nuffnang advert

Wednesday, June 10, 2015

hasil air tangan (part 4)

Assalamualaikum semua...

Datang balik mood malas berblogging aku...
Adoiii...Makin lemau dah kenapa?
Serius aku malas nak update tapi aku gagahkan jugak la...
Kalau dilayan, memang berkubur la blog ni...
Huhu...
Moh la sambung entry masak2...
Macam biasa, aku screenshot dari instagram aku je...

aku kalau datang rajin, aku suka merendang..
nak pulak kalau ada permintaan, mmg aku suka je buat rendang...
tapi selalunya aku punya rendang basah dan berkuah,
cuma kali ni aku buat agak kering sikit...
dan aku punya tekak pulak, kalau ada rendang, kena ada nasi impit...
aku tak berapa gemar sgt mkn rendang ngan nasi..
boleh je makan ngan nasi, tapi kalau ada nasi impit laaaagi aku suka la...

Geng Capati celebrate birthday Oyen dan Fafa bulan lepas...
so, ber pot luck lah kami...
aku bawak sambal sardin utk dicicah dengan roti..
tak agak2 betul, sambal sardin pun ko nak resepi ke Teemah oiii...
hahaha...

skrg ni aku suka sangat buat nasi ayam panggang...
selalu kalau buat nasi ayam, ayam tu aku goreng...
tapi lately ni kalau buat nasi ayam, aku suka panggang ayam tu...
baru lah healthy sikit...ekekek...

korang pernah makan biskut gula tak?
ala, yg selalu jual kat kedai runcit tu...
korang tak yah beli la...buat sendiri laaaagi jimatt...
hari tu ada extra roti, so, aku salai lah roti dlm oven...
sebelum tu sapu dulu mentega dan tabur gula...
dapnyaaaaaa...
dapat cicah ngan teh panas pun sodap ni!!
kalau nak jimat lagi, beli roti panjang2 tu,
pastu potong kecik2,
sama jugak sapu marjerin tabur gula, salai lah dlm oven,
pastu simpan dalam bekas, boleh buat stok kudap2..

menu simple...
goreng ikan bilis garing2,
goreng sekali dengan bawang besar dan cili merah dan hijau..
herrmmmm, mmg bertambah la...

ada yang komen kat instagram aku,
sambal aku ni merah menyala...haha...
nak sambal merah menyala mcm ni korang kena tumis cili lelama...
dah pecah minyak letak gula...
baru jadi merah macam ni...
eh, ni bukan sotong tau..ini telur sotong...
telur sotong datang jauh dari Kedah nun sana...
asal ingat telur sotong je, mesti ingat Oyen...
sebab dia yang rajin belikan untuk kami...
tq oyen sayang...

feveret lauk kami anak beranak...
kami ni kalau tiap2 minggu buat sup pun kami suka..
kalau tak sup tulang, sup ayam,
kalau tak pun sup cendawan...
makan sup mcm ni kebanyakan orang makan dengan sambal hitam kan..
tapi family aku tak...kami wajib makan dengan sambal belacan..
hrmmmmm, telan air liur pulak dah ni...adoiii...
e eh, rasa nak buat lagi la sup ayam minggu ni...huhu...

ha, aku ada buat entry pasal kek butter ni semalam...
serius aku cakap mmg sedap sgt kek ni...
tq sangat pada yang share resepi ni...
resepi yang sangat mudah tapi dia punya sedap tahap maksimum...ekekek...
kalau nak resepi klik sini

amacam, pekat likat tak kari daging aku?
makan dengan roti sedapnya lahai...

datang rajin, buat mini pizza...
tapi tak la rajin mana, sebab aku tak uli doh pun...
aku pakai roti arab yg sedia ada...
cuma buat sos pizza dan tabur bahan2...pastu bakar terus...
sos pizza tu senang sangat..
tumis bawang besar, bawang putih, tomato 2 bijik, sos tomato, sos cili, garam, gula...
pastu aku tabur sosej, crab stik, udang, tuna, cheese dan lada benggala...
haaa, ko tengok, kalau buat sendiri topping sikit punya mewah...
semua aku letak, kos pun rendah je...hehe...
anak aku si abang dia lah yang paling makan banyak..
dia tu mmg hantu pizza...makan ber slice2 pun takde hal...
aku yang tengok pulak naik takut...huhu...


macam biasa,
aku suka tengok menu mana yang dapat 'like' tertinggi,
makanya, ayam panggang yang menjadi pujaan...hehe...

22 comments:

idzwa kamaruddin said...

nangis tgk sambal telur sotong...huwaa aku dah la hantu segala sambal menyambal nie...TERLIUR BAPAK dah nie..huwaa...

Nurzakiah Hanum said...

semua buat aku lapar
haha

Fazleyatul Aini said...

aaaa banyaknya makanan lapoooo

Daddy Ziyyad said...

woiiiii!
mana aci main tepek gambar dari IG!!

hahaha


Sambal sardin tu, makan dgn lempeng panas, mmg awesome la nok

wahida said...

daddy ziyyad: hahaha...sbb semua pic makanan aku dah delete la wei...penuh memory card aku...jadinya aku screenshot je la...apa pulak tak aci? hahaha..
kan nok, sambal sardin kawan dgn lempeng, sedapnya oiiii...aku dah la puasa ni...ko sebut lempeng pulak...grrrr...

Ena said...

Rajinnya la wahida ni..
meh share skt kerajinan tu kat kita ni.. hehe
kita anak cuti sekolah ni lagi lahai

zai zamree said...

tgk gmbr mknn time lunch tp x lunch ni dan2 rs nk p lunch

Lea Ismail said...

sambal telur sotong tu win. sedapnya.sup tu adui...kena wat petang ni dna buat sambal belacna sekali.perah limau sikit.

AnneRaini said...

tolong2..aku xpernah makn telur sotong... kalo aku beli sotong semua isi perut die aku buang.. xreti..

mawar_berduri said...

nyumss...benci la semua sedappp...haha

akubiomed said...

Power-power . Boleh bertambah nasi. :)

Diana Rashid said...

sama dengan keluarga saya la ida..kalau buat sup mesti nak sambal belacan...erm..memang berpeluh2 makan..heheheh

Nurulhuda Abdul Latip said...

Oii lapar ok nengok semua menu kau ni...tapi aku tertarik dengan roti salai gula tu..Mau balik ni aku buat la..

eMMe said...

okey kak Ida, Pizza juga yg menarik hati saya.. gune roti Arab, yg ni pun baru tau sis, tq give me an idea, leh wat pizza la pas ni, hehehe...

eima said...

tu dia byknye makan sedap betui la ....untung la laki kome dapt binik rajin gini

sudipVSsenduk said...

sambal kalau merah menyala macam tu, barulah sambal namanyakan.
Ko kalau rajin ke malas ke.. sama je. Semuanya nampak sedap

Jueliza Jamani said...

Allah lapaq teruih tengok gambar2 semua ni...

MuMMie BeRRy said...

sedapnya akk..

Nooriah Abdullah said...

lapo nya akak tengok smua nya tu memikat selera lah..

Qaseh Vee said...

semuanya mengancam tekak ...

norhidana miswan said...

engko mmg layak bukak restoren ala kampung lah kak.... sume masakan ko bikin aku terliur.... walaupun dh tgk kg ig tp tgk kt sini tertelan air liur lg

Amanda Suria said...

Nangis aku tengok makanan ni semua nok...aduhaiii...mmg tgok entry ni aku dh telan2 liur dah