nuffnang advert

Tuesday, November 24, 2015

aku, pressure cooker dan sup gearbox

Assalamualaikum semua....

rasanya sapa yang follow instagram aku tahu lah kot...
aku selalu masak sup tulang...
kadang tu sampai dah tak lalu nak up kat instagram pasal sup tulang ni..
kang ada pulak yang cakap, asyikkk sup tulang je....
hahahaha...
pastu aku penggemar tegar daging lembu..
kalau dibanding dengan ayam, aku prefer lagi daging...
disebabkan itu, dalam kehidupan aku ni,
aku perlukan pressure cooker untuk melembutkan daging2 tersebut...

asalnya, pressure cooker pun aku tak tahu menatang apa tu...kahkah...
tapi dalam tiga tahun lepas kot, sembang ngan Nonok dan Didi...
dorang tanya, ko masak sup tulang tu pakai pressure cooker ke?
aku pulak bodoh alang masa tu, aku jawab la, pressure cooker? apa tu??
kawan2 gi bantai gelakkan aku...siut betullll...hahaha...
lepas dorang dah explain, barulah aku tahu pressure cooker ni sangat bagus...
punya lah aku ni gigih merebus sampai 3 jam untuk mendapatkan tahap keempukan tu...
dengan pressure cooker cuma 25 minit dah empuk oiii...
tapiiiiiiii....
masalahnya pressure cooker mahal weiiii..
nak pulak yang brand Noxxa tu...
ermmmmm, mampu telan air liur je la..

sehingga la satu hari,
si mek jah ajak aku shopping online kat Lazada...
dia kata sale sana sini kat Lazada...
sudahnya aku terpengaruh la...
klik sana klik sini,
sekali tengok ada pressure cooker tengah sale nokkkk...
rega cuma rm98.90
uiiiii, ada COD pulak tu...
apa lagiiiii...
peluang ini jangan dilepaskan! hahaha...
nak tunggu Noxxa, memang tahun 2020 pun aku tak beli la kot...
walau aku tahu Noxxa lagi best...kehkeh...
eh, brand Butterfly ok apa...
yang penting daging aku lembutttt...heheh...

order hari Jumaat, hari Selasa dah sampai kat ofis aku...
cina delivery tu siap cakap kat aku,
"u order pressure cooker satu ofis pun tahu meh?"
hahaha...
ni mek jah ngan teemah la ni buat kecoh satu building...ekekek...

masa dapat pressure cooker ni,
sumpah aku senyum sampai ke malam...
hati ada banyak senanggggg...
aku dah plan nak buat sup gearbox di hujung minggu...

lepas dah pakai, dah x kilat dah periuk i...
dasar malas nak sental kuat2...haha...

al kisah, sebelum nak pakai pressure cooker ni,
aku dah baca manual dia dulu..
siap aku bukak blog2 yang ajar cara pakai benda alah ni...
bukak youtube jugak...
hahaha...gigih tak?
maklumlah orang baru ada pressure cooker,
banyak benda kena belajar...
kalau silap cara penggunaan, boleh meletup dan tercedera tau!
bukan takde kes pasal pressure cooker ni...
ada banyakkkk kes...tu aku cuak tu...

masa dah letak gearbox dalam periuk ni,
mulut aku tak sudah membaca doa...
harap takde kejadian buruk berlaku...hehe...
sebelum nak lock tudung periuk tu, kena letak minyak masak kat sekeliling penutup tu...
supaya senang nak bukak lepas dah masak nnt...
yang ni aku tahu lepas dah baca manual tu...
lepas tu dalam 20 minit, akan ada bunyi berdesir...
tanda mungkin dah empuk la kot...
masa tu baru kecikkan api...
tunggu dalam 10 minit, baru tutup api..
lepas tu angkat periuk dan letak dalam sinki...
lalukan air kat periuk tu...
masa lalukan air ni lah...ada bunyik berdesir yang kuat...
masa ni laki aku dah jerit....'larikkkkkk!!!"
laki aku larik masuk bilik, aku larik gi depan, dengan anak jiran aku pun larikkk sama...
hahahaha...
anak jiran aku tu mmg selalu ada kat rumah aku tu...
dia suka lepak ngan anak2 aku,
pastu aku akan ajak mkn lunch terus kat rumah aku...
laki aku suh larik tu sbb takut periuk tu meletup...
padahal periuk tu ok je...tak de apa pun...
periuk tu relax je...kitaorg yg gelabah terlebih...hahaha...
yg sebenarnya bunyi berdesir tu sebab periuk tu nak keluarkan tekanan kat dalam tu...
lepas kejadian tu, kami laki bini bantai gelak...
kemain takut pressure cooker ni meletup..

ni dia...
3 ketul gearbox...
aku teringin gearbox ni lama dah...
nak carik kat kedai mmg payah la...
tak banyak kedai nak buat sup gearbox ni...
kalau ada pun, seketul dorang caj mahu rm20 wooo...
baiklah aku buat sendirik...sedap pun sedap...hahaha...

