nuffnang advert

Wednesday, September 23, 2015

berkelah di Sungai Inki, Kalumpang Waterfall, Kerling

Assalamualaikum semua...

minggu lepas bersamaan 13 September, Ahad...
aku anak beranak berkelah di tepian sungai...
serius la wei...aku dah ajak laki aku gi mandi sungai lama dah...
tapi harapan tinggal harapan je la...
sebab laki aku tu ada masalah takut sangat dengan penyakit kencing tikus...
ye la, betul jugak cakap laki aku tu..
ramai jugak yang terkena jangkitan penyakit kencing tikus lepas balik mandi sungai...
tu yang agak seram sikit tu...
tapi sehari sebelum gi Kalumpang ni,
aku saja test market tanya kat encik laki...
errrr, ayang jom mandi sungai esok...
ko tau dia boleh jawab apa?
ok jugak...teringin nak tengok sungai kat Kalumpang tu...
aku rasa nak gosok2 telinga time tu...
rasa macam percaya ngan tidak je...
korang bayangkan la weiii...
aku rasa last aku pi mandi sungai tahun 2007 kot...
ni tetiba aku ajak, boleh terus on je...
huiiii....apa lagi, terus ligat kepala otak nak masak menu apa untuk picnic ni...ekekek...

tempat ni area Hulu Selangor sana...kat Kerling oiii...
aku pun baru festaim jejak kaki kat Kerling ni...
dari rumah aku kat Bandar Tasik Puteri tu makan sejam jugak la...
ingat kan dekat je dari rumah...hahaha...
jalan kat dalam ni kecik je, tapi penuh dengan chalet dan ada jugak resort...
masuk sini teringat masa buat water rafting kat Gopeng bulan 5 ari tu..
lebih kurang gini lah jalannya...sempit tapi penuh kedamaian...
eh, entry water rafting tak up lagi...adoiiii...

lalu ladang getah...
jakun jap...hahaha...

ok dah sampai...
air sungai serius aku cakap sangat deras...
best, tapi kena jaga anak2 korang dengan hati2...
pernah ada kes anak member ofis hubby,
hanyut dibawa arus sungai di Kalumpang ni...
nasib baik anak dia selamat,
tapi member dah trauma nak datang sini...huhu...

kamera murah gini lah hasilnya...
tak kisah la heh...
janji aku nak bagitau air kat sini deras dan agak berbatu2...
sesapa nak bawak anak2 datang sini, extra careful tau...
yang ber'dating' pun aku tengok ramai kat sini...
amboiiii sangat tu...hahaha...

kami beli bihun goreng untuk makan breakfast...
untuk lauk launch aku bawak bekal...

bawak buah ciku...
pisang pun aku bawak jugak...
eh, ada buah lai kat rumah tu pun rasa nak bawak jugak...
eiiii, kalau boleh semua aku nak angkut bawak pi makan tepi sungai...
betapa terujanya aku masa tu...hahaha...

aku buat daging masak kicap...
pastu bawak sekali nasi putih...
simple je, tapi serius makan bertambah oiiii...haha...
mana tak nya, dah sejuk2 berendam kan lapar...
haruslah makan bertambah...

bawak jugak sayur kacang buncis salut telur...
ada jugak ayam goreng...
tapi ayam tu aku goreng panas2...baru syok makan...
nanti aku tunjuk ok...

 ada telur masin jugak...

 beli air twister je...

jajanan...
ada jugak kuih muih beli tepi jalan sebelum sampai Kalumpang ni..

 kerepek pisang jangan dilupa...

khemah anak2...
khemah ni jugak tempat kami salin baju...
khemah ni mmg takde pintu, tapi masa tukar baju tu, pintu tutup dengan towel...kikiki...

 elok la tu bang oiii, mama amek gambar awak, awak amek gambar mama...

ada titian gantung jugak...
masa ni kami nak cari port lain...
port sebelum ni tak best...tak ngadap sungai sangat..
port yang best semua dah kena rembat...
maklumlah kami sampai agak lewat...dalam kul 10.30 gitu..

ok dah sampai port kedua...
masih tak berapa best sangat port ni...walaupun dah ngadap sungai...
so, moh kita pindah lagi...
eh, ini budak belum mandi, tapi bila dapat mandi sungai kemain gigil...
sian pulak aku tengok..
tapi ya ampun boleh pulak gambar si budak kecik ni masa mandi takde pulak...adoi la...
pastu kan, Junior makan banyakkkkkkk masa sebelum mandi tu...
mungkin dia pun syok kot dapat makan tepi sungai...hahaha...

kami duk pindah randah, anak2 apa kisah...dorang continue je la mandi...
tapi kami bagi dorang mandi area yang tak deras la...
ko tengok anak aku si adik tu...dia ni suka sangat main pasir....grrrr...

pastu dia suka baling pasir tu merata...
aku takut terkena mata orang je weiiii...adoiiii...
apa lagi, mmg kena tazkirah la dengan aku...

