nuffnang advert

Thursday, September 10, 2015

Alor Star: Mee Abu, Jalan Sultanah

Assalamualaikum semua...

sambung lagi citer jalan2 Kedah...
sebelum sampai rumah mak pak Oyen,
kami isi perut dulu..
weiii, alor star pun banyak tempat makan best2 tau...
aku google tempat makan best kat alor star, berderet blog bagi list makan2...
perghhhh..kalau lah aku ada banyak masa kat alor star tu..
habis semua tempat makan aku terjah...hahaha...

ok, dah sampai Restoran Mee Abu...
mee abu ni Oyen yang suggest...
kalau tak silap ni salah satu cawangan...
dia ada beberapa cawangan lagi kat tempat lain..
masa dengar mee abu ni aku macam errr...
nape nama mee dia mee abu?
yang masak ni nama dia Abu ke?
sekali google pasal mee abu ni rupanya dia dah femes seantero Malaya...
Agong ngan Tun M pun suka makan kat sini kalau dorang balik Kedah...
mai la kita tengok apa yang special sangat dengan mee abu ni...

terus terang aku cakap,
aku kalau sampai utara je mulalah aku order kopi ais...
kopi ais dorang sedap nak arwah...
paling sedap kopi ais yang pernah aku rasa adalah kat Nasi Kandar Beratur...
situ paling best...aku dah minum kat banyak tempat...terbaek la situ...
tapi yang ni pun best jugak...cuma tak boleh lawan kat kandaq beratuq la...
eh jap, ada satu lagi kopi best...
namanya kopi bakar ais...
yang tu aku minum kat kopitiam sebelum balik ke kl..
yang tu nanti aku citer lain...
kopi bakar paling enak pernah aku minum...
sumpah aku teringat2 kopi bakar ais tu....arghhhhh...

ha...ni dia mee abu...
kalau tak silap sepinggan ni rm4..
mee abu ni ada dua...
korang boleh pilih sama ada nak mee goreng atau mee rebus...
pilihan aku semestinya mee rebus...
sebenarnya apa yang membezakan mee kat restoran ni dengan mee tempat lain adalah dorang masak menggunakan dapur arang...
tak ada resepi rahsia cuma bila dorang masak guna dapur arang,
korang boleh tahu la kan aroma dia macam mana...
rasa dia lain macam sedap la...
memang sedap tapi yang tak best sebab dia letak paru kat dalam hidangan ni...
mati2 aku ingat dia letak daging...
bila dia letak paru, aku rasa 'potong' sikit la...
bukan kata aku tak makan paru, cuma bila dia letak dalam mee rebus, aku rasa tak sesuai..huhu...
tapi tetap lah aku habis makan sepinggan ni wei...
sedap baq hang...lain macam aroma mee rebus ni...

mee rebus arang bersama kopi ais, perghhhhh....

tak sangka aku dapat merasa makanan kegemaran Tun M ni...
ada lagi aku dapat rasa kuih kegemaran Tun M, aku beli kat Pasar Rabu...
yang tu nanti aku citer kat entry lain...
macam mana aku tahu kuih kegemaran Tun M,
sebab aku kan dah masuk Rumah Kelahiran Tun M tu,
kat situ dorang bagitau kuih2 tradisional kegemaran beliau la...
tu yang aku pun nak try jugak...hehe..

si Oyen dia bukan penggemar mee...
jadinya dia order mertabak daging...

see, memang terbukti dorang masak menggunakan arang...
dorang cakap walau arang sekarang harganya mahal,
dorang akan tetap mengekalkan penggunaan arang sebagai kelainan dalam mee dorang ...
terbaekkk..


so, kalau korang nak rasa aroma mee arang, ni details dia:

Restoran Mee Abu,
Jalan Sultanah,
Alor Star.
dibuka dari jam 7 pagi hingga 9 malam kecuali Jumaat

16 comments:

Khai♥Rin : anies said...

kenapa x de branch kt kl ek? hahaha

Siti Rohaida Yusof said...

sedapnya kopi ais tu...nyummy..makanan pun menyelerakan.

Lea Ismail said...

adui...nampak sedpa betul.tak sbaar nak balik teluk intan raya haji ni nak pekena mi rebus Mastan Ghani. Mi rebus kuah rojak....

lia ummiirfan said...

seriuss sedappp.. balik kampung suami memang tak sah kalo tak pekena mee abu.. hihi..

JOM FOLO saya

idzwa kamaruddin said...

ko ni dah kenapa???kenapa seksa jiwa raga aku mcm ni ha??

nuyui a.k.a miss YUI said...

fuhh ni stu lg blog yg gugat iman..huaa

akubiomed said...

Wow murtabak daging memanng suka bangat. :)

erny firdaus said...

uissssshhhhhh..kopi pekat..kuah mee pun pekat...perghhhh..meleleh ayaq lioq aihhh..

eima said...

aku rasa mcm penah pi mkn tp nk pi cari la blk ni ....

Cik Puan Eka said...

pergh nampak sedap kopi ais tu..

mee pon sedapp nampak ehh

norhidana miswan said...

kopi ngn mee tuh bt aku terliur berkali2 di ptg hari nih... perkh

Jueliza Jamani said...

memang mee abu ni pemes kat kedah.. dulu bawah pokok jer kak.. skrg dah ada kedai mcm ni..

AnAk dEneSor said...

pergh tergoda giler...aaa nak kene cari gak kat sini..hahah

Azian Elias said...

wahhh!! pakai charcoal ye.. bau api dan asap sikit lah ye.. tu yg fames ye.

IRDI TOUR BANDUNG said...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717
WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335
Email : irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
Wassalam..wr.wb..

zai zamree said...

kuah dia mmg pekat melekat...fuhhh...tgk pon tliur