nuffnang advert

Wednesday, July 1, 2015

menu simple berbuka puasa 1 - 10 Ramadhan

Assalamualaikum semua...

jom tengok menu berbuka puasa kami dari 1 hingga 10 Ramadhan..
korang jgn ckp 'eleh, masak simple pun kecoh nak masuk blog...'
suka ati la...dah update kat ig,
kena la update kat blog jugak...ekekek...
lagi pun aku update menu setiap malam ni bukan apa..
aku nak tengok sejauh mana KPI aku...wah gitu...
sebab tahun ni aku target nak masak untuk berbuka...
sebelum2 ni kami banyak beli lauk kat bazar Ramadhan,
pastu kalau dah jejak bazar confirm la tgk ni nak,
tengok tu nak...pastu membazir...
terbang rm30-40 sehari dah tentu...
sebenarnya aku sasar target nak masak waktu berbuka dari tahun lepas lagi...
tapi tahun lepas aku beranak pulak di bulan ramadhan,
so, target tinggal target..haha..
so, tahun ni aku tanam azam balik, nak masak untuk berbuka...
cuma beli kuih yang kami teringin je,
air pun kat rumah aku dah siap buat teh o sejuk,
cuma tambah beli air kelapa la..
sempat tak sempat memasak tu belakang citer,
kena sempatkan jugak...haha...
tahun ni tahun berjimat bak hang...

so, disebabkan rumah jauh,
balik kerja hanya mampu siapkan juadah yang simple je la...
tak kisah la, janji air tangan sendiri,
yang penting jimat, bersih dan sedap...kehkeh...

aku tayang lauk je la...
sebab aku sendiri nak tengok balik apa yang aku masak sepanjang berbuka ni...
dan harap sangat takde menu yang berulang sepanjang sebulan ni...
tapi kalau dah takde idea nak masak apa,
mmg menu terpaksa berulang la...huhu...

sambal kuinin ni tok ma (mak si Nonok) yang buat...
kuinin pulak dapat dari Oyen...
Oyen mintak tok ma buat sambal kuinin dan pas kat setiap geng capati...
sedap giler la hai sambal kuinin oiii...
berselera makan...tq tokma n oyen!

menu paling win di hati kami...haha...
kami satu family ni penggemar tegar segala mak nenek sup..
especially sup tulang...
ada komen tanya kami makan sup ni judu dengan lauk apa,
kami ni kalau makan sup mmg takde lauk lain la...
cuma ada sambal belacan je la bagi penaik selera...itu je...
itu pun dah cukup buat kami makan bertambah..huhu...

buat nasi lemak, tapi sedih laki aku tak beli timun...
sentapppp ngan laki...
takde timun tak meriah nasi lemak aku ni tau...
kacang tanah pulak mmg tak yah cakap la...
kami anak beranak tak makan kacang dalam nasi lemak,
so, kalau aku buat nasi lemak,
kacang mmg tak wujud la...

ok, yang ni beli kat bazar ramadhan...
petang tu aku tak larat sangat nak masak,
pening kepala sesangat...
so, sampai rumah terus tido...
tak larat sampai tahap nak pecah kepala dah masa tu...
tapi bila aku up kat ig menu ni,
ramai komen ingat aku yang buat nasi mandy ni...
hahaha...aku ni tak expert lagi weh nak buat nasi arab...
pernah google resepi nasi arab, tapi bila tgk mcm susah..
terus lupakan hajat di hati...kahkah...
so, nasi mandy ni bukan hasil air tangan aku ye..

amboiii..
kemain terkangkang ayam kari aku tu...agagaga...
presentation failed!! kehkeh...

hari ke 7 ramadhan,
nonok cakap tok ma buat daging dendeng bagi kat semua geng capati...
Alhamdulillah...so, balik tak yah penat nak memasak la...
cuma buat sup sawi sikit dan goreng ikan kerisi...
yummyy...
tq tokma n nonok!!

again, kalau dah buat sup cenggini,
mmg takde lauk lain dah...
makan ngan nasi panas dan sambal belacan je...
perghhhh...berpeluh2 hirup sup oiiii!!

terpaksa skip menu 9 ramadhan...
sebab masa ni balik rumah mak mertua kat senawang..
sampai je senawang dah waktu berbuka dah pun...
tak sempat nak amek gambo...haha..
tapi best dapat buka ramai2 sebab semua adik beradik ipar pun balik kampung...
masa tu mak mertua buat sup tulang dan sambal udang...

pic kat atas ni pulak menu 10 ramadhan...
masih berada kat rumah mertua masa ni...
ada sambal kupang dan masak lemak ayam...
tapi aku tak reti makan kupang...
laki aku la yang feveret kupang ni...
ntah apa yang best kat kupang pun aku tak tahu...hahaha...


ok, sekian masak2 simple sepanjang 10 ramadhan...hehe...
nanti sambung lagi dengan masak2 simple 11 - 20 ramadhan...
insyaAllah...

27 comments:

Eye_nee said...

Terbaik lauk ko...nikmatnya sup tulang tu...sup ikan merah tu punnnnn....

eima said...

wahhhhhh2.....
menarik betui ...
kami jenis mkn mee'an
so hari2 menu mee'an ..nasi tak penah lagu masak ...
memang aku pun memasak je hari2 tak penah pi bazar lagi ....

