nuffnang advert

Monday, July 13, 2015

menu simple berbuka puasa 11 - 20 Ramadhan

Assalamualaikum semua...

ada yang dah start cuti ke ari ni?
amboiiii koranggg, over tau siapa yang dah start cuti tu...
(nada jeles) hahaha...

aku start cuti khamis nanti,
so, selagi tak bercuti,
moh la kita update ini blog...

moh kita sambung menu berbuka simple kami anak beranak...
menu 1-10 Ramadhan aku dah update sebelum ni...
so, kita sambung menu 11-20 Ramadhan pulak...
macam biasa, pic cilok dari instagram aku saja...

kalau dah nama balik keje tak berapa sempat sangat nak masak,
jadinya aku masak satu lauk dan satu sayur aje...
simple je kan...hehe...

nampak ada sotong dalam fridge,
so kita buat paprik la pulak...
asyik sambal je kan...boringggg...haha...

bila tiap2 hari makan nasi,
tiba satu hari jemu pulak...
aku tanya hubby, kalau berbuka i goreng mee je ok x?
dia jawab ok gak...jemu makan nasi...
sap sap soi siap sudah mee goreng...
janji dalam mee goreng ada udang, tu wajib!
ada jugak sotong...tapi sotong dah tersorok...
pastu tambah fishball n fishcake...
bagi mewah sikit mee goreng aku tu...haha...

hari ke 14 ramadhan, buat nasi ayam madu...
ya rabbi, terkejut aku tengok hubby dan anak2 aku tambah sampai 3x..
nasi habis licin, ayam pun habis licin...
phewwww...mak jemah suka sangat la bila tgk laki ngan anak2 makan berselera macam tu sekali...
anak2 ngan hubby siap cakap,
mama boleh pukul kedai nasi ayam lain la..
perghhhh, terus rasa nak terkoyak baju kelawar yang aku pakai masa tu...
mengembang bontot aku bila kena puji...kahkah...

ketam kari kering ni asalnya menu feveret aku...
asal aku balik kampung je,
mmg aku suka kalau mak aku buat menu ni...
sekarang dah jadi lauk feveret laki aku...
hari tu aku tanya nak masak apa untuk berbuka hari ni?
dia cakap, kita makan ketam la...
dah lama tak makan ketam...
so, aku pun buat la menu feveret dia ni...

tiba masa untuk kami balik kampung berbuka kat sg. besar pulak...
bila dah balik kampung, mmg mak masak yang best2 la...
sotong sambal hijau dengan terung pipit tu aku request mak masak...
sedapnya la haiiii...adooiiii sambil taip sambil terliur...huhu...
pastu ada pulak ikan gelama masin....
sumpahhhh terangkat!
makan bertambah oiiii!!
pastu mak buat sekali udang masak lemak putih...
korang pernah makan menu macam ni?
cer try buat weiiii...
udang masak lemak putih...
pastu buat pedas2 sikit...ya rabbi...terus lupa laki kat sebelah...haha...

malam kedua berbuka kat kampung,
mak aku buat pulak asam pedas ikan pari,
macam biasala, asam pedas aku yang request...
balik kampung tahu request je...haha...
sayang mak la...
gaduh2 pun selalu masakkan makanan yang sedap2 utk anak menantu dia ni...hehe...
pastu ada jugak kerang rebus, daging masak kicap, udang tempoyak, ikan mayong goreng dan sayur buncis...
masa ni kami makan beramai2 dengan sedara mara,
sebenarnya ada banyakkkk lagi lauk masa ni...
tapi aku snap mana yang sempat je...
korang bayangkan la, kalau dah berbuka reramai mcm ni,
setiap orang bawak lauk memasing...
mewah makanan masa ni....

ok, dah kembali balik rumah...
kena memasak balik...huhu...nak makan masakan mak lagiiiii...
korang pandai makan telur ikan mayong?
tak reti? tak reti duk diam2 sana...
siapa suka telur ni angkat tangan!
weiiii, ni feveret aku ni weiii...
aku masak telur ni half cook...
aku tak suka dia terlalu masak...sbb nanti dia keras...
aku suka bila masuk dalam mulut, dia meletup gituw...
phewwww...