gearbox ni laki aku carik kat pasar borong selayang...
sebab tak tahu mana nak carik dah...
kat pasar biasa mmg takde jual...sedih...
sudahnya ke pasar borong selayang la kita ye...
sekilo rm7...total tiga ketul ni 3 kilo...
so, total rm21...
fuh puas hati....murahhhh...

ni diaaaaa...
sudah siap masakkkk...
hasil dari pressure cooker...sekejap je dah masak dan empuk...

lemak sum sum kat dalam tulang tu la yang buat aku terliur sangat tu...
takde straw, kami cungkil pakai hujung sudu je...huhu...
pastu sila minum air hangat banyak2 ye...
kemain lemak banyak sangat neh...

beginilah cerita saya dan pressure cooker...
saya seronok memilikinya...
walaupun murah dan bukan electric style,
saya sangat puas hati...
kehkeh...

22 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow bestnya
nak kena cari gak satu nie

Lea Ismail said...

aduh makcik....
menelan air liur sorang2 dah nengok sum sum...

MuMMie BeRRy said...

sedapnya share resepi sup gearbox akk

Nafira usof said...

Beb.. aku pon x reti guna periuk nih.
bila baca n3 ko nih, baru lah dapat bayangan sket camner nak guna.
hahahahahaha. lepas nih bleh lah aku beli jugak. keh keh keh

Fiza Rahman said...

Perghhh...kecur ailio.

Aku pakai noxxa. Main kutu babe. Memang berbaloi beli ☺

Kakzakie said...

Hahaha... kan dah kakak gelak besar dibuatnya Wahida & en suami dgn pressure cooker baru tu. Kelakar betul:) Mungkin ini sebab guna atas dapur. Kalau elektrik tak menakutkan:)

Nasib baik hasilnya memuaskan...

idzwa kamaruddin said...

Org mcm ko memang layak la pakai noks sebab rajin mendaging...mcm aku pemalas kehkehkeh...

Rai OurKizuna said...

noxxa aku dah rosak.. waaa.. selepas 6 tahun pakai tanpa henti.. dengan gigihnya setiap hari berkhidmat.. nak hantar repair, mungkin lagi mahal dari harga ko beli periuk ko tu.. sadisss...

tiga lalat said...

kalo cam gini leh wak datang umah cik kak wa main2 dgn anak2 cik kak wa ., volleee?

GREENJADE said...

perghhh ko goda aku kak ton ..kompem aku gi terjah cari gear box ni jugak ..mmg jimat masa oo pakai pressure cooker ni..tak kisah le manual ka otomatik ka..asal daging cepat empuk ye dok?

Khai♥Rin : anies said...

ekekekekeke kalau sy ada kat situ sy rakam adengan lari melari akibat takut pressure cooker tu meletup hahahahahaha

Eye_nee said...

Kekekek..terbayang2 cara ko berlari siap tarik anak jiran ko sekali...

norhidana miswan said...

butterfly bgs jgk apa kak.... tp dr cara ko tuh mcm banyak keje jgk nk buat...
kalu terlupa 1 step abis lah hhahahah...

tingin btl aku pressure cooker seketui, aku nih dhla suke msk... kalu ada yg boleh mencepatkan aku msk compom aku suke

- dieyana - said...

murah gak ya... kite tak pernah sopim lazada, lg jakun kan! ^__^

Diana Rashid said...

nak kena beli jugak nampak nya..tapi macam takut2 pulak nak guna..suami saya suka juga daging ni..boleh kata hari2 nak lauk daging.nampak gaya nya memang kena beli jugak la satu..haritu tengok kat blog fiza dah macam2 benda dia masak dengan benda ni..

ain.ya.nun. said...

5 tahun lepas, ada orang hadiahkan I pressure cooker ni utk hadiah kahwin.
Dah sehingga ke tahun ke 5 perkahwinan ni, PC tu masih lagi ada dalam kotak tak bukak2.

Kesimpulannya, I sama macam Wahida yang dulu. Tak amik tahu kegunaan PC. Haha!

amirah said...

hahaha..dapat imejin camne korang larik..hahaha..tak berani beli lagi beb sebb tkut meletop tu ler...byk sgt nengok filem..haha..tp seriusss jatuh ati betui dgn testimoni noxxa tu..telan ailio ler dulu

akubiomed said...

Tidak dapat hendak dibayangkan daging nikmat daging yang empuk. :)

LYAfrina said...

slurrpp..sedapnyaaaa

Cik Ecah said...

meletoppp nok!penuhh seafood satu mejaaa
hahahha... i bagi 10 bintangggg
syoknyaaa makan berjemaah lagu tu....

Lea Ismail said...

Makcik..saya dah ada 1 presure cooker beli kat lazada.terpengaruh betul dengan entry ni. hahaha. kerja mengesup jelah. Umie suka..Adli lagi suka..hahaha. Abah pulak cakap sup lagi? hahaha. hati manyak senang

Anonymous said...

Murah rm7 sekilo..sekarang boleh dapat lagi ke harge tu..