nuffnang advert

Thursday, September 17, 2015

Alor Setar: Nasi Ulam + Sayur Keladi

Assalamualaikum semua...

update lagi jalan2 Alor Setar..
aku akan selang seli update jalan2 Alor Setar dengan entry biasa ok..
tak nak korang boring dengan entry jalan2 aku neh...
ala, lagi pun tinggal sikit je lagi entry Alor Setar ni...

ok, nak tanya korang, sapa pernah makan nasi ulam?
korang yang duk utara sure la pernah makan nasi ulam ni kan...
aku pernah dengar nasi ulam ni,
tapi tak pernah makan la...
pernah sembang dengan Oyen pasal nasi ulam ni...
pastu ada peluang singgah rumah mak pak Oyen,
aku request nak makan nasi ulam...
selamba tak main2 request gitu jek...ekekek...
nasib baik la parent oyen mmg sporting...ngeeeee...

ok now dah sampai rumah mak pak Oyen...
terus terjah dapur tengok mama oyen tengah prepare nasi ulam...
sekali berpinar bijik mata aku tengok daun2 ulaman ni oiiii...
giler ke apa nak hiris semua daun2 ni...
tak sanggup akak ko ni weiiii...
lagi satu korang jangan tanya aku nama2 daun ni...
memang aku tak kenal...muahahaha...
selain ulaman hijau, ada jugak serai ngan daun kantan...

mana tak sanggupnya,
kena hiris halus2 macam ni...
ko rasa aku penyabar sangat nak hiris halus2?
memang tak lah...
aku kalau buat rendang pun daun kunyit tu kemain besar aku hiris...
sampai tercekik daun kunyit sapa yg makan rendang aku tu..kahkah...

amboiiii mama Oyen...
kemain lagi sambil menghiris sambil layan telenovela Indon...
tapi kan, wi fi kat rumah Oyen berdesup laju...
patut la mama oyen best je layan utube...
i is sukaaaaaaaa...
masa tu maxis mmg kena sumpah seranah dengan aku...
nasib baik wi fi Che Mid ada...kihkih...

ha ko tengok...
betapa gigihnya mama oyen menghiris semua ulaman ni...
no wonder la kalau kat luar nasi ulam ni mahal katanya...
tapi oyen cakap kat KL takde jual nasi ulam..
ke ada? kalau ada, sila drop komen...

pas tu ada jugak udang kering, ikan masin, belacan dan lada hitam...
semuanya diblend kering...
hoiiiii terliur dah ni...

ok gaul semua sekali dengan nasi putih...

letak pulak dengan segala mak nenek ulaman...
gaul lagik...

letak pulak bawang besar yang dihiris...
uiiiii...

taraaaaa, dah siap...
gini lah rupanya nasi ulam...
yang renyah nak buat masa nak hiris ulaman tu je la...
untuk orang yang tak reti makan ulam, mungkin takkan suka dengan nasi ni...
tapi aku sukaaaaaa...aku kan pencinta sayur dan ulaman...hehe...
something new gitu...
aroma serai ngan daun kantan tu membangkitkan selera...
nasi ulam ni jugak feveret dish abah Oyen..
oyen cakap kalau bulan Ramadhan,
boleh dikatakan hari2 abah mintak mama buat nasi ulam ni...

judu bersama sayur keladi...

hidangan makan malam kami di rumah Oyen...
selain nasi ulam,
ada jugak ketam, udang ketak, gulai ikan, sambal telur, ikan goreng...
aku nampak udang ketak terus rasa nak terkam...
rasa nak peluk cium semua orang yang ada dlm rumah tu...
eh tetiba...

anyway, tq pada mak, mama dan abah Oyen...
merasa i nasi ulam for the first time..
tq so much for the hospitality...
masakan semua sedap...
rasa terharu dengan layanan parents Oyen...
lepas ni kalau datang Alor Setar, tak mo check in hotel...
check in rumah pakcik Che Mid je...boleh kan Oyen...
hahahaha....

