nuffnang advert

Tuesday, June 9, 2015

kek butter berlapis coklat yang mudah dan sedap!

Assalamualaikum semua...

eh, lama giler tak citer pasal makan2, pasal masak2...
err, aku selalu je update apa yang aku masak kat instagram...
tapi kat blog ni bercinta sikit la...
kadang sampai dua tiga minggu baru kuar kat blog...
itu pun untung dua tiga minggu...
ada citer makan2 dah setahun lebih aku tak up2 lagi kat blog...hahaha...

terus terang aku cakap, aku mmg suka memasak...
kalau disuruh beri pilihan antara memasak dan mengemas,
laju2 aku pilih memasak...
especially lauk2 kampung...InsyaAllah aku boleh buat...
tapi nak buat kek, kuih, bukan lah kepakaran aku...
boleh buat, tapi malasssss yang lebih..haha...
sebab tu bila buat kek, aku suka google resepi yang mudah2 je...
kalau aku tengok resepi mintak bukan2,
nak buat pun leceh, mmg aku bo layan la..hahaha...
nampak tak tahap kemalasan aku...

ok, dipendekkan citer,
bulan lepas ada satu malam aku terlebih rajin..
bila mood rajin sampai, kena layan...
mula2 ingat nak buat kek coklat,
errrr, asyik2 kek coklat...
boring lah...so, aku google kek butter..
sekali jumpa resepi kek butter yang simple,
yang best sebab resepi kek butter ni berlapiskan coklat...
apa lagi moh la kita try!

amboiiii, comotnya loyang..haha...
lantakkan situ...janji sedap kek aku...haha...

nak tahu bahan2 dia tak?
sonang yo...

1 buku butter
1 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum
4 biji telur
1 sudu besar esen vanilla
coklat Cadbury sebagai base
(tak nak letak coklat pun takpe, ikut korang)

masukkan gula, butter dan telur. kacau sebati. 
pastu masuk tepung slow2. gaul lagi.
pastu masuk esen vanilla.
pastu sapu minyak pada loyang.
adunan tadi masuk sikit dalam loyang.
buat satu layer.
patah2kan coklat cadbury macam pic aku kat atas tu.
pastu balance adunan korang siram satu layer lagi atas coklat.
panaskan oven suhu 180 darjah.
masak selama 30 minit.
oh ye, guna api bawah tau!
siap!

dah siap dibakar..
ya ampunnnnn, dia punya bau wangi...
aku tak sabar nak ngap...haha...
masa tengah bakar tu, hati berdebar2 je..
takut tak jadi je kek aku ni...
dia punya berdebar toksah cakap la...
macam nak gi blind date oiii!!
hahaha...

ok, yang ni mmg comot...
coklat pun meleleh leleh...
ni sebab tgh panas2 aku tak sabar nak potong..
tak sabar nak makan weh...
sebab bau dia menggugat iman aku...

ha, yang ni versi dah sejuk...
baru nampak comeyyy...
baru boleh bagi kat jiran sebelah...ekekek...
anak2 aku kemain suka..
especially si abang...
sekejap je dah habis setengah loyang...
pas ni nak buat lagi...
sebab senang sangat...
resepi pun sukat pakai cawan...
aku ni resepi kek kalau sukat pakai gram,
mmg aku tak layan la...
ko sukat pakai cawan baru aku geng...ekekek...

kredit resepi: namee roslan
tq share resepi yang mudah ni...
muah ciked.

18 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya
nak try haha

eima said...

wahhh menariknye iideas ni kak ...sedap ni

idzwa kamaruddin said...

alaaa aku xde oven la weyy...aku ade perut nan kosong jek..meh sepinggan..kakakak..

mun said...

oh hooo..sungguh menyelerakan...

AnneRaini said...

mmg mudah ni... boleh aku cuba jugak.

lisa_sadry said...

tq for the recipe. mudah..hik3

norhidana miswan said...

aku sama lbh kurang mcm ko kak... kalu msk lauk2 kampung lauk2 aku boleh la tp kalu msk dessert ke kuih2 mmg tolak tepi... tak teror langsung...

tp sbb resepi ko senang banget bahan2nyer n simple, aku akan cube bt... lama dh tak membaking... lagi2 ada cokelat... perkkkh

ain.ya.nun. said...

Alahaiii, resipi dah senang, tapi bab bako2 ni I lemah sikit.

So,balik nanti, nak cuba kukus je lah. Haha.

akubiomed said...

Wow ada kejutan cokelat didalam kek.

LiYa HaNiF :: said...

macam senang je nak buat... hehe boleh try nie

♥ Vna ♥ said...

alaaa tak de oven, pakai magic pan boleh ke? ekekekekk..

ahhh meleleh air liur dah!!

GREENJADE said...

ko dh tayang2 ni...kena la aku membaking gak lah. hikhik

Diana Rashid said...

nanti saya try buat.coklat banyak ni..tapi tepung je tak de..ekekek..kena pi beli bahan2 dulu la nampaknya..

Miz Eija said...

salam singgah petang.... sedapnya... nak ambik resepi ni boleh... ghajin sungguh membaking...

Rapunzel Cikilolo said...

wooo sedapnya coklat meleleh tu...

Amanda Suria said...

Aku nak beli oven la...nak buat jugak..nak buat jugak...aku x kira....tgok ni je berkobar2 semangat aku....

Rahimi Saidin said...

Sis satu kepala dgn sy.. kek remeh2 x minat.. sukat cawan kan senang. Janji sedap :-)

She Syilah said...

, tak payah letak baking powder ??