nuffnang advert

Friday, September 11, 2015

segalanya adik

Assalamualaikum semua...

ayokkkk,
lama giler tak citer pasal si adik dan si abang kan...
al kisah, 9 Ogos lepas, adik terpilih mewakili sekolah PASTI dia,
terpilih untuk pertandingan kalam jamaie (berjemaah),
dan pertandingan membaca khutbah Jumaat (solo)...
tapi sedihnya, masa pertandingan berlangsung,
aku tak dapat join sebab aku gi Penang...
dah janji ngan kawan2 kan, dah plan macam2 pun...
yang pertandingan adik ni pulak ustazah inform dah lewat...
sabo je la...
sudahnya aku jadi serba salah,
aku tanya adik,
adik, kalau mama tak tengok adik gi khutbah, adik ok ke?
dengan lajunya dia jawab, ok!
adoiiiii, nampak sangat la ko tak kisah mama ko ni ada ke tak kan...
hahaha...
anak2 aku ni mmg macam tu la...
janji daddy dorang ada depan mata, dah ok la...
so, ini adalah kali kedua aku tak dapat tengok adik perform,
tahun lepas tak dapat tengok adik sebab masa tu aku baru lepas bersalin,
tengah berpantang lagi masa tu...huhu...

gambar2 ni pun daddy yang wasap...
tahun lepas adik berjubah putih,
tahun ni adik berjubat coklat...
so segak anak mama ni...hehe...
nampak soleh sangatttt ni...

kalam jamaie adik menang tempat kedua,
tapi untuk khutbah Jumaat adik tak menang apa2...
tak kisah la adik menang ke kalah..
yang penting penyertaan adik tu...
bila adik berani ke hadapan,
berhadapan dengan orang ramai,
bertanding dengan sekolah2 PASTI yang lain,
berani sahut cabaran ustazah dan mama,
itu dah cukup membanggakan kami tau dik!

adik ni memang aktif sikit...
dia lah pelumba lari,
dia lah pemain bola sepak,
dia lah gi baca khutbah jumaat,
dia lah gi kalam jamaie,
dia lah jadi muazzin,
dia lah ketua bacaan ikrar,
dia lah ketua bacaan doa,
tiap2 tahun pulak tu...
(matik la kena lahar jap lagi sebab puji anak sendiri)

sampai aku tanya kat dia,
nape ustazah selalu pilih adik?
dia boleh jawab, entah la mama...
sebab adik hebat kot...
hahaha...
riak sangat jawapan ko dik...

apa pun, tahun depan adik dah darjah satu,
permulaan segalanya untuk adik...
dunia lebih luas menanti mu di sana, sayang...
mama doakan yang baik2 saja untuk anak2 mama...
love uolss!!

14 comments:

AnneRaini said...

tahniah adik sbb berani. kalo anak aku, harapan je sbb malu je lebih. pastu blur.. hahaha

tiga lalat said...

semoga adek terus membesar sebagai johanns ., aminn

JunAina said...

Didikan awal untuk menjadi pemimpin.

Kakzakie said...

Ini yg auntie salute sangat dkt adik. Tahniah adik! Kena tahniah juga buat abah dan mama adik juga sebenarnya

Biasa kalau dah dari tadika biasa naik pentas sampai ke Universiti pun gitulah Wahida. Tak percaya tunggulah.. kakak dah ada pengalaman.

wahida said...

kakzakie: ye ke kak...mudah2an...amin...tq semua!

norhidana miswan said...

taniah adik.... acik doa hrp2 aiyan pun blh ikut jejak langkah abg adik yek

Lea Ismail said...

sama dengan Adli. umie takde takpe jngan abah takde.stau rumah dipusingnya mencari...

ummi_khalish said...

sjuk mama mngndung...Alhamdulillah

Ibu Muda 30series said...

sebaya dgn anak sulung saya :-)

HeNRieTTa JoSe said...

tahniah adeq....

MuMMie BeRRy said...

ank yg soleh ni ..sejuk perut mak mengandung

Putri said...

Alhamdulillah...
mama jgn terasa ye.some kids memang mcm tu..ank kwn saya pun mcm adik..x bagi mak dia dtg tengok dia masuk pertandingan pidato.tapi kawan saya pergi jugak sembunyi2...

zai zamree said...

tahniah...bangga klau ada ank mcm ni

NM03 said...

tringat adik berguling2 kat epot sambil nyanyi lagu malaysia

hehehe

syabas dik... teruskan keberanian k.