haaaaaa...ni dia final port kami...
baru lah syokkk...
turun je dah sungai...yang kat sini tak ramai orang pun...
kawasan ni atas sikit...
kalau yang first tu, terlalu open...
ramai pulak tu...takde privacy la kalo ramai sangat...
sudahnya kami naik atas lagi sikit..tapi tempat ni berbayar la...
tapi apa ada hal..cuma bayar rm3 sekepala...
tapi untuk Junior tak yah bayar la...

try test line celcom masa ni...
since aku kan ada problem dengan maxis sebelum ni...
try update instagram...pehhh...full bar ok...
ok, tak sia2 aku tukar celcom...
tq celcom! u make my day!

syhhhhh....
diva nak turun sungai dah...

batu2 tu licin weiii..hati2...
laki aku ni sibuk amek gambo je...
bukan nak pimpin tangan bawak diva dia ni turun...
kohkohkoh...

sumpah sejuk nak mampuih air sungai ni...
aku tak mampu nak lelama dalam air...
sejukkkkk baq ang...

aku duduk dalam 10 minit gitu la...
anak2 je yang continue mandi...
dorang ni tak reti sejuk ke apa...
sampai ke petang mandi pun takde hal...huhu...
sampai kecut jari2 tu...huhu....

naik atas goreng fries lagiiiii bagus....haha...
best tau goreng2 tepi sungai ni...
feeling zaman dedulu...kehkeh...
aku bukan goreng fries je,
aku goreng nugget, goreng ayam, goreng keropok lekor, goreng cekodok pisang sekali uollsss...
bancuhan tepung cekodok pisang tu aku siapkan dari rumah la...
tinggal goreng kat sini je...

 ni pulak ayam yang aku dah siap kunyitkan dan garam...

haa....siap goreng dah...
makan ayam panas2 baru lah syokkk kennn...

ha...mamat ni pulak dah penat mandi, dah makan banyak, dah minum susu, apa lagi bantai tido la...
cuaca pun redup je...hrmmmm mmg lena la..

ha, ni dia bukti aku boleh update instagram di dalam hutan...
hahaha...macm la aku masuk hutan belantara sangat...
eiii, sayang celcom ketat2...kehkeh...


tapi unfortunately, laki mak jemah terjatuh masa nak balik dari Kalumpang ni...
pergelangan kaki kanan dia terkehel gitu...
sampai skrg pun masih jalan terhencut2...
huhu...sedihnya...

14 comments:

idzwa kamaruddin said...

err berkenan plak aku dgn dapur ko tuh...macam nak kene beli jek!

♥TheOnlyFarah♥ said...

Farah pun dah lama tak mandi sungai sebab takut kencing tikus tue..hehehe.. tapi bila tengok orang pi berkelah kat sungai mcm best la pulak.. ermm tengok la kot terbuka hati boleh la bawak anak teruna i tue mandi sini..hehehe.. amboiii siap ngn dapur kan..kerlass lah! ayam goreng panas2..mesti terangkat habis la.=D

Inani Hazwani said...

Syoknyaaa mandi sungai. Dah lama jugak tak mandi sungai ni. Boleh lah ajak geng ke sini minggu depan. Hahaha. Meriahnyaa makanan tu macam macam hadoo :D Selamat Hari Raya Aidiladha dari Nani :)

JunAina said...

Husband Wahida sama macam mak akak sebut je air terjun terus say no...no...

amirah said...

agak2 ko kan nok kalo menggoreng di tepian kolam a famosa resort kena halau tak? keh keh keh..laki acik merah mmng kompem rejek proposal nak mandi sungai sebab kencing tikuih tu la..kempunan acik merah nak piknik cenggini...huwaaa

akubiomed said...

Memang best dekat sini. Pernah pergi 2 kali. Cuma jalan agak berlopak masa pergi tempoh hari dan tidak tahulah sekarang ini jalan sudah di tar baru.

ArELeEz said...

idea m'goreng ayam di tepi sungai tu mmg m'beri inspirasi sgt! in shaa allah.. leez akn tiru. ha3..

eima said...

boleh tiru ni ...bawa dapur portable tu klu pi bekerlah ..... aku mmg tak berani pi sg ... takut kencing tikus tu la ....

SYANI said...

Best juga nampaknya tempat ni.. dekat je dengan rumah tapi x pernah sampai pun

anak denesor said...

cantik view die kat sane

LZ - The Blog Owner said...

Assalamualaikum wahida, salam ukhuwah juga diucapkan..

Wah teruja tengok air terjun yang bersih dan deras.. terasa sejuk.
Best makan fries dan ayam goreng panas-panas tepi sungai..
Syiokkk, suka sangat.. ;-)

By the way, Selamat Hari Raya Aidiladha..

NEKCIK said...

nekcik ni sama spesis dengan somi wahida lah jugak....lagi satu stress tengok budak budak mandi kat air yang berarus ni....mandi jerlah kat children pool tu..senang nampak kpala

Anonymous said...

Ni kampung saya.. tp sayang rumah lama tuh dah jual... klau rumah lama tuh depana ada anak sungau dan tempat mandi bertutup...

Alin Marlini said...

pernah pi sekali dulu2...sejuk airnya