nuffnang advert

Thursday, February 26, 2015

Koh Samui: Fareast Restaurant, makanan halal di Koh Samui

Assalamualaikum semua...

jom sambung lagi entry Koh Samui...
maaf la kalau korang jemu,
tak boleh nak buat apa la...hahaha...

kami makan kat Fareast Restaurant..
kedai ni tak susah nak carik...tepi jalan je pun...
terus terang aku cakap, kat Koh Samui susah sebenarnya nak dapat makanan halal...
majoriti penduduk kat sini menganut agama Buddha...
nak jumpa muslim agak payah kecuali kalau korang pergi kat Perkampungan Melayu...
tapi nak jumpa perkampungan melayu tu agak jauh...di antara Lamai dan Chaweng...huhu...
kami tak punya banyak masa nak explore perkampungan melayu tu..
jadinya kami makan kat Fareast ni walaupun ada blogger review kata makanan kat sini tak sedap...
sebenarnya, kami cari jugak restaurant muslim yang lain, tapi tak jumpa pulak...
walaupun ada blogger cakap ada restaurant muslim depan Hospital Bangkok...
kami cari sepital tu tak jumpa pulak...
Chaweng ni besar tau, tak macam Aonang, Krabi...
Chaweng jauh lagi besar...
takpe, kita try je makan kat sini sedap ke idok...

ok, ni bukan buat2 tengok peta tau...
kami mmg betul2 baca peta cari perkampungan melayu tu dan cari jugak Lamai...
sekali tanya kat waiter kedai, dia cakap nak dapatkan Lamai lebih kurang lagi 50km...huwaaaaa...

sebelah kedai Faresat ni ada kedai jual gasoline...
gasoline ni ada dijual sepanjang Chaweng...tapi sebotol 40 bhat...
mahal...baik lah korang isi kat petrol pump dorang...
tapi minyak Thailand jauh lagi mahal dari minyak Malaysia ye..
sila maklum.

nampak ais bestnya la hai...

kami order satu jug teh ais...
tapi jug dia punya lah comel...
tuang satu jug ni cukup untuk 5 gelas je...
padahal kami berenam...
sudahnya kami order se jug lagi...

kami order shrimp omelette...
telur dadar ada udang kecik2 gitu...best...
kami order dua pinggan...sepinggan 70 bhat...bersamaan rm7
mahalkan...

red tomyam...sedap oiiii...
sampai Thailand tak pekena tomyam tak sah la kan...
semangkuk 120bhat...

pastu pulak order tomyam putih...
pun sedap....perghhhhh...terbaekkkk...
aku suka kedua2 tomyam ni...
sama jugak semangkuk 120bhat...

siakap lemon...350bhat...
sedap lagi kat Krabi...alahai...teringat siakap kat krabi...
yang tu paling win lah...

kangkung belacan...
80 bhat..

sesi membayar...
total kami makan malam tu adalah 1150 baht..bersamaan rm115...
agak mahal, tapi sedap je kami rasa food kat sini...
nak buat macam mana, kita pergi pulau peranginan,
harga makanan mmg lah mahal...so, bertabah la...

best oiii makan ramai2 macam ni...makan pulak berebut2...
licin semuanya...hahaha...

eiii, manjanya masing2 dengan laki...kahkah...
alahai, tapi gambo blur pulak...sabo je la...
ni kami sewa motor untuk mudahkan pergerakan kami sepanjang kat sana...
sewa 24 jam harganya 200bhat...

okey, kami nak pi pasar malam Chaweng...
pastu nak cari pulut mangga, pastu nak cari live band...
let's enjoyyyy!! weeehuuuu!!

20 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedpanya tgk tomyam

AnneRaini said...

mengancam pulak aku tgk tomyam tu..pulak tu ko kate sedap..terliur aku weh.

Mona Lea said...

tomyam tu nampak snagat-sangat menyelerakanlah. naik motor tu mcm geng sembilu pulak. hehehehe

mamawaiz said...

Mengancam betul tomyam merah tu..terliur saya kak!haha

CikLily Putih said...

ermm cam same je makan kat malaysia ek harganye

wahida said...

mona lea: geng sembilu? memori sangattt tu...hahaha...

ciklily putih: kalau masuk mana2 pulau kat malaysia macam redang ke, macam ni jugak lah rega dia kan...mahal...telur dadar sampai rm7 sepinggan...tomyam pulak rm12 semangkuk...

NM03 said...

aku rasa mcm nak frame je gambar kita naik moto tu weeh... omel angat2

norhidana miswan said...

dh gaya mcm nama kumpulan nasyid lak

semua tuh bt aku terliur... menu mmg mabeles...
tp gambar last tu paling sempoi.... i like 10000kali

tiga lalat said...

Salam. hee tengok pun sedap tomyam siamnya kan.

MG schmidt said...

waaaa...
nk kne pegi jgk kohsamui ni ..huhu

akubiomed said...

Fuh Tomyam ori. Memang thorbaik. :)

Rapunzel Cikilolo said...

Nk tomyam. Feveret

Diana Rashid said...

ada sewa motor jugak ye..tak payah lesen semua ke naik motor tu??

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kak wahida,
ni dah entry ke 3 pasai si samui kan3
iols perasan baju akak sama ja dalam tiga2 entry he3
next entry please he
laaariiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

wahida said...

ary sha: ye la..hari yang sama..tu pakai baju sama...pecahkan kepada banyak entry...haha...

wahida said...

diana rashid: tak yah lesen pun...salah sorang kena tinggal kan pasport kat agent motor...selalu mat saleh yang biasa sewa motor mcm ni...

erny firdaus said...

Syoknya bercuti dgn kengkawan..best kan..dpt hilang stress..dpt feel2 muda mudi..ewah!!

nuyui a.k.a miss YUI said...

Leh tahan harga. Xpela jnji jumpa yg halal.

eima said...

ni mmg betui2 honeymoon ni .. siap naik moto lagi .... kena angin laut ... maja2 atas moto ...kih kih

amirudin ahmad said...

Saya pernah mkn kt sini masa g sana sblm puasa hari tu. Order Teh Ais & Teh O Ais Limau. Sekali rasa terus nk muntah sbb rasa dia payau. Mcm letak ajinomoto.

Then order pad thai 2.Alkisahnya makan pad thai yang x seberapa masuk tekak tu without minum air. Kena cari mineral plk kt family mart.

Tapi, makanan kt Malayu Samui Seafood & Restaurant memang sedap. Tak menyesal naik skuter sampai kematu bontot.