nuffnang advert

Friday, January 2, 2015

Assalamualaikum, 2015.

Assalamualaikum semua....

Hari ini hari Jumaat pertama pada tahun 2015.
Salam Jumaat yang penuh barakah untuk semua...

Sebelum menaip blog ini
Aku tarik nafas panjang panjang
Ingin memulakan kehidupan baru yang lebih ceria pada tahun 2015 ini.

Hrmmmm, cerita pasal azam tahun 2015,
Memula malas nak fikir pasal azam..
Tapi kalau takde azam,
Ibarat tidak ada misi dalam hidup..
Sebab perangai aku ni jenis bila aku letak target,
Aku akan usahakan sampai dapat,
Aku kena tanamkan azam,
Untuk berubah demi kebaikan diri sendiri.

Ada beberapa azam yang aku nak buat tahun ini.
Azam yang mudah tapi agak sukar untuk aku lakukan.


1) Kembali aktif berblogging dan blogwalking.

Ya, aku berazam untuk blogwalking blog korang yang aku dah lama tak buat.
Awalnya sebab aku preggy yang jadi malas nak blogwalking,
Tapi dah lepas bersalin pun, perangai malas tu masih lagi melekat..
Banyak sangat citer korang yang aku tertinggal.
Pastu pulak aku akan sedaya upaya akan aktifkan balik blog aku ni,
Dan takmo ada lopong2 update kecuali hari cuti.
Kalau rasa malas sangat nak update pun,
Aku try untuk update seringkas mungkin.
InsyaAllah...

2) No more handphone dalam kelas mengaji.

Patutnya azam ni dah lama aku buat, tapi entahlah...
Syaitan itu selalu berada bersama aku
Kat ofis ni, aku join kelas mengaji setiap hari Isnin
Kelasnya cuma sejam saja..
Tapi buruknya perangai aku ni,
Bila turn orang lain memperdengarkan bacaan,
Aku duk ralit dengan henfon..
Aku jadi mengantuk bila turn orang lain mengaji
Tu yang aku amek henfon layan macam2 benda lagha.
Padahal, apa lah salahnya dah duduk dalam kelas yang cuma sejam dalam seminggu tu,
Aku dengar bacaan semua para pelajar, memahami tafsiran al Quran dan memperbaiki sekali tajwid
Dah la aku ni jarang2 baca al Quran,
Bila dah dapat duduk dalam majlis ilmu yang sangat berguna macam tu
Aku pi layan lagi henfon
Yang mana hidup aku ni dah terlalu leka dengan gajet hampir 24 jam.
Astaghfirullah, sungguh aku ni manusia yang mudah sangat tergelincir,
Iman senipis kulit bawang..
Rasa nak nangis pulak bila kenangkan perangai keji aku ni
Jadinya tahun ini aku pasang niat,
Enggan bermain dengan henfon dalam kelas mengaji
Wake up Wahida, kelas tu cuma sejam dalam seminggu
Gajet tu bila2 pun boleh, kaut pahala sebanyak mungkin dalam kelas tu
InsyaAllah..

3) Bonding time dengan mak.

Yang ni aku tak reti nak cerita macam mana.
Suami, adik dan kawan2 rapat aku tahu macam mana hubungan aku dengan mak aku..
Demi Allah, sumpah memang aku sayang mak aku.
Giler ke tak sayang mak? hahaha...
Sayang tu sayang tapi hubungan aku dengan mak
Tak macam orang lain
Orang cakap kalau anak perempuan ikut iras wajah mak, panas
Ye, aku akui, memang aku agak panas dengan mak...
Mak ada perangai dia, dan aku ada perangai aku
Masing2 keras. Masing2 jenis tak nak mengalah.
Sebab tu kadang2 aku lagi rela balik kampung mertua..
Untuk elak bergaduh dengan mak...
Eh, korang jangan salah faham pulak,
Bukan gaduh yang sampai tak bercakap dengan mak
Eiiii, tak reti lah nak cakap...takpe lah, aku je yang faham..hahaha...
So, tahun ni aku try untuk eratkan hubungan kami
Bukan tak rapat tau, cuma nak lebih eratkan lagi...
Takmo gaduh2 dah...
So, better diam je kalau mak bebel ke apa ke..hahaha...
Sebab kami ni jenis tak sependapat..
Aku banyak argue dengan mak...huhu...
Tapi yang penting, setiap kali kami balik kampung
Mak tak pernah lupa masak lauk kegemaran anak menantu dia ni
Walau kami selalu bergaduh...hahaha...
InsyaAllah, tahun 2015 adalah tahun untuk 'bonding' dengan mak.
Semoga mak sentiasa dirahmati Allah hendaknya..


