nuffnang advert

Wednesday, February 25, 2015

Koh Samui: Boonjumnong Modern Apartment

Assalamualaikum semua...

ok, hari ni dah bawak SD card, moh la kita sambung citer cuti2 honeymoon kami,
hari ni aku update hotel yang kami stay selama 3 hari 2 malam di Koh Samui...

ini lah dia, Boonjumnong Modern Apartment, Samui...
hotel ni mek jah yang booking, tempah melalui booking.com
kami kalau travel mmg takde lah nak stay hotel mahal2...
sebab bukan kitaorg selalu ada kat hotel pun..
janji selesa dan bersih...
hotel ni bangunan dia konsep rumah kedai gitu...
tapi takde lah nampak macam hotel cap yap ah loy...

 nak masuk front office kena tanggal dulu selipar korang...

ini lah dia front office Boonjumnong...
front office ni hanya dibuka jam 8 pagi hingga 10 malam...
so, kalau nak request apa2 barang, kena mintak sebelum jam 10...
lepas dari tu, dorang dah balik...yang tinggal cuma security guard...

ha...ni bilik kami...
kemasnyaaaaaa...i likeeee...
aku paling suka cadar tegang macam tu tau...
selalunya hotel bajet macam ni, sambil lewa je dorang buat bedsheet tu...
lagi satu aku paling pantang kalau dia bagi bantal lembik...eiii, agak2 lah...
tapi hotel ni, walaupun cuma rm 100 satu malam, agak berbaloi...
bantal dia best, cuma tilam tu agak keras sikit...

Thailand dan gajah berpisah tiada...
aku rasa masuk mana2 hotel kat Thailand,
mmg dorang akan gulung towel jadi bentuk gajah macam ni...
dulu kat Krabi pun gitu jugak...

ada sofa dan coffee table jugak...
best best...makan maggi kat sofa ni lah sambil layan internet...
on je wifi, beribu whatsapp, telegram dan email masuk oiiii..
pitam mak jemah nak membaca...

 ada mini meja makan jugak...

kalau dah nama pun apartment kan, konsep dapur macam ni adalah normal...
ada meja makan, sinki, peti ais dua pintu, gelas, dan complimentary mineral water...
malang sekali, kettle takde! damn!
kitaorang request kettle, receptionist cakap ada satu je, kena share dengan 3 bilik...
arghhhh, stress...kenapa lah wei,
kettle yang murah macam tu korang tak boleh sediakan?
macam mana lah orang yang bawak baby tu kan...
dah tentu perlu kan kettle...
so, dah begitu katanya, kami pun pakailah bergilir kettle tu dengan mek jah dan acik...
kami perlu kettle untuk masak meggi je pun..heheh...

ada tv pun, bukan kitaorg tgk pun...citer siam weiii..
kalau ada subtittle nak lah jugak aku layan...haha...
sudahnya, ada masa terluang, kami layan internet je la...

macam biasa, toiletteries kat hotel kami tak pakai pun..
bawak sendiri jugak yang best...

blind kat shower room yang macam dah nak tercabut...hahaha...
water heater kat shower ni berfungsi dengan baik...
antara benda yang aku titikberatkan dalam bilik setiap kali check in antaranya, aircond, water heater dan water pressure...
biar murah, janji semua benda ni berfungsi dengan baik...

view dari balcony kami..
hotel ni jugak ada pool sebenarnya...
tapi tak nampak sebab terhalang dengan building apa ntah tu...

ada tempat sidai baju jugak...
dorang pun tahu, mostly tourist yang datang Koh Samui ni mmg akan snorkeling,
so, dorang dah siapkan tempat nak gantung baju2 basah...

 begini keadaan bilik kami bila matahari mula melabuhkan tirainya...

bantai makan maggi dalam bilik...
kami bawak maggi ni dari Malaysia...
maggi perasa Korean Spicy Braised Beef...
mak aiii, sedap ko...selalu makan perasa kari jer...
kat Koh Samui baru nak makan perasa lain...haha...
nanti aku akan review pasal flavour maggi ni kat entry lain...
ntah kenapa aku rasa dalam cup lagi sedap drp yang peket tu...
eh, nnt lah aku review...