27 comments:

Suriya Majid said...

rasa meleleh air liur ni. tak pernah jenjalan alor star lagi. banyak tempat menarik tak?

Siti Rohaida Yusof said...

alahaii..lapo pulak tengok nasi ulam ni..lagi tengah panas2 tu kan

nuyui a.k.a miss YUI said...

uihh sdpnya kak..susah jumpa skg ni..

Khai♥Rin : anies said...

uiiii ini sudah terlebih layanan da ni ;-)

MuMMie BeRRy said...

sedapppp sis

JunAina said...

Kalau kampung akak nasi ulam guna kerisik selain isi ikan mahupun ikan masin.

eima said...

makanan fav aku kecik2 dulu ..tok aku buat sedap ..sejak tok aku dah tua dan nyanyok ni ....rasa dh lebih dr berbelas tahun aku tak makan

wahida said...

suriya majid: ada banyakkkk...makanan best2 pun banyak kat alor star tu..cuma i je yg x kesempatan nak terjah semua...

zai zamree said...

sedap hoiii...dl ms kecik2 mak msti buat nasi ulam ni.jenuh musing kampung cari ulam-ulaman.skrg yg kt pasar mlm buat x sama rs...ulam2 pon 2 3 jenis ja

ain.ya.nun. said...

Baru tahu ada nasi ulam. Nampak gaya nasi tu macam ala-ala nasi kerabu.

Fazleyatul Aini said...

saya pernah makan nasi ulam ni sedapppp

Lea Ismail said...

tang menghiris halus2 tu memang minta maaf. kalau tang makan boleh saja. tak pernah makan lagi. mal try jugalah nanti bila2 tersesat kat belah2 kedah ni

idzwa kamaruddin said...

aku tak makan laaa nasi ulam sebab ade sayur!hahaha...

AnneRaini said...

tak pernah makan. pernah tgk kat blog2 je.

Gaul2 je ke. Xpayah tumis2 masak2 ye. senang jugak cuma ulam tu jelah xtau jenis apa. Ke letak je segala ulam yg aku suka.. hehehe

wahida said...

anneraini: mmg tak yah menumis bagai nok...gaul2 jek...pada aku nak buat renyah jugak la, sebab dah lepas basuh, nak tunggu ulaman ni kering pulak, pastu nak kena hiris nipis2 pulak..mmg menguji kesabaran sgt tu...hahaha...

boleh je nak letak apa pun ulaman yg ko nak...

Maya Amir said...

Saya suka nasi ulam! sedap nom nom nom! :)

Rapunzel Cikilolo said...

Nmpk sedap oii nasik tu. Igtkan mkn mcm tu je, rupanya ada lauk eh?

nur anis said...

hahaha.. akak tau tak.. mati mati selama ni saya ingat, nasi ulam tu makan nasi putih dengan sayur ulam-ulaman macam biasa kita makan tu..

AnAk dEneSor said...

sedap nye..lapa terus ha

Elle Kamarudin said...

mak aku kata sedap..tapi aku tak makan sangat sebab byk betul tumbuhan

norhidana miswan said...

ish2 naper aku baca sambil telan liur glup3....

msti sedap kan kak... aku tak penah mkn tp aku tingin nk rasa... msti sedap ber aroma kan...

Kniedaz said...

Uiiii.....nampak sedap tu...tak pernah makan nasi ulam...Udang ketak pernah la..ahahaha

Nieda ramly said...

nasi ulam trade mark org utara...macam nasi dagang di terengganu , ada masi kerabu di kelantan.
org utara akan buat nasi ulam terutama di bulan puasa..
LAYANNNN NASI ULAM.

azza said...

Alaaa... teringin pulak aku tgk... aku pencinta ulam.

azza said...

Alaaa... teringin pulak aku tgk... aku pencinta ulam.

Inani Hazwani said...

Sedapnyaaa :)

Zura Tahir said...

Sedap kak...sy mmg jenis suka ulam ulaman nie..