Itu je lah azam aku untuk tahun ni.
Azam yang pada orang lain nampak mudah.
Tapi agak sukar untuk aku laksanakan.
Tapi aku percaya, aku boleh buat.
Bila dah letak target macam ni,
Aku akan usahakan sampai aku berjaya dan puas hati.
Korang doakan aku eh.

24 comments:

idzwa kamaruddin said...

beb...bab mak tu aku paham sgt sebab aku pun sama..aku tgh berfikiran panjanggggg sgt bab mak ni..

sama serupa situasi aku dgn kau bab mak nie..

wahida said...

idzwa: la ye ke nok...apa kata kita ubah hubungan yang x berapa mesra tu kepada lebih mesra...kita try slow2..sebab antara kita, kita tak tahu siapa yang pergi dulu, aku takut aku menyesal di kemudian hari...jom nok, kita try...kita doa sama2...

Fatin Mraz said...

semangat bace nih

haiya alas solah..haiya alal falah~

HeNRieTTa JoSe said...

bagusnye azam...yang pertama tu rietta patut ikut tu....hehehe...rietta pown semakin jrang update blog...rindu dengan blog...tapi agak sbuk...

amirah said...

insyaAllah boleh punya...

akubiomed said...

Sudah pasang azam 2015. Semoga tercapai.

Nur Inani said...

selamat tahun baru. :)

Ezy Loy said...

azam psl blog tu sama la ngn saye kak..
tp xterlaksana pulak azam tu..
haha

selamat tahun baru kak!
lame xdtg cni..

NzA said...

moga azam thn 2015 wahida trcapai...caiyok3x....
Akak plk sgt rapat n manja dgn mama...kalau blk kg tiap2 pagi pergi peluk2 n kiss2 mama dulu baru boleh buat kerja lain......

Kniedaz said...

semoga azam kita semua tercapai ek...azam yang pertama tu, sama la hehehe

Diana Rashid said...

Azam yang handphone tu sama macam azam saya 2 tahun lepas..heheheh..tapi bukan time mengaji la..tapi tak mau layan enpon depan anak2.time anak depan mata saya layan diaorang je..pegang enpon pun setakat snap2 je.tapi time anak mandi,anak tidur,anak sibuk dok dalam bilik ,baru la dok ngadap enpon..selalunya layan IG la..heheh..Alhamdulillah..memang saya kekalkan macam tu sampai sekarang..

Fazleyatul Aini said...

azam saya dari beberapa tahun sebelum dan tahun- tahun mendatang masih sama sebab tak terlaksana jua, kurus! wahahahaa

NEKCIK said...

ALL THE BEST 2015

Mar Mansor said...

untuk no,2 harap dapat perbaiki,.kenapa tak ikut sama mengaji (dalam hati) ketika rakan lain mengaji kan..

wahida said...

diana rashid: wow!! terbaik lah azam ko tu..dan ko dapat laksanakan...good for u!! sebenarnya kita boleh berubah kan, pucuk pangkal semua kat hati kita...

mar mansor: ye, saya dlm proses hendak berubah...doakan saya...

aquagugurl said...
This comment has been removed by the author.
rasp said...

bab mak tu i fhm sgt sis...
sbb i pun lebih kurang cam u gak...
so hopefully kita sama-sama dapat perbaiki diri kita kan sis...in sya Allah...

norhidana miswan said...

moga semua impian di thn 2015 akan tercapai kak.... psl yg dgn mak tuh aku paham sbb kadang2 aku pun mcmtu tp ngn abah aku lah... heheh

Rinie Borhan said...

bab azam terakhir tu memang lah kan..orang kata muka seiras mak memang panas..fakta atau kebetulan eak..sbb saya pun sama 5 minit je sembang elok pastu..mulalah..sekarang dah dok skali nagn mak agak kurang sikit..paling kalau rasa tak sebulu je..senyap je memasing..

rini.borhan

nuyui a.k.a miss YUI said...

Moga azam2 ni trcapai kak =)

Gentleman Frog said...

Salam,

samalah lama dah tak berblog dan blog walking ingat nak mula balik

urban gardening

eima said...

semoga berjaya .... paling penting ...MAK tau ....
hargai selagi ada .... bila dah xde nanti mcm2 diangankan cam aku ni .... huhuhuh

Fyda Adim said...

semoga kita dapat merealisasikan azam tahun ini..bab mak itu saya faham..semoga dipermudahkan..:D

aizamia3 said...

Bab dengan mak tu, ye akak sangat faham sebab akak pun sama.. ;)