gantung kuali...
tekak ari tu teringin nasi kerabu...
beli nasi kerabu daging ngan ikan goreng tepung...
rm6 macam ni...sedap!

aku seboleh2 tak nak ada menu ulangan sepanjang ramadhan ni...
tapi orang2 dalam rumah aku tu request aku buat nasi ayam lagi...
so, kita turutkan la...
ayam madu ni kalau ratah macam tu pun best...
berkilat2 kan ayam aku ni...hehe...
aku punya stail ayam madu senang je...
lepas ayam dah rebus jadi sup,
toskan ayam dan perap dengan sos tiram, kicap cair, kicap manis, madu, minyak bijan...
pastu goreng...
kalau perap lagi lama lagi best la...
tapi sebab waktu suntuk, sempat perap dalam 15 minit je...
disebabkan ayam ni dah ada rasa manis,
so sambal cili aku buat pedas sikit...
bagi balance rasa dia...
aku suka buat nasi ayam, sebab mudah dan cepat...


oklah, sekian masak2 simple untuk berbuka sepanjang 11 hingga 20 ramadhan...
kita bertemu lagi dengan masak2 simple 21- 30 Ramadhan akan datang...
InsyaAllah...

18 comments:

idzwa kamaruddin said...

arghh stress aku masuk sini laaa..lapar la wehhh...dah la sedap sedap plak tuhhhhhhhh..

Nurzakiah Hanum said...

semua sedapnyaaaaaaaaaaaaa

erny firdaus said...

nak angkat tangannnn....shout out for telur mayong...wargghhh..suka sgt telur mcm tu..dok cari jugak tapi xde rezeki nak dpt telur tu di bulan puasa ni...syoknya...

eima said...

menariknya ....sedap2

Lynda Che Lah said...

menyampah!
sekian.

Fazleyatul Aini said...

hoiii dah 2 kali tengok telo ikan mayong ni
kalo ngandung mau suruh laki cari time ni gak hahaha
tetiba plak ngandung laki pon tak muncul2 hahaha

NEKCIK said...

wuii ni boleh oder untuk Ramadhan tahun depan lah ye..

akubiomed said...

Meleleh air liur. :)

AnneRaini said...

masa kecik2 selalu makan telur ikan mayong. Sedap sesangat tp skrg ni susah nak jumpa. Senang citer aku tak pernah jumpa lagilah sejak berkecimpung dlm arena pasar borong ni.. hehe

MuMMie BeRRy said...

sis sedappppppppppppp!!!.. nk resepi nasi ayam tu pls pls

zai zamree said...

smua sedap2

Diana Rashid said...

Ni betul2 menu 5 bintang ni ida..hahaha
saya pun suka kalau anak dan suami minta nasik ayam sebab senang..
lagi2 kalau ayam tu bakar je..bila "ting" je siap sedia semua..dah..heheh

norhidana miswan said...

ni ko kata simple kak? kalu tak simple agaknyer dh mcm hotel kot hehehe...

kak, mana ko dpt tlr ikan mayong tuh kak? feveret aku tuh wei, msk asam pds sdp kak... msk halfcook mmg terbaik lah kak...

eMMe said...

wow!aneka juada yg menyelerakan....

wahida said...

norhidana: telur mayong tu aku dapat kat pasar sg besar...bukan senang nak dapat ni oiii...ikut musim jugak ni...ni kira rezeki aku la ni...Alhamdulillah...

Nurulhuda Abdul Latip said...

Pergh kau punya resipi memang terbaik laaa..Aku yang terliur nengok semua lauk pauk ni..

nuyui a.k.a miss YUI said...

fuhh x menahan tgk telur ikan tu kak oiii.. fuuuuuuuuhhhhh..

selamat hari raya kak =)

Fieda Zan said...

kalau tgk nasi, ayam tu melelh ailiyoo