::NureeN:: said...

thorbaekkk
baru tgk recipi daging dengdeng tu
ntah bila nk buat hahaha
param g jugak beli kueh masa 1-5 ramadhan
skrg ni dh x g param sgt... mahal la lauk kat param kan
masak cincai2 pon sodap kan

norhidana miswan said...

banyak la ko kata simple ni kak oi... aku selalu lg simple kadang popia ngn megi grg je... ada berani nk menidakkan ke simplean berbuka aku hehehhe

AnneRaini said...

samelah..masak jugak. ade 2-3 hari je mkn kat luar.

Nurzakiah Hanum said...

sama la kita sebab yg simple2 nie sedap

idzwa kamaruddin said...

ehh aku benci la entry ko yg niii..sakit hatiku nih..hahahaha..

erny firdaus said...

Ya Allah..sedapnye sup ikan merah itu... *tutupmata*

Khai♥Rin : anies said...

nikmat masak sendiri: puas hati walaupun ada kala sedap adakala x berapa nak sedap... so, arini nk msk apa? ;-)

wahida said...

khairin: kan, masak sendiri lebih nikmat walau tak sesedap mana...ptg ni nak buat nasi ayam je nok...

Liyana said...

fuh terliur2. ai iz x sempat masak... sume menu bazar je hohoho

Diana Rashid said...

sama dengan saya..kalau buat sup,kawan nya sambal belacan je..daging tu kena potong besar2 baru puasa hati makan..hehe

Lea Ismail said...

Paling tak menahan sup tulang ngan sup ikan tu.Lea kalau buat sup cukup ada sup, sambal belacan perha limau sikit dengan telur masin. Dha sedap dah tu.

mawar_berduri said...

wa.........sedaaaappp semua nampak menyelerakan :P nyumss

ain.ya.nun. said...

Samalah dengan aku pun, ada satu hari puasa tu, rasa sakit nak meletop kepala ni, terus excuse masak dan beli je.

Meriah betul lauk2 ko. Nenanti kalau tak tahu nak masak apa, rujuk sini je

nuyui a.k.a miss YUI said...

ahhh..mencik laa.. semua sdp2 ni..simple apanya..huhuhu..

Mrs Little Voice said...

Kipidap wahida....ko mmg rajin masak n nmpk sedap2 plak tu

aisah aziz said...

rajinnye....

http://sikecilameena.blogspot.com

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Boleh jadikan menu berbuka hari-hari akan datang ni. Terima kasih kongsi ini.

Shima Harel said...

Kire rajin la tu kak oiii.. aku pny menu lg la... meehun grg... chic choo.. spaghetti carbonara.... grilled chic..... fish n chips... baked mac... ape yg anak suke.. sahur bru masak beriye.. buke memasing mmg xcr nasi melainkan cik suami.. tp die xbuke kt umah.. buke k tmpt kije. So menu berbuka triple simple dr ko kak..hahahhaha

Bunda a.k.a KN said...

amboi ! bukan simple lagi ni sayang oii.... terlior jer tengok...
Betul lah...tak kira lah simple ke idok resipi kita saje jer nak share kan .. kot2 ada tetiba jer salah satu resipi kita tu menambat hati dan selera rakan2 pembaca...terus menjadi menu juadah mereka haritu kan... berkembang perkongsian kita ye idok...

Bunda jarang up resipi kat ig...tapi banyak kat group .Resipi Ringkas Tapi Sedap kat FB... ..tapi yang simple2 jer lah... bunda bukan pandai sangat masak2 ni...cuma menu2 harian jer...

eMMe said...

Assalam Kak Ida, adoi..skali lagi saya dijeleskan.. siap dah menu2 berbuka... saya tak amik gambar la kak Ida, rugi2..kan boleh jadi bahan utk blog kan.. aduiii.... simple n sedap kan kak Ida... simple ke? tgk cam tak simple je, heheheh~

Fazleyatul Aini said...

weols pon feminat sup tulang !!

::NureeN:: said...

hhhmmmm tips anak2 mkn sayur....
x der tips apa pon...
yg slalu amalkan masa drg baby mmg masak jer bubur dh campur siap2 sawi ke brokoli ke carrot, apa saja sayur yg drg suka mkn
pastu bila dh besar sikit masak bubur kosong + sup sayur ayam ke daging ke
janji sayur wajib ada
myb sbb dr kecik drg mmg menu hari2 sayur
so smpi besar pon sayur tu dh biasa kot
@ sbb aku pon suka ratah sayur kot
bila wat sup sayur wajib buat byk sbb nak ratah
bila aku ratah anak2 pon join meratah
hahahhaa
kadang bila aku masak nasi ngan sup sayur
drg akan abiskan sayur dlu baru mkn nasi... :P

wahida said...

nureen: ok tq nureen! nnt aku nak didik jr makan sayur sampai besar...sebab skrg pun bubur dia mmg sayur je la...si abang2 dia dah besar...susah nak didik balik mkn sayur...so, harap jr ni ok lah...

anyway tq nureen!!

Cho Zila said...

akakpun teringin nak buat cam gini tapi tak terbuat2pun, dah makan baru teringat nak ambik gambar..... akak suka orang duk bagi menu cam gini senang pulak akak nak tengok kalau tiba2 takder idea nak masak..

Rapunzel Cikilolo said...

aku terliur tengok ikan merah tu...