nuffnang advert

Monday, December 22, 2014

Spelling Bee (final) iRead @ MITI

Assalamualaikum semua....
ya Allah, lamanya tak update blog...
sumpah rindu dengan blog kesayangan ni
asyik sibuk dengan instagram je lately ni
blog pun terabai...huhu...
dah seronok dengan benda baru,
tak patut benda lama aku terus buang kan?
eh??

ok ok, meh la aku cerita serba sikit benda yang buat aku happy bulan lepas..
aku pernah cerita kat blog
pasal aku mewakili ofis aku untuk pertandingan mengeja dengan tepat..
dan bulan lepas pada 26/11/14,
aku join lagi sekali pertandingan yang lebih kurang sama
iaitu Spelling Bee sempena i Read Campaign anjuran MITI...

dalam Maxus transport ofis nak ke tempat pertandingan, MITI...
haruslah body guard aku kiri kanan follow untuk menyorak aku di atas pentas nanti...kehkeh...

ok dah sampai tempat yang dituju..
ya ampun, aku masuk je dewan perasaan aku dah lain macam cuak
dengar pulak big boss aku pun turun sekali tengok kami bertanding...gabra weh...
bukan sekadar big boss, KSU dengan Timbalan Menteri pun ada masa event ni,
dah macam event apa je, padahal spelling bee je pun...hahaha...
tapi jujur aku cakap, bila atas stage, nervous aku hilang,...Alhamdulillah..
atas bantuan paper clip gitu...eheh...

sementara tunggu pertandingan start, snap jap kat photobooth..

vavava...dah berada di atas stage...
meh aku citer serba sikit perjalanan spelling bee ni...
ada 5 orang tersenarai untuk masuk final
dan spelling bee ni kena eja perkataan dari Bahasa Melayu dan English
cuma 5 perkataan sahaja...
tapi korang jangan ingat kena eja perkataan yang senang2..huhu..
aku first round dah kena eja perkataan apa ntah,
yang aku tak pernah dengar
dan aku tak dapat nak eja...huwaaaaaa...
masa tu aku dah rasa down giler,
sbb tengok pulak semua peserta dapat eja perkataan masing2..
aku tengok kawan2 aku yang ada kat bawah,
Nor tunjuk isyarat tangan tanda jangan give up
ada lagi next round, ok, masa tu aku dapat balik semangat aku...
dan aku bangkit balik utk next round gituw

dan ni pulak penentuan untuk tempat pertama dan kedua
sbb markah aku dengan sorang lagi peserta dari MITI adalah sama...
tak sangka pulak aku tersenarai untuk merebut kedudukan..
so, kami kena eja lagi dua perkataan Melayu
dan dua perkataan English...huhu...
markah diberikan atas ketepatan ejaan dan kepantasan mengeja...

mek jah berulang kali cakap 'kau nombor satu jah"
aku cakap "tak lah, aku dapat no.2 kot ni"
sbb aku rasa pesaing aku tu hebat kot...
tu yang stress nak tahu keputusan tu...hahaha...

sekali betul kata mek jah...
bila diumumkan pesaing aku dari MITI tu dapat no.2,
terduduk aku weh...
sbb rasa tak percaya, aku boleh menang spelling bee, juara okeyyy!! hahaha...
(kredit to mek jah atas gambar candid ni...i likeeee)

 sesi ambik hadiah...

 lihat lah dunia...aku menang!! hahaha...

ko tengok lah geng2 aku ni...
macam aku ni dapat cemerlang 5A dlm UPSR pulak...
kemain happy dorang...muahahaha...

my big boss..En. Wan Latif..
tq for coming, boss!!

kakak pakai baju kuning tu pun peserta mewakili ofis aku jugak..
kiranya ofis aku hantar 2 wakil la...
tahniah jugak buat kak Jaja sbb menyertai pertandingan ni...

ramai yang tanya, aku menang apa sempena spelling bee ni..
aku dapat rm200 + sijil
eh, ok sangat la dapat rm200 dengan hanya mengeja cuma 5 perkataan..
rezeki kan...Alhamdulillah...
tak keluar modal apa pun...hehe..
malah aku dapat tambah ilmu lagi,
sebab persediaan aku untuk masuk pertandingan ni,
aku lebih banyak membaca paper English
which is sebelum ni pegang newspaper pun jarang2..
sebab lebih banyak membaca online...
dan bila membaca online ni dengan membaca newspaper ada banyak beza
sbb online beritanya terlalu pendek
bila berita terlalu pendek,
perbendaharaan kata tak dapat nak improve sangat
so, the best solution kena baca newspaper la..huhu..

balik ofis, bukan main ramai bagi ucapan tahniah kat aku...
aku rasa aku macam dah menang pertandingan ratu cantik je...kahkah..

but anyway, i feel great dapat menyumbang sesuatu untuk organisasi aku ni...
thanks a lot kawan2 yg dtg support aku
love korang, muah ciked!

12 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnya
tahniah beb

Fiza Rahman said...

Alhamdulllah rezeki. Tahniah beb ☺

Anonymous said...

Tahniahh wahida!

-dakpink-

Nurulhuda Abdul Latip said...

Tahniah mek..Terror kau mengeja la kan, untung tu 200rm.

amirah said...

terbaikkk...congrats nok...

Diana Rashid said...

tahniah...rezeki..bila dah usaha mesti berjaya..:)

norhidana miswan said...

taniah kak.... mule2 tgk gambar first tuh aku ingat nih blog mek jah ke rupenyer blog ko hahhaa... yelah sbb nmpak muke mek jah bkn main beso hehehe...

aku respect kt ko kak, klu aku mau tunggang langgang ngeja hehehhe

Fatin Mraz said...

CONGRATS!! ;)

SangRatoo said...

TAHNIAH lagi sekali noksss!! :)

NM03 said...

tahniah sekali lagi jaah!

RYS AREESA NASIR jr said...

wah, congrats sis!

ayu Ismail said...

tahniah.....