dari 21 hingga hujung Ramadhan terbiar macam tu je...haha...
so, ni aku nak sambung sikit dari entry masa puasa hari tu ye...
gambar macam biasa cilok dari instagram aku ye..hehe..

jom la cuci mata kita tengok apa aku masak...

menu 21 Ramadhan,
sambal telur + sup sayur...
ala, sup sayur aku pun cuma letak fishball, carrot ngan crabstick tu...
maklumlah balik keje, x dan nak masak beriya sangat...

menu 22 Ramadhan,
kari kepala ikan merah, sayur campur ngan telur kicap hancur...
kami anak beranak mmg suka sangat makan ikan merah,
kalau dapat buat sup mmg lagi wallah!

menu 23 Ramadhan...
butter chicken...
uiiii, terliur pulak tengok butter chicken buatan sendiri..kahkah...

menu 26 Ramadhan...
sambal hijau ikan mayong...
kat area rumah aku susah sikit nak dapat ikan mayong,
ni pun ikan mayong ni mak aku belikan kat pasar Sg. Besar...
kalau ikan mayong mmg best buat sambal hijau mcm ni...
sup pulak aku buat sup sawi + fishball..

menu 27 Ramdhan...
aku pernah bagitahu sebelum ni,
kalau kat rumah aku ni buat sup,
mmg dah tak payah lauk lain dah...sayur pun tak payah...
sebab kami semua akan ratah sup hingga ke titisan sup yang terakhir...hahaha...
kami ni jenis makan sup dengan sambal belacan,
itu saja...itu pun kami dah selera sangat dah tu...

menu 28 Ramadhan..
sambal ikan selar + sup fuchuk, kentang, telur..
aku kalau lauk simple mcm ni pun boleh buat aku makan dua pinggan...
ekekek...

menu 29 Ramadhan takde...
kita proceed pada menu lain ye...
aku pernah buat kek keju kukus...
senang ya amat resepi dia...
blend je semua lepas tu kukus...
kebetulan family mertua datang lepak rumah masa tu,
tu yang aku buat masak2 sikit then buat jugak kek keju kukus ni...
saja nak tunjuk skill kat mak mertua...kahkahkah...

ok, ni pulak cempedak goreng...
dapat cempedak ni dari parents Oyen..
masa tu kan aku bermalam rumah Oyen kat Kedah nun...
tu yang balik mak pak Oyen bekalkan cempedak..
ermmmm, sedapnya cempedak ni...manisssss...

buat fruit cocktail masa jerebu teruk hari tu..
nak kuar tak boleh...
so, kita duk diam2 kat rumah...
nampak ada buah2an tin, moh la buat fruit cocktail...
ni feveret anak2 aku ni...junior pun suka...

ni pulak masa raya haji baru2 ni...
lambat aku siapkan rendang daging ni...huhu...
ketupat palas pulak, aku tempah dengan pengasuh junior..
aku tempah kat dia 2kg, dan mintak dia frozenkan...
so, masa nak makan, baru aku kukus...gitu...


begitulah entry masak masak saya..hehe...
sila jangan kecam ye, i is masak simple2 saja...huhu

18 comments:

Nafira usof said...

hoihhh.. bikin lapar jer lah n3 nih.
pagi2 yang sejuk nih. lagi lah cepat lapar.

ketupat rendang paling x tahan! sbb raya haitu x rasa raya sgt. sibuk standby nak beranak. nak beraya sakan pon x de mood. hahahahaha

amirah said...

dlm byk2 tu..sambal ikan ko mmng mengghairahkan...hahaha..nampak ngancam habis..harus carik time lunch nanti..hahaha

idzwa kamaruddin said...

nyesal aku baca entry ni skrg...lapar tahu takk..huwaa...

ain.ya.nun. said...

Ko dah share resipi kek kukus cheese ke blum? Kalau belum sila share cepat. Haha.

Kalau dah nanti aku korek blog ni cari :p

norhidana miswan said...

kalu ko nk share... sila sharae yg mudah nk msk yek hehehe.... yg ssh2 takmo aaaa

ko mcm dh boleh bukak kedai je aku tgk

Lea Ismail said...

wahida

tengok sup sayur sedapnya...
tengok sambal telur sedapnya...
tengok kari ikan merah sedapnya...

petang ni memang antara menu di atas akan berasap di dapur ni.

eima said...

rajinnye ko kak ... bagus2 ....

Nafisa81 said...

Menu raya haji paling mengecurkan...huhu

AnneRaini said...

Aku tgh lapar yg amat skrg ni jadi aku tak suka entry ni.. :'(

AnneRaini said...

Aku tgh lapar yg amat skrg ni jadi aku tak suka entry ni.. :'(

Chinta Safia said...

ketupat ngan rendang tu yg tak tahan tengok...

Inani Hazwani said...

Ya Allah terus craving nak makan cempedak goreng. Mana nak cari. Hahahha

nuyui a.k.a miss YUI said...

aduhh..

tgk aym butter n cmpedak grg tuu!
Leleh ayaq liuq kak oiii.

Sue-Rya Qistina said...

oh my...terliur dibuatnya!!!!

Rizziela said...

sedap2 belaka..tp jauh kebelakang dah ... janji update kan

Diana Rashid said...

sambal ikan selar tu yang best..kuah dia pulak buat kering2 sikit..macam saya suka tambah tomato kecik2 tu..

Eye_nee said...

nampak satu gamba..satu kali telan ayaq liuq..ko kira baper gamba ada...beb ikan mayong masak sambal ijo tu...guna cili api ker cili ijo besar tu...

wahida said...

ain ya nun: belum share nok...esok aku share...insyaAllah...

eye nee: pakai cili api kak...baru lah pedas power...hehe...