overall, Boonjumnong Apartment ni sangat ok dengan harganya...
cuma rm100 satu malam...
bersih, luas, selesa...

cuma ada beberapa disadvantages:

1) tiada kettle dalam bilik.
2) tiada iron disediakan.
3) dalam satu bilik hanya ada satu wifi.
so, aku kena pakai wifi bergilir dengan laki aku...lepas laki aku log out, baru turn aku pulak...lepas kami dah complaint, baru receptionist bagi lagi satu password untuk setiap bilik...haaa, kan senang kalau dari awal macam tu...grrr...

sebenarnya, semua disadvantages ni boleh di improve lagi..
access wi fi yang bagus tu penting...tu antara selling point di mana2 hotel sekarang ni...


pada korang yang nak ke Koh Samui dan mencari hotel yang murah dan selesa,
bolehlah check in hotel ni, ni details dia:

Boonjumnong Modern Apartment
1/46 moo6, Chaweng Beach Bophut
Koh Samui, Surat Thani
Chaweng Beach
84320 Thailand
+6677484969

21 comments:

eima said...

berbaloi la wei ... apartment ni RM100 ade brape bilik ke 1 bilik dlm apertment tu RM100..konpius tp aku rasa mmg berlaoi dah .. lawa kemas gin ok dah

wahida said...

eima: satu apartment tu ada satu katil tu je la nok...tapi lengkap dengan sofa dan dapur bagai..

Khai♥Rin : anies said...

pd sy x de wi fi x pe jgn x ada iron...cek x bleh idop kalu x de ironnnnnn

Fiza Rahman said...

Cantik & kemas jer.

akubiomed said...

Memang thorbaik dan nampak profesional.

JunAina said...

Seronok kan dapat honeymoon cenggitu...akak kalau nak jalan2 sekarang ni anak pompuan selalu complaint...kakak tak nak bawak ke...huhuhuuu...

nuyui a.k.a miss YUI said...

rasa berbaloi hrga rm100 tu.. brape jam je pun duk dlm tu.. byk masa kat uar..hihih

Mona Lea said...

ok jugak biliknya walaupun rm100. maggie tu memang sedap tapi tak tahan pedasnya. berair hidung. tak tahan pedas makan juga lagi sentiasa ada stok dekat rumah. hehehe

Kniedaz said...

cantik biliknya...saya pulak kalau p hotel mesti check bilik air dulu bersih ke idok..hehehe

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

comel je towel gajah tu ..hahhaha

Emy Tak Kecik said...

i like hotel murah :D

bersihhh sangat...puas hati :)

norhidana miswan said...

murah rm100 je tp blik mcm hrga rm300....
sempat lg review psl memee cup ye ko kak... tp klu melancong2 luar malaysia mmg wajib kene ada tuh megi cup

Cik Kumbang said...

Berbaloi sgt2 rm100
Cantik pula tu biliknya

Tihara said...

murah dan cantik hotel dia kan :)

Diana Rashid said...

Betul..saya pun rasa wifi tu benda yang penting kalau kita nak duduk hotel.macam saya ni kalau bercuti pun kena jugak buka2 email ,blog segala..maklum la..sumber duit poket..kan??hehehhe..

Najib Ariyan said...

Oooooo.... Siam dah pegi kat puluh puluh kali... tapi Sabah sekali jer pegi dah tanak datang lagi dah yer... hangin betul aku tau...

wahida said...

Najib ariyan: oii bang, ko jgn mcm2 bang..aku pi siam baru dua kali bang..haha..tak yah nak hangin la heh..yg abg turun kl ada nak bgtau? Grrrrr...ekekek...

Nieda ramly said...

susun atur bilik pun cantik ...akak pun kalu berjalan pilih hotel around harga macm tulah juga.boleh tidur , bilik bersih & selesa ok dah

lieyalatif said...

berbaloi aku tgk beb...yg penting kemas n bersih dan ekon in good condition...tu yg penting bagi aku haahahahahah....

wifi tu pun patut semua hotel kene upgrade...free wifi n strong connection...

NM03 said...

aku rindu hotel tu weh walopon ade kekurangan

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kak wahida,
waaaaaaaaaaaaaaaaaaa
best la ada sofa
xyah minta extra bed
he3