nuffnang advert

Friday, September 4, 2015

Alor Setar: Rumah Kelahiran Tun Dr. Mahathir

Assalamualaikum semua...

sambung balik citer jenjalan Penang dan Kedah...
selesai bergambo bagai nak rak kat USM,
Fafa pun dah selamat kat USM tu,
jadinya aku ngan Oyen meneruskan perjalanan ke Kedah...
kami pi Aloq Setaq...yeayyyy!!

tempat first sekali kami tuju sesampainya kami di Alor Setar,
Rumah Kelahiran Tun Dr. Mahathir!
weiiiii, serius aku teruja nak jejakkan kaki kat Rumah Tun M ni oiiii!!

yeayyyy, dah sampai...
tq Oyen sudi bawak datang sini...
ini lah rumah kelahiran Tun M...
beliau tinggal kat sini sampai lah dia berkawin...
lepas kawen, beliau tinggal kat tempat lain...
tapi sesekali dia dtg sini jenguk mak dia...

 bawah rumah ada sebuah basikal kegemaran Tun M...

 ni pulak pandangan dari belakang rumah...


aku suka tempat2 macam ni...
nak pulak Tun M adalah idola aku...
respek dia dari dulu sampai sekarang...
aku anggap dia sangat bijak...
seorang pemimpin yang berjaya membawa Malaysia keluar dari krisis ekonomi tahun 97..
dan yang paling aku ingat pasal Tun M adalah dia menolak bantuan dari IMF...
kelassss kan Tun M ni...
sebab tu aku rasa sangat teruja dapat singgah sini...
dapat tahu banyakkkkkk info pasal Tun M...
masa zaman sekolah dulu, Tun M selalu masuk debat..
sebab kehebatan dia dalam berbahasa Inggeris...
eh, ada banyak lagi info pasal Tun M ni...
tak mampu nak taip la heh...
pada korang yang meminati Tun M,
boleh lah singgah sini kalau2 dtg Alor Setar...
sebelum ni aku dah pernah singgah Galeri Tun M kat Langkawi...
situ pun best...

kat sini tak boleh nak amek gambar...
ni je antara pic yang aku sempat snap..
so, korang baca je la info ni ye...
ada jugak aku curi2 snap gambar dalam rumah ni,
pastu kena sound dgn security guard...hahaha...
nyampah tau...
pastu kan, aku degil jugak,
security guard dah jauh,
aku sambung lagi curi2 snap gambar barang2 peribadi Tun M masa dia jadi doktor dulu...
pas tu kan kena sound dengan Oyen pulak...
oyen cakap, 'Wawa! kat sini ada cctv tau'
grrrrrrr...terus sentap takmo amek gambar dah...hahaha...

Tun M ada 7 anak...
Marina, Mokhzani, Mirzan, Melinda, Mukriz, Mazhar dan Maizura..
Marina, Mokhzani dan Mirzan mmg aku familiar sangat lah dengan dorang ni...
pernah tengok Mokhzani bawak family dia check in kat Avillion PD dulu...
Mukriz lagi dekat di hati aku lah sebab dia ex timbalan menteri ofis aku ni...
kerap sangat jumpa Mukriz ni dan dia sangat humble orangnya...
dan aku suka sangat orang nama Mukhriz...
sebab setakat ni aku jumpa orang yang nama Mukhriz semua bijak2 belaka...hahaha...
Maizura pun aku familiar jugak atas faktor2 kontroversi si Maizura ni...
tapi tak yah citer la kat sini...faham2 sendiri sudah...
cuma paling aku tak familiar adalah Melinda dan Mazhar...
serius aku ingat anak Tun M cuma 5 org je...
kalau tak datang rumah ni, sampai sudah aku tak tahu...ekekek...

gambar Tun M masa dia jadi doktor dulu...
lepas Tun M habis kontrak dengan hospital kerajaan,
dia bukak klinik persendirian yang diberi nama Klinik Maha...
Klinik Maha ni adalah klinik melayu pertama di Alor Setar tau...
wah, tetiba aku rasa aku macam cikgu sejarah pulak ari ni...hahaha...

ok lah, ni waktu melawat kalau korang nak singgah rumah kelahiran Tun M ni...


ni pulak alamatnya:

Rumah Kelahiran Tun Dr. Mahathir,
No. 18, Lorong Kilang Ais,
Tepi Jalan Pegawai,
Seberang Perak,
05000 Alor Setar, Kedah
Tel: 04-7721 795

12 comments:

akubiomed said...

Bestnyer suasana sekitar. Nampak macam sejuk jer.

mawar_berduri said...

sukeee rumah kampung style macam ni ...nice...dan baru tahu anak-anak Tun rupanya ada 7 orang?

Inani Hazwani said...

Wahhh macam best je. Tak pernah sampai lagi sana

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalama ka waheeda
haah
memang berbakat jadik cikgu sejarah he3

norhidana miswan said...

kalu aku pi kedah pun aku tingin nk dtg sini... umah kelahiran tokoh yg aku kagumi.... PM2 lain tak excited nk tgk tp tun... mmg pujaan... tak tau kenapa

mungkin banyak jasa dia pd kita rakyat malaysia... hehehe ko pun kak sembaang je nsb tak kene tangkap dok curi2 amik gamba kn

Emy Tak Kecik said...

bagus gak ko g alor setar ni...aku mmg dalam peracangan nak jalan2 alor setar...so senang la aku nk wat rujukan esok2 nk g :D

Zura Tahir said...

KAk saya pun adore ngan Tun M...nak sgt jumpe dia...dia mmg inteligence...

Nooriah Abdullah said...

nnt balik kampong boleh jugak ajak anak2 pergi tengok umah Tun M ni nama je orang kedah tapi tak pernah sampai lagi kat sini haha

eima said...

aku orgkedah pun takpenah sampailagi wei tp klinik die aku tau la kat mana

yanie yusuf said...

Sangat best dapat tengok rumah ni dah jadi muzium.. best!!

Salam Blogwalking: www.yanieyusuf.com

IRDI TOUR BANDUNG said...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717
WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335
Email : irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
Wassalam..wr.wb..

IRDI TOUR BANDUNG said...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717
WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335
Email : irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
Wassalam..wr.wb..